Domowe nachosy to na pewno zdrowsza alternatywa dla tych kupnych, a może być jeszcze lepiej, jeśli tortille przygotujecie własnoręcznie (przepis na nie jest już na blogu). Do tego aksamitny serowy sos na bazie mleka i topionych serków z dodatkiem parmezanu, który zaostrza smak i sprawia, że dip jest jeszcze bardziej wyrazisty. Całość przyprawiona dodatkowo słodką papryką :) Polecam również dodać(...)dodajemy serki topione. Często mieszamy. Kiedy serki się roztopią dodajemy parmezan i słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę soli. Gotowe nachosy maczamy w sosie serowym (najlepszy jest na ciepło) :) Smacznego
MyCookBook.plteraz oboje chorujemy i fajne i (być może) zdrowe jedzonka robimy sobie. No i Madzia wymyśliła coś na kształt sajgonek tyle, że w środku szpinak z kurczakiem. I oblane serowym sosem. Wyszło naprawdę pysznie. Zwłaszcza ten sos z gorgonzoli, mniaaaam :) Zobaczmy co jutro na obiad wymyślimy. Może coś co też da się tutaj wrzucić. A teraz Madzia na Kuchnia+ ogląda(...)Gorgoznolę łamiemy/kroimy na kawałki i rozpuszczamy ze śmietanką w garnku. Dodajemy do smaku pieprzu i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Nakładamy szpinakowe paczuszki na talerz i oblewamy gorącym serowym sosem. Możemy też nasze szpinakowe danie usmażyć w głębokim oleju. Uwaga: smaży się błyskawicznie, wystarczy 10 sekund z każdej strony. Ale "na surowo" też jest bardzo smaczne. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder Manufacturedyni bez pestek i skóry 450 g cukinii bez pestek 500 g piersi z kurczaka sól,pieprz tymianek słodka papryka czosnek granulowany olej rzepakowy masło do posmarowania formy sos serowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa 1 solidna garść startego żółtego sera Dynię i cukinię pokoroić w dużą kostkę. Cukinia miała miękką(...)zmieniło kolor. Makaron ugotować al'dente. Naczynka do zapiekania natłuścić masłem. Ugotowany makaron, podpieczone warzywa oraz kurczaka przełożyć do dużej miski i wymieszać przełożyć do naczynek do zapiekania. Przygotować sos serowy. Na patelni rozpuścić masło, następnie dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Następnie wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować aż sos zgęstnieje. Zestawić
Monia miesza i gotujedrobno szpinak i pieprz, smażymy 3-4 minuty, odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy ser topiony i pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy natkę pietruszki, odstawiamy. W ten sposób powstanie sos serowy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego dajemy tortellini, na nich rozkładamy równomiernie boczek z cebulką, całość polewamy sosem serowym, posypujemy równomiernie startym żółtym
Bułka z Chlebemflorentine . Uwielbiam szpinak z makaronem , więc często go przyrządzam dodając do różnych sosów w tym florentine. Makaron florentine to makaron ze szpinakiem, który tylko lekko więdnie w aromatycznym sosie serowym. Smak sosu podkreśliłam winem marsala. Uwielbiam białe wino w sosie. Białe wino idealnie pasuje do kurczaka. Uwielbiam gotować makarony o różnych kształtach. Jest ich niesamowicie mnóstwo. Tak właściwie to każdy
codojedzeniaJack i podawane z plasterkami papryczki jalapeño. Serwowane z sałatą lodową, pico de gallo, guacamole oraz śmietaną. Stadium twisters, to z i emniaczane spiralki polane wyśmienitym sosem serowym z dodatkiem mielonej wołowiny, posypane chrupiącym bekonem, papryczkami jalapeño, pico de gallo i pietruszką. Całość udekorowana domowym ketchupem z mieszanką przypraw oraz kwaśną śmietaną. Veggie quesadillas(...)cytrynowym sosem Aioli. Texas chili cheeseburger, to b urger przyprawiony chili zapiekany z serem cheddar serwowany z pikantnym mięsem wołowym, chrupiącą tortillą, naszym domowym ketchupem z papryczkami jalapeño, serowym sosem queso, plastrami pomidora, sałatą, sosem chrzanowym oraz dodatkowym domowym ketchupem. Uwielbiam żeberka ! I wierzcie mi, przygotowuję je bardzo dobrze, ale to co zjadłam w TGI Fridays przeszło moje najśmielsze
Kulinarne przygody GatityBrukselka w serowym sosie to kolejne danie, w którym brukselka smakuje wyjątkowo. Dodatek boczku, cebuli i sera gruyère sprawia, że … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Brukselka</span> w serowym sosie pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerMakaronowa zapiekanka, w serowym sosie, z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia oraz różyczek brokuła. Najbardziej smakowała mi ona wieczorem, po odgrzaniu. 200g makaronu brokuł 250 g łososia wędzonego na gorąco 200 g żółtego sera (np cheddar) 250 ml mleka 50 ml kremówki 125 g serka śmietankowego np Philadelphia 100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur błękitny) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)gotujemy). Gdy sos osiągnie jednolitą konsystencję zdejmujemy go z palnika, lekko studzimy, po czym dodajemy starty ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Makaron łączymy z serowym sosem, dodajemy różyczki brokuła oraz rozdrobnionego na mniejsze kawałki łososia. Delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temp. 190 stopni przez około 15 minut
Smaki Na Talerzupiekarnika. Do przygotowania tej zapiekanki użyłam sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej o którym pisałam już tutaj (kilk) . Ponownie doskonale się sprawdził- idealnie się stopił i świetnie nadał się do przygotowania sosu serowego. Składniki: 4 duże ziemniaki duża marchewka 200 g mrożonego szpinaku kilka różyczek kalafiora 150 g boczku wędzonego pomidor szczypiorek 100 ml śmietanki 12% z kartonika 250 g sera(...)razem ze śmietanką i gotować na małym gazie ciągle mieszając do czasu, aż ser się rozpuści. Można przyprawić solą i pieprzem. W foremce ułożyć plasterki marchewki i polać sosem serowym. Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE ❤️ Ach! Jakie to szybkie i proste 😋 😊 Szparagi w delikatnym sosie serowym. Zamiast sera dolcelatte można użyć musztardy diżońskiej (1 łyżka). Szparagi w kremie cytrynowym : w tej wersji ser pomijamy i tuż przed podaniem dodajemy do gorącego kremu skórkę i sok z jednej cytryny. Zobacz jak w domu możesz przygotować fantastyczne szparagi w aksamitnym sosie(...)serowym. SKŁADNIKI : -4 szklanki świeżych szparagów -1 szklanka pokrojonego w kostkę sera dolcelatte -1i1/2 szklanki śmietanki 36% -sól i świeżo zmielony czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Odłamujemy stwardniałe końcówki szparagów, pozostałe pędy przekrawamy na pół i gotujemy, najlepiej na parze przez jakieś 5 minut, lub do czasu, aż będą gotowe. W rondelku rozpuszczamy ser i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas
Moja Książka KucharskaŚwiderkowy kurczak Propozycja na szybki obiad, filet z kurczaka w sosie serowym z warzywami. Składniki: · ½ fileta z kurczaka · Sól · Olej do smażenia · Przyprawa do kurczaka · 2 marchewki(...)główki kapusty pekińskiej · 1 papryka czerwona · Fix świderki z kurczakiem w sosie serowym Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 2. Doprawiamy przyprawą oraz solą. 3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach a kapustkę szatkujemy
Kulinarna ChwilaPyszne kotleciki drobiowe, które można serwować na 2 różne sposoby: polane sosem serowym lub schłodzone i pokrojone w plasterki, np. na świeże pieczywo. Schłodzone plasterki można także delikatnie natłuścić olejem i przygrilować lub opcjonalnie podsmażyć na maśle. Z dodatkiem rukoli i oliwy smakują obłędnie. Sos do kotletów zrobiłam na bazie mleka i wywaru z gotowania kotletów(...)dodatkiem parmezanu. Kotlety na ciepło polane sosem serowym. Kotlety w wersji na zimno, na kanapce z rukolą. Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 3 min 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 12 kotletów JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Kotlety drobiowe Składniki 4 filety drobiowe, pokrój na nieduże kawałki 3 garście parmezanu, świeżo utartego na małych oczkach
Szybko Szybkowarporem, papryką, suszonymi pomidorami i serem MORSKI typu holenderskiego, który jest miękki i lekko pikantny, doskonały do dań na gorąco, oprószony aromatycznymi ziołami, podany w delikatnym sosie serowym z serka Topionego to wspaniała propozycja na letni obiad, z młodymi ziemniakami smakuje wyśmienicie. Jednym słowem...mniam! Danie podałam na półmisku Bogucice-Julia Gold Składniki(...)papryki 1/2 małego pora 6 suszonych pomidorów 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju majonez sól do smaku przyprawa do kurczaka gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy
Wanilia i KardamonPulpety tym razem pieczone w sosie serowym. Danie bardzo syte, smaczne i szybkie w wykonaniu. Podałam je z ziemniakami, ale również można podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek(...)stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać około 15-20 minut. pulpety pieczone w sosie serowym
O kuchni z uczuciemjeszcze nie było. Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend". Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne. Kalafior w sosie serowym pod chrupiącą pierzynka 1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego sezamu 2 łyżki nasion chia (pominęłam) sól, pierz 2 łyżki oliwy(...)sporych okruchów świeżego białego pieczywa, wymieszane z niewielką ilością oliwy garść natki pietruszki 80 g starego cheddara sos serowy: 75 g masła 60 g mąki pszennej 850 ml mleka 170 g startego cheddara sól, pierz Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Różyczki kalafiora wkładamy do wrzątku i gotujemy na średnim ogniu ok 5 minut. Powinny być miękkie ale nie rozgotowane. Odcedzamy
Dzieje kuchennej Wiewióry