przepisy z pogranicza Austrii i Szwajcarii,gdyż kuchnie te wzajemnie się przenikają. Czekam na Wasze przepisy i zapraszam do udziału w akcji. Akcję otwieram przepisem na Currywurst z najprostszym sosem curry.Currywurst to nie byle jaka kiełbaska,a kultowa przekąska z kiełbaską wysokiej jakości w roli głównej.Dzięki niemieckiej kontroli i rygorystycznym przepisom nie ma możliwości,żeby ilośc mięsa w wurście(...)spadła poniżej 80%.Kiełbaski są po prostu pyszne.Z udziałem popularnego fastfoodu jakim jest Currywurst,gdy klasyczny ketczup zastąpisz domowym sosem curry można przygotować szybki i pyszny obiad.Z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty smakuje wybornie. Składniki na sos curry: 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki pszennej (290 g) ok. 3/4 szklanki ciepłej wody (210 ml) 3/4 saszetki suchych drożdży (5 g) 1 łyżka oliwy z oliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru Błyskawiczny sos pomidorowy: 390 g krojonych pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek sól(...)się połączą. Następnie ciasto wykładamy na blat kuchenny lub stolnicę i zagniatamy, aż będzie jednolite i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut nakryte ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Błyskawiczny sos pomidorowy: Wszystkie składniki blendujemy blenderem ręcznym lub w malakserze. Nie zużyjemy całego sosu. Ja resztki mrożę w pojemniku na lód. Można także przez kilka dni przechowywać w lodówce. Pizza Romantica
Poezja smakuSkładniki: 400 g mięsa wołowego 50 ml białego wytrawnego wina 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 l bulionu wołowego sól, pieprz, tymianek sos sojowy 1 granat kromka białego pieczywa Przygotowanie: Rozgrzać olej na patelni i włożyć pokrojone mięso, niech się ładnie zrumieni na brązowo. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku, kilkoma kroplami sosu sojowego, dodać posiekaną(...)przemieszać. Gotować do miękkości ok 45 - 50 min. ( w normalnym garnku będzie dłużej ). Mięso wyciągnąć, do garnka wrzucić pół kromki pieczywa, niech się rozpuści ( najlepiej zblenderować na gładki sos ) Jeśli zrobi się za bardzo gęsty, dolać wody, a jeśli nie będzie odpowiednio gęsty dodać chleb. Mięso przełożyć do garnka ze sosem, dodać ziarenka granatu wraz z odrobiną jego soku
Gaździnka warzySkładniki: 4 duże żeberka 2 - 3 ząbki czosnku sól, papryka słodka, ostra, szczypta imbiru, gorczycy, cukru pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych majeranek kilka kropel sosu sojowego 2 cebule puszka jasnego piwa litr bulionu warzywnego olej do smażenia Przygotowanie: Żeberka opłukać i osuszyć. Przyprawić razem z rozgniecionym czosnkiem ( nie obierać go ) , skropić olejem, sosem sojowym i odstawić(...)godzinę. Od czasu do czasu przemieszać i uzupełniać bulion ( jak się skończy, a żeberka nie będą gotowe dolewać wody ). Miękkie żeberka wyjąć, przykryć folią aluminiową, a cebulę z sosem spod nich zmiksować blenderem na gładki sos.................. Smacznego
Gaździnka warzyLech 3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego szczypta lub dwie lubczyku szczypta kardamonu i imbiru sok z jednej pomarańczy sok z połowy cytryny ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego ok 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz odrobina cynamonu pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Marchewkę, pietruszkę, selera umyć, obrać i włożyć do garnka razem z podpaloną na ogniu cebulą. Dodać(...)mięso na złoty kolor, na końcu wlać sok z pomarańczy. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami - do smaku) i sokiem z cytryny. Wszystko zalać gorącą wodą (tak, aby nie całkiem zakrywała mięso) trzymać na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso
Gaździnka warzySkładniki: 500 g wieprzowiny - schab lub polędwica - 1-2 marchewki por paczka suszonych grzybów czerwona cebula bulion warzywny mąka pszenna lub ziemniaczana szczypior Sos: sok z połowy pomarańczy sok z połowy cytryny łyżka octu jabłkowego 5 łyżek sosu sojowego ciemnego ostra papryka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 3 łyżki wody Przygotowanie: Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki. Pora(...)oprószyć w mące (inaczej przy jedzeniu będziemy mięć wrażenie, że mięso jest "glutowate"). Na tej samej patelni je podsmażyć (w razie potrzeby dolać łyżkę - dwie oleju). Wszystkie składniki sosu wymieszać i wlać do mięsa. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, podlać bulionem. Dusić kilka minut, do miękkości, można jeszcze skropić sokiem z cytryny lub doprawić ostrą papryką na koniec
Gaździnka warzyPyszny na ciepło lub zimno, dość uniwersalny, bo dobrze smakuje z wszystkimi owocami. Osobiście przestawiłam się ostatnio na jagody. Sos delikatny z nutka alkoholu. Składniki: 0,5l mleka 3 łyżeczki cukru wanilinowego 4 łyżki cukru 1 woreczek białego ryżu Sos : poł szklanki jagód ( lub innych owoców) 2 łyżeczki czystego alkoholu 1/3 szkl wody 2 łyżki cukru 1 płaska(...)szklanek/ miseczek. Wodę z cukrem zagotować, wsypać jagody i dalej gotować doprowadzając do wrzenia, Dodać alkohol. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobina wody do powstania płynnej konsystencji. Mąkę połączyć z sosem, zagotować. Jeszcze ciepły sos wlać na chłodny ryż. Deser schłodzić lub smakować go na ciepło
Garnkowe fanaberiedługość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC, smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy cukrem pudrem i podajemy z sosem czekoladowym. . Sos czekoladowy Składniki: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki dobrego kakao 5 łyżek drobnego cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego 1 łyżka ekstraktu(...)Mąkę i kakao rozcieramy dwóch łyżkach zimnej wody. Mleka z ekstraktem waniliowym zagotowujemy. Zmniejszamy ogień pod garnuszkiem, dodajemy roztarte kakao z mąką, mieszamy dość intensywnie, by nie powstały w sosie grudki. Całość zagotowujemy. Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy do gorącego kakao, mieszamy delikatnie. Garnuszek z sosem zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do połączenia składników
kgwjanczewomascarpone Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać, aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie należy dodać sok z cytryny i mąkę, wymieszać i zagotować. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do gorącego sosu(można niewielką ilość sosu wymieszać dokładnie z całą żelatyna tak aby nie było grudek i dopiero dodać do reszty sosu). Całość schłodzić i pozostawić najlepiej na całą noc w lodówce(...)czasie sos malinowy wymieszać z 750 grami serka mascarpone
Krakowskie smaki Anidodać do gorącego beszamelu (zostawić część na posypanie góry zapiekanki), wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać następujące warstwy: Ziemniaki, kiełbasa, brokuły, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki, kiełbasa, całość pozostałego brokuła, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki, kiełbasa, por, sos beszamelowy, przyprawy. Ziemniaki (nie za gęsto), sos beszamelowy, ser, przyprawy (najwięcej oregano). Na naczynie nałożyć pokrywę i zapiekać
Passions hobbies lifezeskrobać z dna wszystkie smaki. Ponownie włożyć na patelnię kawałki kurczaka razem z boczkiem i cebulą. Przykryć i gotować kurczaka na małym lub średnim ogniu, obracając kawałki w sosie kilka razy, aż kurczak będzie upieczony przez 15 do 25 minut. Sprawdzić czy mięso nie jest czerwone - jeśli tak, kontynuować gotowanie przez kolejnych kilka minut. Zdjąć patelnię(...)ognia. Przenieść kurczaka na półmisek, a do sosu na patelni dodać pozostałe 3 łyżki musztardy Dijon, musztardę ziarnistą , crème fraîche i lub śmietanę . Jeśli ilość sosu bardzo się zmniejszyła i jest bardzo gęsty, można dodać nieco ciepłej wody. Polać sosem kurczaka, posypać posiekaną natkę pietruszki i podawać. Smacznego
Stare Garytargu. Będę je znowu gotować. I podawać na obiad. Z koperkiem. I z masłem. Z kubkiem kwaśnego mleka. Z jajkiem sadzonym. I inaczej. Na nowo. Z jajkami i sosem musztardowym .* P.S. Ziemniaki oczywiście:) ** ZIEMNIAKI W SOSIE MUSZTARDOWYM Z JAJKAMI SKŁADNIKI (na 2 porcje) 1 kg młodych ziemniak ów ( najlepiej takich malutkich ) 4 jajka (można(...)mieszać aż się lekko zrumieni. Wlać bulion i mleko i gotować ok. 2 minut. Następnie dodać musztardę, cukier oraz sól i pieprz. Zagotować i mieszać do momentu aż sos zgęstnieje. Ziemniaki dokładnie umyć. Ugotować. Jeśli są bardzo drobne pozostawić je w całości, te większe można podzielić na mniejsze kawałki. Przełożyć do dużej miski lub na talerz. Zalać sosem musztardowym
KUCHARNIAdrewnianej okiennicy". I rzeczywiście, bakłażan w tej potrawie układany jest w taki sam sposób, w jaki zachodzą na siebie deseczki w tradycyjnych drewnianych okiennicach. Zapieczony w aromatycznym sosie pomidorowym z parmezanem, mozarellą, czosnkiem, oliwą i ziołami jest wszystkim tym, czego potrzeba mi do szczęścia podczas wakacyjnego posiłku. Czuć w nim promienie słońca, w których dojrzewały warzywa. Gładkość mozarelli(...)nią drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Po chwili dorzucić pokrojone pomidory oraz część ziół. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Gotowy sos można zmiksować, wówczas danie będzie jeszcze bardziej kremowe - ja tak zrobiłam. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego i posypać
KUCHARNIAHania wypiła nie jedną herbatę... Zerkałam przez to okno, gdy razem wyrabiałyśmy ciasto na czekoladowe tagliatelle, które we Francji wymyślił Pierre Herme. Zerkałam też wtedy, gdy mieszałyśmy czekoladowy sos i tarły do niego ziarenko tonki. Czasem trzeba obiec cały świat, by zrozumieć, że to co najważniejsze jest znacznie bliżej niż nam się wydaje. Czasem wystarczy talerz czekoladowe(...)osób 200 g mąki ( i trochę do podyspania) 2 g soli 3 małe jajka 40 g cukru pudru 50 g kakao *dodałam od siebie sporą szczyptę chili w płatkach Sos: 60 g posiekanej czekolady (najlepiej Lindt o zawartości kakao min.70%) 100 ml wody 50 g cukru pudru 60 ml kremówki 1/2 startej tonki * do posypania dodałam od siebie płatki
KUCHARNIAMalmo nie jadłam nigdy i chyba żadna inna wersja już mu nie dorówna. Idealnie komponował się z młodymi ziemniaczkami gotowanymi obowiązkowo w mundurkach i podanymi w śmietanowo-koperkowym sosie. Tak samo przyrządzone ziemniaczki podano nam też w rybackiej wiosce do grillowanej makreli - poezja! Ryby zdecydowanie podbiły moje serce, zwłaszcza, że w Polsce wciąż tak trudno o świeże i dobrej jakości(...)kucharzy Skanii!) Kusi mnie nie jeden deser Hellberga, gdzie kardamon pełni kluczową rolę, ale równie ogromną chęć mam na odtworzenie serwowanego na promie sernika z ricotty z kawowym sosem i sorbetów z jabłkowym confit, które dosłownie wyjadałyśmy sobie z talerzy. Nie wykluczone, że posunę się nawet do samodzielnego usmażenia lodów, choć o wiele bardziej wolałabym zamówić je jeszcze
KUCHARNIA