Pierś z kurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy z oliwek(...)dodać suszone grzyby i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do śmietany i wymieszać. Gdy mięso z pieczarkami będą miękkie wlewać stopniowo do sosu śmietanę ( śmietanę wlewać powoli ciągle mieszając sos, wlać jej tyle aż uzyskamy odpowiednio zagęszczony sos). Podawać z ulubionymi dodatkami
Zrób to smacznieKluchy z dziurką uwielbia chyba każdy z nas, ja bardzo, choć muszę ograniczać bo są sycące. Podałam je w kremowym serowym sosie, Są tak pożywne że wystarczą za cały dwudaniowy obiad, a jakie pyszne! Polecam Wam ten duet. Składniki; Kluski: 80 dag gotowanych ziemniaków 30 dag mąki ziemniaczanej Sos: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry 1 duża cebula(...)drobiowego 1 łyżka sera mascarpone 10 dag kremowego sera gorgonzola 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Sól himalajska do smaku Świeżo zmielony pieprz do smaku Świeżo posiekany koperek Sposób przygotowania: Przygotowanie sosu: Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, tak samo cebulę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać klarowane masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić chwilę, po czym dodać mięso, oprószyć
Wanilia i KardamonKolejny przepis na pastę do kanapek. Połączenie sera białego i ryby w pomidorowym sosie – to pomysł mojego męża. Ja lubię eksperymentować i szukać nowych ciekawych połączeń, więc mi się spodobał. Jeśli ktoś jeszcze nie próbował tego przepisu – zachęcam. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: 1 puszka makreli(...)sosie pomidorowym ½ cebuli 150 g białego sera szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować z pomocą blendera na gładką masę. Pobierz wersję do druku: Pobierz Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym Artykuł Pasta z białego sera i makreli w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plsposób na pyszne i jednocześnie oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki tartego chrzanu sól i świeżo mielony pieprz do smaku Policzki upiec(...)piekarniku według wskazówek na opakowaniu. Przeważnie jest to czas około 30 minut i temperatura 230 stopni. Sos z upieczonych policzków przelać do garnuszka. Wodę rozmieszać dokładnie z mąką, dodać śmietanę i połączyć. Sos w garnuszku zagotować i wlać do niego wodę ze śmietaną i mąką - cały czas mieszając. Sos gotować przez około pół minuty od zagotowania. Przełożyć do niego upieczone
Codzienna kuchnia niecodziennaSos pieczarkowy przygotowuję dość często. Gęsty, śmietanowy, doskonale pasuje jako dodatek do wszelkich pieczonych czy duszonych mięs, makaronu, ziemniaków, placków ziemniaczanych, klusek śląskich czy gołąbków. Polecam :) Składniki - 30 dag pieczarek - 3 łyżki śmietany 12% - 1,5 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka oleju - sos sojowy - sól Wykonanie Oczyszczone pieczarki kroję w grubsze plasterki. Przesmażam w rondelku na łyżce oleju(...)odparowania wody. Solę. W małym garnuszku mieszam śmietanę z mąką i wodą. Mieszaninę przelewam do pieczarek, Doprawiam do smaku sosem sojowym. Mieszam i gotuje na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Sos podaję na gorąco. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródOsobiście bardzo lubię wszelakiego rodzaju pulpeciki i klopsy. Najbardziej lubię te w sosie pomidorowym. Przyznać trzeba, że właśnie gotowane mięska są najzdrowszym ich wydaniem więc w naszym domu często takowe gości. Dzisiaj przygotowałam je z drobiu. Polecam tę wariację smaków. Drobiowe pulpeciki z suszonymi pomidorami w sosie pomidorowym Składniki : 500 g mięsa mielonego z indyka 5-6 suszonych pomidorów(...)czerstwa kajzerka 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 mała cebula sól, pieprz, kasza manna, mąka sos: 400 ml bulionu 400 ml passaty pomidorowej ulubione zioła pieprz, sól do smaku Przygotowanie : Czerstwą kajzerka namaczamy. Cebulę obieramy siekamy wraz z czosnkiem oraz suszonymi pomidorami. Do miski przekładamy mięso, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, wbija jajko, dodajemy 2-3 łyżki kaszy manny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPOTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów karkówki, 3 mniejsze marchewki, 2 większe cebule, około 500 ml bulionu (może być z kostki), 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego, płaska łyżka miodu, 4 goździki, szczypta cynamonu, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz cayenne, sól i pieprz (świeżo mielone), łyżeczka majeranku, 2 większe ząbki czosnku(...)łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + o drobina wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Każdy plaster karczku dzielę na dwa mniejsze, oprószam z obydwu stron świeżo zmielonym pieprzem i solą, dokładnie wcieram w mięso. Każdy kawałek podsmażam na maśle, przekładam do garnka. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy, zalewam bulionem. Gotuję około 20 minut. W międzyczasie marchewkę kroję
JejKuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 4-6 ud ek z kurczaka, łyżka oleju, 2 łyżki słodkiego sosu chili, pieprz, zioła prowansalskie, sól, 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki wody, puszka krojonych pomidorów, większy por, 2 średnie marchewki, 10 pieczarek, 2 papryczki chili peperoncini (opcjonalnie - zależy, jak ostre jedzenie lubicie(...)łyżeczka cukru, łyżka masła, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody (do zagęszczenia sosu). Przygotowanie: Mięso nacieram solą i pieprzem. Przygotowuję marynatę z posiekanego czosnku, sosu chili, oleju i ziół prowansalskich, zalewam mięso. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny. Pora kroję w krążki, marchewkę w kostkę, pieczarki w ćwiartki. Warzywa podsmażam na maśle z dodatkiem soli do momentu
JejKuchniapolędwiczki wieprzowej, dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej, garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji. Polędwiczkę oczyszczam z włókien, kroję w kawałki. Oprószam solą(...)pieprzem, obtaczam w mące. Przygotowuję sos z podanych wyżej składników. Cebulę i paprykę kroję w większe kawałki, czosnek siekam - całość podsmażam około 1-2 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie wrzucam imbir i mięso, smażę 4 minuty często mieszając, aby mięso równomiernie się usmażyło. Na koniec wrzucam kapustę, mieszam, powoli dodaję sos, ponownie mieszam. Gotuję kolejne 2 minuty. Całość mieszam
JejKuchniaZwykłe spaghetti? Stanowczo nie! Farfalle z sosem a’la bolognese Na 4 porcje: 500 g mięsa mielonego, dowolnego, jednak wołowe lub wołowo-wieprzowe będzie najlepsze 700 g passaty, sosu pomidorowego 400 g fasoli czarnej (z puszki) 125 g miękkiej mozzarelli 400 g makaronu farfalle przyprawy: czosnek, zioła prowansalskie, oregano, sól Mięso podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, zalewamy passatą(...)smaku ziołami i czosnkiem oraz solą. Pod koniec gotowania dodajemy podzieloną na mniejsze części mozzarellę. Gdy się trochę podgrzeje mieszamy delikatnie, żeby ser się rozpuścił i równomiernie wypełnił sos. Makaron gotujemy al’dente. Odcedzony dodajemy do sosu i delikatnie mieszamy. Smacznego
Kucharzycawieprzowa (ok. 500g) – 250ml wody – 100ml białego, wytrawnego wina – 100ml śmietanki 30% – 60g suszonych pomidorów w oleju – pół pęczka natki pietruszki – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka oleju spod pomidorów – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – 1/3-1/2 pieprzu cayenne – sól, pieprz Suszone pomidory kroimy w kawałeczki i wraz z winem zagotowujemy(...)Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący, układamy plastry mięsa i chwilę smażymy z obu stron. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wypuszczony, mięsny sok pozostawiamy i dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy i przez sitko dodajemy mąkę
Be Fit Be StrongZielone szparagi nie wymagają obierania, obieram tylko te białe, szparaga należy nagiąć mniej więcej w 1/3 długości i sam pęknie w miejscu nadającym się do spożycia, końcówki zachowujemy do sosu. Od jakiegoś czasu, nazwijmy to dość krótkiego, dysponuję maszynką do makaronu, nie mogłam więc się powstrzymać przed połączeniem domowego makaronu z klasykiem wiosny. Składniki na 2 porcje Czas przygotowania(...)powyżej, resztę szparaga tniemy obieraczka do warzyw na tzw. taggiatell, następnie gotujemy w osolonym wrzątku ok 1 min, natychmiast odcedzamy i wrzucamy do wody z lodem 5. Sos - końcówki szparagów kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy w maśle ok 15 minut, na wolnym ogniu żeby masło nie zaczęło się rumienić, masło ma jedynie się zaromatyzować, odcedzamy, końcówki
Słodki KompromisOstatnio nie szło mi w kuchni. W ten upał najchętniej jadłabym tylko sałatę. Jak się na siłę za coś zabierałam to nie wychodziło. Ale makaron z sosem szpinakowo- cukiniowym zrobiłam od serca i… był palce lizać. Polecam! Składniki: 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży) jedna średnia cukinia serek topiony z ziołami (można(...)szpinaku, chwilkę poddusić do miękkości. 3. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. 4. Na oddzielnej patelni zeszklić czosnek na maśle, dodać ser, poczekać do rozpuszczenia, dodać śmietanę i wymieszać. Sos przelać do warzyw i doprawić solą. 5. Makaron odcedzić i dodać na patelnię z sosem i dobrze wymieszać. (Ja do zdjęcia mam nie wymieszany ale poza kadrem tak zrobiłam). Wyłożyć
Mama z miastapiersi drobiowej 1/2 niewielkiej cukinii 1 marchewka odrobina koperku 1 jajko ok 1/2 szklanki bułki tartej majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie 1,5 l bulionu Składniki na sos: 3 marchewki pietruszka 1/2 selera 1/2 cukinii mały por majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie łyżeczka masła łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: 1.Mięso włożyć do sporej miski. Zetrzeć cukinię(...)wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami i gotować kolejne. U mnie było na 3 razy. 4. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach warzywa na sos. Por drobno pokroić. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć wszystkie warzywa oprócz cukinii. 5. Po wyjęciu ostatniej porcji pulpetów wrzucamy do garnka warzywa na sos i gotujemy do totalnej miękkości
Mama z miastaobiadu. Składniki: – 150g komosy ryżowej – 150g soczewicy czerwonej – 70g nerkowców – 2 czerwone papryki – 40g rodzynek – 40ml soku z cytryny – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżeczka octu jabłkowego – 1 łyżeczka cebulki granulowanej – 2 ząbki czosnku *opcjonalnie: sos balsamiczny (1 łyżka octu balsamicznego+ 3 łyżki oliwy+ 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego+ sól, pieprz(...)patelni (uważając, by ich nie przypalić) i siekamy na kawałeczki, 20g nerkowców odkładamy do dekoracji. Ząbki czosnku przeciskamy i wraz ze wszystkimi składnikami mieszamy w misce. Nakładamy i polewamy sosem balsamicznym, posypujemy nerkowcami Smacznego! Artykuł A’la pilaw z komosy ryżowej i soczewicy z sosem balsamicznym pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strong