bulionu opcjonalnie: 1-2 łyżeczki mąki pszennej WYKONANIE Ogórki kroimy w słupki, cebulę na ósemki Każdy plaster wołowiny doprawiamy solą pieprzem i suszonym oregano, wkładamy kolejno pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cienkie filety. Każdy filet smarujemy musztardą i układamy plaster boczku. Wzdłuż krótszego boku kładziemy słupek ogórka i ósemkę cebuli. Zwijamy w ciasną roladkę, spinamy(...)zagęścić go 1-2 łyżeczki mąki roztartymi z kilkoma łyżkami zimnej wody lub mleka. Po dodaniu mąki sos należy ponownie zagotować. Podajemy z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką
cool and mintyprzykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa. Powierzchnia powinna się zwiekszyć dwukrotnie. Boczek, ogórki i chleb kroimy w słupki podobnej wielkości. Cebulę kroimy w piórka. Plastry wołowiny oprószamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Na każdym płacie wołowiny układamy słupki boczku, chleba, ogórka i kilka piórek cebuli. Płaty mięsa ciasno zwijać, zakładając brzegi do środka. Spiąć wykałaczkami, szpilkami(...)Wystarczy ok 15 min pod koniec gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego - do zagęszczenia sosu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :) Podawać najlepiej z kluskami: kopytka, śląskie lub kaszą gryczaną i surówką: zasmażane czerwone buraczki lub np. z pora i kukurydzy
Atlas Smakówaluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat 5-7 mm, dzielimy sobie nożem na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli. Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki(...)minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym masłem i posypałam tymiankiem oraz surówką z białej kapusty
Walijskie PichcenieI znów sięgamy do starych przepisów regionalnych. Skarbnicy wiedzy i mądrości pokoleń. Szałot, to nic innego jak sałatka jarzynowa (tym razem) z mięsnym dodatkiem. Stare zapiski
Dieta moja pasjagrzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka I por( tutaj przepis ). U mnie dziś z makaronem I sałatką colesław. Zaczynamy: Składniki:1-1,5 kg łopatki 2 Cebulesuszone grzyby200 ml bulionu wołowego200 ml bulionu kurczakowegopieprz, sól, paprika1(...)dusimy do miękkości mięsa.Gdy sos jej gotowy doprawiamy solą, pieprzem I paprika. Jeżeli lubimy zagęszczony sos, rozrabiamy śmietanę z mąka. Obiad gotowy. Sos podałam z makaronem I surówką colesław -przepis tutaj. Smacznego
Smaki EdytyMam nadzieję, że temat dzisiejszy Was zaintrygował i zajrzycie, co tu powypisywałam. Oczywiście chodzi o kaszę perłową oczywiście firmy Kupiec, bo taką ostatnio gotuję. Ponieważ
Gotuj Sam!https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Sałatka jest pyszna i niezwykle syta. Można ją podawać na zimno lub ciepło (*) - wtedy śmiało może zastąpić obiad. Sami spróbujcie i
Di gotujeSałatka Leśna polana lub jak kto woli sałatka Grzybowa polana to świetna propozycja na danie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach :) Jednym z jej głównych
Kulinarne PrzebojeSałatka z pieczarek w moim domu jest bardzo lubiana, a przygotowuje się ją można powiedzieć w między czasie. Gotuję pieczarki i jajka wcześniej, daję im wystygnąć
Kuchcik gotujeZnacie kaszę bulgur? Sporządza się ją z gotowanych a następnie wysuszonych ziaren zboża.W związku z tym nie trzeba jej gotować, wystarczy zalać ją wrzątkiem, odstawić
Szefowa kuchniTa szybka i bardzo prosta sałatka powstała z potrzeby chwili :) Brakowało mi pomysłu na trzecią sałatkę na sylwestrowy stół.. i tak w pierwszej chwili pomyślałam
Kuchnia z widokiem na ogródKażdy ją zna i każdy przyrządza trochę inaczej z tego względu, że jedne składniki preferujemy bardziej, a inne mniej. Mimo tego i tak zawsze smakuje wybornie
Fabryka pomysłówplastry cukinii i szaszłyki z cebuli i papryki. Wszystkie warzywa skropiłam oliwą i posypałam ulubioną mieszanką przypraw. Drugi dzień był bardziej eksperymentalny ponieważ zachciało mi się grillowanych ziemniaków i surówek. Powstał coleslaw z młodej kapusty oraz tzatziki z miętową nutą. Ziemniaki nadziałam na szpadki razem z pieczarkami, cebulą i papryką wcześniej obgotowując je (wystarczy 10 minut by były jeszcze(...)posypane przyprawami), a także jak zawsze bułki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Do tego oczywiście nie mogło zabraknąć tzatzików z miętą, żurawinowej marmolady do serów oraz świeżych pomidorów i ogórków. Zarówno ziemniaki jak i marchewki oraz sery grillowaliśmy na średnio rozgrzanym grillu. Na deser piekłam dla siebie i Syncia banany. Wystarczy je nakroić, nakrojoną stroną ułożyć do dołu. Kiedy skóra
Dzieje kuchennej WiewióryChoć pęczak to zimowa kasza, (poza gryczaną, to jedna z moich ulubionych), świetnie się sprawdza w wiosennych sałatkach - takich pożywnych i konkretnych, które starczają niekiedy za
Posadzone i zjedzoneSam tytuł informuje gdzie powstała ta sałatka i dokładnie była to też improwizacja. Dokonałam przeglądu szafek i lodówki i to co nadawało się do sałatki właśnie
Smaki Ewy