cebula ~duży ząbek czosnku + łyżka oliwy z oliwek ~3 łyżki oleju rzepakowego ~25g mielonego siemienia lnianego ~2 łyżki sosu sojowego ~przyprawy (nie podaję ilości, trzeba spróbować i doprawić pod własny gust :)) : wędzona lub słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, kumin , majeranek, imbir, kardamon Soczewicę gotujemy w 3 1/2 - 4 szklankach lekko osolonej wody. Czosnek drobno siekamy(...)tarki i dodajemy do czosnku i cebuli, smażymy całość do momentu, aż z pieczarek wyparuje woda. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną i przestudzoną soczewicą. Dodajemy przyprawy, olej, mielony len, sos sojowy, mieszamy i miksujemy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę na pasztet. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy
chili & sugarbiałym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką muszkatołową, na ziemniaki kładziemy obrana oraz pokrojoną w talarki cebulę, na to kładziemy pokrojoną w paski paprykę przykrywamy mięsem z sosem pomidorowym. Przykrywamy pozostałymi ziemniakami posypujemy mieszanką ziołową oraz sola i pieprzem zmielonym czarnym. Na koniec przykrywamy wszystko startym serem żółtym. Przykrywały pokrywą żaroodporną wkładamy do zimnego piekarnika ustawiamy na 160 stopni C pieczemy
kgwjanczewowrzątku 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 40 g ser żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu 1 łyżka oleju z pestek winogron 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki garam masala sól ziołowa Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, lekko solimy, przykrywamy i ostawiamy na 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Bakłażana i cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie(...)plasterki. Umieszczamy w misce i posypujemy solą ziołową. Cebulę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Użyłam oleju z pestek winogron firmy Oleofarm , który ma delikatny smak, a potrawy na nim smażone zachowują swój naturalny smak. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany wrzucamy cebulę. Smażymy chwilę, aż cebula
My Chcemy Jeśćulubiony ser żółty albo pleśniowy. Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, zoąbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Można go wzbogacić o bazylię i oregano. Poza sosem czosnkowym, w sklepach znajdziemy wiele sosów doskonale pasujących do hamburgerów. Dla osób, które nie mają czasu na smażenie mięsa do tego dania, sklepy oferują niekiedy
Kuchnia Pełna Pasjimłodych ziemniaków 1 duża czerwona cebula 4-5 ogórków konserwowych pęczek zielonej cebulki sól, pieprz 1 łyżka wody 1 łyżka oliwy 1 opakowaniu sosu do sałatek (u mnie paprykowo - ziołowy Knorr) Młode ziemniaki zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie za pomocą nożyka zeskrobujemy skórkę. Płuczemy pod wodą i gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości(...)Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do ziemniaków. Ogórki również kroimy w kostkę i dorzucamy do miski. Zieloną cebulkę drobno siekamy. Wodę mieszamy z oliwą i opakowaniem sosu. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około 2 godziny aby smaki się przegryzły
My simple kitchenKolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu cytrynowego. Składniki: 2 średnie pstrągi Ziołowa przyprawa do ryb Odrobina oliwy 1 cytryna + skórka 500 ml bulionu Sól Pieprz biały Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki ) ½ łyżeczki cukru 50 ml słodkiej śmietany 1 ½ łyżeczki mąki(...)kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 o C na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny, przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą
Smaki Ewyogródku ;) Letnia sałatka z kurczakiem Składniki: pierś z kurczaka opakowanie gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżeczki majonezu sałata lodowa pomidor cebulka 2 kromki chleba (bez skórki) sól pieprz ziołowy pieprz curry przyprawa do kurczaka olej z pestek winogron Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki i podsmażamy ją na oleju z pestek winogron, dodając sól, pieprz, curry(...)Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Układamy ją na spodzie naszego talerza z sałatką. Pomidora kroimy w półksiężyce, a cebulkę w plasterki. Sos: majonez i jogurt naturalny mieszamy, doprawiając solą i pieprzem ziołowym. Na spodzie talerza dajemy sałatę, na nią pomidora i cebulkę, a następnie podsmażoną pierś, polewamy sosem i posypujemy grzankami. Na upały
Lawendowe Niebosuszonych fig kilka łyżek jogurtu 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 łyżki śmietankowego, gęstego twarożku, np. Filadelfia 1/2 łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli Sos: 1 mała posiekana cebula 4 duże łyżki chutneya morelowego 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz do smaku 1. Kotlety lekko rozbiłam, jogurt(...)wymieszałam z solą, olejem, pieprzem ziołowym i płatkami chili. Marynatą natarłam kotlety, odstawiłam do lodówki na całą noc. 2. Figi pokroiłam na niewielkie kawałki, ale nie siekałam. Wymieszałam z tymiankiem, serkiem i białym pieprzem. Farsz powinien być gęsty i zwarty. 3. Na każdym płacie mięsa kładłam łyżkę figowego farszu, dokładnie zwijałam, lekko docisnęłam, obtoczyłam gotowe roladki w mące. 4. Smażyłam
Kuchnia Prezydentowejsosu musztardowego. Dwa średnie ogórki kiszone i pół cebulki kroimy w drobną kostkę. Kiedy nasz sos zgęstnieje dodajemy ogórki i cebulkę. Sos doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Dopiero teraz przyprawiamy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą lub warzywkiem. Gotujemy przez chwilę. Zdejmujemy z ognia i do sosu wkładamy jajka. Nie wymagają dalszego gotowania. Po kilku
Maminek kulinarnyWitam wszystkich po Wielkanocy i mam nadzieję, że spędziliście czas miło, przyjemnie i smacznie z Waszymi bliskimi :) U mnie na szczęście tak było :) Jeśli chodzi o
chili & sugarWarzywa przygotowałam w następujący sposób: Na patelnię wrzuciłam około 350 g mieszanki warzyw zamrożonych, poddusiłam do całkowitego rozmrożenia warzyw i wówczas dodałam masło oraz mieszankę ziołową Knorr. Wszystko przesmażyłam minutę i podałam. Sosy na ciepło Knorr to według Nas dobra propozycja dla osób, które nie potrafią gotować, mają problem z odpowiednim doprawieniem potraw, lub nie mają czasu. Niewątpliwie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimały słoiczek musztardy ostrej 1 łyżeczka masła 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka soli, 1/2 łyżki pieprzu łyżka majeranku olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego Wykonanie Krok 1 . sól,pieprz i majeranek mieszam. Krok 2 . tą mieszanką oprószam obydwa filety i odkładam do lodówki na 1 godzinę
Eli Gotowanieryby są zdrowe - niejednokrotnie pisałam. Dzisiaj prezentuję rybę w połączeniu z kaparami. Połączenie jest idealne. Warto spróbować. Składniki: Dowolna ilość łososia Sól Ziołowa przyprawa do ryb Mąka Olej Sos: 400 ml bulionu 3 łyżki kaparów 100 ml śmietany 18% słodkiej 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Łososia przyprawiamy solą i ziołami, obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Z bulionu odlewamy
Smaki EwyMiałam ochotę na coś świeżego, ziołowego, koniecznie do maczania w jakimś sosie. Przyszła myśl - a gdyby tak racuszki? Wytrawnych nigdy nie jadłam! Powstały racuszki z cukinią, leciutkie jak piórko, chrupiące z zewnątrz! Składniki: 120 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży instant, 95 g mleka, 45 g cukinii (starta na tarce o drobnych oczkach, posolona i odsączona
Plate of Joyróżnokolorowych papryk. Niby nic a cieszy. I oko i podniebienie:) Roladki z bagietki z tuńczykiem, serkiem i papryką Składniki: 1 długa bagietka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 serek śmietankowy (typu ziołowe Almette czy Piątnica) - ewentualnie twaróg 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 1/3 papryki żółtej pieprz Bagietce odciąć końcówki a następnie podzielić ją na trzy części. Wydrążyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała