Któż jej nie zna, kto jej nie jadł coleslaw - jedna z najbardziej popularnych sałatko/surówek we wszelkich fast foodach. Nie powinna nam się jednak tylko
Z butelką mleczka w tlezasadową w organizmie należy dostarczyć mu neutralizujący kwas mlekowy , powstający w procesie fermentacji. Takie działanie wykazują kiszonki, m. in. kiszona kapusta czy kiszone ogórki. Kiszona kapusta świetnie chroni przed rakiem. W procesie kiszenia uwalniają się enzymy rozkładające zawarty w kapuście glukozynolan. Wytwarzane w trakcie reakcji izotiocyjaniany odznaczają się silnym działaniem antynowotworowym. Substancje te chronią przed rakiem piersi, jelita grubego, płuc(...)wniosek z tego z taki, że NALEŻY wprowadzić do swojego jadłospisu kiszoną kapustę, czy to pod postacią surówki czy tez bigosu lub kapuśniaku. Najlepiej niech kiszonki codziennie goszczą w naszym zdrowym codziennym menu. BIGOS WEGAŃSKI Z KISZONEJ KAPUSTY I WARZYW Składniki: 2 kg kiszonej kapusty pół główki białej kapusty (opcjonalnie) 3 marchewki 2 pietruszki 1 korzeń selera
Naturalna Kuchniawzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 jajko 1 bułka namoczona w mleku szczypta tymianku 20 dag pieczarek sól i pieprz świeżo mielony tłuszcz do smażenia Pół główki białej kapusty 1 marchewka 1 cebula pół szklanki wody łyżka octu(...)stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wodę, ocet, olej, cukier, sól zagotowujemy cały czas mieszając, odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej zalewy dodajemy chrzan. Kapustę marchewkę oraz cebulę łączymy ze sobą wlewamy wystudzoną zalewę i dobrze mieszamy aby wszystkie
kgwjanczewozajadają się nią również dzieciaki, które nie zawsze gustują w mocno doprawionym oryginale. Składniki - pół główki białej kapusty - marchewka jedna większa, lub dwie mniejsze - zielona cebulka - zielona pietruszka - cukier, sól, - ocet jabłkowy - sok z cytryny - majonez - mleko Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miski i ugniatam rękami aż trochę zmięknie i delikatnie puści sok. Marchewkę ścieram(...)mleka, łyżeczkę octu jabłkowego i kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje 3-4 łyżki majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na conajmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSurówka jest idealnym dodatkiem do dań obiadowych. Mi smakuje także sama w sobie jako przekąska lub lekka kolacja. 1 mała kapusta pekińska 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 biała cebula Sól Pieprz 2 łyżki majonezu Kapustę pekińską siekamy w drobne piórka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Marchewkę oraz ogórka szklarniowego obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie
VioletoweKucharzeniePrzepis na surówkę dostałam od znajomej, bardzo mi zasmakowała, zmieniłam tylko skład zalewy, osobiście wolę bardziej delikatną. Doskonale sprawdza się w połączeniu z daniami orientalnymi. Składniki: 0,5 główki kapusty białej 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku Zalewa: 1/4 szklanki cukru 1/5 szklanki octu WOM Parczew 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka soli Pieprz do smaku Sposób przygotowania
Bajeczna KuchniaKapusta włoska, jedna z najsmaczniejszych zimowych jarzynek. O wiele prostsza w obsłudze niż jej biała krewniaczka, dużo delikatniejsza w smaku, a przy tym lekkostrawna. Jedzenie kapusty na surowo pozwala zachować wszystkie najcenniesze dla zdrowia składniki. Z kapusty włoskiej wyczarujesz pyszną i bardzo zdrową surówkę. Zapraszam! Składniki: 1/2 włoskiej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miksuj blenderem - próbuj stale zupy aby uzyskać głębię smaku z sera. Dopraw na koniec białym pieprzem i solą aby zupa nabrała charakteru. Staraj się już na tym etapie nie zagotowywać ponownie zupy. Duszona kapusta czerwona Posiekaj jak najcieniej czerwoną kapustę, tak jak do surówki. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła i duś kapustę z odrobiną soli na małym ogniu
Right Behind The KitchenSkładniki: kapusta pekińska 2 pomidory 1 ogórek 1 duża marchewka 10 rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy por biała część 1/2 pęczka koperku 3 łyżki
magiczna kuchnia KasiSałatka, która może być samodzielnym daniem, ale także jako dodatek do dań mięsnych ( surówka ). Składniki 1/2 główki czerwonej kapusty ( 350 g) 2 cienkie pory sól łyżeczka cukru 3 dojrzałe gruszki 2 łyżki soku z cytryny mała cebula 200 g kwaśnej śmietany biały pieprz pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 1/2 pęczka natki pietruszki Przygotowanie Kapustę
R'n'G Kitchenjęzyki świata... Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 50 g sera
Moja smaczna kuchniajęzyki świata... Jesli macie ochotę na sałatkowe szaleństwo zapraszam -> sałatki & surówki Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Składniki: 1 duży pomidor, najlepiej malinowy 2 garście szpinaku baby 2 łyżki czarnych, drylowanych oliwek 1 szklanka poszatkowanej młodej, białej kapusty 1/2 szklanki posiekanej natki z pietruszki 1 łyżeczka octu balsamicznego 50 g sera
Moja smaczna kuchniaKilka razy robiłam już klopsiki i pulpeciki rybne - wykorzystując zawsze surową rybę. Dziś po raz pierwszy zrobiłam z ugotowanej ryby i wyszły rewelacyjnie. Bardzo
Walijskie PichcenieKolejna wersja surówki z młodej kapusty. Robię ją często, póki kapusta jest krucha i miękka. Składniki: 1 główka bardzo młodej kapusty, niezbyt zwartej 3-4 korniszony ½ czerwonej papryki 3-4 łyżki kukurydzy 1/3 łodygi pora mały jogurt naturalny 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy łyżka soku z cytryny lub białego octu winnego sól i pieprz, szczypta cukru pudru(...)cienkie paseczki, przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i odsączyć. Warzywa wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać i doprawić do smaku. Schłodzić minimum 20 minut przed podaniem. By surówka była bardziej mokra i pikantna często dodaję nieco zalewy octowej z korniszonów
Czerwień i błękitdużymi oczkami. Baniak na kapustę wyparzyć wrzącą wodą. Najlepiej wszystkie składniki podzielić na 3 części. Pierwszą część kapusty opłukać, przekroić na pół, wyciąć głąby, podzielić na części, następnie poszatkować. W dużej misce wymieszać z 1/3 marchewki, 1/3 jabłek, 50 gr kminku i 200 gr soli. Przesypać do beczki. Pougniatać, aby lekko zmniejszyła objętość. Drugą część kapusty opłukać, przekroić na pół(...)słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='30 kg kapusty białej 150 gr kminku 600 gr soli 3 kg marchewki 3 kg kwaśnych
moj przepis na