Pierwsza odsłona już była. Teraz pora na drugą: makaron z kurkami. Nie potrafię kupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:) Składniki: 2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła(...)trochę gorącą zagotowaną wodą (ok. 1/3 szklanki) Następnie w kubeczku roztrzepujemy mąkę ze śmietaną, dolewamy trochę sosu spod kurek - dokładnie mieszamy Wlewamy na patelnię śmietanę z mąką i mieszamy, żeby nie powstały "kluchy" z mąki Następnie, po powstaniu jednolitego sosu, dokładamy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy Podajemy zakrapiając odrobiną maggi i zjadamy:) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDziś mam dla Was mój mały eksperyment: makaron z krewetkami i kurkami w delikatnym śmietanowym sosie... Postanowiłam połączyć, wydawać by się mogło, zupełnie różne składniki i zobaczyć co mi z tego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋 Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam z szalotką
Słodko-Słony Świat IlonyPyszny jesienny smak kurek zatopionych w mozzarelli z sosem pomidorowym na bazie pełnoziarnistego ciasto. Mój hit wśród wczesnojesiennych smaków
Milion Smakówpikantne zapachy toffi i wanilii, a następnie zaskakuje egzotycznymi nutami przypraw i melona. Wino wprost stworzone do rozmaitych połączeń z jedzeniem. Będzie pasować do ryb, risotto z kurkami, makaronów z dodatkiem śmietanowych sosów czy drobiu. Importer: Wine Avenue (Rohlig Suus Logistics SA) Marimar Estate, La Masia Chardonnay 2009 Region: Russian River. Do fermentacji trafiają tylko wyselekcjonowane i ręcznie zebrane owoce
królestwo garówW ciągu roku szkolnego (w naszym przypadku przedszkolno-żłobkowego) rzadko miałam czas na gotowanie obiadów w trakcie tygodnia. Dzieci były już najedzone, dwa lub trzy razy
bistro mamaMiętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd. Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny. Dziś będzie na tymianku. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnijest tego rozwiązanie. Chiński makaron wrzątkiem zalewamy, kilka chwil czekamy i gotowy mamy. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku(...)cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do kurek dodajemy serek i makaron, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Smacznego
Moniki Smakołykijeszcze nie chcę myśleć. Zupa kurkowa jest chyba jedną z lepszych zup grzybowych. A z dodatkiem koperku i śmietany zamienia się w prawdziwy raj dla podniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory pęczek koperku włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki z nacią
W SMAKPyszny sos kurkowy może być jako dodatek do wielu dań. Tym razem połączyliśmy go z makaronem i łososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki(...)łyżkę masła i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia. Wykładamy a ręcznik papierowy, dzielimy na mniejsze kawałki
Pan i Pani Smith w kuchniznów sporo. Przygotuję jeszcze kilka słoików kurek w solance, ale na pewno zrobię też kilka słoiczków kurek marynowanych w zalewie octowej . Może też przygotuję kilka słoiczków kurek w sosie słodko-kwaśnym . Grzyby z solanki są idealne do przygotowania na zimę, po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem(...)dłużej. Każdego roku jednak zmieniam nakrętki do słoików, aby mieć pewność, że pasteryzacja grzybów się uda. Tym sposobem oprócz kurek można zakonserwować rydze, maślaki, opieńki, podgrzybki, prawdziwki, kozaki…co kto lubi. Kurek do solenia nie kroję, gdyż one się kurczą, z dwóch łubianek (na zdjęciu poniżej) po obgotowaniu i pasteryzacji wyszło tylko 5 słoików. Inne grzyby możemy pokroić w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWięc aby zrobić sos kurkowy wybrałam się na grzybobranie do Lidla :) Kupiłam dwa opakowania kurek po 250g. Nie chcąc psuć ich smaku - nie dodałam żadnej cebuli, warzyw - same grzybki. CO ROBIMY : Podgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę nasze kurki. Lekko podsmażamy - mieszając, aby każda kurka miała szansę się podsmażyć. Podsmażone kurki wraz z oliwą przesypujemy(...)rozmoczeniu odparowujemy wodę) Dodajemy sól i pieprz dla smaku oraz 1 łyżkę bulionu Winiary. Nalewamy pół szklanki zimnej wody i mieszamy z dwiema czubatymi łyżkami mąki ziemniaczanej - dobrze mieszamy. Dodajemy 4 łyżki gorącego sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi - pycha ! CO POTRZEBUJEMY
dlaSmaQjajecznicy i tarcie, kończąc na kurkowej zupie. Ja dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos kurkowo śmietanowy. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg kurek 100 ml śmietanki (najlepiej słodkiej 30%) średnia cebula ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny świeżo mielony pieprz sól do smaku świeża bazylia i natka pietruszki 2 łyżki masła 1/2 kostki serka topionego(...)piórka. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebule i masło. Do warzyw dodać oczyszczone kurki i dusić je razem około 5 minut. Dolać do garnuszka śmietankę oraz wrzucić serek. Zagotować od czasu do czasu mieszając (sos zgęstnieje). Doprawić sokiem z cytryny, sola oraz pieprzem. Bazylię i pietruszkę drobno posiekać i połączyć z sosem. Smacznego
ChilliJemyUwielbiam grzyby! A kurki po prostu kocham - zwłaszcza w śmietanowym sosie z makaronem i odrobiną koperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone(...)Ciasto nie powinno się przyrumienić! Cebulę posiekać drobno. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać kurki i smażyć 10-15 minut. Zalać śmietaną, posolić, popieprzyć. Dodać łyżkę startego parmezanu i łyżeczkę listków tymianku. Gotować razem 3-5 minut na wolnym ogdniu. Sosem napełniać tarteletki. Na wierzchu ułożyć po gałązce tymianku i posypać pozostałym parmezanem. Roztopić pozostałe masło i posmarować
Kulinarne Inspiracjezdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w postaci łatwej zapiekanki z kurczakiem, kurkami i pomidorami zapiekanymi w śmietankowym sosie pod dużą ilością mozzarelli. Może danie to nie jest szczególnie dietetyczne, ale zapewniam że bardzo smaczne. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down(...)porcji) Składniki: 800-900 g piersi z kurczaka 2 małe cukinie, startej na grubych oczkach 6 pomidorów, pokrojonych na plasterki lub ósemki 2 łyżki masła 350 g kurek, większe podzielone na połówki (można zamienić na pieczarki) 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 szklanki startej mozzarelli 1 łyżki posiekanej bazylii Składniki sosu: 1/2 szklanki majonezu 1/3 szklanki śmietany
karmelowySezon na grzyby otwieram sosem kurkowym <3 Zapraszam na szybki sos :) Czytaj więcej »
Ana Mari's world