Spaghetti alla carbonara 168prosto z Włoch, postanowiłem przygotować dla Was mój ulubiony makaron. Carbonara to jeden z najpopularniejszych i jednocześnie jeden z najczęściej modyfikowanych włoskich przepisów. W dodatku często niepotrzebnie, bo oryginalne spaghetti przygotowane z dobrej jakości składników nie potrzebuje zmian. Sam lubię dorzucać do niej czasami sezonowe warzywa, ale na przykład sos na bazie śmietany zamiast żółtek wprowadza mnie(...)testa (ból głowy). Najlepsze spaghetti alla carbonara otrzymamy z dobrej jakości produktów: makaronu z pszenicy durum, guanciale (pordgardla) — często zastępowanego pancettą (rodzaj wolno dojrzewającego boczku), owczego sera pecorino (chociaż wg mnie parmezan równie dobrze się sprawdza), żółtek i świeżo mielonego pieprzu, któremu carbonara prawdopodobnie zawdzięcza swoją nazwę (przypomina węgiel i nawiązuje do włoskich górników — carbonai ). Te 5 składników oraz
Food Square
Zucchini – czyli warzywne spaghetti bolonese 241Warzywne spaghetti bolonese – to idealne połączenie chrupiącego, warzywnego makaronu z aksamitnym sosem i wyrazistymi mięsnymi pulpecikami. O wiele mniej kaloryczne niż glutenowy odpowiednik. Pokochacie to danie! Warzywne spaghetti bolonese Są na świecie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a jedną z nich jest z pewnością spaghetti bolonese z cukinii. Danie niebywale proste i smaczne, doskonale imitujące glutenowy odpowiednik(...)daje się aromatyzować. Cukinia przy tym wszystkim zachowuje jędrność i chrupkość (oczywiście jeśli jest odpowiednio przyrządzona). My uwielbiamy cukinię na surowo. Z pewnością znajdziecie przepisy na zucchini, czyli udawane spaghetti cukiniowe, zalecające wcześniejsze krótkie obsmażenie makaroników. Można i tak. Niestety, cukinia podgrzana puszcza sporo soku i danie może stać się wodniste. Naszym zdaniem lepiej i szybciej polać surową cukinię (chwilę
Niedzielny kucharz
Spaghetti z krewetkami w maślanym sosie 226spaghetti z krewetkami to najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą chrupiącą bagietką, maczając pieczywo w pysznym maślanym sosie. Czas: 12-15 minut Poziom trudności: łatwe Najlepszy przepis na spaghetti z krewetkami Spaghetti z krewetkami(...)sosem maślanym – to była wielka rodzinna wyżerka – najedliśmy się w 8 osób. Idealny przepis na spaghetti, albo linguini z krewetkami. Aromatyczne danie zrobicie w czasie potrzebnym na ugotowanie makaronu, czyli w 10-12 minut. Podpatrzyliśmy go u blogerki Melisy Clark , współpracującej z New York Timesem. Jest doskonały. Zrobiliśmy makaron podczas rodzinnego spotkania – 8 porcji zniknęło w ekspresowym
Niedzielny kucharz
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 284W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle z pesto pietruszkowym 287W przypadku tego dania nie napracujecie się za dużo. Tagliatelle z pesto pietruszkowym przygotujecie w kilkanaście minut. Można powiedzieć – na przygotowanie tej potrawy będziecie potrzebowali
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dyniowe spaghetti aglio olio 198poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością zareaguje większość Czyteników bloga. Odpowiadam: spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne! Ostatecznie(...)zamiast zupy-kremu powstało aromatyczne dyniowe spaghetti aglio olio. Ważne jest, by danie przygotować z dyni makaronowej. Nie może to być dynia hokkaido, piżmowa, ani prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek. Dynia makaronowa jest mało popularna w Polsce i ponoć rzadko spotykana, chociaż ja znalazłem ją bez problemu
Vegan Taste
Spaghetti alla puttanesca, czyli makaron włoskiej ladacznicy 257wyprosić namolnych klientów, a i w spiżarni było już pusto. Przyparty do muru słowami "Daj nam jeść, do k****!!!", wyciągnął ostatki składników, jakie znalazł i przyrządził z nich to spaghetti. Jak pewnie zdążyliście zauważyć wszystko kręci się wokół jednej profesji...starej jak świat ;) Otóż włoskie słowo 'puttana', od którego wywodzi się nazwa potrawy, jest jednym z najbardziej wulgarnych określeń prostytutki(...)oprócz nazwy, to jest to jeden z pyszniejszych sposobów na spaghetti! Niesamowicie wyważone słone, pikantne i słodkie smaki sosu, mieszają się w harmonijną całość oplecioną jasnymi nitkami makaronu. Fantastyczny smak włoskiego lata w kilka minut! Spaghetti alla puttanesca: 4 porcje Potrzebujesz: 400g suchego spaghetti 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 4-5 filecików anchois 2 łyżeczki płatków chili
Kuchnia w Słońcu Skąpana
Kolorowe spaghetti z krewetkami 243makaron pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, może być również dietetycznym daniem dla chorych na cukrzycę. Kolor makaronu czarnego uzyskiwany jest przez dodanie naturalnego barwnika z kałamarnicy. Kolorowe spaghetti z krewetkami. Składniki (ilość dopasowujemy według potrzeb) : - jasny makaron spaghetti - czarny makaron spaghetti al nero di sepia - krewetki królewskie (podgotowane) - ½ szklanki białego wina - czosnek - szalotki bananowe - masło niesolone - olej sezamowy(...)Chwilę smażymy. Odcedzamy makaron. Do krewetek wlewamy wino. Redukujemy sos i wrzucamy na patelnię makaron. Skrapiamy olejem sezamowym, posypujemy natką pietruszki i suszoną natką kolendry – mieszamy. Podajemy natychmiast. Kolorowe spaghetti z krewetkami to danie, które działa na zmysły, a jego przygotowanie nie zajmie więcej, jak 30 minut (z obieraniem, wyparzaniem i krojeniem). Dodatek krewetek to już „wisienka na torcie
mojewypiekiinietylko
Gniazdka spaghetti z mozzarellą 213Uwielbiacie spaghetti? Cudowny makaron al dente, niesamowity sos z pomidorów (zapomnijcie o tym z paczki), genialnie roztopiona mozzarella, akcent oliwek. Kawałek Włoch na Waszym stole. Gniazdka spaghetti z mozzarellą to niezwykła alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Składniki: ok. 300-400 g makaronu spaghetti (może też być bucatini, tagliatelle, bigoli, linguine, perciatelli) 1-2 puszki pomidorów (w zależności od tego ile chcecie(...)stopni piekarniku przez około 10 minut, aż mozzarella się roztopi. Udekorować każde gniazdko kawałkami oliwek, listkiem bazyli, opcjonalnie oprószyć tartym parmezanem. Możecie także do sosu pomidorowego do gniazdek spaghetti z mozzarellą dodać trochę mielonego mięsa wołowego. Post Gniazdka spaghetti z mozzarellą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni
Spaghetti puttanesca 206Spaghetti puttanesca to jeden z klasyczny włoskich przepisów na makaron, czyli pastę. Aromatyczny pomidorowy sos, z kaparami, anchois i oliwkami, gęsto opatulający makaron. Do dziś nie wiadomo, czy spaghetti puttanesca powstało w Rzymie, Neapolu czy na Ischii – ale jedno jest pewne: ta odmiana makaronu była bardzo popularna wśród namiętnych kochanków, bo używane do niej składniki podobno dodają energii(...)wigoru :) Ina, bardziej kontrowersyjna opowieść głosi, że spaghetti puttanesca było rozpowszechnione wśród pań wykonujących najstarszy zawód świata, bo wykonywane jest bardzo szybko i do tego z produktów, które zwykle zostawały „w resztkach” we włoskich kuchniach. Co więcej – to bardzo młoda wersja spaghetti, datowana dopiero na lata 60-te XX wieku. Składniki: ok. 400g makaronu, najlepiej typu spaghetti
Pociąg Do Kuchni
Spaghetti Agi - ulubione 244Jeśli nie mam pomysłu na obiad to niezawodne okazuje się moje ulubione połączenie składników: makaron, cukinia i boczek. Tym razem użyłam tych składników do spaghetti. Spaghetti - danie znane i lubiane. Najbardziej znane to spaghetti bolognese lub carbonara. Ja do spaghetti podchodzę na zasadzie "co mam w lodówce to się nada" i jest zawsze pysznie :) Przygotowując czerwony sos (pomidorowy) do makaronu(...)Już jakiś czas temu odkryłam wyśmienite połączenie smaków: rozmaryn, imbir i szafran. Moim zdaniem cudownie podkreślają smak sosów pomidorowych, a nawet zupy pomidorowej. Spróbujcie :) Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 1 cukinia 3 plastry boczku lub kawałek boczku wędzonego pół puszki fasoli czerwonej ok. 400 gram przecieru pomidorowego pół cebuli (może być czerwona) 2 ząbki czosnku łyżka cukru łyżeczka rozmarynu
Pyza i Surówka
Spaghetti bolognese 265Spaghetti – charakterystyczna włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę. Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino). Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej(...)minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe. Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu. Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich
Luźna Kuchnia
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym 111Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycające smakiem. To danie z pewnością stanie się ulubionym w Twojej kuchni. Czas
karolgotuje
Spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym 120Pyszne spaghetti z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie zachwycające smakiem. To danie z pewnością stanie się ulubionym w Twojej kuchni. Czas
karolgotuje
Makaron z sosem kurkowym: wyjątkowy smak natury na talerzu 102makaronu z sosem kurkowym nie jest trudne, ale efekt końcowy zachwyci Cię swoją wyjątkowością. Oto lista składników, które będziesz potrzebować: Makaron – wybierz swój ulubiony rodzaj, najlepiej długi, np. spaghetti Świeże kurki – najlepiej te, które znajdziesz na bazarze lub w lesie Cebula – jedna średniej wielkości Czosnek – 2 ząbki Śmietana kremówka – 200 ml Masło – 2 łyżki(...)wlej śmietanę kremówkę i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos z kurkami podawaj na ugotowanym al dente makaronie, np. spaghetti. Posyp danie parmezanem i udekoruj listkami świeżej bazylii. Sos z kurkami do makaronu – dlaczego warto spróbować? Sos z kurkami do makaronu to nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele
Ania i Marcin gotują