sos winegret - 1185 przepisów (strona:66/79)

Szparagi "Mimoza" 68

Sezon szparagowy jeszcze trwa i warto pokusić się o tak przygotowane szparagi jak na moim talerzu. Czemu nazwa "Mimoza"? z francuskiego oznacza to coś

Moje Małe Czarowanie
Francuska bagietka. 140

szlaku europejskiego ulicznego jedzenia robimy dziś przystanek we Francji. O ile na sos do berlińskiego currywursta można było podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić(...)Ważne żeby była świeża, chrupiąca i posmarowana dobrym masłem. :) Propozycje kompozycji: cienko krojona szynka - musztarda Dijon - sałata francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory - młody

zadanie-gotowanie
Letnia sałatka Magdy Gessler 458

virgin i rozcieramy. Dodajemy sok z jednej cytryny, trochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy. Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy(...)posypujemy nim sałatę. Naczynie z sałatą umieszczamy na pół godziny w lodówce, przed podaniem dekorujemy gałązką z pomidorkami (żeby przypomnieć gościom, że wszystkie składniki są świeże i pyszne), polewamy winegretem i obsypujemy posiekaną miętą i pietruszką. Źródło: Facebook

WojnaNaSmaki.pl
Colesław z czerwonej kapusty - fit 171

Surówka z kapusty lub colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta. Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą. Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą. Składniki(...)drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła składniki na winegret wymieszać na gładką emulsję i wymieszać z kapustą. Podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami 73

Mój sposób na kuskus Najbardziej podstawową metodą na przygotowanie kuskusu jest namoczenie go w gorącej wodzie. I to wystarczy, gdy podajemy kaszę do dania, w którym ma szansę nasiąknąć sosem. Jednak w sałatce kuskus potrzebuje nieco doprawienia. Dlatego zamiast czystej wody, dodaję do niego gorący bulion warzywny. Zawsze mam w szafce ekologiczny bulion właśnie na takie okazje. Drukuj Letnia sałatka(...)cebula, feta, kuskus, lunch, na lato, ogórek, oliwki, papryka, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka grecka, sałatka na imprezę, sałatka śródziemnomorska, sałatka z kuskusem, szybka kolacja, szybka sałatka, winegret, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy lunch, zdrowy obiad Całkowity czas przygotowania 15 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 200 g kaszy kuskus

Na-talerzu.pl
Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami 28

było pyszne. Ta sałatka ma niewiele składników, ale są one tak intensywne w smaku, że to w zupełności wystarczy. Piszę tutaj o parmezanie, suszonych pomidorach i winegrecie. Na samą myśl o nich, mam ślinotok. Sałatkę zjadłam bez okazji, chyba na drugie śniadanie, w mig.  My dostał do pracy taką samą sałatkę, ale w gratisie dostał jeszcze czarne oliwki. Składniki(...)brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy. Podobne przepisy: Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i żurawiną Artykuł Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami

Kardamonovy
Jak zdrowo jeść i nie zwariować Magdalena i Piotr Kucharscy 63

które mają mało czasu na przygotowywanie i wyszukiwanie produktów. Niewątpliwym plusem jest to, że przepisy są różnorodne. W pierwszym rozdziale znajdziemy podstawowe receptury m.in. na wywar warzywny, kilka rodzajów winegretów, tzatzyki, czy majonez z awokado. Tylko nie wiem co tu robi chutney z mango - owszem pyszny jest i sama mango jako takie uwielbiam, ale z pewnością nie jest ono tanie(...)nadzieję uda mi się zrobić w wersji pieczonej, bo takie ociekające tłuszczem średnio do mnie przemawiają.  Wśród letnich przepisów najbardziej kuszą rabarbarada z imbirem i pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku oraz ciasto owsiane z owocami sezonowymi. Dalej są przepisy jesienne gdzie królują napary rozgrzewające i wzmacniające oraz zupy. Mi najbardziej do gustu przypadły tutaj kotlety z marchewki

Cynamonowe szczęście
Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami 48

było pyszne. Ta sałatka ma niewiele składników, ale są one tak intensywne w smaku, że to w zupełności wystarczy. Piszę tutaj o parmezanie, suszonych pomidorach i winegrecie. Na samą myśl o nich, mam ślinotok. Sałatkę zjadłam bez okazji, chyba na drugie śniadanie, w mig.  My dostał do pracy taką samą sałatkę, ale w gratisie dostał jeszcze czarne oliwki. Składniki(...)brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy. Artykuł Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami 65

było pyszne. Ta sałatka ma niewiele składników, ale są one tak intensywne w smaku, że to w zupełności wystarczy. Piszę tutaj o parmezanie, suszonych pomidorach i winegrecie. Na samą myśl o nich, mam ślinotok. Sałatkę zjadłam bez okazji, chyba na drugie śniadanie, w mig.  My dostał do pracy taką samą sałatkę, ale w gratisie dostał jeszcze czarne oliwki. Składniki(...)brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy

Kardamonovy
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 182

koperkiem ; blog Moje domowe kucharzenie Śledziowa sałatka z fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog(...)kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem ; blog Sztuka gotowanie wg Samiry

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z gruszkami i camembertem 41

sałatka z gruszkami i camembertem, która na kolana nie powala, zupełnie zwykła. Mogłabym się jednak żywić tylko takimi potrawami. Lubię warzywa, obojętnie nie przejdę obok owoców. Uwielbiam wszelkiego rodzaju winegrety, kwaśne, z dużą ilością oliwy, najlepiej takiej niefiltrowanej. Ech… Tęsknie za latem. Nie za temperaturami, wcale nie. Brakuje mi jedynie świeżych, sezonowych warzyw, którymi mogłabym się obżerać do woli(...)mieszankę sałat), pokrojoną w plasterki małą cebulę, umyte i pokrojone w grubą kostkę gruszki (pozbywają się oczywiście wcześniej gniazd nasiennych). Z oliwy, soku z cytryny i musztardy robimy sos. Camemberta kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty. Wszystko zalewamy sosem, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy pestkami dyni. Ja dodatkowo do sałatki dodałam parę ziaren czerwonego pieprzu. Artykuł Sałatka

Kardamonovy
Pieczone udka kurczaka 118

domu. Upały chwilowo odpuściły, można włączyć piekarnik i czekać. To jeden z tradycyjnych, polskich obiadów. Dodatkiem do obiadu może być także świeża sałata z pomidorkami i ogórkiem zielonym, domowym winegretem. Udka kurczaka można uprzednio obsmażyć na gorącym oleju zaczynając od skóry, po kilku minutach przewrócić na drugą stronę, następnie ułożyć w naczyniu i piec. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka(...)temp. 200 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 30 minut. W międzyczasie polewam mięso powstałym sosem. Udka kurczaka podaję z ziemniakami i buraczkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki po meksykańsku 35

Naleśniki po meksykańsku to naleśniki z mięsnym farszem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. To ciekawy sposób na wykorzystanie naleśników. Naleśniki po meksykańsku to super danie na ciepło, które podasz na obiad, imprezę , Sylwester. Smakują na ciepło i zimno. Naleśniki po meksykańsku podawaj z sałatami, np. sałatką z rukoli lub kolorową sałatką wiosenną . Zapraszam(...)passaty i 200 g pomidorów krojonych z puszki dając jedynie 400 g pomidorów krojonych z puszki. Porada. Do farszu możesz dodać jedną czerwoną lub żółtą świeżą paprykę. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także dodaj: po czubatej łyżeczce oregano, lubczyku, słodkiej papryki Wymieszaj, gotuj jeszcze chwilę. Na naleśniki nakładaj niewielką ilość farszu, posyp łyżką cheddara, zwiń w rulon

Zasmakuj Kuchni
Pieczone warzywa 97

Niemiec no i ja z Polski). I całkiem dobrze się ze sobą dogadujemy ; ) Chociaż chyba najczęściej rozmawiamy o kuchni i różnego rodzajach przepisach (dzięki temu mam przepis na winegret!), przysmakach w zagramanicznych kuchniach itp. Moja mama zaśmiałaby się i powiedziała: znowu o kuchni i jedzeniu! Prawda jest taka, że jeść muszą wszyscy i doceniam to, że dzielimy się swoimi pomysłami(...)osuszone) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oleju i peiczemy do miękkości w 170 – 180 stopniach. Gdy bedą gotowe przekładamy je do słoika. Przygotowujemy sos – siekamy drobno koperek, bazylię oraz pietruszkę i blendujemy razem z oliwą z oliwek, czosnkiem i wodą. Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa i odstawiamy na 2 dni do „przegryzienia

Szybko Tanio Smacznie