Bardzo dawno temu pokazywałam już podobną surówkę ( KLIK ), tym razem przedstawiam nieco łagodniejszą wersję. Składniki: 3 średnie marchewki 1 małe jabłko 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (lub wedle smaku) 2 pełna łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru odrobina soku z cytryny Sposób wykonania: 1. Obraną marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Z jabłka usunąć
Kuchnia domowa Anipekińskiej, do tego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad ! 2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu surówki) ćwiartka selera 4-5 ząbków czosnku 2 -3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego Przyprawy ilość wg gustu: Sól Biały pieprz Imbir Chili Zioła
Takie tam pichcenieszczypiorek pieprz Kalarepkę pokroić na grubsze plastry. Na te plasterki położyć pomidorka,ogórka oraz posypać kiełkami,szczypiorkiem. Posypać pieprzem. 4. Surówka z grejpfrutem składniki: 2 plastry grejpfruta 3 pomidorki koktajlowe 1/2 marchewki cynamon ulubione przyprawy Plastry grejpfruta podzielić na mniejsze kawałki,warzywa umyć i pokroić. Całość wymieszać i doprawić cynamonem i ulubionymi przyprawami
Niespełnione zdolności kulinarnepopijania w pracy. Jest to znakomita porcja błonnika i witamin. Wypróbujcie też moje Gorące dania i Sałatki i surówki . Moje propozycje zup: Rosołek z vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe, 5 sztuk ziela angielskiego – 1 cukinia, natka pietruszki
To co kochamcukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą. KOLACJA Na kolację również za wiele nie kombinuję. Przeważnie przygotowuję sobie omlet lub jajecznicę. Jak widzicie na zdjęciu, mój
Kuchnia Elliesmaku i bardzo aromatyczne zioło, idealnie nadaje się też jako dodatek do surówek i sałatek. U mnie propozycja chrupiącej i aromatycznej surówki z fenkułem w roli głównej. Składniki: koper włoski(fenkuł) jabłko marchewka 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny sól 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pół łyżeczki cukru 1 łyżka oleju Wykonanie: Koper pokroić w drobne
Pysznie & PiękniePrzepis z blogu: Spiżarnia Dziadka Mateusza . Kapusta jest bardzo smaczna i idealnie połączona smakowo. Znakomicie sprawdzi się jako pyszna surówka. Polecam! 4 kg kapusty 1 kg jabłek (twardych) 1/2 kg marchewki 3/4 szklanki soli Kapustę poszatkować, a marchew i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać (w dużej misce) i osolić. Miskę przykryć talerzem
Di gotujePyszne bezmięsne kotleciki z kaszy jęczmiennej perłowej z dodatkiem cukinii oraz warzyw, najlepiej smakują podane z surówką. Składniki: 100 gram- 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej Stoisław 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek pora 1 cukinia żółta 3 łyżki płatków jęczmiennych Stoisław 2 łyżki mąki pszennej Pęczek szczypiorku 1 jajko Sól, pieprz 1 łyżka masła Olej do smażenia Bułka tarta
Bajeczna KuchniaKotlety przyrządziłam na piątkowy obiad, wyszły bardzo smaczne, są bardzo sycące. Najlepiej smakują z surówką. Składniki: 370 gram suchej fasoli Jaś Cenos 1 cebulą 1 marchewka 1 pietruszka 2 jajka 3 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Olej rzepakowy do smażenia Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania: Fasolę wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, odstawiamy na 12 godzin żeby fasola napęczniałą
Bajeczna KuchniaPyszna surówka obiadowa z kapustą czerwoną w roli głównej. Do kapustki dodałam marchewkę i jabłka oraz trochę zielonej natki pietruszki. Całość połączyłam z majonezem ale można go zastąpić jogurtem lub zrobić wersję pół na pół z majonezem. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 4 duże jabłka 3-4 marchewki sok z cytryny 3 łyżki posiekanej natki pietruszki majonez
Monia miesza i gotujezrobić. Jednak zdaję sobie sprawę ,że są tutaj też osoby które w kuchni stawiają swoje pierwsze kroki ;-) Zatem przepis przyda Wam się na pewno. Surówka smaczna i szybka! Moja córka ją uwielbia. Składniki; 2 duże marchewki 1 małe jabłko sól, pieprz 1 łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego pół łyżeczki chrzanu 2 łyżki soku z cytryny Marchewki i jabłko obieramy
Radość kipiąca uśmiechem.Czarna rzepa jest niestety często niedoceniana! Idealnie spełnia się w surówkach :) Zapraszam! Składniki na 2 porcje. Składniki: 2 czarne rzepy 2 marchewki 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżeczki majonezu (np. kielecki) Szczypta czerwonej ostrej papryki Sól morska, świeżo mielony kolorowy pieprz Przepis: Rzepę oraz marchewki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dodajemy kukurydzę
Emcia Pichcisurówka jest tak prosta, że zastanawiałem się czy zamieścić tutaj ten przepis. Bo przecież każdy go zna! Ale to jedna z moich ulubionych surówek więc przepis musi się tutaj znaleźć :) 1 kapusta pekińska 2 marchewki 1 por 250 ml jogurtu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Pora kroimy na plasterki, kapustę siekamy, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy jogurt
Marder&Marder Manufacturepewnością kolorowa i smaczna surówka ze świeżych warzyw. Idealna na ciepłe dni. To również świetny dodatek do wszelakich dań mięsnych i obiadowych. Kolorowa surówka z białej kapusty SKŁADNIKI : 250 g kapusty białej 1 duża marchewka 1 mała papryka czerwona 1/3 pęczka szczypiorku sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Kapustę szatkujemy, solimy i odkładamy na minimum kwadrans. Marchewkę obieramy, a następnie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKolejna wspaniała sałatka, którą proponuję do obiadu, pochodząca z przepisu siostry Anastazji z książki 123 sałatki i surówki:) Gorąco polecam. Składniki: 3-4 średniej wielkości buraki czerwone 3 marchewki 2 jabłka 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1 cytryny sól pieprz cukier Wykonanie: Buraki gotuję do miękkości, studzę i ścieram na tarce
Bea(u)ty kitchenwłaśnie przygotowałam takową surówkę - lekką i smaczną. Jest ona idealnym dodatek do obiadku bądź może być serwowana dla osób będących na diecie. Surówka szlachecka z kapustą pekińską SKŁADNIKI: 30 dag kapusty pekińskiej 2 marchewki 1 pęczek koperku 4 pomidory rzymskie lub 1 duży malinowy przyprawa do sałatek świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę pekińską szatkujemy dość drobniutko. Marchewkę
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKapusta pekińska jest dostępna cały rok, a możliwości surówek czy sałatek z tą kapustą jest cała masa! Polecam pyszną i chrupiącą surówkę z rzodkiewką. Składniki: pół kapusty pekińskiej mały pęczek rzodkiewek 1 marchewka pół cebuli siekana zielona cebulka siekany koperek przyprawa do sałatek lub dressing Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Rzodkiewki myjemy
Kuchnia domowa Anigotowałam ok. 5 minut. Następnie wyłączyłam, porządnie zamieszałam. Zawinęłam garnek w ściereczkę i schowałam pod kocem, aby doszła w cieple. Podawałam po 30 minutach. SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY. (przepis autorski;) 1/2 główki młodej kapusty 4 marchewki posiekana natka pietruszki ocet winny 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Kapustę posiekałam, marchew starłam na grubych oczkach. Ocet wymieszałam z oliwką, przyprawami
W kuchni Karmel-itkiowoców na podwieczorek. Podstawowe składniki w tym menu to: – ryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy(...)warzyw było więcej np. indyka możesz pokroić w paski, dodać świeże warzywa i zrobić sałatkę. Jesli wolisz możesz też ugotować ryż, zrobić surówkę i zjeść z rybą. Dobrym pomysłem może być ryba z makaronem ryżowym, posiekaną marchewką, rzodkiewką, podana na azjatycki sposób. Shawarmę można zjesc jak kebab – z bułką (najlepiej pełnoziarnistą – dzięki temu masz w diecie produkt
Niedzielny kucharzWarstwowa sałatka śledziowa z buraczkami i marchewką, przekładana krakersami. Bardzo efektownie prezentuje się na stole i jeszcze lepiej smakuje. Sałatka idealnie sprawdza się na imprezach, świętach
https:KKuchniaMniamOgromną popularność zyskała wtedy kapusta pekińska. Taka surówka nadal króluje na stołach w wielu domach. My robimy ją właśnie tak. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej Składniki: pół średniej główki kapusty pekińskiej, średnia papryka czerwona, mała marchewka, 2 ogórki kiszone lub konserwowe, pół małej cebuli, kilka pomidorków koktajlowych, kilka gałązek świeżego koperku, 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego, 3 łyżki(...)drobno posiekaj, marchewkę obierz i zetrzyj na grubych oczkach, pomidorki przekrój na pół, posiekaj również koperek. Wszystkie składniki przełóż do miski. Pora na sos – wlej ocet do miseczki, następnie intensywnie mieszając rózgą (najlepiej użyć miksera) wlewaj powoli oliwę aż sos nabierze konsystencji emulsji. Na koniec dopraw go solą i pieprzem, wlej do sałatki i delikatnie wymieszaj. Surówka idealnie sprawdza
Kulinarna PolskaSuróweczka w sam raz do obiadu ale także jako dodatek do hamburgerów :).Pyszna i chrupiąca.Wkrótce przepis na pyszne hamburgery. SKŁADNIKI kapusta biała 300g marchew 1
Mała w garnku mieszaprzykrycia, ale żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku i klasyczną, lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki na 2 porcje : 2 polędwiczki z dorsza o masie około 150g (albo jedna większa przekrojona na pół) 50g mielonych migdałów (można zmielić samodzielnie lub użyć gotowego(...)gęste, dolać odrobinę mleka, pozostawionego po odcedzeniu. Kapustę pekińską drobno poszatkować, dodać pokrojonego drobno pora (lub dymkę). Marchewkę i jabłko obrać ze skórki. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, jabłko na większych, także dodać do surówki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać dokładnie. Upieczoną rybę podawać na puree z kalafiora z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej. Bardzo delikatny
Dietologjest z sosem - najbardziej popularny przygotowuje się na bazie majonezu, ale często bywa też winegret. Poniższy przepis jest prosty, szybki i naprawdę smaczny. Surówka idealnie komponuje się z daniami mięsnymi. 1/2 główki białej kapusty 1-2 marchewki 1 cebula sól Sos: (*) 1/2 szklanki majonezu (polecam z firmy Roleski ) 5 łyżek mleka 1 łyżka soku z cytryny(...)całość odstawić na około 20 minut, aby kapusta zmiękła. W międzyczasie marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, a cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem. Surówkę doprawić do smaku i schłodzić (minimum 1 h) w lodówce. (Składniki muszą się przegryźć. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia.) (*) Można przygotować mniejszą ilość sosu. Wszystko zależy od naszych preferencji. Niektórzy
Di gotujeTaka surówka często gości na naszym stole. Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, a dodatek tartej marchewki dodatkowo wprowadza porcję witamin. Dodawania cebulki podsmażonej na ciepło nauczyłam się od Mamy. Składniki: 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 2 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku sól (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie(...)pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy, by kawałki były mniejsze. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub jak kto woli-na cienkich). Dodajemy do kapusty. Cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki. Całość przyprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest
Kolorowy PrzepisownikChyba dzisiaj zawitał do mnie leniuszek i wygrał. Hi HI czasami tak bywa. Jeśli nie macie pomysłu na surówkę do obiadu to możecie zajrzeć tutaj . Troszkę się tam ich zebrało. Składniki 500 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule 1 srednia marchewka 2 małe jabłka 3 łyżki oliwy z oliwek pieprz ziołowy natka pietruszki Cebulę drobno posiekać, marchewkę i jabłka zetrzeć
O kuchni z uczuciemMoja koleżanka Madzia poczęstowała mnie kiedyś takim daniem i bardzo mi posmakowało. Upiekła Ona warzywa w piekarniku z oliwą, masłem i ziołami i podała mi z
Pyza i SurówkaSurówka z białej rzodkwi jest wyjątkowo smaczna, wyrazista w smaku. Polecam. SKŁADNIKI : 1 biała rzodkiew 1 marchewka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru sól do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Marchew i rzodkiew ścieramy na tarce i odkładamy do miseczki. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny, cukier i sól. Dokładnie mieszamy. Surówkę podajemy od razu, smacznego. Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliwyobrażam sobie obiadu bez surówki. Każdy talerz winien posiadać jakiś zdrowy, warzywny akcent. Dziś przepis na prostą w wykonaniu surówkę z kapusty pekińskiej. Idealna do obiadu oraz jako samodzielny posiłek. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 duże jabłko 1 1/2 marchewki sól i pieprz do smaku odrobina oliwy z oliwek do skropienia sałatki Przygotowanie: Kapustę pekińską kroimy i wkładamy do miski(...)Jabłko i marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce na dużych oczkach. Łączymy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Odstawiamy, aby surówka się przegryzła. Najlepiej, gdy nasze składniki surówki łączymy ręką, lekko zgniatając kapustę, aby puściła sok. Smacznego
Słodkie okruszkiMarchewka wcale nie musi być nudna! To chyba jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw korzeniowych – pyszna starta na surówkę, spiralizowana jako warzywny makaron, pocięta w słupki do chrupania z dipem, przeciśnięta na sok… Do obiadu najczęściej zasmażana – bo swoje cenne właściwości ujawnia w połączeniu z tłuszczem. Ale swój słodki i skondensowany smak marchewka najlepiej pokazuje wtedy, gdy się ją upiecze! Już
Karo in the Kitchentajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na którą jakoś nie miałam pomysłu. Wykorzystałam ją więc do tajine'a z polędwicy. Ugotowałam do tego brązowy ryż i zrobiłam surówkę z kapusty pekińskiej, czerwonej cebulki i jabłka całość polałam oliwą (możecie też zrobić(...)pekińskiej kapusty ). Po prostu uwielbiam warzywa! :) Tych nigdy za dużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Taka surówka często gości na moim stole jako smaczny i kolorowy dodatek do obiadu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, ale najlepiej żeby poleżała w lodówce co najmniej pół godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły. Pyszny sos sprawia, że surówka jest bardzo soczysta i przepyszna. Polecam! Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej(...)marchewka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 5 rzodkiewek pół czerwonej cebuli pół pęczka zielonej pietruszki Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu sól, pieprz *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Papryki
Blog z Apetytem