SKŁADNIKI: • mieszanka sałat • filet z kurczaka • szynka parmeńska • oliwki • ser feta • pomidor • pieczywo • tymianek suszony • oliwa z oliwek • sól, pieprz, curry i ostra papryka • sos czosnkowy ( majonez mieszamy z jogurtem naturalnym w stosunku 1:2 dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą z pieprzem) PRZYGOTOWANIE: • Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem, curry i ostrą papryką. Smażymy go na rozgrzanej oliwie(...)kroimy w kostkę i polewamy oliwą wymieszaną z solą i suszonym tymiankiem. Pieczemy w piekarniku około 10 minut. • Szynkę parmeńską kroimy w paseczki i pieczemy w piekarniku aż stanie się chrupiąca. • Na talerzu układamy sałatę, polewamy ją sosem czosnkowym. Na sosie układamy kurczaka, oliwki, kruszymy ser feta. Pomidory układamy dookoła talerza. Sałatkę posypujemy grzankami i upieczonymi paseczkami szynki parmeńskiej
KUCHNIA POLSKAwłoskiego 2 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia świeże listki bazylii Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę. Pokroić w plastry. Serek pokroić na takie same plastry co pomidora. Na talerzu układać na przemian plaster pomidora, plaster sera, zakładając na siebie. Po wierzchu polać oliwą i posypać suszoną bazylią. Udekorować świeżymi listkami bazylii. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimakaronu penne 150 g świeżego szpinaku około 3 łyżki tartego sera: parmezanu, grana padano lub corregio 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 puszki rozdrobnionych pomidorów, tzw polpa suszone oregano suszona lub świeża bazylia sól, pieprz, cukier olej Cebulę drobno siekamy. Czosnek kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę. Gdy cebula(...)się zeszkli dodajemy czosnek, smażymy chwilę cały czas mieszając. Następnie wlewamy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/3 szklanki wody. Gotujemy do czasu aż sos wyraźnie się zredukuje. Jeśli chcemy możemy sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Doprawiamy do smaku większą ilością cukru (mniej więcej 1- 1 i 1/2 łyżeczki), oregano, bazylią oraz solą i pieprzem. Szpinak myjemy, przebieramy
Smaki Na Talerzudojrzałego, soczystego mango 8 plasterków mozzarelli w zalewie 16 listków szpinaku 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) 4 kromki ulubionego pieczywa (użyłam chleb graham na zakwasie bez drożdży, w diecie bezglutenowej użyjcie pieczywa bezglutenowego) masło do posmarowania kanapek (opcjonalnie) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku Składniki dressingu: (wystarczy na ok. 8 kanapek) 3 łyżki oleju(...)Przykryć dwoma plastrami pomidorów. Skropić dressingiem, posypać świeżym szczypiorkiem i świeżo mieloną suszoną papryczką chilli. 2 cienkie plastry dojrzałego, soczystego mango 8 plastrów dojrzałych pomidorów (użyłam żółtego i czekoladowego) garść posiekanego szczypiorku suszone chilli w młynku The post Kanapka z mango appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjasłodkich pomidorków koktajlowych oliwa extra vergine (najlepsza jaką macie) sól morska pieprz 2-3 ) garście czerstwego chleba bez skórki pokrojonego w kostkę podpieczonego na patelni 2 suszone papryczki pepperoncini Pomidory naciąć na spodzie na krzyż, sparzyć wrzątkiem (nie dłużej niż 30 sekund). Obrać ze skórki. Przekroić na połówki, usunąć zdrewniałe części, następnie pokroić w grubą kostkę. Bazylię opłukać, delikatnie
Pełny talerzbyła bardzo pożywna. A do tego zrobiłam ją ekspresowo, więc polecam na dni, kiedy mamy mało czasu na gotowanie. Składniki: szklanka czerwonej soczewicy puszka pomidorów krojonych włoszczyzna suszone oregano sól, pieprz kilka kromek weka 2 ząbki czosnku łyżka masła koperek ziele angielskie liść laurowy Soczewicę wypłukać i razem z włoszczyzną zalać dwoma litrami wody. Wrzucić ziele angielskie(...)liście laurowe. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać pomidory razem z zalewą. Przyprawić i gotować jeszcze kwadrans. Wyłowić ziele i liście laurowe i całość zmiksować. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z masłem i natrzeć kromki. Pokroić na kostki i usmażyć na suchej patelni. Zupę przed podaniem można zabielić odrobiną śmietanki. Podawać z posiekanym koperkiem i grzankami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoku pomidorowego 2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki 4 drobno posiekane szalotki 1 duży pokrojony w kostkę pomidor pół łyżeczki suszonego oregano sól Przygotowanie Bakłażany po umyciu przekroiłem wzdłuż na pół, usunąłem łyżeczką pestki i część miąższu, pozostawiając ścianki o grubości 2 cm. Wydrążone bakłażany posypałem solą(...)odstawiłem na ok. pół godziny, aby puściły sok. Na patelni rozgrzałem łyżkę oliwy , wrzuciłem szalotki , czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dusiłem do miękkości. Dodałem ugotowany ryż, oregano, szczyptę soli do smaku i wymieszałem. Wydrążone bakłażany osuszyłem z soku papierowym ręcznikiem, posmarowałem od środka pozostałą oliw. Napełniłem je nadzieniem ryżowo-warzywnym, ułożyłem w żaroodpornej formie do zapiekania. Polałem
R'n'G Kitchenpewno je znacie. Leczo (po węgiersku – lecsó) to gulasz warzywny, przygotowywany z papryki (duszonej i suszonej, sproszkowanej), świeżych pomidorów, cukinii, czosnku i cebuli. W mojej letniej wersji – z dodatkiem kabaczka. Leczo to jednogarnkowa potrawa idealna na lato i wczesną jesień. Historia leczo jest bogata i sięga do przodków dzisiejszych Węgrów – do kuchni Madziarów. Te koczownicze plemiona, które przywędrowały(...)kolejne 4-5 minut. Następne w kolejności w garnku ląduje kabaczek. Po kolejnych 3-4 minutach dorzucamy pokrojone pomidory wraz z sokiem i do nich dodatkowo jeszcze puszkę pomidorów razem z sokiem. Warzywa w leczo – i papryka, i kabaczek, i pomidory, mają w sobie naturalnie dużo wody. Podczas podgrzewania jeszcze ją uwolnią i nie ma potrzeby zalewania
Karo in the Kitchenplacków): 3 duże, soczyste i miękkie pomidory (ok. 500 g) czerwona cebul jajko kilka liści świeżej bazylii 3-4 natki pietruszki łyżeczka suszonego oregano ok. 100 g mąki sól, pieprz olej do smażenia Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe w miarę płaskie kawałki. Posolić (1/4 łyżeczki soli) i odstawić na 30 minut, by puściły jeszcze więcej
Weekendy w domu i ogrodzieczyli łączenie wszystkich składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :) Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni, tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko Wykonanie: Bułkę kroimy na pół(...)Każdą z części smarujemy sosem, by nie była sucha. Następnie kładziemy dodatki, ja w poniższym burgerze wykorzystałam sałatę, rukolę, ogórki konserwowe, plaster pomidora, kiełki. Na wierzch kładziemy kotlet, który również smarujemy sosem, po czym składamy obie części do siebie otrzymując pięknego burger'ka :D W kolejnej kombinacji użyłam plasterków świeżego ogórka, a na kotlecie położyłam plasterek sera cheddar, który się
Taste Of My Dayłyżeczka pieprzu 2 łyżeczki kolędry 1 łyżeczka gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku PRZYGOTOWANIE : Pomidory parzymy w wrzątku, wyciągamy, studzimy i ściągamy skórkę. Do dużego garnka wrzucamy
Kulinarne Fantazje Mariolimąki typ 550 1 szklanka ciepłej wody 25 g drożdży 80 g oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 cebule 3 duże mięsiste pomidory 1 łyżka suszonej bazylii sól, pieprz, szczypta chili do smaku 4 jajka 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich kawałeczek małej cukini 4 plasterki sera żółtego WYKONANIE : Do miski(...)chcecie części, ja zrobiłam 4 porcje.Z każdego kawałka formujemy koło średniej wielkości i z dwóch przeciwnych stron rolujemy ciasto tworząc sztywny brzeg, końce zlepiamy i formujemy łódeczkę. Pomidory myjemy i miksujemy na gęstą pulpę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy obraną cukinię pokrojoną w małe pół plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.Oprószamy solą i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pulpę
Sama słodycz i szczypta chilicebula biała 3 małe ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii ok 20g papryki czerwonej ok 20g papryki zielonej 4 łyżki oleju smakowego z papryką ostrą, pomidorem i bazylią 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku 1 jajko 2 czubate łyżki bułki tartej 2 płaskie łyżki mąki pszennej szczypta chili 1/2 płaskiej łyżeczki kolendry suszonej(...)żółtego w kawałku (np Gouda) 1/2 mielonej ostrej papryki Dodatkowo: 4 łyżki mąki do obtoczenia kotlecików olej do obsmażenia Sos a'la salsa: 2 duże pomidory 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano suszonego lub świeżego 1/3 łyżeczki pieprzu 1//2 łyżeczki chili w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron wrzucamy do gotującej, osolonej wody z łyżką oleju rzepakowego
Kuchnia w czekoladzieGulasz z papryką Składniki: Mięso wołowe na gulasz np. antrykot – 500g Ostra kiełbasa np. węgierska lub chorizo – 100g Czerwona papryka – 2 sztuki Pomidor – 1 sztuka Suszona papryczka chili – 1 sztuka Czerwone wino – 200ml Czosnek – 2 ząbki Cebula – 1 sztuka Ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz Natka pietruszki Wykonanie – gulasz: Mięso kroimy w równą kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną(...)suszoną papryczką chili i drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso, liść laurowy, ziele angielskie i całość podsmażamy. Kiedy mięso będzie podsmażone i „odda” trochę wody, dolewamy do niego wino i ½ szklanki wody. Całość dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Całość dusimy
Kuchnia Bon Appetitcebulą. Przepisy na idealne śniadania możecie znaleźć tutaj: Moje ulubione pomysły na śniadania Na 2 porcje: 2 jajka 2 bardzo duże pomidory 2 duże zielone oliwki 2 łyżki fety 1/2 małej cebuli szczypta pieprzu szczypta soli suszone oregano(...)łyżeczka masła Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skóry. Następnie pokroić je w drobne kawałki. Cebulę i oliwki pokroić w drobną kostkę. Fetę pokruszyć. Na rozgrzanym na patelni maśle zeszklić cebulę. Dorzucić pomidory i oliwki. Doprawić solą, pieprzem i oregano (ok. 1 płaskiej łyżeczki). Wymieszać i smażyć przez chwilę (dosłownie 2-3 minuty). Do kokilek przełożyć pomidory z patelni
Bullio