tempie, jeszcze chwila i na naszych stołach znowu zagoszczą ciężkie, rozgrzewające potrawy. Póki co dziś obiadowa propozycja - co prawda jeszcze nie z rodzaju 'ciężkich dań' - tylko pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym. Możemy je podawać zarówno z makaronem czy ryżem, zresztą w obecności każdego z ulubionych przez nas dodatków będą smakować wyśmienicie :) Smacznego! Składniki: Pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 jajko(...)mała cebulka 1 ząbek czosnku 3 łyżki tartego sera żółtego 3 łyżki bułki tartej lub kaszy manny sól, pieprz do smaku Sos: 800 g przecieru pomidorowego 1 marchewka 1 cebula 3 ząbki czosnku ok. 80 ml śmietany do sosów 1 łyżeczka oregano olej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Mieszamy w misce wszystkie skałdniki na pulpeciki i następnie lepimy
psgotujemyUwielbiam kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, jeszcze do niedawna kupowałam gotowy w słoiczku. Jednak ta wersja jest znacznie od niego lepsza. Zachęcam Was do zrobienia tego dania samemu, bez słoiczkowych wspomagaczy. Poczujecie różnicę! Następnym razem dodam jeszcze pędy bambusa i będzie to już wersja kompletna :) Składniki na 2 porcje: 100 g ryżu pół cebuli 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić(...)zwykłym) pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 filety z kurczaka 1 marchewka 4 krążki ananasa z puszki Sos: 4 łyżki soku z ananasa z puszki 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce
Moja Galeria Smakudomu. Troszkę z mamą zmodyfikowałyśmy przepis. Składniki: 4 duże piersi z kurczaka sól zioła dalmatyńskie pieprz serek almette wiśniowo - żurawinowy kardamon 20 dkg żurawiny suszonej 20 dkg boczku wędzonego Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy drobno(...)Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią. My mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na brytfance
Lili w kuchnikolacyjne. Przygotowywane potrawy to ciekawe łączenie tradycyjnej kuchni z najnowszymi trendami kulinarnymi. Przykłady z karty wzięte: Kurczak kukurydziany podany na sałatce z soczewicy, boczniaków i warzyw korzennych z sosem Dijońskim Zupa z jagnięciny z młodymi warzywami i pęczakiem Filet z pstrąga z gospodarstwa rybnego z Feleczyna smażony z kurkami podany z puree z pora i kalafiora oraz sosem z białego(...)wina Tradycyjny sernik podany na sosie z przetartych malin z sałatką mango i marakui Kulinarne pasje szefa kuchni zachwycają w każdym daniu - feeria smaków, kolorów, faktur i zapachów oraz produkty małopolskich producentów tworzone wg. rodzinnych receptur. Bardzo szybko można ulec temu czarowi, z każdym kęsem chce się więcej i więcej... ale bez obaw, na straży dobrego samopoczucia i zadowolenia gości
SzczyptaSmaQwegetariańskiej to ta pizza przypadnie Wam do gustu :) Składniki: ciasto 1 kalafior (waga około 0,8 kg) 100 g startego sera żółtego 1 duże jajko sól, pieprz zioła prowansalskie sos 1 duży pomidor 1 ząbek czosnku odrobina oleju sól, pieprz zioła prowansalskie nadzienie 1 mała cukinia 1 pomidor kilka sztuk pieczarek 1/2 czerwonej cebuli kilka małych kulek mozzarelli CIASTO Kalafiora(...)Następnie wyłożyć ciasto formułując, np. okrąg (warstwa kalafiorowa nie może być zbyt gruba!). Spód ciasta piec 30-35 minut w 195°C (ciasto powinno się zarumienić). SOS POMIDOROWY W międzyczasie 1 dużego pomidora pokroić. Na patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć pokrojony ząbek czosnku. Na sam koniec dodać pokrojonego pomidora. Smażyć tak długo, aż pomidor się rozpadnie
UgotowaćTikka masala należy do dań, których pochodzenie jest trochę skomplikowane. Bo choć sam kurczak- tikka jest ewidentnie indyjski, to już sos masala niekoniecznie. Jedna z opowieści na temat powstania tego dania głosi, że pewnemu Brytyjczykowi w indyjskiej restauracji kurczak- tikka wydawał się za suchy, więc poprosił szefa kuchni o przygotowanie jakiegoś sosu- i tak właśnie narodziła się ta potrawa(...)brytyjski polityk Robin Cook określił kurczaka tikka masala mianem narodowego dania Wielkiej Brytanii. Tajemnica sukcesu tego dania tkwi w soczystym, aromatycznym mięsie marynowanym w jogurcie oraz pachnącym przyprawami sosie na bazie pomidorów. Pierwsze skrzypce w tym daniu grają przyprawy, a w szczególności Garam masala - indyjska mieszanka, stanowiąca nieodzowny element indyjskiej sztuki kulinarnej. W jej składzie znajdziemy kmin rzymski, kolendrę, pieprz
Smakowity Blog KulinarnySos Marie Rose (czasami nazywany w Polsce sosem Maria Róża lub sosem koktajlowym) to kolejny sos w naszej kolekcji, który doskonale sprawdzi się na grillu. Ma lekko słodki smak z nutą limonki u mnie dodatkowo wzbogacony o wyraźnie wyczuwalne brandy, więc idealnie pasuje nie tylko do owoców morza, ale też do grillowanego hamburgera, innych mięs, czy nawet sałatek. Sos pierwszy(...)zrobiła Fanny Cradock w 1960 do swojego słynnego dania z krewetek. Od tamtej pory jest klasycznym sosem kuchni brytyjskiej
Milion SmakówIdealne rybka rozpływająca się w ustach u chrupiąca skórką. Do tego orzeźwiający sos i warzywa grillowane,ale na parze. Zaciekawiłam Cie swoim opisem? Koniecznie sprawdź co dziś dla Ciebie przygotowałam. Składniki: 400 g łososia marynata 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki octu winnego białego. 100 g masła, 3 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego jasnego. odrobina(...)suszonego chilli sos czosnkowo- cytrynowy 200 g jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 1 łyżka ulubionego majonezu (u mnie wiadomo- Winiary) skórka otarta z cytryny warzywa: 1 czerwona papryka 1 duży batat dodatkowo: listki i kwiatki świeżego oregano Sposób przygotowania: Łososia podziel na kawałki i umieść w marynacie przygotowanej z syropu klonowego, octu winnego białego. masła, oliwy i sosu
Wielki apetytGotuj w zdrowym stylu! Zdrowe, smaczne, aromatyczne, w przepięknych jasno zielonych muszlach małże nowozelandzkie podane w ostrym sosie limonkowym, z dodatkiem aromatycznej mięty, serwowane na złotych i chrupiących medalionach z semoliny. Danie jest wyśmienite! W sam raz na wakacje i lekki obiad w gronie przyjaciół. Podany z lampką schłodzonego cydru smakuje wybornie! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 15 małży nowozelandzkich (mrożone(...)łyżek czubatych) - 1 szkl. wody - 1 szkl. mleka Wykonanie: - małże rozmrażamy 3 godziny w lodówce - następnie płukamy pod bieżącą wodą - zostawiamy na 30 minuty do całkowitego rozmrożenia - przygotowujemy sos do małży: w garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę - siekamy szalotki i chili, dodajemy do rondelka - wyciskamy sok z limonki i podlewamy sos - dusimy wszystko około 4-5 minut - solimy solą morską
SMYKWKUCHNIkawałki mięsa układamy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym obkładamy kawałkami masła i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 60-80 minut, polewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia. Miękkie, dostatecznie upieczone mięso układamy na deseczce i pozwalamy mu chwilę odpocząć. Z sosu zbieramy ostrożnie 2-3 łyżki tłuszczu, dodajemy skąpą łyżeczkę cukru i mieszając smażymy(...)długo, aż cukier będzie miał bursztynową barwę. Wówczas dodajemy płaską łyżkę mąki i chwilkę smażymy do uzyskania brunatnej zasmażki, rozprowadzamy ją w rosole i łączymy sosem z brytfanki. Doprawiamy do smaku marynatą, sos powinien mieć pikantny i posiadać wyraźnie korzenny "dziki" smak. Sos gotujemy około 2 minutki, przecedzamy, przelewamy na półmisek. Mięso porcjujemy, układamy na półmisku z sosem i podajemy
Rozpustne gotowanieRewelacyjne pulpeciki, które dzięki dodatkowi kalafiora zyskały jego smak. Sos beszamelowy dodał im delikatności i kremowego smaku. 400 g mięsa mielonego 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie(...)smaku solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami. Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki
VioletoweKucharzeniemnie zachwyciło. Warto wypróbować ! Składniki 4 polędwiczki wieprzowe 250 g boczniaków 100 g sera pleśniowego niebieskiego pół szklanki śmietany 30 ml białego wina 3 ząbki czosnku tymianek 1 łyżka sosu sojowego jasnego oliwa z oliwek łyżeczka masła sól biały pieprz szczypta gałki muszkatołowej kapary zielona pietruszka Przygotowanie Polędwiczki natarłem solą, oliwą, rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz tymiankiem. Odstawiłem na kilka godzin(...)lodówki. Po tym czasie rozgrzałem na patelni oliwę. Obsmażyłem polędwiczki ze wszystkich stron na rumiano. Zmniejszyłem ogień, podlałem wodą i dusiłem ok.15 minut, aby doszły w środku. Przygotowałem sos. Ser pleśniowy pokroiłem w kostkę, wrzuciłem na patelnię z rozgrzanym masłem, chwilę smażyłem mieszając, aż ser się rozpuścił. Wlałem białe wino i śmietanę, doprawiłem białym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Mieszałem
R'n'G KitchenCykorie w takim sosie smakują wybornie. Sos robiony na bazie sosu beszamelowego nabiera zupełnie innego smaku dzięki serowi. Najlepszy jest ser grueyer i parmezan, ale można użyć innego. Ja dodałem parmigiano reggiano. Składniki 8 szt białej cykorii 8 szt plastrów szynki gotowanej 1 łyżka masła pół szklanki wody Sos : 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka(...)skropiłem sokiem z cytryny. Wlałem wodę, dusiłem 5 minut pod przykryciem. Na patelni stopiłem masło, wsypałem mąkę, zasmażyłem, następnie rozprowadziłem letnim mlekiem i wywarem powstałym z duszenia cykorii. Jak sos zgęstniał, doprawiłem solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodałem żółtka i wymieszałem. Cykorię owinąłem plastrami szynki, spiąłem wykałaczkami. Tak przygotowane cykorie ułożyłem w żaroodpornej formie, zalałem sosem, posypałem serem. Zapiekałem
R'n'G Kitchenkurczaka - 200g makaronu ryżowego - cukinia - puszka groszku konserwowego - cebula - pół papryki - 40g fety - 30g szpinaku - 2 łyżki jogurtu - parę listków świeżej bazylii, bądź dwie łyżeczki suszonej - ząbek czosnku - sos sojowy light - ulubione przyprawy do mięsa (dałam curry, kurkumę, chilli i paprykę słodką) * parmezan na posypianie na wierzch + kiełki Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka(...)skórki (bądź nie) i obieraczką kroimy na długie plastry, resztkę, która pozostanie kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy i wrzucamy do miksera wraz ze szpinakiem, fetą, jogurtem, bazylią i sosem sojowym (tyle sosu, by masa nie była lejąca się, ale też niecałkowicie stała) i miksujemy. Cebulę i paprykę kroimy na małe kawałeczki. Pierś z kurczaka smażymy na oliwie z oliwek
Be Fit Be Strong