pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym go pomylić z bardzo delikatnym, mięsem wieprzowym- wybaczcie porównanie, gotuję z zamiłowania i to pierwsze przyszło mi na myśl :) Do tego sos, bardzo intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki(...)tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek i rozmarynu. Smarujemy nią steki i odstawiamy na godzinę Sos sojowy, wodę, miód, cukier, wódkę mieszamy ze sobą i podgrzewamy. Dodajemy imbir i gotujemy
Czerwona Porzeczkapuszka cieciorki 1 serek w typie włoskim 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 3 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu 3 łyżki oliwy z oliwek płatki żytnie bułka tarta estragon, pieprz, cayenne, sos sojowy Cieciorkę, czosnek, sezam, estragon wrzucamy do głębokiego naczynia i dodajemy 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość blendujemy na gładką masę jak na hummus. W misce rozdrabniamy dobrze ser włoski(...)Soczewica po wrzuceniu do wrzątku będzie dobra po ok. 5 minutach. Przelewamy ją na sito, płuczemy zimną wodą, aby przestudzić i wrzucamy do wcześniej przygotowanej masy. Dodajemy pieprz, nieco sosu sojowego i pieprz cayenne. Wyrabiamy idealną masę i odrywając części ciasta tworzymy małe kotleciki. Najlepiej je wyrabiać na palcach wtedy będą miały fajny kształt. Obtaczamy na talerzu w wcześniej przygotowanej
vegetanieBardzo prosta, smaczna propozycja na przekąskę podczas Śniadania Wielkanocnego. Wystarczy zmieszać elementy sosu, ułożyć ugotowane jajka i gotowe. Sos można dowolnie doprawić wedle preferencji domowników, dorzucić do niego czosnek lub ostrą paprykę. Szczypiorek można zastąpić koperkiem lub rzeżuchą. Co kto lubi J Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 6 jajek przepiórczych 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)szczypiorek Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, Jajka przepiórcze gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Elementy sosu umieszczamy w miseczce, doprawiamy oraz dodajemy posiekany szczypiorek (zostawiając szczyptę do posypania z góry). Całość mieszamy. Sos wylewamy na talerz, układamy w nim jajka i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Kolizje Smakówzagorzałych mięsożerców (tak jak i my) jest to fajna, zdrowa odmiana. Mnie osobiście, choć fanką selera raczej nie jestem, ten pasztet bardzo zasmakował. Idealnie sprawdził się do niego nasz sos do big maca (tatarski) . To kolejny przepis z Jadłonomii, który nas nie zawiódł. Polecam ten pasztet na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: - 1kg selera (korzeń) - 1 por (tylko biała część(...)szkl.suchej) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 100ml oleju (u mnie bezzapachowy kokosowy) - 2 ząbki czosnku - 2 cm korzenia imbiru - 2 ziarna ziela angielskiego - 2 liście laurowe - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (u mnie 1/2 pęczka świeżej) - 1/2 łyżeczki lubczyku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - spora szczypta gałki muszkatołowej - sól, - świeżo mielony czarny pieprz
Smaczne Zdrowepomidory z puszki - 1 opakowanie - ser Mozzarella - 1 sztuka - świeża bazylia - pieprz, sól, ostra papryka - suszone zioła ( tymianek, bazylia, oregano) - oliwa - 1 łyżka Sos czosnkowy: - jogurt naturalny (200 g) - 1 opakowanie - czosnek - 2 ząbki - pieprz, zioła Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Oliwę wymieszać z ziołami, ostrą(...)minut. Makaron pełnoziarnisty ugotować. Pomidory z puszki lekko poddusić dodać suszone zioła, pieprz, sól oraz posiekaną bazylię. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć makron, a następnie zalać go sosem pomidorowym. Mięso oraz posiekaną cebulę podsmażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu), a następnie ułożyć na makaronie. Paprykę pokroić w kostkę. Brokuł lekko podgotować w wodzie lub na parze. Pomidory pokroić w plastry
Fit-aminaskomponować farsz do swoich sajgonek, zapraszam do kuchni: Składniki (4 porcje): 200 g papieru ryżowego odrobina letniej wody do moczenia papieru 1 kostka (ok. 170g) wędzonego lub naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona(...)często mieszając za pomocą dwóch łopatek. W ten sposób nie rozmiękną, a staną się cudowne przypieczone i chrupiące. Podczas smażenia cebuli lub grzybów dorzuć przeciśnięte ząbki czosnku. Warzywa doprawiaj sosem sojowym lub solą. Gotowe składniki przygotuj sobie w miseczkach lub na desce, tak aby wygodnie sięgać po nie, kiedy będziesz zawijać sajgonki. Piekarnik rozgrzej do 200 °C . Włóż do niego
Roślinna - blog wegańskizmiksowane z mlekiem ryżowym, a tym, bardziej z dodatkiem wanilii, do złudzenia przypominają mi tradycyjne lody. I bez żadnych dodatków są pyszne, ale dla chętnych podaję szybki przepis na sos czekoladowy. Banany, po wyjęciu z zamrażarki i zmiksowaniu z mlekiem zachowują konsystencję lodów, ale należy podawać je od razu, ponieważ szybko przybierają konsystencję musu. Proponuję po zmiksowaniu i nałożeniu(...)się bardziej mdły. Objaśnianie tego przepisu zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zrobienie tego niebanalnego deseru, tak więc do dzieła! Składniki: 4 zamrożone banany ½ szkl. mleka ryżowego ½ laski wanilii Sos czekoladowy: ½ szkl. mleka sojowego 6 daktyli 3 łyżki kakao W małym rondelku podgrzej mleko, daktyle i kakao. Kiedy zaczną się gotować, zdejmij z ognia, przelej do kielicha blendera i zmiksuj
Roślinna - blog wegańskidanie spokojnie zrobicie w 30 minut. Polecam! Składniki 0,5kg piersi kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs marynata 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka sake 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej roślinny do smażenia 1 mała suszona papryczka chilli 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 2 ząbki czosnku posiekane 2-3 cebulki od dymki pokrojone w paseczki 1 łyżka oleju sezamowego(...)orzeszków ziemnych niesolonych (choć w przypadku ich braku mogą być i solone) sos 2 łyżki sake 5 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżki wody szczypiorek z dymki i ryż do podania Sposób przygotowania Rano lub poprzedniego wieczoru wymieszać składniki marynaty (będzie gęsta) i wymieszać z pokrojonym kurczakiem. Przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju
W kuchni wieczoremdomu na stole można znaleźć chrzan. Nie tylko w formie dodatku do wędlin. Ja preferuję także potrawy z wykorzystaniem chrzanu, np. jako składnik sałatki czy farszu do jajek czy sosu do roladek mięsnych . Dzisiaj chcę zaproponować roladki z kurczaka z chrzanem, porem, boczkiem i żurawiną duszone w żurawinowym sosie chrzanowym. Składniki: 3 duże filety z kurczaka 100 g wędzonego(...)boczku 50 g suszonej żurawiny sól, pieprz, suszony czosnek i majeranek pół słoiczka chrzanu żurawinowego 1 duży por mąka do obtoczenia roladek 1 łyżka masła, olej Sos: szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 łyżki chrzanu żurawinowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka majeranmku owoce żurawiny Boczek pokroić w kostkę. Pora sparzyć, przekroić wzdłuż na pół i jeszcze
Czerwień i błękitfirmą, smak ma zawsze tak samo cudowny. Jest bardzo delikatna, wprost rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom sałat, bazylii no i mozzarelli oczywiście. W połączeniu z pysznym, domowym sosem pesto, toż to rozkosz dla podniebienia... :-) U nas bywa z 2-3 razy w miesiącu, jest wprost cudowna w smaku... :-) Składniki: - 1-2 liście sałaty lodowej na osobę(...)garście rukoli na osobę - kulka mozzarelli di buffala (lub zwykłej) na osobę - po kilka pomidorków koktajlowych (czereśniowych lub truskawkowych) Sos pesto: - 1-2 ząbki czosnku - 1-2 pełne garście listków bazylii - sól do smaku (na czubku łyżeczki, u mnie himalajska) - oliwa z oliwek (dowolnie), u mnie ok.2-3 łyżki na osobę Czosnek obrać, zmiażdżyć (przecisnąć przez praskę), dodać sól i dokładnie
Smaczne Zdroweminut w piekarniku! Niemożliwe? Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 paczka drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 szklanki zimnego mleka wymieszanego z 1/4 szklanki gorącej wody Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w puszce - latem polecam po prostu 4 dojrzałe pomidory 1/4 łyżeczki soli garść liści bazylii 1 ząbek czosnku pieprz dla smaku Dodatkowo: ser i inne dodatki(...)Dodać cukier, sól i mleko wymieszane z gorącą wodą i zagnieść ciasto - ma być jednolite i elastyczne. Przykryć szmatką i odstawić do wyrośnięcia - ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Sos: W czasie jak ciasto rośnie robimy sos: do garnka wrzucamy pomidory w puszce, sól, bazylię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!taki dzień myśli o pikniku? No ale, jak zadanie, to zadanie ;) Żeby było pysznie, zdrowo i pożywnie, moją propozycją będzie ciabatta z warzywami, grillowanym kurczakiem i sosem musztardowym. Pychota! :) Składniki: Ciabatta 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta ostrej papryki, soli i pieprzu sałata rzymska 8 pomidorków koktajlowych zielony ogórek 2 duże plastry(...)sera żółtego Sos: 3 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu 1 łyżka oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Pierś z kurczaka oprawiam i przekrawam na pół wzdłuż - pierś będzie cieńsza, a dzięki temu kanapka będzie delikatniejsza i pierś na pewno dosmaży się w środku. Ciabattę przekrawamy na pół wzdłuż - ja wolę krótsze kanapki, więc dodatkowo kroję
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!burrito i to nim będzie teraz mowa. Ja zdecydowałam się na burrito z chilli con carne, PanMąż z gringo chicken (kurczak z kukurydzą, fasolą i groszkiem). Ja z sosem łagodnym, PanMąż ze średnim. Warto wiedzieć, że sos ostry jest ponoć naprawdę ostry - aż boję się pomyśleć jak bardzo, biorąc pod uwagę to, co my dostaliśmy ;) Do każdej potrawy(...)czyli powinnam być gotowa na ostrość, ale nie aż taką ;) PanMąż w tym czasie zajadał się gringo chicken, czyli już wspomnianym farszem z kurczakiem, kukurydzą, fasolą i groszkiem, z sosem średnim. I gdyby nie ten sos średni to z miejsca bym się z nim zamieniła, bo tym razem, o dziwo, zdecydowanie bardziej mi smakowała jego wersja. Dwie ważne rzeczy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lata i słońca. Udało mi się połączyć coś słodkiego z czymś zdrowym i pożywnym :) Zapraszam do stołu :) Składniki na 1 porcję: 1 średnia pomarańcza , 1 niewielki grejpfrut (najlepiej czerwony); sos: 1, 5 łyżki miodu , 1 łyżka brązowego cukru , 5-6 goździków , 1,5-2 cm kory cynamonu , 1/3 laski wanilii ; dodatkowo: 100 ml naturalnego jogurtu , 1 łyżeczka ulubionego musli . Pomarańczę(...)Pozostałości owoców (oczywiście bez skór, chodzi o sam owoc po wyfiletowaniu) pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do niewielkiego garnuszka. Dodać pokruszoną korę cynamonu (w przypadku dodania zmielonego cynamonu, sos stanie się gęsty i ciągnący). Laskę wanilii przekroić wzdłuż i dodać do garnka wraz z resztą składników na sos. Całość gotować na minimalnym ogniu przez około
Codzienna kuchnia niecodzienna