sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:14/137)

Spaghetti bolognese 133

Aromatyczny mięsny sos z dodatkiem pomidorów, pięknie pachnący oregano i czosnkiem… Tak wyobrażam sobie idealne bolognese. Po wielu próbach zrobienia naprawdę dobrego sosu, posiłkowania się „proszkiem z torebki” itp. w końcu się udało. Jest odpowiednio gęsty i ma wyważony smak. Bez zbędnej chemii czy polepszaczy smaku, jakie serwują nam sosy instant. Moja wersja bolognese jest bardzo prosta, szybka i daje(...)oregano. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz ketchup i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli trafiły się nam dość kwaśne pomidory wówczas możemy dodać trochę cukru do smaku. Sos gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu aż zacznie gęstnieć. Sos boloński podajemy z ugotowanym al dente makronem. Na koniec posypujemy danie startym parmezanem. Smacznego

MyCookBook.pl
Ryba po grecku 863

pieprz do smakudo obtoczenia mąkę pszenną do smażenia olej rzepakowy Rapso 4  marchewki1 pietruszka0,5 selera1 cebula2 ząbki czosnku 2 listki laurowe3 kulki ziela angielskiego1 puszka pomidorów bez skórki2 łyżki sosu cygańskiego2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki1/3 łyżeczki wędzonej papryki sól, pieprz, cukier do smakuPrzygotowanie:Dorsza umyć i odsączyć papierem z nadmiaru płynu. Pokroić(...)mało oleju trochę dolać) lekko zrumienić cebulę, dodać czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i chwilkę podsmażyć. Dodać starte warzywa i podsmażać około 10 minut mieszając. Podlać wodą dodać pomidory z puszki, sos cygański, przecier pomidorowy, papryki w proszku i całość dusić do miękkości warzyw od czasu do czasu podlewając wodą. Doprawić do smaku. Schłodzić. Ułożyć w szklanym naczyniu warzywa

Ala piecze i gotuje
Jajecznica ziołowa z aromatycznym sosem pomidorowym i suszoną szynką z szybkowaru 168

niepowtarzalny sposób wpływa na całokształt dania. Preferuję jajka mocno ścięte (uraz pojajkowy :-)), ale Ty oczywiście zrób jajecznicę wysmażoną w stopniu takim, jak lubisz. Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 15 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: ok. 15 łyżek JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki(...)bazylia, pietruszka), nie żałuj, posiekaj drobno 1 - 1 i 1/2  łyżki sosu pomidorowego z pieczoną cebulką na 1 jajko, przygotuj sos wg przepisu  Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z pieczoną cebulą masło do smażenia sól, czarny pieprz Przygotowanie podsmaż suszoną szynkę na suchej patelni gdy szynka delikatnie zarumieni się, dodaj kawałek masła i poczekaj, aż się

Szybko Szybkowar
MÓJ KURCZAK TIKKA MASALA 140

tego co lubią moje kubki smakowe :)Zatem dziś kurczak tikka masala w ... walijskim wydaniu :)Składniki:2 piersi z kurczaka3 łyżki jogurtu greckiego2 cebulepuszka (lub kartonik) pomidorów w sosie własnym2 łyżki śmietanki kremówki2 ząbki czosnku2 małe papryczki chiliisłodka paprykacukierostra paprykacurrykolendraświeżo mielony pieprzsólolejWykonanie:Przygotowujemy marynatę: jogurt mieszamy z curry, ostrą i słodką papryką, pieprzem, solą i kolendrą. Pierś kroimy na spore kawałki(...)chilii. Chwilę smażymy i wlewamy pomidory. Mieszamy doprawiamy do smaku solą, odrobiną cukru, chwilę gotujemy na małym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę kremówkę lub słodką śmietanę 18% (jeśli oszczędzamy kalorie). Na osobnej patelni (grillu) podsmażamy zamarynowane kawałki kurczaka, mieszając, aby przyrumieniły nam się równo ze wszystkich stron. Po usmażeniu kurczaka przekładamy do naszego sosu. Zagotowujemy całość - ok 5 minut. Podajemy

Walijskie Pichcenie
Domowe haburgery 359

masła jajko do posmarowania sezam Kotlet podwójna pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki   Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski z mąką. Mleko(...)Złożenie: Upieczone bułki kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy musztardą i wkładamy do piekarnika, żeby się podgrzały. Cebulę kroimy w plasterki, smarujemy z obu stron sosem sojowym i podsmażamy, tak żeby była półtwarda. Pomidor, ogórek i ser kroimy w plastry. Następnie na "dolnej" połówce układamy sałatę i mięso, smarujemy sosem lub ketchupem. Dalej układamy warzywa i ser, przykrywamy drugą połówką

Czerwona Porzeczka
Makarony 179

maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegańskie medaliony z sosem pomidorowym 192

szklanki słonecznika 1 łyżeczka suszonych warzyw (naturalna wegeta) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Bułka tarta Sos: 2 puszki pomidorów 1 ząbek czosnku 2 cebule 1/3 łyżeczki bazylii 1/3 łyżeczki oregano Medaliony: Amrantus gotujemy w wodzie w proporcji 1:2 czyli pól szklanki amarantusu w szklance wody przez(...)amarantu, soczewicę i słonecznik dodając przyprawy i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Sos: Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Medaliony podajemy z gorącym sosem pomidorowym . Smacznego

W kuchennej krainie
Pałki po cygańsku 417

dodatków. Jedne są bardziej a inne mniej udane, ale tak to w kuchni bywa. Marynata jaką zrobiłam do tego dania jest taka w sam raz. Troszkę kwaskowa od pomidorów i sosu worcester, odrobinę słodka od miodu, odpowiednio słona od soli i sosu sojowego a także pachnąca od zmielonych przypraw. Pałki bardzo smakowały wszystkim biesiadnikom więc wstawiam przepis na życzenie. Zobacz

Smaczna Pyza
Lekka sałatka z sosem winegret 839

energicznie nim potrząsać do wymieszania składników. Wyłożyć mix sałat do salaterki. Sałatę lodową cienko pokroić,dodać do pozostałych sałat .Następnie pomidory umyć, osączyć, pokroić w plastry, dodać do sałat, wymieszać. Sałatkę polać sosem przed samym podaniem

Kuchnia Danusi
Obłędna pasta z dyni, suszonych pomidorów i słonecznika 224

 Obłędna, inaczej opisać jej się nie da. Słodycz upieczonej dyni świetnie uzupełnia się z kwaśno-winnymi suszonymi pomidorami, do tego ziarna podprażonego słonecznika, odrobina musztardy

Food Square
Sos kurkowy z ziemniakami i koperkiem 148

minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki śmietany słodkiej 12 % - 8-10 małych młodych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 1 pęczek koperku Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym. Kurki oczyść i opłukaj. Wstaw ziemniaki, nie zapomnij posolić wody. Kurki posiekaj i dodaj do podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo(...)dodatkowe 10 min, mieszaj co chwilę. Po 5 minutach pod przykryciem dodaj śmietanę i duś jeszcze 5 minut.Odcedź ziemniaki, posyp koperkiem drobno posiekanym. Koper dodaj też do sosu. Pokrój pomidora na kilka części. Teraz wszystko wyłóż na talerze i SMACZNEGO >CMOK

Pasje Jolki
Sos pomidorowy z papryką i cukinią 118

prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje go na tacy do wzięcia, więc do dzieła!. A w najbliższych dniach zapewne jeszcze inny wyśmienity sos z pomidorów, które czekają na mnie w kuchni. Składniki: 2 i 1/2 kg pomidorów 2 żółte papryki 1 mała cukinia 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki bazylii lub świeże(...)pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodać do gotujących się pomidorów.3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny. Na koniec dodajemy ocet i gotujemy jeszcze chwilę.4. Gotowy sos nakładamy gorący do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut

Apetyczna babeczka
Zapiekane pomidory w cieście francuskim z łososiem 174

maśle, solimy, pieprzymy, dodajemy octu balsamicznego, cukru i miodu. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przewracamy pomidory na drugą stronę, dodajemy  jedną łyżkę oliwy. Cały sos powinien sięgać do połowy pomidorów. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Dusimy bez przykrycia ok.5 minut. Nie mogą być rozgotowane. Przekładamy pomidory płaską częścią na tortownicę. Układamy na pomidory  łososia rozdrobnionego na kawałki. Polewamy pozostałym(...)sosem z patelni. Płat ciasta francuskiego wykrawamy na wymiar formy tak, żeby przykleić ciasto do brzegów. Smarujemy w całości musztardą francuską. Stroną posmarowaną kładziemy na pomidory. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika na 30-35 minut, piekąc w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wykładamy na talerz ciastem do dołu. Proszę się nie przejmować jeżeli wypłynie

Kulinarne przemyslenia
Domowe tortille z kurczakiem i świeżymi warzywami 155

robicie takie domowe tortille? :) Składniki na 4 szt.: 4 placki tortilli ok. 300 g piersi z kurczaka przyprawa gyros 1 pomidor 0,5 średniego ogórka wężowego 0,5 czerwonej cebuli 0,5 małej główki sałaty lodowej garść rukoli sos czosnkowy: mały, gęsty jogurt naturalny, 2 duże ząbki czosnku, kopiasta łyżka majonezu, łyżeczka ostrej musztardy, sól, pieprz, pieprz ziołowy   Przygotować(...)pokroić w piórka, a sałatę porwać na małe kawałki.    Każdą tortillę podgrzać np. w mikrofalówce, rozsmarować na niej trochę sosu, na środek wyłożyć sałatę, mięso, pomidora, ogórka, cebulę, znów odrobinę sosu i kilka listków rukoli, zawijać. Najpierw dół złożyć do środka, potem lewy i prawy brzeg. Podawać

Simply Food
Makaron Puttanesca 255

więcej. Po chwili dorzucamy chili i kapary. Jeśli kapary są spore, trzeba je trochę przesiekać. Po dosłownie 2 minutach anchovis sie rozpadają i tworzą pyszną bazę smakową do sosu. Wtedy dodajemy pomidory i oliwki. Dusimy do momentu ugotowania makaronu. Sos się trochę zredukuje.Makaron polewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.Kolacja/obiad w 15 minut. Można się zrelaksować, napić kieliszek wina (polecam

Kulinarna rozmowa