sałata szczypiorek oliwa z pomidorów suszonych sól pieprz 1 łyżeczka musztardy szczypta zielonej czubrycy 2 łyżeczki soku z cytryny Sałatę umyć, poszarpać, dodać pokrojony szczypiorek. Składniki na sos wymieszać energicznie w słoiczku. Dodać do sałaty i wymieszać
Gotowanie jest łatwegarście młodych pokrzyw sól pieprz 3 jajka kilka pomidorów suszonych w oliwie 2 łyżki usiekanego szczypiorku 1 łyżka smalcu ze skwarkami Pokrzywy umyć pod bieżącą wodą, w garnku nastawić wodę i włożyć pokrzywy do wrzątku, gotować ok 5-7 min, odcedzić, lekko wycisnąć, następnie posiekać . Na patelni rozgrzać smalec, dodać pokrzywę, smażyć przez kilka minut aż odparuje. Jajka rozmącić
Gotowanie jest łatwecukinia 250 g bryndzy 0,5 szkl mleka 1 jako sól pieprz szczypta oregano kilka suszonych pomidorów z oliwy na ciasto 1,5 szkl mąki 120 g masła 1 jajko szczypta soli Ciasto zagnieść, wlepić tortownicę. Cukinię pokroić na cieniutkie wzdłużnie paseczki obierakiem do warzy. Ser, mleko i jajko z przyprawami zmiksować przy pomocy blendera. Spód podpiec w temp
Gotowanie jest łatwejajka 1 mała cukinia sól pieprz szczypta suszonych pomidorów pół małej cebuli 1 ząbek czosnku tłuszcz do smażenia Cebulę i czosnek posiekać drobno, cukinię pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, przysmażyć krótko cebulę i czosnek, włożyć pokrojoną cukinię i smażyć przez ok 7-10 min aż nieco odparuje. W tym czasie rozmącić jajka w kubeczku. Zalać całość
Gotowanie jest łatwemięsa mielonego 1 kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jako pół cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1/4 główki kapusty białej cebula kilka suszonych pomidorów olej sól pieprz kminek listek laurowy 2 łyżki mąki Mięso włożyć do miseczki, bułeczkę namoczyć w mleku, po czym lekko wycisnąć. Dodać przyprawy posiekaną drobno cebulę i czosnek, wymieszać masę, uformować
Gotowanie jest łatwecukinii 1 jajko sól 3/4 szkl mąki sól pieprz 120 g sera białego (twaróg) szczypta suszonych pomidorów szczypta bazylii Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i przełożyć na sito na ok godzinę, potem jeszcze wycisnąć. Dodać jajko, mąkę, przyprawy i ser rozgnieciony widelcem. Wymieszać i smażyć placuszki. Podać z jogurtem greckim lub śmietaną
Gotowanie jest łatweszkl soczewicy kilka kawałków suszonych pomidorów z oliwy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta tymianku 2 ząbki czosnku Soczewicę namoczyć na kilka godzin. W garnku zalać soczewicę czystą wodą dodać sól i gotować aż do miękkości ok 30 min. Pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki, czosnek posiekać i dodać do soczewicy wraz z przyprawami, odparować z nadmiaru płynu, tak by była
Gotowanie jest łatweszklanki letniej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (u mnie czerwona cebula, czerwona papryka, zielone oliwki, suszone pomidory) mozzarella oregano parmezan Przygotowanie : Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać mąkę i sól
Codzienne Gotowaniekapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie, sposobów na ciecierzyce jest dużo, jednak, jeżeli ktoś jej nigdy w życiu nie jadł, polecam
Pause Gotowanie!rukola, ser pleśniowy, miód, rukola, spróbujcie także połączenia podobnego, tylko, że zamiast gruszki użyjcie marynowanych buraczków. Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Surówka z marchewki
Moja smaczna kuchniadobrym czerwonym winem? Składniki -500 g mąki chlebowej -2 łyżeczki miodu spadziowego -1 łyżeczka soli -20 g drożdży -3 łyżki oliwy z oliwek -40 g suszonych pomidorów -130 g oliwek bez pestek -1 żółtko W dużej misce wymieszać mąkę, miód, sól oraz drożdże.Dodać kolejno ciepłą wodę i oliwę. Przez 5 minut wyrabiać ciasto, na zwartą i lśniącą
Z Kuchni Do Kuchnisłodkimi, uprażonymi płatkami migdałów - jednym słowem - pychotka. Przepis na tę zupę pochodzi z książki "Zupy na każdy dzień roku" o której już wspominałam przy okazji zupy pomidorowej z suszonymi pomidorami . Składniki: Zupa: 1 średnia cebula 500g marchewki pół opakowania śmietanki kokosowej (20-30g) kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 500ml bulionu warzywnego pół puszki mleczka kokosowego (200ml
Codzienne GotowanieZapraszam na kolejny, tym razem już nieco wiosenny zestaw jedzonka do pracy. Śniadanie : serek wiejski z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i kaparami. Lunch : makaron z zielonym pesto i zielonymi warzywami gotowanymi na parze (brokuł, groszek, szparagi). Przekąska : krakersy. Smacznego
Codzienne Gotowaniepracy), dlatego moje zestawy składają się ze śniadania, lunchu i przekąski, którą zazwyczaj zjadam po południu, pod koniec dnia. Śniadanie : Roladki z szynki z kremowym serkiem i suszonymi pomidorami Lunch : Stir-fry z kurczaka z papryką Przekąska : Brokuły i pomidory Smacznego
Codzienne Gotowanieodlać olej. Dosmacz solą. Dodaj pieprzu ziołowego SKWORCU Poszarpaną natkę pietruszki, bazylię. Dokładanie utrzyj pastę. Posmaruj swoje pieczywo. U mnie wspomniane wyżej krakersy pomidorowe. Dołożyłam oliwek, dołożyłam suszonego pomidora! Smacznego! Na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchni