pomidorów średniej bądź dużej wielkości 1/2 bądź 3/4 szklanki kaszy typu pęczak- w zależności od wielkości pomidorów 1/2 bądź 3/4 szklanki czerwonej soczewicy- w zależności od wielkości pomidorów łyżeczka sosu sojowego 3-4 wyciśnięte ząbki czosnku 8-10 dużych liści świeżej bazylii 4-5 dużych róży brokuła szczypta soli szczypta świeżo zmielonego pieprzu 5 małych gałązek świeżej kolendry 2 łyżki(...)wydrążyć miąższ. 2. Miąższ bez stwardnień nasiennych włożyć do patelni. Stwardnienia wyrzucić. 3. Wydrążone pomidory układać na blasze 4. Do miąższu pomidorowego dodać sól, pieprz, czosnek, bazylię, kolendrę, sos sojowy 5. Dusić aż do momentu aż sos znacznie odparuje i się odrobinę zagęści, dodać wino i brokuła po około dwóch minutach dodać kurczaka i dusić jeszcze około
KreatywnePinyłatwego, smacznego i szybkiego przepisu- bardzo dobrze trafiłeś. Powstał zupełnie przypadkiem a skłoniło mnie do tego pojawienie się na rynku nowego produktu marki Winiary. Polecam każdemu dla kogo temat sosów wydaje się nieosiągalny. Tarta jest wyjątkowo kremowa i aromatyczna. Składniki: ciasto francuskie opakowanie szpinaku baby (ewentualnie mrożonego szpinaku- poza sezonem) 50 ml śmietanki 30% jajko 100 g tartego sera czosnek(...)kremowa baza do jasnych sosów woda sól Sposób przygotowania: Sos przygotuj według podstawowej receptury z opakowania. Zamiast śmietanki 12 % dodaj 30%. Ciastem wyklej formę do zapiekania. Szpinak przesmaż z wyciśniętym czosnkiem i posól do smaku.Wyłóż na ciasto. Do przestudzonego sosu dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Zalej nim masę szpinakową. Całość posyp żółtym serem i zapiekaj przez
Wielki apetytjestem zadowolona. Składniki: spora garść mixu sałat 1 pierś z kurczaka 0,5 grejpfruta czerwonego garść pestek słonecznika 1/2 małej cebuli (najlepiej czerwonej) ulubione przyprawy do kurczaka sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z grapefruitu (zastanawiałam się też nad łyżeczką musztardy, ale zrezygnowałam, wypróbuję(...)zrumieni i nie będzie surowy (około 40 minut) upieczonego kurczaka kroimy w kostkę z grejpfruta wybieramy miąższ (przy obieraniu, na pewno wycieknie wam trochę soku, zostawcie łyżkę do sosu) pestki słonecznika prażymy chwilę na teflonowej patelni cebulę kroimy w drobną kostkę do cebuli dodajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy na talerzu układamy mix sałat, kawałki grejpfruta, kurczaka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćJest cieńszy od tradycyjnego makaronu, nie pęka tak łatwo i ma żelową konsystencję. Makaron Skinny Noodles nie posiada smaku dlatego doskonale absorbuje smaki potraw takich jak sosy oraz zupy. Dlatego też zdecydowałam się go połączyć z intensywnym smakowo sosem pomidorowy. Jak moje wrażenia? Faktycznie makaron nie ma żadnego konkretnego smaku, nie przypomina tradycyjnego makaronu, o jego smaku decyduje(...)patelni, aż opiecze się z każdej ze stron i nie będzie surowy dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów (razem z sokiem) oraz koncentrat smażymy, aż sok się zredukuje i powstanie gęsty sos przyprawiamy solą, pieprze, ostrą papryką, ziołami (dałam ich sporo) dodajemy do sosu makaron (przygotowany zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu) i trzymamy na ogniu mieszając przez około 2 minuty SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszna propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie z podgrzybków, śmietany i białego wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, suszony tymianek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego tymianku(...)śmietanki 30% 1-2 łyżki sosu sojowego do smaku Do podania: makaron pappardelle CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jeżeli grzyby są mrożone, odstawiamy do rozmrożenia, a następnie kroimy w kostkę. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy na 6 równych części. Nacieramy pieprzem, suszonym majerankiem i odrobiną soli, przekładamy do miski, polewamy 2 łyżkami oleju, dodajemy 1 zmiażdżony ząbek
My Culinary Arttaką jak w przepisie, to poniżej znajdziecie odpowiedź Jak samemu przygotować pikantną domową kiełbasę? Składniki 5 liści młodej kapusty 5 sztuk parzonej domowej białej kiełbasy pikantnej (z papryką i sosem sweet chilli) lub 5 sztuk kupnej parzonej białej kiełbasy 1 op. (500 ml) passaty pomidorowej 1 cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka(...)zważyła. Domową kiełbasę bez osłonek zawijamy w osolony i doprawiony np. za’atarem liść kapusty, zwijamy w taki sam sposób jak przygotowujemy gołąbki z kapusty, układamy na blaszce, zalewamy sosem i podpiekamy w piekarniku w sosie pomidorowym ok. 15 minut. Pikantna domowa kiełbasa: 500 g zmielonej łopatki ok. 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest ciepły. Karaibski ananas z grilla Ten wyjątkowy deser często kończy u nas letnie grillowanie. Polecamy go każdemu. Składniki: 1 obrany ananas, wycięty rdzeń, pokrojony na 8 klinów ½ szklanki sosu Worcestershire ½ szklanki miodu ½ szklanki masła lub margaryny ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki ciemnego rumu Przygotowanie: Połączyć sos Worcestershire , miód, masło, cukier i rum w rondelku. Całość doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając(...)ogień i gotować na małym ogniu przez około 10 minut aż zacznie gęstnieć. Zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie rozgrzać grilla a ruszty dobrze naoliwić. Kawałki ananasa natrzeć przygotowanym sosem i wyłożyć na ruszt. Grillować około 5 minut od czasu do czasu obracając. Prawidłowo przygotowany ananas powinien mieć brązową powierzchnię. Tak przygotowane kawałki ananasa podawać z lodami i pozostałym sosem
naRuszciezdjąć z mięsa. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka, tłuszcz wylać. Dodać skórkę pomarańczową, wlać bulion i dusić 5 minut. Wlać sos z pomarańczy i dusić około 10 - 15 minut. Wyjąć piersi i trzymać w cieple. Sos przecedzić, dodać miód i zagęść przez gotowanie. Gdy sos będzie już gesty, dodać zimne masło(...)rozpuścić mieszając. Zdjąć sos z ognia. Podałam ze szparagami. zastawa
królestwo garówKlasyczne i proste danie czyli pulpety w sosie pomidorowym. Można je podawać z ziemniakami, ryżem , kaszą lub makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 1 przecier pomidorowy 200 g 1 liść laurowy 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Mięso(...)delikatnie z każdej strony po czym przełożyć je do gotującej się wody. Dodać liść laurowy, przecier pomidorowy, doprawić solą i gotować na wolnym ogniu. Na koniec gotowania zagęścić sos zawiesiną sporządzoną z łyżeczki mąki ziemniaczanej i wody. Wlać do sosu i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, bazylią i zagotować. Pulpety w sosie pomidorowym
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: 800 g łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża marchewka 1 saszetka sosu teriyaki blue dragon 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego makaron razowy PRZYGOTOWANIE: Mięso należy pokroić w plastry o grubości do 2 cm, następnie w paski. Umyć i zamarynować(...)mieszance sosów z dodatkiem przypraw (oregano, czosnek niedźwiedzi i pieprz). Odstawić na noc do lodówki. Na patelni WOK rozgrzać oliwę. Dodać mięso i pokrojone w plasterki pieczarki i marchewkę. Smażyć do momentu, aż mięso stanie się chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Następnie dodać ugotowany makaron razowy o podsmażyć chwilę razem z mięsem. Makaron gotować wedle zaleceń producenta
ClauditteMissCookingjego rezultaty :) Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 ząbek czosnku - 1/3 puszki kukurydzy - garść kaparów - 2 woreczki ryżu - 1 łyżeczka płynnego miodu - 3 łyżki sosu balsamicznego - 3 łyżki sosu sojowego - kilka kropli magii - szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego kurczaka dodajemy pokrojoną(...)plasterki paprykę, drobno posiekany czosnek, kukurydzę oraz kapary. Składniki polewamy miodem, sosami, magii oraz solą i pieprzem, wszystko razem smażymy około 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem z mięsem i warzywami
Zainspirowana w kuchniłyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Słodki dodatek jabłkowo - cebulowy 2 średnie cebule 1 jabłko 1 łyżka miodu odrobina soli oliwa do smażenia Sałata w sosie 1/2 główki sałaty sos: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu 2 łyżki soku z cytryny Wątróbkę moczyć w mleku, przynajmniej przez 2 godziny. Następnie opłukać(...)małym ogniu do zezłocenia, następnie dodać miód i jabłka i dusić do czasu aż jabłka zrobią się miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Następnie zestawić z ognia. Składniki sosu wymieszać. Sałatkę podrzeć na kawałki i wymieszać dokładnie z sosem. Wątróbkę smażyć około 5 minut, tak aby w środku była lekko różowa. Wątróbkę podawać z ciepłym cebulowym dodatkiem
Jadło i czytadłoDzień dobry, Ale pogoda :( Gdzie się podziała piękna wiosna? W taki dzień jak dzisiaj mam ochotę na coś ciepłego i sycącego. Klasyczne włoskie połączenie makaronu, sosu pomidorowego i sera sprawdzi się idealnie jako kulinarny pocieszacz. To zawsze było moje comfort food. Ponieważ zrezygnowaliśmy z Mężem z jedzenia mięsa, do spaghetti przygotowałam klopsiki z tuńczyka z puszki. Polecam Wam ten patent(...)klopsiki wyszły pyszne, a robi się je naprawdę szybko. Podane z aromatycznym sosem pomidorowym, świeżą bazylią i górą startego parmezanu smakują wyśmienicie. Szczególnie, gdy za oknem pada deszcz... Spaghetti z klopsikami z tuńczyka Składniki (na 4-6 porcji): 3 puszki tuńczyka odsączonego z zalewy 100 g bułki tartej 3 łyżki mielonych migdałów (można zmielić płatki migdałowe) 1 jajko garść natki
Chilli Czosnek i Oliwapuszki 200g pędów bambusa 100ml bulionu 150ml mleczka kokosowego 1 średnia papryczka chili 2 kawałki trawy cytrynowej duża garść bazylii tajskiej kilka łyżek soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego Do podania 125g ryżu jaśminowego Instrukcje Nogi lub piersi z kaczki lekko solimy i umieszczamy w brytfannie podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni(...)tłuczkiem do mięsa. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Upieczone piersi z kaczki możemy podzielić
Kulinarna Pokusamięso widoczne na zdjęciu było po przyrządzeniu bardzo smaczne. Smażona kaczka z malinami i makaronem 2015-02-15 13:35:10 Pięknie wyglądająca, soczysta kaczka w słodko-kwaśnym sosie malinowym podana na makaronie wstążkach. Inspirowane kuchnią włoską danie, które podbije serca zarówno gości jak i drugiej połówki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża lub 2 średnie piersi(...)Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez 10 minut pod przykryciem. Dodajemy maliny, imbir i 1 łyżkę soku z cytryny. Dusimy bez przykrycia przez 10-15 minut do otrzymania gęstego sosu, co pewien czas mieszamy. Na kilka minut przed końcem dodajemy 5 łyżek miodu lub syropu klonowego. W międzyczasie przygotowujemy kaczkę. Usuwamy nadmiar skóry i nacinamy ją ukośnie w kratkę. Nacieramy
Kulinarna Pokusa