sos ze świeżych grzybów - 500 przepisów (strona:8/34)

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 182

Pyszne, rozpływające się w ustach mięso w kremowym sosie na bazie świeżych pieczarek, cebuli i musztardy. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale także na wszelkie specjalne okazje i święta. Danie podałam z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zieloną fasolką, ale doskonale będą pasować także ziemniaki i np. ulubiona surówka. :) Składniki (na 3-4 porcje):  - 1 polędwica(...)sosu Przygotowanie:  Polędwiczkę umyć, wysuszyć i oczyścić z białej błonki po zewnętrznej stronie. Pokroić w plasterki, a każdy z nich na  mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem z łyżką oleju.  Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w pióra, a pieczarki na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju z masłem. Zeszklić czosnek i cebulę, następnie dodać grzyby

Kuchnia Ellie
Quinoa z sosem kurkowym 178

się coraz bardziej jesiennie a to za sprawą dyni, soczystych, kolorowych, pachnących jabłek, aromatycznych grzybów i pożywnych kasz. Ostatnio na obiad przygotowałam komosę ryżową z sosem kurkowym. Jeśli lubicie grzyby to gorąco polecam :) Składniki na 2 porcje: 3/4 szklanki komosy ryżowej 200-250 g świeżych kurek 1 cebula 250 ml kremówki świeża pietruszka 3/4 łyżeczki kurkumy kolorowy pieprz sól

Ze smakiem i z pasją
Orientalny rosół z makaronem soba 140

smaków".   Składniki   1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka przyprawy 5 smaków 1,2 l bulionu warzywnego 5 g pasków grzybów mun 1 liść kaffiru opakowanie makaronu soba natka pietruszki pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Polska zupa z leśnych grzybów z łazankami 163

kuchni polskiej. Przepisów na jej wykonanie jest wiele. Każda gospodyni ma pewnie swój. Głównym składnikiem zupy są oczywiście grzyby. Najlepiej żeby były świeże, przyniesione z lasu borowiki, kozaki, prawdziwki... Zupa grzybowa powinna być zabielona, najlepiej śmietaną 12 proc. do zup i sosów. Należy pamiętać, że nigdy nie dodajemy śmietany bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą. Najlepiej wlać kilka łyżek(...)Wtedy śmietana się nie zetnie, a gładko rozprowadzi.  Składniki:500g leśnych grzybów1 litr bulionu wołowego2 średnie cebule2 łyżki masłasól, pieprzśmietanamakaron łazanki ugotowany al dentenatka pietruszki Przygotowanie:Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 10 minut. Następnie usmażone grzyby dodajemy do gotującego

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa grzybowa 170

Zupa grzybowa  Składniki: 300-500 g świeżych lub mrożonych grzybów (oczywiście im więcej tym smaczniejsza zupa)  1 drobno posiekana większa cebula  skrzydełko z indyka  włoszczyzna : marchew, pietruszka , kawałek selera, por, kilka suszonych grzybów – uprzednio namoczonych we wrzątku + woda z ich moczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie(...)soli i gotować. Suszone grzybki przełożyć do szklanki i zalać wrzątkiem i tak pozostawić. Świeże grzyby oczyścić i umyć , mrożone rozmrozić i przepłukać. Pokroić w większe kawałki. Do osobnego garnka przełożyć grzyby, zalać ok 1 l wody i gotować , aż do miękkości. Po ugotowaniu grzyby wraz z wywarem przecedzić przez sito i przełożyć do gotującego się wywaru ze skrzydełkiem

Aromatyczne Podróże
Ryż prażony po włosku z fasolą adzuki 230

brokuła, kalafiora, marchewki oraz fasolki płaskostrąkowej, 200 g białego ryżu, 2 kostki bulionu z grzybami leśnymi, 1 cebula, 200 g fasoli adzuki, 1 łyżka kminku, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, pęczek szczypiorku świeżego, 8 łyżek oleju rzepakowego, sos sojowy ciemny do smaku ok. 2 łyżki. Przygotowanie:   Fasolę moczymy ok. 10 godz

Moniki Smakołyki
Quinoa z kurkami w mleku kokosowym (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wegańskie) 194

kokosowym na małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki i dusimy, aż grzyby zaczną się robić miękkie, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy mleko kokosowe i dusimy jeszcze chwilę, aby zredukować sos. Gdy zacznie gęstnieć, podajemy go z gorącą quinoą i posypujemy listkami mięty

Quinoa Raz!
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 215

grzybami Składniki: 500g polędwiczek wieprzowych 200g grzybów leśnych 2 cebule bulion wołowy- kostka 150 ml czerwonego wina 2 łyżki stołowe śmietany 3 ząbki czosnku przyprawy:  pieprz, sól, tymianek, papryka czerwona, sos sojowy olej do smażenia Wykonanie :  Polędwiczki kroimy na plastry ok. 1cm szerokie, delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i marynujemy na min. godzinę(...)zeszklenia), nastęnie podsmażamy również przez kilka minut grzyby. W garnku kostkę rosołową rozpuszczamy w 500ml wody, dodajemy zachowaną marynatę, cebulę, grzyby i polędwiczki, i przyprawiamy- czosnkiem zmiażdżonym w prasce, pieprzem, solą, tymiankiem i czerwoną papryką, dodając też łyżkę stołową sosu sojowego. Całość dusimy na małym ogniu przez 25-30 minut, w trakcie dodając jeszcze 50 ml czerwonego wina

Aromatyczne Podróże
Tajskie żółte curry wegetariańskie. Yellow vegetarian thai curry. 223

zastąpić np. fasolką szparagową ) pół czerwonej papryki 10 pomidorków koktajlowych pół puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych ( lub szklanka boczniaków) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty yellow curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-3 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie warzywa pokroić w dosyć duże kawałki(...)śmietankę kokosową. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować. Ja zaczynam od batatów, po jakichś 5 min dodaję bakłażany, po kolejnych 3-5 min dodaję paprykę i okrę.  Za chwilę grzyby i cebulę. Spróbować czy smak się

Jemy Pijemy
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 197

gotowania glony.   Przecedzamy wszystko przez sito i doprawiamy. Uważamy żeby nie przesolić, bo wszystkie prawie przyprawy (poza ziołami) mają w sobie sód. Płatki drożdżowe i sos Tamari to kolejna po grzybach porcja umami – a bez tego w bulionie ani rusz! Dosalamy i dopieprzamy do smaku. Podajemy gorący, z makaronem, ryżem, posypany drobniutko posiekaną kolendrą lub pietruszką – albo bez żadnych(...)kulki ziela angielskiego DO PRZYPRAWIENIA aminokwasy kokosowe (czyli sos z fermentowanego soku kokosowego z solą, zamiennie – sos Tamari lub sos sojowy jasny) drożdże odżywcze – płatki drożdżowe nieaktywne (do kupienia w sklepach z żywnością bio i eko) 1/2- 1 łyżeczka mielonej kozieradki 1/2- 1 łyżeczka suszonego lubczyku (jeśli nie było świeżego) sól morska świeżo mielony czarny pieprz Zapisz Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Pizza z pieczarkami 179

roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek.   Składniki : Ciasto ok. 40 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej ok. 200 ml ciepłej wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka suszonego oregano Dodatki słoik gotowego sosu pomidorowego 5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów) pół cebuli kulka mozzarelli

Weekendy w domu i ogrodzie
RAMEN – ZUPA MIŁOŚĆI 185

łyżeczka * glony kombu – 10 cm * świeży imbir – 2 cm * cebula – 1 szt * świeża chili – 1 szt * czarny, ziarnisty pieprz – 1 szczyta * sos sojowy – 2 lyżk * mirin – 1 łyżka * woda – 2,5 l DODATKOWO: * grzyby shimeji – 1 garstka * jajko -3 szt * cebula dymka, szczypiorek * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju

Ostra na Słodko
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 255

imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam.składnikibulion1 litr wody mineralnej2 łyżki sosu sojowego1 łyżka sosu rybnego1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki1 łyżeczka oleju sezamowego1 łyżka brązowego cukru4 plasterki chili4 plasterki imbiru1 trawa cytrynowa (świeża) lub 2 łyżeczki suszonej1/3 cebuli, obranej kawałek pora, opłukanego1

Stare Gary
Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 246

sosu rybnego  1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów z dorsza 2 duże łodygi trawy cytrynowej 8-10 liści limonki kaffir House Of Asia  ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być mrożony ) 2 ząbki czosnku duża garść świeżej kolendry 2 papryczki chilli 10 pomidorków koktajlowych jedno opakowanie grzybów enoki(...)przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny.  Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego w mniejsze kawałki kalafiora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, grzyby enoki,  kolby kukurydzy. Gotować ok 3 min. Warzywa mają być

Jemy Pijemy
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przelewamy zimną wodą (na sicie lub w garnku), zalewamy świeżą wodą i wstawiamy na palnik. Dodajemy liść(...)grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą (ok. 3/4 małej, płaskiej łyżeczki) i świeżo mielonym pieprzem (ok.1/2 łyżeczki) do smaku. Farsz powinien być dość wyrazisty. Gotowy farsz odstawiamy

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania