strucla makowa - 276 przepisów (strona:16/19)

Makowiec – 15 przepisów 43

Choinka – Makowiec z ciasta francuskiego Makowiec na biszkopcie Makowiec drożdżowy Makowiec na kruchym spodzie Makowiec ucierany Makowiec bezglutenowy Makowiec Makowiec japoński (makowiec bez ciasta) Strucla z makiem Drożdżowy makowiec zawijany Makowiec w kształcie choinki Najprostszy makowiec dla leniwych Wielkanocny wieniec z makiem Babka z makiem drożdżowa Ciasto marchewkowe z makiem Drożdżówki z makiem Bezglutenowe muffinki z makiem Mini makowce(...)bezą Placek z brzoskwiniami Gofry à la makowiec Ciastka owsiane z makiem i kokosem Dietetyczne ciastka pełnoziarniste Migdałowe biszkopty z makiem Bułki z makiem Chleb orkiszowo żytni z amarantusem Makowe muffinki Artykuł Makowiec – 15 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Ślimaczki z masą makową czyli Słodki Czwartek odc.140 197

makowa: 1 l wody 200 ml mleka 200 g suchego, mielonego maku 30 g cukru trzcinowego 50 g miodu 1 jajko 50 g roztopionego masła 70 g płatków migdałowych 100 g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie z amaretto Ciasto przygotowujemy wg przepisu. Gdy jest gotowe rozwałkowujemy je na stolnicy oprószonej mąką na spory prostokąt. Smarujemy masą makową(...)miski. Dodajemy cukier, miód, jajko, masło oraz uprażona na suchej patelni płatki migdałowe oraz odcedzone namoczone rodzynki.Mieszamy dokładnie. Gotowa masę rozkładamy na rozwałkowanym cieście i zwijamy w ścisłą struclę. Zawijamy ją w papier do pieczenia i wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po tym czasie bez problemy możemy ja pokroić na ślimaczki. Krojone plastry powinny mieć ok 1 cm grubości. Układamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
drożdżowa gwiazda z makiem 68

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 200 ml mleka letniego 2 jajka 30 g drożdży 70

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem 261

piekę ciasto z makiem, ale staram się aby za każdym razem było inne. W zeszłym roku podałam Wam przepis na świąteczny makowiec z kruszonką , na blogu jest też tradycyjna strucla z makiem , seromakowiec i makowiec japoński , tym razem postanowiłam upiec makowiec drożdżowy na bazie uniwersalnego przepisu Crazy Dough , które nadaje się do słodkich i słonych wypieków. Makowiec to tradycyjny(...)oraz jajko roztrzepane widelcem z jogurtem, miksujemy aż składniki się połączą, wykładamy ciasto na stolnicę wyrabiamy przez kilka minut ręcznie. Ciasto chwilkę zagniatamy i rozwałkować na prostokąt. Wykładamy masę makową, zwijamy w długą roladę, przecinamy na pół i z jednej strony zlepiamy obie rolady. Rolady przecinamy wzdłuż na pół ale nie do końca skręcamy ciasto w pojedynczy warkocz i przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką 184

Drożdżowy zawijaniec z makiem i kruszonką Niezwykle smaczny i bardzo prosty w wykonaniu makowiec, w troszkę innej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować!     Składniki: Ciasto

Blog z Apetytem
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 77

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie

Słodki sentyment
Makowiec zawijany z ciastem na piwie 120

Mnóstwo pysznego maku, świetne ciasto i doskonałe trzymanie – to uwielbiam w makowcach. A makowiec zawijany z ciastem na piwie spełnia wszystkie te wymogi. Świetna propozycja nie

Słodki sentyment
Makowiec 651

święta Bożego Narodzenia. Pomimo opinii, że jest to ciężkie ciasto do zrobienia postanowiłam wypróbować :). Wyszło lepiej niż oczekiwałam. Przepis ze stronki Pani Doroty: mojewypieki.com Ciasto drożdżowe na 3 strucle: 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  45 g świeżych drożdży(...)ciasta kształtujemy kulę, przekładamy do większego naczynia, przykrywamy lnianym ręczniczkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: 500 g maku 170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynków lub sułtanków 50 g orzechów włoskich, posiekanych 3 łyżki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego

Pudełko rozmaitości
Makowiec zwijany 1177

podaniem. Lukrujemy po całkowitym rozmrożeniu (mrożenie rozwadnia lukier). " Jeśli nie damy rady zjeść w święta to możemy właśnie zamrozić i na Nowy Rok będzie jak znalazł :) Ciasto drożdżowe na 3 strucle: ·          3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania ·          180 ml letniego mleka(...)ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (trwa od 1 do 1,5 godziny). Masa makowa: ·          500 g maku ·          170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa

Proste Potrawy
Makowczyki - mini strucle z makiem 180

Makowczyki - maleńkie strucle z makiem sprawdzą się doskonale jako dodatek do kawy lub herbaty. Przygotowujemy je dość często zamiast makowca i stały się już poniekąd naszym popisowym ciastem. A ponieważ nadal jest na etapie testowania nowego sprzętu czyli robota kuchennego MRK-05 , więc moja aktywność w kuchni drastycznie wzrosła :) Wzrasta też coraz bardziej moje zadowolenie z tegoż urządzenia(...)roztopionego przestudzonego masła 30 g świeżych lub 14 g suchych drożdży 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 łyżka stołowa czystej wódki lub likieru migdałowego szczypta soli Masy makowa 600 g masy makowej z tego przepisu  lub 500 gotowej masy makowej i po 30g posiekanych orzechów włoskich, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i rumu (lub amaretto) oraz piana

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makowiec przekładany 121

drugie słowa czekam, z pierwszych zawsze się uśmieję, czasami się wkurzę, te ostatnie sprawiają, że chce mi się jeszcze bardziej.    Zapraszam na makowca innego. Na struclę w kwadratowym wydaniu :) Ciasto krucho-drożdżowe: 380-400 g mąki 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru  100 g cukru pudru 110 g zimnego masła 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki(...)zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki, jeżeli za gęste - trochę śmietany).  Formujemy kulę, owijamy folią aluminiową i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy masę makową.  Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 400 ml mleka 100 g cukru 4 łyżki miodu 100 g masła 2 białka bakalie (orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa) Przygotowanie

bistro mama
Makowiec 133

efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Ciasto jest proste w przygotowaniu i naprawdę wyśmienite! I choć nie jestem wielką fanką makowca, to ten smakuje naprawdę wyjątkowo. :) Ciasto drożdżowe (na 3 strucle): 3 szklanki mąki pszennej + ok. 3 łyżki do podsypywania 180 ml letniego mleka 150 g masła, roztopionego i przestudzonego 6 żółtek  21 g drożdży suchych(...)się parapet w kuchni, pod którym jest kaloryfer. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (od 1 do 1,5 godziny). W oryginale masę makową przygotowano od podstaw, ja użyłam gotowej masy i trochę ją "podrasowałam". ;) Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej ok. 50 g rodzynków (namoczonych wcześniej) ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ok. 50 g orzechów włoskich

Cooking Monster
Strucla z makiem, zawijaniec 451

nich znajduje. Ciasto drożdżowe sprawdzone, jeśli uda się zdobyć wiejskie jajka z pięknym żółtkiem to Wasze strucle wyglądem i smakiem zaskoczą domowników i gości :). Składniki na 2 strucle, ciasto: - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, ja używam mąki z młyna o przemiale 500, jakość mąki będzie wyznacznikiem w wyrastaniu ciasta - 4 żółtka - 1/2 szklanki mleka - 10 dag ciepłego(...)nadmiaru wody, mielimy dwa razy w maszynce do mielenia mięsa. Łączymy z bakaliami w syropie, mieszamy. Przed wyłożeniem maku na ciasto ubijamy białka i delikatnie mieszamy z masą makową. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, żółtka. Gdy drożdże zaczną fermentować dodajemy resztę cukru

Apetyczna babeczka
Makowiec zawijany wg siostry Anastazji 1146

Tak jak większość osób nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, ale do tej pory jakoś nie paliłam się do jego przygotowania, bo wydawało mi się, że

Domowa Cookierenka Agi
Makowiec japoński 159

blogu mam dwa makowce: makowiec z jabłkami na kruchym cieście i tradycyjną struclę . Ten pierwszy posmakował nam tak bardzo, że nie próbowałam kolejnych przepisów. I właśnie to ciasto, znane jako makowiec japoński, upiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego.  Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy(...)dodajemy mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Na samym końcu dodajemy bakalie.  Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 20 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm) i pieczemy

bistro mama