Jako miłośnik makaronów dziele się dzisiaj z Wami moim kolejnym spaghetti w nietuzinkowej odsłonie. Mieliście już okazję kosztować tego dania z fasolką szparagową? Mam nadzieję, że i Wam ten pomysł przypadnie do gusty i zawita na Waszych stołach. Myślę, że to kolejne szybkie i smaczne danie warte jest uwagi. Polecam. Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową SKŁADNIKI(...)makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego z łopatki 250 g fasolki szparagowej żółtej 300 ml wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim papryka ostra i słodka do smaku olej do przesmażenia mięsa natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Fasolkę gotujemy na parze do miękkości, odcinamy końce i kroimy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSpaghetti alla bolognese, albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy
Smaczne PotrawyClassic Italian pesto is made with basil, garlic, pine nuts and parmesan cheese. This richly flavoured souce is delicious served with spaghetti. Ingredients: Fresh basil leaves, 1/2 cup of pine nuts, 2 peeled garlic cloves, 1/2 cup Olive oil, Parmesan, Bacon, Spaghetti. Serves four Preparation pesto: Put basil, pine nuts and garlic to food procesor and blend(...)bowl and stir in cup of grated permesan. Heat 1 tbsp of the oil in fry pan and add the diced bacon. Cook over untill crisp. Meanwhile, boil the spaghetti in a large pan of salted water untill tender. Divide the spaghetti among four plates add pesto and bacon and stir gently. Shave Parmesan cheese over
Smaki Przyprawy i Koloryfirmy Folwark trzy sosy . Sos czosnkowy - Lekki majonezowy sos o charakterystycznym smaku wynikającym z dodatku doskonałego czosnku, idealny do tortilli czy spaghetti Sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków Remulada duńska(...)lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, żółtego sera, grillowanych warzyw. Oferta firmy Folwark jest większa niż te trzy sosy co dostałam, zapraszam do sklepu . Przygotowałam spaghetti z wołowiną i warzywami z dodatkiem sosu barbecue Składniki : wołowina 500 g pomidory z puszki 400 g kalarepa 200 g cukinia 100 g papryka czerwona 1 szt makaron
Różowa kuchniamoim stole często gości ryż i makaron. Dziś zapraszam Was na szybką propozycję obiadową. Uwielbiam spaghetti. Wyśmienicie smakuje z wszelkimi maślanymi sosami, jak i z tradycyjnym bolognese. Ostatnio postanowiłam zrobić spaghetti w troszkę innej wersji. W lodówce znalazłam puszkę kukurydzy i... dalej wyobraźnia sama już zadziałała. W kilka chwil powstał pyszny sos kukurydziany, do którego dla wzbogacenia smaku dodałam remuladę(...)śmietanki 10% 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki remulady duńskiej od Folwark sól i pieprz do smaku około 1/2 łyżki posiekanej pory około 1/3 łyżki oliwy z oliwek makaron spaghetti Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy jogurt oraz 2 łyżki remulady duńskiej. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (około 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i szczypta soli). Wszystko miksujemy
Słodkie okruszkiużyć okary pozostałej po produkcji domowego tofu...Trochę się pogłowiłam, aż w końcu wpadłam na pomysł takich sojowych pulpecików :) Od razu też pomyślałam, że fajnie sprawdziły by się w spaghetti z sosem (a'la) bolognese. I to był strzał w dziesiątkę, bo to danie było baaardzo smaczne! Więc jeśli zdecydujecie się na domowe tofu, od razu też będziecie wiedzieć(...)zrobić z pozostałą soją. I spaghetti jak z "Zakochanego Kundla" gotowe! :) P.S. Polecam zrobić pulpety z większej ilości składników i użyć je np. następnego dnia czy nawet zamrozić :) SPAGHETTI BOLOGNESE Z WEGAŃSKIMI SOJOWYMI PULPETAMI przepis autorski // 1 porcja ~90g sojowej okary (soi pozostałej z produkcji domowego tofu. Jeśli nie masz "okary" możesz użyć takiej samej ilości wcześniej namoczonej, zmiksowanej
chili & sugarCzas na spaghetti aglio olio e peperoncino , czyli z czosnkiem i papryczką chili. Konkretny pikantny smak. Aaahh, polubiłem to! :) Pyszne i absolutnie proste w przygotowaniu. Zatem przepis i spać lecę, bo północ dochodzi teraz, gdy to piszę. Na 2 osoby: makaron spaghetti kilka łyżek drobno posiekanej natki pietruszki 4 ząbki czosnku pół papryczki chili szczypta soli oliwa do smażenia Makaron(...)wyjąć przed podaniem. Bo podobno Włosi mają hopla na punkcie makaronów i trzymania się poprawności przepisów. Bo, jak twierdzi Dobrawka, takie wariacje nie koniecznie na temat potocznie nazywają "spaghetti vaffanculo" czyli w wolnym tłumaczeniu "spaghetti wsadź se w dupę", za przeproszeniem ;) Czy na sali jest jakiś Włoch? Czy to prawda? :) Smacznego! AKTUALIZACJA (09.04.2014): Zarzucono mi kilka rzeczy. Na przykład
Marder&Marder Manufactureniczym rewelacyjnym. Ale ... Będąc jakiś czas temu w Warszawie, postanowiłam z ciekawości kulinarnej odwiedzić restaurację Pani Magdy Gessler. Zamówiłam wszystko - od startera do deseru. :) Jako danie główne wybrałam spaghetti, które właśnie dziś Wam zaprezentuję. Sam "przepis" właściwie wysmakowałam w restauracji, ostatecznie zmodyfikowałam według własnych smaków i tak oto powstało Spaghetti Caprese. Na marginesie, jest to ulubione spaghetti naszej
Garniec Magaliesycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent - klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu(...)smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz... Spaghetti z klopsikami z tuńczyka Składniki (na 4-6 porcji): 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy 100 g bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki pietruszki oraz szczypiorku 500 g spaghetti 2 puszki krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku sól, cukier, płatki chilli do smaku świeża
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki / Ingredients: makaron spaghetti / pasta spaghetti 500 g mięsa mielonego / 500 g minced meat 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan szczypta soli / pinch of salt 2 łyżeczki czosnku / 2 teaspoons garlic 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric 1 łyżeczka bazylii / 1 teaspoon basil 1 łyżeczka oregano / 1 teaspoon oregano sos spaghetti Łowicz / spaghetti sauce Łowicz Sposób
Projekty ze smakiemSpaghetti z pietruszkowym pesto domowej roboty , posypane parmezanem to kolejna moja propozycja na zdrowy obiad. Jeśli dodatkowo zamienimy zwykły makaron spaghetti na makaron pełnoziarnisty, to jeszcze bardziej na tym zyskamy. Danie jest sycące, pyszne i na dodatek zdrowe! Pietruszka jest bogactwem witamin, m.in. witamin C. Jedna łyżka natki pietruszki to dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na tę witaminę. Poza tym natka(...)krwi, pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne. Zawierają dużo białka oraz wiele witamin (z grupy B, potas, żelazo, cynk, wapń, magnez, kwas foliowy). Składniki: (1 porcja) 1 porcja makaronu spaghetti (najlepiej pełnoziarnistego) 3 czubate łyżeczki pesto pietruszkowego domowej roboty odrobina startego parmezanu (lub innego sera żółtego) sól Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją
Moja DelicjaWitajcie :) Dzisiaj nasza wersja znanego włoskiego spaghetti puttanesca. Postanowiliśmy zrobić je w trochę innej odsłonie. Bardzo prosta potrawa, gotowa w ciągu 15-20 min. Idealna na szybki obiad. Oto nasza wersja : Spaghetti puttanesca : (4 osoby) 1 opakowanie spaghetti 1 puszka pomidorów w soku 1 duża cebula suszone pomidory z pestkami dyni szczypiorek pieprz, bazylia, oregano oliwa z oliwek Makaron spaghetti
vegetanieOstatnio w mojej kuchni gości dość często makaron spaghetti z mąki durum. Jest on smaczny i zdrowy. Tradycyjne spaghetti jest niezastąpione ale mimo wszystko postanowiłam przygotować go w innej postaci, a mianowicie z dodatkiem kapusty białej i indyka. Dodatek kapusty zdziwił niejednego. Polecam wypróbować aby samemu przekonać się że warto :) Makaron spaghetti z kapustą i indykiem SKŁADNIKI(...)białej kapusty 50 g makaronu durum spaghetti 1 cebula biała 130 g filetu z indyka 1 łyżka oliwy sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Kapustę białą szatkujemy (ja miałam obgotowaną). Indyka kroimy w paseczki. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie 7 minut, odcedzamy. Białą cebulę obieramy i kroimy w kostkę, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i przesmażamy, dodajemy kapustę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż wiadomo makarony u nas goszczą często, a dzisiaj kolejny pomysł na coś pysznego z jego udziałem :) Makaron spaghetti jest jednym z moich ulubionych makaronów dlatego też pojawiają się różne wariacje z nim właśnie. Połączenie sosu bolognese z oscypkiem świetnie komponowało się w całości. Danie to niby proste jednak bardzo efektowne i smaczne. Spaghetti bolognese z oscypkiem(...)mała marchewka 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku 1 puszka pomidorów bez skóry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 30 dag makaronu spaghetti (durum) 1 mały oscypek natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w kostkę, a czosnek siekamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce do jarzyn
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijuż wspominałam sezon na cukinię u nas w pełni. Tym samym kolejny pomysł na pyszny obiad z jej udziałem. Tym razem przygotowałam spaghetti z sosem mięsno cukiniowym z dodatkiem klasycznych warzyw. Całość komponowała się idealnie. Obiad przygotowany w kilka chwil, a rodzinka usatysfakcjonowana bo było pysznie i tak jak lubią :) Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym SKŁADNIKI(...)makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka ½ pietruszki 1 cukinia (około 200 g) 1 puszka krojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czerwonej czubricy 2 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE: Makaron spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Cebule, pietruszkę , marchewkę i czosnek obieramy, cebulę kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki