dużo składników i robi się bardzo szybko. Polecam! Składniki: 200-300 g makaronu (dowolnego - u mnie kokardki) 1/2 słoiczka czarnych oliwek 1 duża pierś z kurczaka przyprawa gyros olej Sos beszamelowy: 1 szklanka mleka 1 czubata łyżka mąki 1 czubata łyżka masła sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty ser (najlepiej parmezan) Dodatkowo: kilka plasterków sera żółtego na wierzch zapiekanki Sposób wykonania(...)kosteczkę, obsypać przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Oliwki przekroić na pół. 4. Makaron wymieszać z oliwkami i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 5. Zrobić sos beszamelowy. Roztopić masło na patelni, dodać mąkę, zalewać powoli mlekiem, energicznie mieszać, by sos był gładki i bez grudek. Jak sos zgęstnieje, zdejmujemy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałką
Kuchnia domowa Anirukoli Pizza męska: 5 plasterków salami kilka plasterków kiełbasy 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 3 korniszonki 2 papryczki chilli Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu . Jeśli mamy przecier, wystarczy przełożyć go do garnuszka, dolać 3-4 łyżki wody oraz dosypać bazylii, oregano, papryki, soli i pieprzu do smaku i zagotować mieszając. Jeśli robimy(...)sos z pomidorów to należy je odcedzić na sitku , przełożyć do garnka i gotować co najmniej kilkanaście minut by sos zgęstniał, a woda odparowała (nie może być zbyt rzadki żeby nie rozmoczył ciasta). Na koniec dodać przyprawy. Gdy mamy gotowy sos, odstawiamy go i bierzemy się za przygotowywanie reszty składników. 1/3 mozzarelli kroimy w małą kosteczkę
Zakręcony WidelecCiasto 1 kg mąki chlebowej 0,5 l letniej wody 21 g suchych drożdży ( 3 torebki po 7 g) ok 3 łyżeczek soli 1 łyżeczka cukru oliwa Sos puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz kilka ząbków czosnku oliwa oregano cebula pokrojona w kostkę Dodatki - np. mozzarella i liście bazylii Przygotowanie Przygotować sos: Pomidory wraz z sokiem(...)przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęsty Wyrobić ciasto: Metoda pierwsza tradycyjna: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę
Stare Garypatelni, całość dodać do mięsa. naczynie przykryć , można folią aluminiową , i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 3 godziny. Co jakiś czas warto pieczeń podlać wytworzonym sosem. Po trzech godzinach mięso powinno być już bardzo miękkie. Mięso wyjmujemy, zawijamy w folię a z powstałego z tego co zostało w naczyniu robimy sos. Przelewamy zawartość przez(...)głębokiej patelni, przecierając równocześnie cebulę i czosnek. Możemy dodać 150 ml bulionu wołowego. Zagotować. W miseczce wymieszać śmietanę z mąką, dolewać stopniowo parę łyżek gorącego sosu i dokładnie mieszamy aby śmietana się nie zważyła a mąka nie pozbijała w grudki. Przelać do sosu , w razie potrzeby sos doprawić solą i pieprzem. Pieczeń podawać
Stare GaryPrzepis na udziec pochodzi z książki "Polska kuchnia myśliwska " Hanny Szymanderskiej. Podaję przepis oryginalny, w uwagach moje zmiany dotyczące sosu, który moim zdaniem wymagał jeszcze dodatkowego doprawienia. Mięso upiekło się bardzo ładnie i było bardzo smaczne. Podałam z sałatką z cykorii i makaronem. składniki 2 kg udźca 2 cebule 6 ząbków czosnku 150 g słoniny (użyłam wędzonej) sól 1 łyżka(...)wysmarowanej tłuszczem blasze, obłożyć cebulą i czosnkiem z marynaty, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok 2 godzin, często skrapiając roztopionym masłem i polewając winem. Miękką pieczeń wyjąć, sos przetrzeć przez sito, Pieczeń włożyć do sosu, polać śmietaną rozkłóconą z mąką wstawić na kilka minut do piekarnika, zapiec. Smacznego! Uwagi: Mój kawałek mięsa ważył
Stare Garyrostbef bez kości (dobrze jeżeli jest z warstwą tłuszczu) oliwa z oliwek 8 ząbków czosnku Sól i pieprz Przydatny jest termometr mięsa Na sos: Czerwone wino, bulion wołowiny 1/2 - 1 łyżka mąki kukurydzianej przygotowanie Mięso przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej (wyjąć z lodówki na 1 godzinę przed pieczeniem - przechowywać zawinięte). Rozgrzać piekarnik(...)temperaturę wewnątrz. Wyciągnąć pieczeń z pieca, gdy temperatura wewnątrz pieczeni wyniesie 57 st. C do 60st. C. Owinąć w folię aluminiową i odstawić na ok 15 minut. sos: soki które zgromadziły się w naczyniu pod pieczenią będą świetną bazą do sosu. Postawić naczynie na ogniu, podgrzać, dodać ok 100 ml wina i trochę bulionu ( lub samo wino ). Zagotować
Stare Garyzrobić jak najwięcej dań podobnych do tych, które jadłam. Ponieważ w tym roku krótki urlop wrześniowy spędziliśmy na Samos - więc robię dania greckie. Dzisiaj krewetkowe saganaki * - krewetki zapiekane z sosem pomidorowym i fetą. Bardzo smaczny początek posiłku. Wspomagałam się przepisem z tej strony. *Saganaki to nazwa małej, dosyć głębokiej patelenki, z dwoma uszkami(...)rozmrozić - ja wyjmuje poprzedniego dnia wieczorem i zostawiam w lodówce. Przygotować krewetki - opłukać, zdjąć pancerzyk, usunąć czarne jelito , zostawić głowę i ogon, oddadzą więcej smaku. Przygotować sos. Pokroić świeże pomidory w drobną kostkę, lekko posolić i odcedzić przez parę minut na sicie, tak aby pozbyć się nadmiaru soku. Podgrzać oliwę na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę
Stare GaryBardzo smaczna fasolka z sosem lekko azjatyckim. Imbir, sos sojowy, czosnek i ocet ryżowy to dobre połączenie. Ważne aby fasolki nie ugotować zbyt mocno, ma pozostać chrupiąca, taka jest najsmaczniejsza. Dobry dodatek do mięs nie tylko azjatyckich. I świetna jako zimna sałatka - polecam. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki 500 g zielonej fasolki szparagowej 2 łyżeczki nasion(...)sezamu 3 ząbki czosnku, starte 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki octu ryżowego 1 + 1/2 łyżki oleju roślinnego 1- 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie płatki przygotowanie Fasolkę umyć, obciąć końce, ugotować najlepiej na parze - tak aby była chrupiąca. Nasiona sezamu uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu ok 5 minut, mieszając często
Stare GaryBardzo przyjemny przepis na bardzo efektownie wyglądającą na talerzu roladę z piersi indyka z nadzieniem z dyni i orzechów włoskich, podaną z sosem z cydru. Potrawa ta jest zaskakująco łatwa i szybka w przygotowaniu, a zachwyci każdego. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl(...)adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Rolada z indyka z nadzieniem dyniowym i sosem z cydru (4 porcje) Przygotowanie 1 godzina Składniki: 2 piersi z indyka, bez kości i skóry (po 500 g każda) 700 g dyni, pokrojonej w kostkę 2 łyżki oleju Kujawskiego
karmelowyprzecież zawsze można wymienić majonez na jogurt naturalny – wtedy będzie i zdrowiej i dietetyczniej ;-) Więcej przepisów na tortillę znajdziecie tutaj: Tortilla – przepisy 85-gramowa porcja tuńczyka w sosie własnym zawiera ok. 98 kalorii, 21 gramów białka i 0,8 grama tłuszczu. Tak więc jest on doskonałym wyborem dla osób, które poszukują żywności bogatej w białko, a ubogiej(...)średnie sztuki Kukurydza konserwowa – 1 puszka Oliwki czarne – 2 garście Cebula czerwona – 1 sztuka Papryka czerwona – 1 duża sztuka Mix sałat – 170g Tuńczyk w sosie własnym – 2 puszki (340g) Tortilla – 5 placków o średnicy 25cm Tortilla z tuńczykiem – wykonanie: Oliwki, paprykę i ogórki pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Kukurydzę
Kulinarne Przebojemiesne bedzie mieciutkie i delikatne.Bardzo proste i naprawde szybkie danie do przygotowanie.Jesli planujesz to danie ,ugotuj na sniadanie wiecej kaszy jaglananej,a uporasz sie z nim w expresowym tempie. Sos jogurtowy dopelni smak faszerowanego baklazana.Jesli do sosu dodasz jeszcze posiekane listki miety,szykuje sie prawdziwa uczta.Zatem do dziela.Zapraszam do przepisu. Skladniki na 2 porcje: 2 baklazany 250 g miesa mielonego(...)kilka galazek tymianku,oregano lub rozmarynu niecala szklanka ugotowanej kaszy jaglanej oliwa,sol,pieprz parmezan lub grana padano Skladniki na sos jogurtowy: 200-250 g jogurtu greckiego 1 czubata lyzeczka musztardy 1 plaska lyzeczka plynnego miodu skorka starta z 1/2 cytryny posiekana mieta-opcjonalnie Wykonanie: Baklazany przekroic wzdluz na pol.Miazsz ponacinac delikatnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tylko,bo wobec takiego przepisu nie można pozostać obojętnym.Zaproście do zabawy dzieci,które uwielbiają kuchenne eksperymenty i koniecznie zróbcie te pyszne pizzetki.Nawet jeśli coś się nie uda,a sos pomidorowy wypłynie podczas pieczenia,kości będą wyglądać tylko bardziej makabrycznie. Nie są trudne do przygotowania,a można jeszcze bardziej ułatwić sobie pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę(...)orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej) 250 g letniej wody 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos:200g przecieru pomidorowego,1 ząbek czosnku,1/2 łyżeczki cukru,sól,1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,1/2 łyżeczki suszonego oregano dodatkowo:100g cieniutkiego jak bibułka salami,4 łyżki starego parmezanu do posmarowania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki: 2 udka z kaczki bulion warzywny tłuszcz do smażenia Sos: skórka i sok z jednej pomarańczy 1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki) 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 2 łyżki cukru 1. Udka ugotować w bulionie. Osuszyć, doprawić solą(...)pieprzem i obsmażyć na złoty kolor na patelni. 2. Wszystkie składniki sosu gotować w małym rondelku – mieszając – przez kilka minut aż sos zacznie bardzo bąblować. Gorącym sosem polać kaczkę. Sos jak stygnie to gęstnieje i wtedy trzeba go lekko podgrzewać. Smacznego Post Kaczka w pomarańczach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plświeżej mięty ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z jednej cytryny 3 łyżki świeżego rozmarynu 1 duża szalotka (grubo posiekana) 5 dużych liści szałwii 4 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego sos do nacierania 1 szklanka bulionu warzywnego lub wołowego ¼ szklanki przygotowanej marynaty(...)nadmiar tłuszczu. Połączyć wszystkie składniki marynaty (z powstałej marynaty odlać ¼ szklanki). Pozostałą marynatę wykorzystać do marynowania jagnięciny. Jagnięcinę z marynatą odstawić na co najmniej 2 godziny. W międzyczasie przygotować sos do nacierania. Można też trochę tej mieszaniny wstrzyknąć w jagnięcinę przed grillowaniem. Przygotowujemy grilla do grillowania pośredniego z użyciem tacki ociekowej. Udziec umieszczamy na rożnie i zabezpieczamy widelcami rożna. Może
naRuszciewyborną kolację, to ja przychodzę Wam z pomocą!:) Makaron Conchiglioni, czyli dorodne makaronowe muszle wypełnione najlepszym serowym nadzieniem: mozzarellą, mascarpone i camembertem. Cudowny, śmietankowy smak połączyłam z soczystym, pomidorowym sosem i całość zapiekłam w piekarniku. Danie wyszło przepyszne, nie dość, że cieszy oczy, to jeszcze wykwintnie smakuje. Bardzo polecam! SKŁADNIKI na około 4 porcje: 300 g makaronowych muszli Conchiglioni(...)serka mascarpone 2 kulki mozzarelli 170 g sera camembert sól SKŁADNIKI na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w kawałkach 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 5 łyżek oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki soli (lub więcej wg uznania) 2 łyżeczki brązowego cukru 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczko suszonej bazylii WYKONANIE: MAKARONOWE MUSZLE: Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente
Słodko-Słony Świat Ilony