zamówić podczas pierwszej wizyty w Indiach? Daniem ogólnoindyjskim jest thali - zestaw przekąsek składający się z ryżu lub roti (indyjski chlebek), warzyw w sosie, ostrych marynat oraz często mięsa. Drugim uniwersalnym daniem indyjskim jest dal, czyli rodzaj gęstej zupy z soczewicy. Charakterystyczną potrawą jest dosa, czyli cienkie, suche naleśniki wyra(...)Wielu producentów, by uzyskać niepowtarzalny smak i armat, łączy ze sobą różne gatunki herbat, pochodzące z różnych regionów. Popularne są mieszanki herbaty zielonej z czarną, owocowej z naturalną lub ziołowa. Jedną z najsłynniejszych takich mieszanek jest English Breakfast Tea, która zawiera herbaty indyjskie i cejlońskie. Herbata Indyjska - mocna i w najlepszym gatunku Istnieje co najmniej kilka legend związanych
ClauditteMissCookingoliwki, doprawić do smaku i trochę zredukować. Dodać oliwkę wymieszaną z cytryną. Na talerzu położyć obręcz i włożyć 1 cm warstwę puree ziemniaczanego, następnie warstwę masy pomidorowej (ma wspaniały ziołowy smak) i następnie za pomocą szerokiej łopatki położyć upieczone śledziki. Ozdobić wg uznania. Sałatka śledziowa. 2 śledzie, matiasy w oleju 2 cebule średnie 2 ogórki kiszone 3 jajka ugotowane(...)zwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście
Kulinarny karnet Christopherajego zaletą jest to, że możemy go dostosować do własnych gustów. Ten ketchup jest idealny. Ma wspaniałą konsystencję, smak i kolor. Nadaje się też do smarowania pizzy, zamiast sosu pomidorowego :) Nie będę ukrywać, że roboty z tym trochę jest, zwłaszcza takiej czasochłonnej typu przecieranie pomidorów przez sito, ale w tym roku uskuteczniłam ten krok - użyłam sokowirówki. Idealnie się(...)wystarcza u nas na rok. Z podwójnej porcji wychodzi 16 słoiczków po 330 ml. ** możecie dać więcej chilli, żeby był pikantniejszy, albo więcej ziół, żeby był w smaku bardziej ziołowy - próbujcie i doprawiajcie, aby dla Was był idealny
Plate of Joybyć i oczywiście gotować! Głodni? A zatem podaję menu - polecam oczywiście wszystko, ale ciekawa jestem, którą potrawę Wy chcielibyście zamówić:) 1. Pieczony bakłażan z czosnkiem, granatem i sosem jogurtowym 2. Krem malinowo-buraczany z miętą 3. Risotto milanese 4. Szafranowo-kardamonowa panna cotta z pistacjowym krokantem i karmelizowanym mango 5. Koktajl miłości „Love potion” 6. Pieczone gruszki(...)jednym z aspektów kobiecości jest nasz wygląd, dbałość o nasze ciało, a nie tylko podniebienie:) Razem z wyjątkową kobietą, Klaudyną - autorką równie wyjątkowego i z pewnością znanego Wam bloga Ziołowy Zakątek będziemy w przyszły weekend przedstawiały nasze interpretacje trzech podarunków, z jakimi kobiety najczęściej kojarzą dzień 8 marca . Pomadka - Kwiatek - Krem Pierwsze
KUCHARNIAnawet hodować kury i pszczoły oraz oczywiście zbiór przepisów pomagających pysznie wykorzystać owoce naszej ciężkiej pracy. Od dawna marzy mi się uprawa własnego ogródka - z przeróżnymi warzywami, kącikiem ziołowym, pnąca się winoroślą i dużym stołem pod cieniem drzewa, przy którym będę mogła odpoczywać i napawać się zielenią i śpiewem ptaków. Taka moja wizja szczęścia... Ostatnio z Mężem zamarzyliśmy nawet(...)szczawiem i wiosennymi ziołami przepis z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelley na 4 porcje czas przygotowania: 20 min. + czas moczenia bulguru (1 godz.) Składniki: 1 szklanka kaszy bulgur sos winegret: 2 łyżki octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek
Chilli Czosnek i Oliwajajka – łyżka masła Wykonanie: Polędwiczki oczyścić z błon i zbędnego tłuszczu, podzielić na połowy. Natrzeć oliwą z oliwy, posypać i wetrzeć w mięso paprykę wędzoną, sól ziołową i chilli. Zostawić na 15 minut. Zagotować ryż (wodę lekko posolić). Mięso smażyć na gorącej patelni, trzeba je obsmażyć z każdej strony na złotobrązowo i zmniejszyć ogień, żeby doszło w środku(...)transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem cytrynowym pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchnizawartość cukrów szybko wzmacnia organizm. Z tego powodu podaje się go przy wytężonym wysiłku fizycznym i w czasie rekonwalescencji. Ten rodzaj miodu bardzo dobrze sprawdza się do dodawania do sosów i sałatek. Bławatkowy Kolor - w stanie płynnym żółty z odcieniem zielonym, zaś po skrystalizowaniu przybiera jasnożółty Smak - ostry Zapach - ostry zapach bławatka Właściwości - polecany przy przewlekłym stanie zapalenia nerek(...)szczególnie 4 odmiany : z lubelszczyzny (miód fasolowy i gryczany), z roztocza (miód malinowy i rzepakowy). Na Listę Produktów Tradycyjnych trafiły również miody pitne "Nektar Świętego Eugeniusza" jest to miód ziołowy oraz inne miody m.in. pitne jak półtorak, dwójniak, trójniak i czwórniak. Podczas wykopalisk w Gruzji znaleziono dzban z miodem liczący 5500 lat. Miód był skrystalizowany, nadawał się do jedzenia
Ciastka - domowe słodkości