stałą, który występuje w postaci płynu nosi nazwę patowa, natomiast w postaci skrystalizowanej - krupiec. Jeśli chodzi o barwę miodów występuje od jasnożółtej do ciemnobrązowej. Niezależnie od tego w jaki sposób zachcemy wykorzystać miód w kuchni, warto pamiętać o kilku ważnych szczegółach. Miody jasne są łagodniejsze w smaku, dlatego najlepiej sprawdzają się jako dodatek do deserów, sosów, napojów bezalkoholowych(...)więc doskonale sprawdza się w przypadku przeziębień, grypy lub zapalenia oskrzeli. Ponadto bardzo dobrze wpływa na układ nerwowy: relaksuje, wycisza i ułatwia zasypianie. Działa łagodnie moczopędnie, dzięki czemu likwiduje obrzęki i nieznacznie obniża ciśnienie krwi. Malinowy Kolor - jasnożółty Smak - słodki, bardzo łagodny Zapach - ma piękny zapach dojrzałych malin z lekką cytrynową nutą Właściwości - działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i napotnie. Poleca
Ciastka - domowe słodkościpowodują obniżenie poziomu cholesterolu poprzez pobudzenie jelit i wątroby do produkcji HDL - lipoprotein wysokiej gęstości, które usuwają zgromadzony w naczyniach krwionośnych cholesterol LDL - lipoproteiny niskiej gęstości zmniejszając w ten sposób ryzyko chorób serca i układu krążenia. BEZ TŁUSZCZY nasz organizm nie mógłby istnieć, stanowią one jeden z budulców błony komórkowej i tkanki nerwowej, mózgu, dostarczają energii, stanowią źródło substancji(...)mogą one skutecznie zwalczyć bóle reumatyczne oraz opuchliznę. Naukowcy stwierdzili, że zażywany do ustnie koncentrat ekstraktów z dwóch odmian bazylii w ciągu zaledwie jednej doby pozwalał na zmniejszenie obrzęku stawów nawet o 73%. Dodatkowo w odróżnieniu od leków o działaniu przeciwzapalnym bazylia nie wywołuje uciążliwych efektów ubocznych, jak podrażnienie układu pokarmowego, uczucie pieczenia, czy ból w żołądku. Substancją odpowiedzialną
ClauditteMissCookingSprawdź inne wyszukiwania: