suszone grzyby - 2540 przepisów (strona:71/170)

Zaczynamy 122

dużej ocynkowanej wannie i poczekać, aż wypłyną wszystkie pająki i ślimaki. Po 30 minutach moczenia wylałem wodę z wanny i odłożyłem pokrzywę do odcedzenia na wielkie sito od suszenia grzybów. Pokrzywa była gotowa do wyciskania. W porównaniu z jabłkiem, marchewką czy kapustą wcale nie była łatwa, ani przyjemna we współpracy. Po półgodzinnym wyciskaniu miałem ok. 1,5 l soku

Pij soki wyciskane
Bigos staropolski najlepszy na święta 199

kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag  wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela angielskiego 3-4 listki laurowe sól do smaku - ja daję 1/2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej 1/2 łyżka(...)razem z tłuszczem. Kapustę białą szatkujemy, dodajemy do mięsa i mieszamy. Kapustę kiszoną również szatkujemy, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gar stawiamy na kuchence, i niech się pomału gotuje. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie, po czym kroimy na małe kawałki, dodajemy do gara. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do gara. Wszystkie przyprawy również dodajemy do gara

Ekspansja smaku
Bigos wegetariański 142

wędzonych śliwek (ok. 35 g), - kilka suszonych grzybów (ok. 10 g), - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: łyżeczka soli, pieprz, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy. Sposób przygotowania 1. Grzyby moczymy w wodzie przez kilka godzin. 2. Śliwki moczymy w wodzie przez kilka

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gołabki z dzika z kaszą jaglaną prażoną 137

mięsa dzika* 1 cebula, 100 g kaszy jaglanej prażonej, 5 owoców jałowca, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi, może być smalec, masło), 30 g suszonych grzybów, 100 ml soku z kiszonej kapusty, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, kilka ziaren ziela angielskiego, Kaszę umyć, odsączyć i zalać 180 ml zimnej wody. Osolić, dodać 2 łyżki tłuszczu. Wstawić(...)ogień, gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i gotować około 10 minut aż kasza wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i odstawić na kolejne 10-15 minut. Kaszę gotować pod przykryciem. Grzyby zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu dodając szczyptę soli i cukru, oraz rozgnieciony jałowiec. Mięso wymieszać z kaszą

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu 115

Polecam na romantyczny obiad lub kolację, ale także dla gości. Składniki na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym na bazie alkoholu (3 porcje): polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg suszone grzyby 300 g łyżka natki pietruszki tymianek sól pieprz cebula 2 ząbki czosnku śmietana 18% (2 łyżki) mąka (łyżeczka) whisky 50 ml wino czerwone półwytrawne

Karola gotuje
Wigilijny bigos z kapusty i soczewicy 158

suszonych grzybów pół szklanki soczewicy zielonej kilo kapusty kiszonej 100 g śliwek wędzonych bez pestek cebula surowa pokrojona w piórka cebula pokrojona w piórka i zeszklona na patalni 5 kulek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki sosu sojowego (ciemny) po pół łyżeczki wędzonej papryki, majeranku i pieprzu chlust oliwy     Jak przygotować kapustę wigilijną z soczewicą? Grzyby

Ugotowane pozamiatane
Kulebiaczki 119

mąki pszennej luksusowej Młynomag 1 szkl mleka 30 g drożdży 50 g oleju 1 łyżka cukru szczypta soli nadzienie 0,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebula garść grzybów suszonych szczypta kminku sól pieprz ziołowy staropolski 3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego wywar z grzybków woda do podlania 1 jajko Grzybki namoczyć, po czym ugotować

Gotowanie jest łatwe
Zupa imbirowa 145

suszonych grzybów mun 1 mała puszka groszku 1,5 l bulionu drobiowego 4 dymki szczypiorek 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i rwiemy mięso na mniejsze kawałki. Grzyby moczymy

R'n'G Kitchen
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 162

selera cebuli 3 ząbków czosnku A to wszystko w średnim rozmiarze :) Naszykujcie również garść suszonych grzybów 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego dwie łyżeczki majeranku łyżeczkę lubczyku pieprz i sól wodę 2-3 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny folię aluminiową Grzyby moczcie przez około pół godziny, następnie odcedźcie, zalejcie niewielką ilością wody i ugotujcie

Pichceniomania
Grochówka z kapustą kiszoną 161

przesmażyć. Jak już boczek lekko się stopi, dodać posiekaną drobno cebulkę. Smażyć aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać wszystko do zupy. Teraz już czas na resztę składników tj. suszone grzyby, pokrojoną kiełbasę w plasterki, marchew i pietruszka pokrojona w kostkę, pieprz, vegetę, majeranek. Dodać jeszcze wędzoną skórę, którą po ugotowaniu wyrzucamy. Wędzonka bardzo wzbogaca smak grochówki. Ja zawsze

Kuchnia Pokoleń
ODŚWIĘTNY PASZTET - PRZEPIS RODZINNY 194

miękkości.Mięso z porcji obrać i zmielić wraz z warzywami.Wywar zostawiamy sobie jako rosół.Możemy go zapasteryzować.     20 dag.pieczarek 20 dag.podgardla 5 dag.namoczonych i ugotowanych grzybów suszonych 1 cebula   mięso z korpusów kurzych sól vegeta pieprz 6 ząbków czosnku sporo majeranku 2 jajka 4 łyżki mąki 3 łyżki bułki tartej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Cebulę siekamy i podsmażamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karkówka z ananasem 243

Bardzo lubię karkówkę. Kiedy jest sezon na pyszne pomidory robię karkówkę zapiekaną z pomidorami . W sezonie jesienno-zimowym na moim stole króluje karkówka z suszonymi grzybami.  Ta wersja mięsa jest szczególnie dla osób, które lubią połączenie karkówki z owocami, ja na pewno do takich osób należę. Składniki: 4 plastry karkówki 1/2 papryczki chilli 5 plastrów ananasa marynata

Pobite gary Barbary
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 157

wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki:    - 1/4 małej główki białej kapusty    - garść suszonych grzybów    - 2 opakowania tartych buraczków Poltino    - 4 ząbki czosnku    - 1 łyżka smalcu    - 5 łyżek octu winnego lub spirytusowego

Apetyczna babeczka
Bigos po cygańsku 242

pozostałym tłuszczu przesmażamy podgrzybki ok 10 min aż odparuje z nich woda i dodajemy do kapusty. Kapustę podlewamy czerwonym winem, wodą z kapusty, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby oraz pokrojone śliwki,dusimy ok 45 min.  Pod koniec dodajemy koncentrat, cukier, słodką paprykę doprawiamy solą i pieprzem. Bigos smakuje najlepiej następnego dnia, gdy wszystkie smaki się

W kuchennej krainie
Bigos staropolski 140

zabrać się za gotowanie bigosu. U nas jest zazwyczaj wersja staropolska czyli taka na bogato. Z dużą ilością pieczonych mięs, dobrej wiejskiej kiełbasy, domowej szynki gotowanej oraz własnoręcznie suszonych grzybów i śliwek. Jak szaleć to szaleć. W końcu raz do roku można sobie pozwolić. Ja zazwyczaj gotuję podwójną porcję i część zamrażam bo po pierwsze taki przemarznięty jest jeszcze

Wiem co jem

Proponowane wyszukiwania