zagościły już na stałe. Dzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z indyka połączonego z warzywami i koperkiem. Do tego świeża i chrupiąca surówka z białej i czerwonej rzodkiewki. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2 cukinii1/2 czerwonej(...)papryki1 czerwona cebula1,5 szklanki bułki tartej1 jajko1/3 szklanki mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów z indyka z warzywami:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski
kulinarnyJaSurówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa Łatwa i szybka surówka o smaku lubianego przez wszystkich , a szczególnie dzieciaki , gyrosa Nie zawiera mięsa , więc zadowoli także wegetarian , cudownie uzupełni każde danie obiadowe . Nic skomplikowane , ot troszkę warzyw z klasycznego gyrosa i pyszny sos czosnkowy ..Mniam , po prostu Polecam nie przekombinowane a smaczne danie lub przystawka . Składniki : 1/2 małej kapusty pekińskiej(...)Mieszamy , odstawiamy na 10 minut , ponownie mieszamy i można serwować . Doskonała przystawka obiadowa , do tego jakiś kotlecik lub szaszłyk i…kulinarne niebo otwarte Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej o smaku gyrosa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyZdrowych i pysznych surówek nigdy dość, tym razem posiekałam to co miałam w lodówce i tak padło na kapustę, pora i jabłko. Niby klasyk ale tym razem dodałam majonez wegański z aquafaby czyli z wody z ciecierzycy i dzięki temu ma inny, bardziej wyrazisty smak. Pokosztujcie i takiej surówki, zapraszam. Surówka z białej kapusty z porem i jabłkiem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowaniePysznych surówek nigdy dość. Dostarczają naszemu organizmowi mnóstwa witamin i innych dobroci, nie mówiąc już o pysznym smaku. Polecam zatem i surówkę z kalarepy, pyszną i aromatyczną. Płatki drożdżowe i sól kala namak wymieszane dają z jogurtem smak majonezu. Jeśli nie macie dajcie majonez lub jogurt i sól morską. Surówka z kalarepy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieBuraczki tarte robię z dodatkiem cebuli. To klasyczne buraczki obiadowe. Obok pieczonych buraków, cebula jest podstawowym składnikiem tej surówki. Drobno pokrojoną cebulę można podsmażyć na oleju, dodać do buraków, można też dodać surową, pokrojoną w kostkę cebulę. Moim ulubionym dodatkiem do obiadu są tarte buraczki, marchewka z groszkiem i surówka z marchewki i jabłka . To są proste i tanie przepisy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna surówka z kiszonej kapusty do obiadu. :).Oprócz kapusty kiszonej i marchewki dodałam czerwoną paprykę.Surówka wyszła pyszna :). SKŁADNIKI 300g kiszonej kapusty 1 duża marchewka mała papryka czerwona 2 łyżki posiekanej natki pietruszki oliwa z oliwek pieprz kolorowy WYKONANIE Kapustę kiszoną dobrze odcisnąć i pokroić,przełożyć do miski.paprykę umyć oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paseczki albo zetrzeć(...)umyć ,obrać i też zetrzeć na tarce.Wszystko dodać do kapusty razem z natką pietruszki.Dokładnie wymieszać,posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem,skropić oliwą z oliwek i jeszcze raz wymieszać.Surówkę odstawić na 30 min.aby smaki się połączyły.Ja wstawiam na ten czas do lodówki. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszasałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Frittata z pomidorami i ziołami Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią(...)pomidorkami cherry Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Surówka z kapusty z pomidorem w jogurcie Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Koktajl owocowo - warzywny Koktajl warzywny na maślance Surówka z młodej kapusty
Moja smaczna kuchniakiszone warzywa pomagają w przyswajaniu wapnia, co istotne jest szczególnie dla kobiet, u których istnieje większe ryzyko zachorowania na osteoporozę (zrzeszotnienie kości). Dlatego u mnie dziś klasyczna surówka z kiszonej kapusty, którą charakteryzuje się kuchnia polska. Surówka świetnie pasuje do gorących dań z ryby, więc przy okazji Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty, gdy katolicy powstrzymują się od jedzenia mięsa, wydaje(...)Warzywa oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszać. Podawać po ok. kwadransie od przygotowania - wtedy marchew nasiąknie oliwą i przyswoimy więcej witaminy A. W moim rodzinnym domu w dzieciństwie tę surówkę się słodziło cukrem. Polecam zamienić cukier na większą ilość jabłka. Wyjdzie to z pożytkiem dla naszego organizmu
Weekendy w domu i ogrodzieWiem,że uwielbiacie surówki dlatego dziś pomysł na koleją moją ulubioną - chrupiącą i rewelacyjną w smaku. Najlepiej smakuje latem gdy mamy swoje ogórki i rzodkiewkę - nie mogłam się już jej oprzeć bo kocham kalarepkę - to ona na diecie dr Dąbrowskiej najbardziej mnie ratuje - super się ją chrupie :}. Swoją rzodkiewkę już powoli mam ( oczywiście w szklarni),jej ostry smak robi(...)oczkach razem z rzodkiewką,dodać pokrojone w drobną kostkę ogórki - posolić,wymieszać i odstawić na 10 min. Po tym czasie odlać sok,połączyć go ze śmietaną oraz pieprzem. Do surówki dodać pokrojony szczypiorek oraz przygotowany sos ze śmietany i soku - dokładnie wymieszać. Wierzch surówki posypać kiełkami rzodkiewki
Niespełnione zdolności kulinarneSurówka z marchewki z dodatkiem jogurtu naturalnego Dzisiejsza propozycja to porcja witamin w postaci surówki z marchwi. Marchewka pełna witamin, minerałów i wartości leczniczych, dzisiaj podana z jogurtem naturalnym, soczysta z czosnkowym posmakiem - idealny dodatek do obiadu. Przepis: (dla 2 osób) Składniki: 4 duże marchewki 6 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól ziołowa, pieprz Wykonanie(...)ścieramy na tarce. 2. Do marchewki dodajemy jogurt naturalny około 1 łyżeczkę czosnku granulowanego i do smaku doprawiamy solą i pieprzem. 3. Całość dokładnie mieszamy i pyszna surówka gotowa
Mój pomysł naSURÓWKA Z OGÓRKÓW KISZONYCH Banalnie prosta surówka i do tego szybka. W okresie ciąży to jest moja ulubiona surówka. Mogłabym ją jeść samą bez dodatków, chodź sama jest dodatkiem do obiadów :D ~~SKŁADNIKI~~ ogórki kiszone średnie 6-7 sztuk duża marchew 1 sztuka lub 2 mniejsze cebula 1/2 sztuki olej rzepakowy 4 łyżki sól i pieprz według gustu
Kuchnia PaulettesDziś mam dla Was pomysł na kolejną surówkę. Nietypową, bo dodałam do niej gruszkę! Miałam kilka w domu i jakoś nie miał kto ich zjeść. Stwierdziłam, że to dobry sposób na to, by się nie zmarnowały. W surówce daje lekko słodkawy posmak, który z ostrzejszym porem i resztą składników doskonale się łączy. Mi surówka bardzo posmakowała, mam nadzieję, że wypróbujecie
Kuchnia w czekoladzieOstatnio przeglądając książkę kucharską mojej mamy napotkałam na przepis na surówkę z brukwi. No cóż pomyślałam, może warto spróbować coś nowego w naszej kuchni dla odmiany, tym bardziej że brukiew jest bogata w witaminy takie jak A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K i reguluje poziom jodu w organizmie. Ceniona w Norwegii, zapomniana w Polsce jest smaczna(...)białka, długo by wymieniać. Warto przy tym dodać, że świeża brukiew dostarcza aminokwasy i kwasy tłuszczowe, co w dobie większości wyjałowionych warzyw ma niebagatelne znaczenie dla naszego zdrowia. Mi surówka z brukwi zasmakowała, choć mój mąż stwierdził, że nie przypadła mu do gustu, no cóż trzeba samemu spróbować i ocenić. Składniki: 1 brukiew 2 łyżki posikanej zielonej pietruszki 1 duża
Z notatnikaOrzeźwiająca, delikatna surówka z fenkuła. Bardzo dobry dodatek do obiadu lub do wszelkich wędlin. Mało składników a efekt naprawdę smaczny. Kiedy za oknem panuje ponurość, taka kolorowa, lekko anyżkowa surówka, może nam poprawić humor. Polecam! A tu inne sałatki i surówki z fenkułem: - Fenkuł i czerwone pomarańcze - sałatka - Sałatka z fenkułem, łososiem i truskawkami - Turecka sałatka
Stare Garyjabłko i marchewka - trzy składniki, które fajnie komponują się smakowo i tworzą przepyszną surówkę. Polecam też surówkę z samego pora oraz surówkę z pora i marchewki . składniki: 300 g pora (biała i jasnozielone część) 3 średnie marchewki (ok 300 g ) 4 kwaskowe jabłka (ok 300 g ) 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu szczypta soli Pora dokładnie umyć
Monia miesza i gotuje