sosy - 72734 przepisów (strona:713/4849)

Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 217

Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią. Czas przygotowania: 50 minut Porcje: 4     Składniki: RACUSZKI: 125 g serka Kremowego Apetina INDIA, 125 g miękkiego indyjskiego sera panir ( tu przepis ), 4 łyżki tartego parmezanu, 1 jajo, 2-3 łyżki mąki, Skórka otarta z jednej cytryny, ½ łyżeczki(...)kurkumy, gałka muszkatołowa,  Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył, 4 ząbki czosnku w łupinkach, 10 małych cebulek, Garść oliwek 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki Hot Madras Curry, Kilka gałązek tymianku, Sól i pieprz Cayenne

SzczyptaSmaQ
Miłość na talerzu konfitura z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem w połaczeniuz czekoladowym mascarpone 208

dopadnie. Smaki, które opisałam starałam się ująć w deserze walentynkowym. Połączenie serka mascarpone z czekoladą przełożone konfiturą z wiśni z octem balsamicznym oraz pieprzem. Oczywiście nie odbyło się bez sosu czekoladowego z nutą pieprzu. A na to wszystko słodka beza. SKŁADNIKI: porcja na 4 osoby Ciasto na naleśniki - 2 jajka - 210 gram mąki pszennej(użyłam 405) - 150 ml mleka(...)łyżki cukru pudru - konfiturę z wiśni z octem balsamicznym i pieprzem, jeżeli nie posiadamy to może być zwykła konfitura wiśniowa   - 2 białka plus 3 łyżki cukru pudru Sos czekoladowy - mleko 100 ml - pół tabliczki gorzkiej czekolady - 30 gram masła - świeżo zmielony pieprz odrobinę do podbicia smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Naleśniki - mieszamy jajka z cukrem na puszystą masę po czym

Basia w kuchni
Chińczyk z orzeszkami z nerkowca! 291

aczkolwiek nie jest ona wcale taka łatwa do przygotowania, jak na początku może się wydawać. Aby osiągnąć prawdziwie oryginalny smak potrawy trzeba uzbroić swoją kuchnię w typowe przyprawy i sosy do kuchni chińskiej. Ja osobiście kuchnię chińską uwielbiam i mam ich całą masę. Jeżeli to Wasza pierwsza przygoda z kuchnią dalekiego wschodu zapewniam, że nie będzie ostatnia. Danie jest boskie(...)SKŁADNIKI : - 1/2 mięsa z udźca z indyka - olej rzepakowy - 4 łyżki posiekanych orzeszków z nerkowca - posiekana natka pietruszki lub kolendry - sos sojowy jasny- 2 łyżki - słodki sos sojowy (z anyżem i pomarańczą)- 3 łyżki - ocet ryżowy- 1 łyżeczka - 1/4 łyżeczki trawy cytrynowej - gwiazdka anyżu - chili czerwone - czosnek 2 ząbki - 6 pomidorków koktajlowych - 1/2 łyżeczki przyprawy do woka - makaron ryżowy -olej

SMYKWKUCHNI
Roladki śledziowe 324

można przyrządzić na tysiące sposobów. Dzisiaj bardzo prosty, ale efektowny sposób podania śledzia na wigilijną (i nie tylko!) kolacje. Z dodatkiem czerwonej cebuli, ogórka konserwowego z wyśmienitym, lekko czosnkowym sosem. Pychota! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na moczenie śledzi) Składniki: 4 filety śledziowe a’la matjas Czerwona cebula 2 ogórki konserwowe Kilka gałązek koperku(...)Sos: 50ml jogurtu naturalnego 50ml majonezu ½  łyżeczki musztardy 1 mały ząbek czosnku ¼  łyżeczki cukru Sól, świeżo mielony pieprz Filety moczymy przez kilka godzin w wodzie, dwukrotnie ją zmieniając. Następnie przykładamy do mleka i moczymy około 2 godzin. Wyjmujemy z mleka i delikatnie odsączamy. Składniki sosu mieszamy dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, według

Kolizje Smaków
Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku 329

aluminiowej (wystarczająco dużym aby nim owinąć czosnek) i skropić oliwą z oliwek. Posypać solą i pieprzem do smaku. Owinąć czosnek folią aluminiową i piec przez 30-35 minut. Ostudzić. Sos z pieczonego czosnku i czerwonego wina: 3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry ½ szklanki czerwonego wina 2 ½ szklanki bulionu wołowego 2-3 gałązki tymianku 2-3 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki(...)konfitury z czerwonej porzeczki 1 pieczona główka czosnku (bez łupin) sól koszerna i czarny pieprz do smaku Zanim zaczniemy rozgrzejmy grilla do 210 stopni C. Sos i mięso można przygotowywać jednocześnie. W dużym rondelku umieśćmy szalotkę z niewielką ilością oliwy, podsmażmy aż będzie lekko przeźroczysta, dodajmy do niej czerwone wino i gotujmy przez chwilę aż większość alkoholu się zredukuje przed

naRuszcie
Gołąbki z włoskiej kapusty z pieczarkami 222

marchewki  1 por (biała część)  ząbek czosnku  1 pietruszka  1 cebula odrobina papryczki chilli   sól, pieprz 3 łyżki masła  Składniki na sos:  pół litra wody  3 łyżki koncentratu pomidorowego  3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej :-)  3 łyżki śmietany  3 ziarenka ziela angielskiego  3 liście laurowe(...)łyżki sosu sojowego ciemnego  sól, pieprz garść świeżego koperku  łyżka oleju rzepakowego  Sposób przyrządzenia:  Ryż gotować wg przepisu na opakowaniu, czyli na moją proporcję 2 szklanki wody ma szklankę ryżu na bardzo małym ogniu raz na jakiś czas mieszając. Kiedy będzie już miękki i woda odparuję, ja robię jeszcze babcinym sposobem czyli zawijam w folię, ręcznik

pieprzny smaczek
KLUSKI ŚLĄSKIE 268

kluski śląskie to tak naprawdę tylko ziemniaki i skrobia ziemniaczana, w tych kupnych jest mnóstwo innych dziwnych rzeczy, czyli skoro ziemniaki nie tuczą (tylko dodatki w postaci zawiesistych sosów do nich), to dlaczegóż nie spróbować i nie przygotować ich samemu, w końcu sos zawsze można pominąć, poza tym moje sosy raczej zawiesiste nie są (tłuszczu w nich niewiele(...)zagęszczane tylko skrobią kukurydzianą, no i przecież kluski w tym sosie pływać nie muszą, mnie wystarcza 1 łyżka na porcję). I dobrze, że na nie trafiłam bo są przepyszne i przy tym bardzo łatwe do przygotowania, a to również istotne. Polecam wszystkim kluskożercom. U nas będą od teraz przynajmniej kilka razy do roku, obiecałam dzieciom... :-) Proporcje są stałe, zmienna jest

Smaczne Zdrowe
Sałatka z kurczakiem i pomidorkami 240

Sałatka z kurczakiem i pomidorkami  SKŁADNIKI: pomidorki koktajlowe - 4 szt ( u mnie normalne ) pierś z kurczaka - 1 podwójna sałata rukola - 200 g przyprawa do gyrosa tłuszcz do smażenia SOS sos sałatkowy francuski winegret oliwa z oliwek  PRZYGOTOWANIE: Rukolę opłukać, osączyć na sicie.  Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.  Pokroić mięso w paski, posypać przyprawą, wymieszać(...)godzinę.  Po tym czasie mięso usmażyć na tłuszczu.  Pomidory umyć, osączyć, pokroić na ćwiartki.  Sałatę przełożyć do salaterki, na sałacie ułożyć pomidorki i kurczaka.  SOS  Sos przygotować według przepisu na opakowaniu.  Przed podaniem polać sałatkę sosem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
PIERŚ KURCZAKA Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU 373

Lubicie kuchnię chińską? ja lubię i moja rodzina także lubię też ją ,,doprawiać" pod swój smak. Zapraszam!!   Składniki: 50dag piersi zkurczaka 25 dag mieszanki chińskiej mrożonej 3 łyzki sosu sojowego słoik sosu chińskiego 500g  1 papryczka  chili pieprz,sól-do smaku olej do smażenia 2 szklanki ryżu Wykonanie: Piersi kurczaka  kroimy na małe paseczki,polewamy sosem(...)sojowym,dokładnie mieszamy,zeby sos pokrywał całego kurczaka,odstawiamy na min.2 godz do lodówki.Po tym czasie smazymy an rogrzanym oleju ok 3 minut,wrzucamy zamrożone warzywa,dusimy ok 15 minut mieszając Na pateknię dokładamy sos chiński,duimy jeszcze ok 10 minut. Ryz gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z ryżem

Z Majeczką w kuchni
Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym 1473

Lekki, kremowy, przepyszny sernik z białą czekoladą, na spodzie z ciasteczek amarettini. Wierzch sernika przykrywa gęsty sos jagodowo – truskawkowy. Sernik rozpływa się w ustach i wspaniale łączy w sobie smak białej czekolady, migdałów i owoców. Do sosu możemy użyć dowolnych owoców jagodowych, każda wersja będzie smaczna. Sernik jest bez żelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam…     Składniki: Spód: 200g ciasteczek(...)600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu) 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Sos owocowy: 150g jagód (mrożone lub świeże) 150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do posypania     Spód

Mała Cukierenka
Śledzie w pomidorach 188

konserwie, ale  z powodu dużej zawartości soli w nich staramy się ich nie kupować . Jak tylko zobaczyłam tę masę świeżych rybek postanowiłam zrobić sama takie śledzie  w sosie pomidorowym .Śledzie czyścimy, odcinamy głowy i myjemy. Następnie osuszamy , nacieramy lekko solą i oprószamy w mące . Tak przygotowane ryby smażymy   na gorącym oleju na złoty kolor z dwóch stron(...)Już usmażone śledzie kładziemy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu i ostudzenia. Kiedy rybki są już letnie lub zimne wkładamy słoików, czy innych pojemników. Teraz potrzebujemy sosu pomidorowego, który   robię w/g  przepisu   http://jollowanie.blogspot.com/2014/09/sos-pomidorowy.html                               Jeszcze gorący sos chwilę

Pasje Jolki
Panna cotta z sosem malinowym 226

smaczna. Śmietanka, wanilia i maliny… Proste składniki dające rozkosz podniebienia… Składniki: 400 ml śmietanki 30% 100 ml mleka 1 laska wanilii 3 łyżeczki żelatyny 50 g cukru Sos malinowy: 250 g malin (mogą być mrożone) 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina około 7 łyżek cukru trzcinowego Przygotowanie: Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż(...)Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy laskę i dodajemy żelatynę energicznie mieszając. Studzimy, mieszamy i przelewamy do filiżanek bardzo delikatnie wysmarowanych olejem. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aż steżeje. Sos malinowy: Maliny, wino i cukier doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim ogniu często mieszając, aż wino odparuje i osiągniemy konsystencję sosu. Gotowy sos można przetrzeć przez sito (kwestia gustu). Wyjmujemy

Oryginalny smak
Mus z ryby w kremowym sosie z oscypka 224

Delikatny mus z mintaja polany sosem z wędzoną nutką… Elegancka i pyszna przystawka na imprezę, która smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: Mus: 300 g filetów z mintaja 1 białko 2 marchewki 2 cukinie 1 pełna łyżka gęstej śmietany 18 % biały pieprz sól Sos: 200 g śmietanki 30 % 50 g oscypka biały pieprz Przygotowanie: Mus: Marchewki(...)piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Piec około 45 minut. Wyjąć, ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić na około godzinę do lodówki. Mus można również podać na ciepło. Sos: Do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy starty na najmniejszych oczkach oscypek. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy białym pieprzem. Mus delikatnie wyciągamy na talerz i polewamy

Oryginalny smak
Bakłażan faszerowany dorszem z sosem pomidorowo-śmietankowym /ryba 224

Dzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki: 1 cebula 1 duży filet z dorsza 2 bakłażany 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Sos: 1 puszka pomidorów (400g) 1 mała(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażany płuczemy, osuszamy i wypełniamy przygotowanym farszem. Blaszkę delikatnie smarujemy olejem, układamy bakłażany i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (termoobieg) przez 30 minut. Sos: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu

Oryginalny smak
Racuchy dyniowe z sosem pomarańczowym 204

Puszyste, drożdżowe racuchy z dyni z dodatkiem skórki pomarańczowej, polane pysznym i gęstym sosem pomarańczowym. Macie ochotę? Zapraszam Składniki: 3/4 szklanki startej dyni (na najmniejszych oczkach lub zmiksowanej w blenderze na puree) 1 i 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1 duże jajko 25 g świeżych drożdży około 2-3 łyżek cukru skórka starta z 1/2 pomarańczy (na najmniejszych oczkach(...)szczypta soli Sos pomarańczowy: 1 szklanka wyciśniętego soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 4-5 łyżek cukru (w zależności od słodkości pomarańczy) 1 łyżka masła Przygotowanie: Przesianą mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i lekko podgrzane mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania