sos z grzybow suszonych - 503 przepisów (strona:26/34)

Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 227

indyka. Jak ją przygotować? Farsz: -300 gram wątróbki z kurcząt -suszone borowiki, namoczone, odsączone i posiekane -gruszka pokrojona w kostkę, obrana -tymianek posiekany świeży -sól, pieprz -cebula posiekana drobno -masło -pół szklanki białego muscatu półsłodkiego Na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy odparuje wrzucamy grzyby, przesmażamy około 7 minut, wrzucamy gruszkę i po chwili dodajemy(...)piekarnika pod przykryciem na 60 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji góra - dół. Po tym czasie ściągamy pokrywę i podlewając co jakiś czas mięso z góry wytworzonym sosem trzymamy jeszcze około 30 minut w piekarniku. Puree z bobu: -1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego z łupin -1/4 szklanki bulionu -sezam uprażony około 2 łyżek -łyżka masła

BaRepas
Sałatka ze szpinakiem i grecki ser owczy 167

lekkich sałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego, może być też ser kozi 250 g szpinaku 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 garść suszonych czarnych oliwek sos: oliwa, ocet jabłkowy i miód PRZYGOTOWANIE: Ser owczy pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka lub pół krążki. Pomidora pokroić w kostkę. Szpinak umyć. Sery owcze(...)pokolenia na pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również

ClauditteMissCooking
Danie jednogarnkowe 2 217

Ostatnio stało się modne nie wyrzucanie resztek żywności. Szkoda że tak późno. Jak już nie raz pisałam,  pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z

Eli Gotowanie
Bigos polski-najlepszy 165

miec czas by sie przetrawic. Skladniki:1,5 kg kiszonej kapusty1,5 kg bialej kapustykarczek- 1kgkawalek lopatki-500-600 gnoga indycza-700 gboczek okolo- 300 gkielbasa slaska-4 kawalkigarsc grzybow suszonych2 lyzki smalcu ze skwarkami sol,pieprzkilka listkow laurowych6-8 ziaren ziela angielskiego5-6 ziaren jalowcaziarna pieprzu czarnegodo przyprawienia miesa:papryka slodka,majer,olej2 lyzki koncentratu pomidorowegoWykonanie:Grzyby wczesniej namoczyc(...)pieka poszarkowac biala kapuste,podlac szklanka wody i ugotowac.W drugim garnku umiescic kiszona kapuste, podlac szklanka wody i ugotowac.Polaczyc obie ugotowane kapusty,dodac pokrojone miesa ,kielbase i grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara z bigosem.Dodac przyprawy.Calosc zagotowac i przesmazyc wszystko razem okolo 15 minut.Im wieksza rozmaitosc uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak bigosu.Swietny smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam.Wielokrotnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Makaron z Pesto di Cantarella 242

Wpis zawiera lokowanie produktu.Przepis miał się nie pojawiać na blogu , ale dostałam od Was kilka wiadomości , że zdecydowaliście się zakupić Pesto di Cantarella – z kurkami

Ostra na Słodko
Roladki z jelenia z kapustą i grzybami 139

Dzikie jedzenie zagościło ostatnio na naszym stole.   Składniki 4 plastry po 2 cm udźca z jelenia 200 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 8 plastrów boczku wędzonego 700 ml bulionu wołowego musztarda sarepska 3 liście laurowe jałowiec 2 szt ziele angielskie (kilka) pieprz czarny ziarnisty (kilka) słodka mielona papryka mąka 200 g śmietany 18% olej(...)Oprószamy solą ,pieprzem i papryką. Owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Namoczone wcześniej grzyby ,gotujemy ,wyławiamy i studzimy. Płynu nie wylewamy. Kapustę kroimy i gotujemy w wodzie po grzybach dodając liść laurowy ,jałowiec i pokrojone w paski grzyby. Lekko oprószamy solą i pieprzem i gotujemy do miękkości kapusty. W razie potrzeby dolewamy wodę. Po ugotowaniu osączamy

R'n'G Kitchen
Cannelloni z kaszą gryczaną, serem korycińskim i grzybami 179

suszonym borowikiem Czesławy Zarzeckiej suszone leśne grzyby cannelloni Arrighi od  Index Food oliwa z oliwek OLITALIA Index Food kasza gryczana w woreczkach pieprz ziołowy  Skworcu Ziołowo Mi!- ziarenka prażone od Ziarenkowo ser topiony grzybowy  Lactima masło sól śmietana mielone siemię lniane brokuły gotowane na parze-opcjonalnie Dzień wcześniej wypłukaj grzyby w ciepłej wodzie. Następnie zalej(...)się wymoczą przez całą noc. Na drugi dzień ugotuj grzyby w tej samej wodzie, w której się moczyły. Do miękkości.Nie zapomnij posolić. Odstaw do wychłodzenia. Zmiel w maszynce do mięsa na średnich oczkach.Wywar z grzybów odstaw na pózniej,bedzie potrzebny. Ugotuj woreczki z kaszą gryczaną. Wysyp na grzyby i dokładnie wymieszaj .  Odstaw do ostygnięcia. Pokrój ser koryciński

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety bezmięsne 254

bułka sól, pieprz Grzyby mrożone zalać zimną wodą lekko osoloną i zagotować,następnie grzyby odcedzić, ostudzić.Zmielić je przez maszynkę.Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie.Dodać do grzybów,dodać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. 8 jajek  1 czerstwa bułka mleko(...)smaku. Pomidor suszony w płatkach zawiera w sobie witaminę C, która uodparnia i wzmacnia organizm. Zawiera w sobie również potas, który obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy .Zastosowanie:Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony

Moje domowe kucharzenie
Gulasz z boczniakiem i kluski serowo ziemniaczane 219

na kluseczki 500 g ugotowanych ziemniaków 150 g twarogu 100 g mąki pszennej 4 łyżki maki ziemniaczanej 1 jajko sól na gulasz 600 g mięsa (szynka

Gotowanie jest łatwe
Bigos 206

kiszonej kapusty1,5 kg świeżej kapusty (waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba)40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta)700 g wieprzowinytłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)300 g wędzonego boczku300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka)300 g kiełbasy150 g koncentratu pomidorowegomały słoiczek powideł śliwkowychok. 1 łyżeczki soliok. 0,5 łyżeczki pieprzu1(...)ziele angielskie. Gotować bez przykrycia do miękkości kapusty.Po ugotowaniu produktów, dodać:- obrane i starkowane jabłka,- namoczone we wrzątku przez 20 minut i pokrojone drobno grzyby,- pokrojone pieczone mięso,- sos z pieczenia mięsa,- pokrojoną kiełbasę.Im więcej rodzajów mięsa, tym bigos jest smaczniejszy. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Koncentrat pomidorowy rozrzedzić zimną wodą, wlać do garnka. Na koniec dodać

Świat Domowej Kuchni
Włoska pizza funghi i z OpenCard w La Sueva 185

fanką pizzy wegetariańskiej z groszkiem i kukurydzą. Najbardziej pasują mi do niej grzyby, cebula, czosnek, pomidory, zioła i mozzarella. Dlatego dziś pizza funghi. Poniższy przepis pochodzi z Kuchni włoskiej Penny Stevens. Od siebie dodałam: oliwki, cebulę i oregano. Wydaje mi się też, że lepiej położyć ser na sos – dla lepszego efektu wizualnego. Zapraszam do spróbowania – pracy jest trochę(...)patelni. Pokrój pieczarki i cebulę i krótko je podsmaż. W małym rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek, ostrożnie dodaj pomidory, suszone zioła, sól i pieprz. Duś około 10 minut (do odparowania wody). Dodaj koncentrat i wystudź. 2.Rozłóż pomidorowy sos na cieście. Na nim drobno pokrojoną mozzarellę, następnie pieczarki z cebulą i oliwki. Posyp jeszcze ziołami. Zapiekaj pizzę przez około

Qlinarnie i Qlinarnie
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 393

stoiskach w lepszych sklepach można kupić taką w słoiku – zalaną wodą. Będzie tak samo dobra. Liście limonki kaffir można kupić suszone, ale o wiele więcej aromatu mają te zamrożone. W Piotrze i Pawle szukajcie ich koło mrożonych grzybów i owoców. Kurczaka oczyszczamy z błonek, tłuszczyków i chrząstek, ścięgien. Jeśli używacie piersi z kurczaka będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty(...)papryka lekko zmięknie. Wlewamy mleko kokosowe, a puszką po nim odmierzamy potrzebną ilość wody- trzy puszki wody wlewamy do garnka. Wrzucamy liście limonki kaffir, łyżkę brązowego cukru, kostkę rosołową, sos rybny, posiekaną wcześniej kolendrę i szczypior (zostawcie trochę kolendry do dekoracji) i całe opakowanie pasty tom yum. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, około 15-20 minut

Karo in the Kitchen
ŚLEDŹ W SMAŻONYCH JABŁKACH 211

śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie.   60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku(...)WANILIOWY DROŻDŻOWE CHRUSTY PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZEPYSZNY SCHAB W SOSIE ŚIWKOWYM PIERNIKI NA MIODZIE MAKOWIEC DWUWARSTWOWY MIELONE DEVOLAJE KURCZAK FASZEROWANY WAFLE PRZEKŁADANE GALARETKĄ RODZINNY PRZEPIS NA PASZTET GALARETA Z ŻOŁĄDKÓW KURZYCH ZALEWAJKA DOMKI Z PIERNIKA CIASTO Z PIERNIKAMI KREMOWE RAFAELLO BEZ PIECZENIA CIASTO DROŻDŻOWE KROKIETY Z KISZONĄ KAPUSTĄ I GRZYBAMI JAK ZROBIĆ KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ  POMARAŃCZOWĄ GRZANIEC NA CYDRZE PRZYPRAWA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SUSZONE POMIDORY 226

pomidory. Pomidory suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti,  past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia(...)cztery części. Można je przekroić tylko na pół. Z każdej cząstki wydrążyłam gniazda nasienne. Pomidory wtedy będą szybciej się suszyć. Każdą cząstkę lekko posoliłam. Suszyłam pomidory w uchylonym lekko piekarniku. Temperatura 60-70 stopni plus termoobieg. Czas suszenia około 5 godzin. Należy jak pisałam wyżej sprawdzać. Wsypałam je do miski i posypałam ziołami. Skropiłam 5 łyżkami octu winnego. Wymieszałam. Można

potrawyregionalne

Proponowane wyszukiwania