sos spaghetti - 2648 przepisów (strona:124/177)

Spaghetti z cukinią 159

Kochani, kilka dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji chciałam przygotować potrawę, która swoim smakiem i prostotą doboru składników, odda cały smak makaronu. Najważniejsze

Ania i Marcin gotują
Spaghetti z bazyliowym pesto 101

przepysznych, prażonych  migdałów ze skórką i solą. Wy możecie wykorzystać także orzechy włoskie, słonecznik lub np. pestki dyni. Jestem przekonana, że za każdym razem smak będzie wyjątkowy. Spaghetti z bazyliowym pesto / 1 porcja Składniki: 1 ząbek czosnku 1 garść prażonych migdałów, solonych, ze skórką 6 listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek lub więcej 3 łyżki(...)wkładamy listki bazylii. Dodajemy obrany czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki. Dodajemy także starty grana padano oraz oliwę z oliwek i migdały. Miksujemy stopniowo. Pesto ma mieć konsystencję gęstego sosu, a kawałki mają być delikatnie wyczuwalne. Nie blendujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej oliwy. W razie potrzeby dodajemy nieco soli. Miksujemy ponownie. Ugotowany makaron odcedzamy

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z oliwą i czosnkiem (bezglutenowe) 190

gościć na naszym stole. Serdecznie polecam :-) Za złą jakość zdjęć, wynikającą z niedostatecznej ilości światła dziennego, z góry przepraszam. * * *  Składniki (proporcje dla dwóch osób): 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti 3-5 ząbków czosnku 2 spore łyżki masła oliwa sól, pieprz, bardzo dużo oregano twardy ser do starcia (parmezan lub grana padano) Wykonanie: 1. Na patelnię wylewamy sporą ilość oliwy(...)przez praskę czosnek, dusimy na wolnym ogniu uważając by czosnek się nie przypalił. 3. Makaronu nie odcedzamy tylko ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię i mieszamy z sosem czosnkowym i danie jest praktycznie gotowe. Jeszcze tylko odrobina soli i pieprzu. Podajemy posypane tartym twardym serem. Przepyszne superszybkie danie. Smacznego

Kawa z mlekiem
SPAGHETTI A'LA CARBONARA - UROZMAICONA MASCARPONE 113

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 400 g makaronu spaghetti, 250 g serka mascarpone, 3-4 żółtka, większy ząbek czosnku,  3 plasterki boczku, łyżeczka rozmarynu, sól,  pieprz, 50 g tartego sera twardego (typu pecorino), odrobina oliwy, łyżka posiekanej natki pietruszki . Przygotowanie: Makaron gotuję al d ente.  Boczek(...)mascarpone, dobrze rozmącone jajka oraz rozmaryn.  Gotuję cały czas mieszając.  Dodaję ser, dokładnie mieszam, jeszcze chwilę trzymam na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.  Sos mieszam z makaronem, na talerzach posypuję pietruszką

JejKuchnia
Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym. 165

ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania     Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki(...)mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Przepis na… – Spaghetti alle vongole, włoski klasyk 212

Składniki: 400 g mięsa małży (lub 1 kg w skorupkach) 200 ml białego, wytrawnego wina łyżka soku z cytryny natka pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko osolonej wodzie, a potem płuczemy pod bieżącą. ) Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże(...)skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Smacznego

Bon Ton Italia
Spaghetti z marchewką i groszkiem 134

makaronowe pyszności. Szczególnie rozpisywać się nie będziemy, bo i nie ma o czym, przepis niezwykle łatwy do przygotowania. Najważniejsze jest to, że szybko i tanio. Składniki : 1 opakowanie spaghetti razowe lub normalne. 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (Lidl) 1 duża cebula 1 słodka śmietanka 12%, 500 ml bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka, oliwki, Zaczynamy od makaronu, który gotujemy(...)oliwek. Chwilę przesmażamy i dodajemy całą śmietankę. Zanim się zagotuje płuczemy dobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i papryką. Na koniec możecie do sosu dodać startego żółtego sera lub doprawić sosem sojowym. Wlewamy sos do  makaronu, dobrze mieszamy i podajemy na talerze. Na danie układamy po kilka oliwek dla smaku. Możecie je wcześniej

vegetanie
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 993

pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie sos Worcestershire, ale w Polsce nie mogłyśmy go dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem spaghetti, z wierzchu posypujemy parmezanem. Smacznego

Kolizje Smaków
Uczciwa włoska kuchnia w Mercato Bar i Delikatesy - recenzja 112

białe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych(...)poznanie oferty delikatesów. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb i owoców morza. W karcie jest kilka propozycji, które wypróbował mój Mąż. Znajdzie się nawet coś dla wegan (penne al pomodoro, spaghetti alio olio, bruschetta al pomodoro), choć nie mają oni tu dużego wyboru. Zaczęłam od bruschetty al pomodoro (10 zł) , klasycznej włoskiej przystawki, dania niby prostego, ale smacznego tylko jeśli zostaną

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym, zielonym groszkiem i mieloną karkówką 134

oryginału tylko zbliżona. Ale wyszło szybkie smaczne danie. Można pominąć mięso, wtedy będzie danie wegetariańskie.  Składniki pół cebuli 1 ząbek czosnku puszka groszku konserwowego 240 g makaron spaghetti 200 g 10 łyżek oliwy 300 g mielonej karkówki parmezan sól pieprz krojone pomidory w puszce passata pomidorowa ( wg uznania ) Przygotowanie Cebulę i czosnek obrałem , pokroiłem w drobna kosteczkę. Na patelni(...)dodałem pokrojone pomidory bez skórki z puszki. Całość dusiłem, aż pomidory prawie się rozpadły. Dolałem passaty pomidorowej i odsączony groszek, doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstniał. Makaron ugotowałem wg przepisu z opakowania. Odcedziłem. Gorący makaron wymieszałem z sosem. Przełożyłem na talerze, posypałem obficie startym parmezanem

R'n'G Kitchen
Spaghetti z kurkami i porem 115

Kuchnia często czytamy i inspirujemy się. Składniki 200 g kurek 50 g masła świeży tymianek świeży rozmaryn 125 ml słodkiej śmietany 18% 3 łyżki kwaśniej śmietany 250 g makaronu spaghetti starty parmezan sól, pieprz     Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Por myjemy i kroimy w piórka. Kurki czyścimy, osuszamy(...)puściły aromat, wrzucamy pora, szklimy. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kurki, dusimy do ich miękkości, powoli dodajemy obie śmietany (tak by się nie ścięły). Doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie (delikatnie) łączymy, podajemy ze startym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Spaghetti bolognese wersja studencka 166

Składniki: -100g makaronu spaghetti -jakieś tanie dziadostwo ze słoika, byle by na etykietce było że to do spaghetti, 3-4 duże łyżki wystarczą -dwa plastry żółtego sera -dwie średniej wielkości cebule -łyżka oleju -tanie piwo Przygotowanie: Makaron nastawiamy na czas podany na opakowaniu. Odcedzamy, przepłukujemy wodą. Cebule kroimy w kostkę, nie musi być równo i podsmażamy lekko na oleju(...)absolutnie nie może być spalona ani niedosmażona. Podczas smażenia cebuli i gotowania makaronu mamy kilka wolnych chwil które wykorzystujemy na wypicie piwka.  Gdy cebulka jest już dobra dodajemy sos i podgrzewamy. Polewamy makaron sosem, posypujemy serem i jemy :) Bardzo łatwe, typowo studenckie danie a przy tym lepsze niż sam makaron polany sosem. Koszt: 3zł (nie uwzględnia piwka

Tanie przepisy studenckie
Spaghetti Bolognese 181

Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 duże cebule 4

ClauditteMissCooking
Spaghetti ze szparagami i brokułami w kremowym sosie 218

Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:6 białych szparagów1/2 główki brokuł200 g makaronu spaghetti1 cebula dymkaszczypiorekświeża bazyliaoregano50 g masła150 ml śmietany

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania