sosy - 72734 przepisów (strona:499/4849)

Policzki wołowe II 135

policzków wołowych, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 1,5 łyżeczki tabasco, 2 łyżki sosu teriyaki, 2 łyżki mąki kukurydzianej, 200 ml białego wytrawnego wina, 300 ml bulionu. 2 cebule, 1 łyżka pasty tamaryndowej, 1 łyżka czarnego sosu sojowego, 4 listki kaffiru, sok z 1/2 limonki olej ryżowy do smażenia Policzki oczyścić z błon, pokroić na kawałki około(...)Sos sojowy Kikkoman, Tabasco i sos teriyaki wymieszać, dodać do mięsa, wymieszać i odstawić na pół godziny. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Dodać posiekaną cebulę i smażyć jeszcze 5 minut, wlać wino, zamieszać. Przełożyć do garnka, wlać bulion gotować pod przykryciem godzinę. Dodać pastę tamaryndową, czarny sos sojowy, listki kaffiru, sok z limonki, przykryć

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 159

wieprzowiny, wołowiny.   Sangiovese   Do kiełbasy z karmelizowaną cebulą.   Zinfandel   Do potraw z grilla - grillowanej wołowiny, udźca jagnięcego czy kurczaka podawanego ze słonymi lub pikantnymi sosami.   Chardonnay   Idealne do białej ryby, ostryg, homarów, skorupiaków – szczególnie z kremowymi, maślanymi sosami. Mogą być również ryby w sosach maślanych, sałatki rybne, ceviche lub łosoś w lekkim sosie holenderskim(...)Muscat / Moscato   Wspaniałe do owoców i serów.   Pinot Blanc   Do makaronu z sosami na bazie pomidorów czy z owocami morza.   Pinot Gris / Pinot Grigio   Do dań z kuchni tajskiej - sajgonek. Do pikantnego kurczaka, bekonu, sałaty i pomidorów z rustykalnym wiejskim chlebem.   Sauvignon Blanc   Do grillowanych ryb np. łososia oraz białych mięs.   Riesling

królestwo garów
Schab na mleku (danie z szybkowaru) 342

Schab na mleku to danie idealne dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt długiego czasu. Wystarczy przyprawić mięso, lekko zarumienić i całość ugotować w szybkowarze. Przygotowany sos jest na prawdę pyszny- lekko słodki i z aromatem cebuli, czosnku oraz zielonej pietruszki. Jeżeli lubicie tradycyjny schab w sosie własnym to zachęcam Was do przygotowania mojego innego przepisu z wykorzystaniem(...)małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka mleka + 0,5 szklanki wody 1/2 pęczka zielonej pietruszki olej do smażenia 50 ml śmietany 30% 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu  sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na wierzchu mięsa ułożyć cebulę oraz

Ugotować
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 238

sposób kolorowy i smaczny przemycić mnóstwo witamin do codziennej diety. Wiosna to doskonały moment, żeby przekonać się, że sałatki z powodzeniem zastępują pełnowartościowy obiad a ciężkie majonezy i sosy jogurtowe można zastąpić lekkimi dresingami. Rozglądam się po blogach, śledzę przepisy i szukam inspiracji. Wszędzie alb pieczone warzywa, albo grillowane, albo mieszanina sałaty i czegoś. Czasem gdzieś przemknie przepis na sałatkę(...)tuńczykiem lub kurczakiem. Do tego klasyczny winegret, sosy majonezowe a w wersjach fit sosy jogurtowe. Bardzo mało sałatek z makaronem. Pewnie dlatego, że makaronowa sałatka kojarzy się z majonezem a to już modne nie jest. Jednak jest kilka sposób na odczarowanie makaronu w sałatkach. Dziś sałatka z makaronu orkiszowego, z dużą ilością świeżych warzyw i dresingiem pomidorowo-ogórkowym. Potrzebujemy: makaron

ladykitchen
Ryba po azjatycku 245

Ryba po azjatycku... Soczysta, podsmażona ryba morska. Paseczki kolorowych papryk. Plasterki słodkich brzoswiń. Pióra ostrej cebuli. Zatopione w ketchupowo-brzoskwiniowym sosie. Pyszna odmiana tradycyjnej, smażonej ryby. Smacznego ! Składniki: 1 kg filetów z morskiej ryby (u mnie dorsz atlantycki); 4 duże cebule; 2 średnie czerwone papryki; 1 średnia żółta papryka; Puszka brzoskwiń w syropie (waga netto 820 g); 2 czubate łyżeczki(...)musztardy (u mnie kremska); 200 g ketchupu (u mnie pikantny); 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; Szczypta białego cukru; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia ryby; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Filety z ryby osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z obu stron, obtoczyć w mące. Tak przygotowaną rybę usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego/ na duży talerz

Gospodyni Miejska
Ozorki w szarym sosie 201

które niestety trzeba bardzo długo gotować. Ale cały ten poświęcony czas jest tego wart, bo gotowe ozorki są pyszne.Ja miałam ozory wieprzowe i zdecydowałam się zrobić je w szarym sosie. Składniki: ozorki: marchew pietruszka seler liść laurowy ziele angielskie sól pieprz sos szary: 30 g mąki 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 40 g masła 250 ml zimnego wywaru spod(...)pokroić na mniejsze kawałki. ozory wyciągnąć z wywaru, zalać zimną wodą i zdjąć skórę. Do wywaru z ozorów dodać warzywa, przyprawy i obrane ozory. Gotować jeszcze przez godzinę. Przygotować sos: Mąkę zarumienić na suchej patelni. Migdały zalać wrzątkiem a gdy woda ostygnie obrać z łusek i posiekać. Na suchą patelnię wsypać cukier i podgrzewać aż się rozpuści i zbrązowieje

Mama Gotuje
Pulpety w sosie koperkowym 186

Dzisiaj przepis na pulpety w sosie koperkowym gotowane na wywarze z warzyw. Można je podawać z kaszą lub ziemniakami. Składniki: 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 sucha bułka 1 cebula 2 jajka liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz szczypta imbiru sos koperkowy: pęczek koperku 3 szklanki wywaru spod pulpetów 1 mała śmietana(...)wymieszać. Z mięsa ulepić kulki. Z wywaru wyciągnąć warzywa i doprowadzić do wrzenia. Kulki z mięsa wrzucać w niedużych partiach do gorącego wywaru i gotować przez 15 minut. Przygotować sos: Wywar zagotować, dodać posiekany koperek i gotować przez chwilę. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do bulionu. Cały czas mieszając zagotować sos i doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby

Mama Gotuje
Angielski pudding 176

tylko mnie kusił, ale i potrzebowałam miski w której leżał i miejsce w lodówce. Myślę, że ten czas zdecydowanie wystarczył. Puddingiem jestem zachwycona. mnustwo bakalii, rewelacyjny smak i ten sosSos jest rewelacyjny i doskonale dopełnia smak puddingu i sprawia, że jest on o niebo lepszy. Składniki: ½ szklanki brandy 250 g masła ¼ szklanki brązowego cukru ¼ szklanki białego cukru 3 jajka(...)szklanka po posiekaniu) 145 g suszonych moreli (1 szklanka po posiekaniu)   135 g kandyzowanej skórki pomarańczy (1 szklanka)   120 g migdałów (1 szklanka po posiekaniu)   Sos: 600 g śmietany 36% ¼ szklanki brandy 1 cukier z prawdziwą wanilią 6 żółtek 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek mleka Wykonanie: Migdały zalać wrzątkiem, gdy woda ostygnie ściągnąć

Mama Gotuje
Wegetariańskie sajgonki 216

Dawno miałam na nie ochotę:) Tym razem Wegetariańskie sajgonki SKŁADNIKI: 1 op papieru ryżowego 100g makaronu ryżowego 3 kolorowe papryki 1 marchewka 2 ząbki czosnku pikantny sos sojowy olej sos z pomidorów przeprawiony sosem sojowym, kolendrą i tymiankiem Wszystkie warzywka pokroić w drobne krótkie paseczki. Podsmażyć je na oleju z dodatkiem pikantnego sosu sojowego i dwoma ząbkami czosnku. Warzywa muszą(...)trochę makaronu. zawinąć zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu- jak gołąbki. Zwinięte sajgonki smażyć na dość głębokim oleju tak by z każdej strony się pięknie zarumieniły. Podawać z sosem pomidorowym przyprawionym sosem sojowym, kolendrą i tymiankiem. Pyszniutkie i chrupiące

MarciochaKucharzy
Sałatka brokułowa z kurczakiem i fetą 1066

Kolejna pyszna sałatka z brokułem w roli głównej. Towarzyszy mu kurczak oraz feta a także duża ilość prażonego słonecznika. Całość polana domowym sosem czosnkowym. składniki: 2 średnie brokuły 350 g piersi z kurczaka 180 g fety lub innego sera sałatkowego ziarna słonecznika u mnie Kresto sól,pieprz olej do smażenia domowy sos czosnkowy Przygotować sos czosnkowy i odstawić aby smaki(...)usmażyć na oleju i wystudzić. Ser również pokroić w średnią kostkę. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Na talerzach ułożyć ugotowanego brokuła, pomiędzy ułożyć kawałki sera i kurczaka. Wszystko polać sosem czosnkowym i posypać prażonym słonecznikiem. Można też wszystkie składniki wymieszać razem w misce. Polecam też moje inne sałatki z brokułem: Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowym Sałatka brokułowa z kurczakiem

Monia miesza i gotuje
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 357

nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz Puree(...)nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku lub 1 łyżka świeżego rozmarynu 3 łyżki świeżej natki pietruszki (lub np. kilka listków szałwi) 2 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz

Poezja smaku
Kurczak w sosie sojowo-miodowym z warzywami 338

moja wariacja na temat kurczaka po chińsku, albo czegoś w tym rodzaju. Założenie było proste: dużo warzyw, mało tłuszczu, wszystko w orientalnym sosie. Smacznie i naturalnie bez fixow i gotowych rozwiązań - żeby nawet mój mały, półtoraroczny buntownik mógł spróbować;) Składniki podwójna pierś kurczaka 2 średnie marchewki czerwona papryka mała cukinia zielona fasolka (najlepsza ta cienka) średnia cabula(...)kawałek imbiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu pieprz łyżka oleju roślinnego łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody kolendra Przygotowanie Cebulę pokroić w piórka, pozostałe warzywa w słupki. Fasolkę obgotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w paski, podsmażyć na oleju, dodać warzywa - także fasolkę, smażyć razem 5 minut. Sos sojowy, miód i imbir wymieszać

Kulinarne Inspiracje
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 193

początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła.  Składniki  500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić

Kulinarne Inspiracje
Pizza w domu! Dla Niej i dla Niego! 293

czasie zagnieć ciasto ze wszystkimi składnikami. Powinno być puszyste i miękkie! Odstaw na 40 minut. Potem uformuj blat, ułóż na blaszce lub na kamieniu do pizzy. SOS POMIDOROWY: - puszka pomidorów pelati - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżeczka octu winnego z jabłek - sól - 2 ząbki czosnku w/w zmiksuj w blenderze, sos gotowy do pieczenia pizzy(...)SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEGO: - sos pomidorowy, ser - młoda cebulka, szynka - wysokiej jakośći, świeże oregano, pomidorki koktajlowe SKŁADNIKI NA WIERZCH DLA NIEJ: - sos pomidorowy, ser - pomidorki koktajlowe, krewetki koktajlowe, ananas, oregano świeże Na blat ciasta wykładamy sos pomidorowy, zaczynamy od środka blatu, robiąc łyżką coraz większe okręgi. Na rozprowadzony sos pomidorowy, wysypujemy starty na małych oczkach ulubiony ser żółty

SMYKWKUCHNI
Domowy kebab w bułce 248

naprawdę smaczne i godne polecenia są zaledwie trzy. Poza tym, nie mamy pewności co jemy... A w domowym znajdziemy samo dobro. :-) Przedwczoraj pokazywałam bułki, dziś pokazuję całość. :-) Lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie go nie jest tak szybkie jak kupienie w budce, ale myślę, że warto!  Bułki: przepis tutaj Sos keczupowy: 100ml keczupu 100ml jogurtu naturalnego sól(...)pieprz Sos czosnkowy: 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego 4 łyżki jogurtu naturalnego  4 małe ząbki czosnku (lub więcej w zależności od preferencji) sól, pieprz Dodatki: 2 filety z kurczaka 1/2 opakowania przyprawy gyros mix sałat  100g pomidorków koktajlowych 1/2 dużego ogórka mała cebula Sosy: 1. Keczupowy: Keczup mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Szefowa kuchni