surówka - 20359 przepisów (strona:712/1358)

Pieczone buraki 196

pieczenie zajmuje grubo ponad godzinę. Dlatego namawiam, żeby upiec sobie kilka buraczków przy okazji pieczenia mięs, zapiekanek czy ciast. Nie będziecie żałować. Upieczone buraczki świetnie smakują w sałatkach czy surówkach. Składniki: buraki - ilość dowolna, ważne, aby były mniej więcej tej samej wielkości Wykonanie: 1. Buraki płuczemy i osuszamy. 2. Na blaszkę wykładamy folię aluminiową, na to buraki i przykrywamy folią

Kuchnia domowa Ani
Karkówka z grilla 228

lodówce najlepiej dobę przed przygotowaniem. 3. Karkówkę piec na dobrze rozgrzanym grillu, aż mięso zrumieni się i skruszeje (u nas ok 15-20 minut). 4. Podawać z sałatkami, surówkami, ryżem - co kto lubi :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z pieczarkami i ogórkiem kiszonym 222

jedna obok drugiej. Zrumienić z każdej strony, podlać niewielką ilością wody, przykryć pokrywką i dusić jeszcze chwilę, aż mięso będzie miękkie. 8. Roladki podałam z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz surówką z młodej kapusty .  Smacznego!!! Przy okazji zachęcam Was do odwiedzenia strony cojesc.net . Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych artykułów m.in. na temat niemarnowania jedzenia . Polecam

Kuchnia domowa Ani
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami 246

Warto też przełożyć ziemniaki, tak aby się nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada.  Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane 227

czasu i polewając wodą z gotowania. Drugiej metody jeszcze nie sprawdziłam. Przed podaniem  odsmażyć na gęsim smalcu ,pokrojone w plastry lub w całości. Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty

Stare Gary
Czulent 278

parę razy, trzeba było co nieco dosolić. Podobno nie należy zaglądać ale jednak polecam (zwłaszcza, że nowsze piekarniki wyłączają się automatycznie po ok 4 godzinach). Porcja ogromna! Jedliśmy z surówką z kiszonej, domowej kapuchi :) Tym co wytrwają  - smacznego

Stare Gary
Perliczka pieczona na ruszcie 250

piersiami do góry. Co pół godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas piwem. Podawać z ziemniakami i np surówką z fenkuła . Smacznego

Stare Gary
Gołąbki z młodej kapusty z jagnięciną i kaszą bulgur 288

znakomita, idealnie sprawdziła się w gołąbkach. składniki Porcja na 20 gołąbków  2 średnie główki młodej kapusty (Możemy kupić 3 mniejsze, większe liście zużyć do gołąbków, z reszty zrobić surówkę lub ugotować ) 400 g zmielonej jagnięciny 220 g kaszy bulgurl, 1 średnia cebula  3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Stare Gary
Młoda kiszona kapusta 200

ukiszona kapusta jest rewelacyjna! Nie trzeba jej mocno ubijać więc nie wymaga nawet wysiłku w zrobieniu. Jest tak smaczna, że zajadaliśmy ją jako surówkę bez żadnego doprawiania. Polecam! składniki główka młodej kapusty czosnek 1 główka, podzielona na ząbki korzeń chrzanu dł ok 6 -10 cm pokrojony na paski liść chrzanowy kminek - u mnie solidna garść kilka gałązek kopru, najlepiej samych

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 245

przewracając od czasu do czasu i polewając wodą z gotowania. Skórka po upieczeniu powinna być brązowa i chrupiąca. Możemy dodatkowo włączyć opiekanie górne.  Podawać z ziemniakami i np surówką z kiszonej kapusty.Smacznego

Stare Gary
Kotlety ziemniaczane z kiszoną kapustą 375

delikatne, trzeba uważać przy smażeniu żeby się nie rozpadły. Smaczne i zaraz po zrobieniu - jeszcze ciepłe, i drugiego dnia - prosto z lodówki. Podawać z zieleniną. U mnie były z surówką z brukselki - smaczne połączenie. składniki (9 - 10 sztuk) 600 g ziemniaków 250 g kapusty kiszonej 100 g wędzonego boczku pęczek dymki 1- 2  jaja 1 cebula 3-4 łyżki

Stare Gary
Kotlety z fasoli i cukinii z czosnkowym dipem 234

ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy przyprawy do smaku i smażymy z obu stron. A jeżeli chodzi o dip, to wszystkie składniki ze sobą mieszamy i gotowe. Podawać z surówką. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Burgery serowe z botwinką 258

jogurt, jajko, mąkę, przyprawy i wymieszać. Zblanszowaną botwinkę ostudzić, pokroić i dodać do masy. Na rozgrzanej patelni układać burgery i smażyć z dwóch stron do zarumienienia. Podać z ulubioną surówką. Świetnie pasuje do burgerów również sos jogurtowo-koperkowy lub czosnkowy  z tego przepsiu . Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Chrupiące paluszki rybne w słodkim sosie chili 236

chili, to jest to sos o słodko-pikantnym smaku, mój P. go uwielbia i jakby mógł, to polewałby tym sosem dosłownie wszystko :) Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;) Paluszki: * filet z dorsza- 200 g * jajko- 1 szt. * kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane) * natka pietruszki- 3 dorodne gałązki * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili * kaszka kukurydziana

Kraina Miodem Płynąca
Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka w bazylii i chili 228

przyrządzona pieczeń zastosowań ma wiele, u mnie- tego dnia co upiekę- serwuję na ciepło jako danie główne z surówką, a reszta 'idzie' na chleb czy grillowane tosty (przy okazji cyknę zdjęcie i podzielę się z Wami przepisem, bo są nieziemsko smaczne!) Ale wracając do pieczeni, to ta pierś jest miękka, bardzo soczysta w środku i aromatyczna.  Naprawdę sma czna

Kraina Miodem Płynąca