sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:157/794)

Pizza na cieście francuskim 237

będzie ciasto francuskie, dzięki czemu cała potrawa zyska lekki charakter, a czas jej przygotowania jest znacznie szybszy niż tradycyjnej pizzy. Do przygotowania potrzebujemy: Ciasto francuskie Mały przecier pomidorowy (możemy użyć gotowego sosu lub ketchupu) Oliwa z oliwek Oregano Cebula Salami Oliwki Ser mozzarella Zazwyczaj używam gotowego ciasta francuskiego – jest bardzo dobrej jakości. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce z papierem(...)gwiazdę – ogranicza nas tylko wyobraźnia. Ważne, by nakłuć ciasto widelcem, by zapobiec jego nadmiernemu napuchnięciu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy mały przecier pomidorowy (może być gotowy sos pomidorowy lub ketchup). Dodajemy dużą ilość suszonego oregano. Całość cały czas mieszamy, aż nasz sos nieco odparuje i zgęstnieje. Nakładamy na nasze ciasto. Następnie dodajemy składniki. Ja użyłem cebuli, salami

MarcinChef
Pizza "POMODORO" z łososiem! /ryba 195

PIZZA Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM I PRZEPYSZNYM SOSEM POMIDOROWYM! WIWAT ITALIA! ;-) Co nam będzie potrzebne: SOS: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia CIASTO: - 1/5 opakowania świeżych drożdży - 70 ml letniej wody - 1,5  łyżki oliwy z oliwek - sól - 120-130g mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g NA PIZZE: - łosoś(...)podanych składników zagnieć ciasto - odstaw na 15 minut aby podrosło - rozwałkuj na okrągły blat (zdjęcie poniżej) W blenderze zmiksuj koncentrat, czosnek, oliwę, sól i bazylię. Blat ciasta posmaruj sosem. Najłatwiej będzie jak zrobisz to ruchami okrężnymi. Na wierzch ułóż łososia i oliwki, jak na zdjęciu poniżej. Wszystko wstawiamy do nagrzanego pieca. Temp. 220 stopni czas pieczenia 20 minut. Pizzę wyjmujemy

SMYKWKUCHNI
Pomidorowy makaron z sosem bolognese 147

teraz ma czas stać przy garach lub kto lubi stać przy garach. Mięso mielone jest właśnie takim produktem, z którym możemy zrobić ekspresowe danie.  A połączenie go z sosem pomidorowym jest idealne ;) Składniki na 3 porcje: 200 gram makaronu spaghetti z dodatkiem suszonych pomidorów 500 gram mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 100-200 ml sosu(...)rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy mielone mięso. Smażymy tak długo, aż woda odparuje całkowicie,  a mięso zmieni kolor. U mnie ok 15 minut.  Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz sos chili, dużo świeżej posiekanej bazylii  i natki pietruszki, a także sól i pieprz. Dusimy razem ok 15 minut

Życie zaczyna się w kuchni
Polędwiczki w pikantnym sosie pomidorowym 179

Moja kuchnia bardzo często pachnie pomidorami, czosnkiem i bazylią. Patronat nad tym daniem objęły właśnie te zapachy. Sos pomidorowy z tego przepisu można wykorzystać do wielu potraw. Nie dodając chili podaję taki sos do spaghetti. Składniki na sos: 1 puszka drobno posiekanych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pół łyżeczki suszonej bazylii łyżeczka posiekanych świeżych listków bazylii

Smak mojego domu
Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara 112

Sos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów. Polecam pomidory pelati, mają bogaty smak, są obrane ze skórki  i w całości zanurzone w passacie.   Czy wiecie, że pelati to nie jest nazwa gatunku pomidora? Pelati oznacza(...)będą złociste. Jeszcze gorące smarujemy pozostałym ziołowym masłem. Podajemy na ciepło lub zimno z pomidorowym sosem marinara. SOS MARINARA Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekany czosnek, chwile smażymy. Podlewamy winem i po około 2 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy. Następnie wylewamy pomidory z puszki i miażdżymy je, najlepiej drewnianą łyżką. Smażymy na średnim ogniu, doprawiamy solą

Tajemnice Smaku
Pyszna domowa pizza 131

Składniki na 3-4 pizze: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju Sos pomidorowy: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 1 ząbek czosnku Dodatkowo: ser żółty + ulubione dodatki (np. szynka, bekon, kabanos, cebula, pieczarki, kukurydza, ananas itp.) suszone oregano(...)ciasto dzielimy na 3 lub 4 części. Pierwszą część ciasta wykładamy na posmarowanej olejem dużej blaszce z wyposażenia piekarnika i rozgniatamy palcami dość cienko na kształt koła *** *** Przygotowujemy sos: koncentrat pomidorowy mieszamy z ketchupem i rozgniecionym czosnkiem. Sos dzielimy na 3 lub 4 części. Ciasto smarujemy cienką warstwą sosu *** *** Na pizzy układamy starty na tarce lub drobno pokrojony ser żółty

Blog z Apetytem
Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami 202

Zapraszam na pyszną propozycję, makaron w sosie pomidorowym z oliwkami. Podałam go z lekkimi pulpecikami, z indyka, dosmaczonymi sosem barbecue Folwark .  Wprawdzie oliwek nie lubię, ale ta wersja mi zasmakowała.  Polecam gorąco;)  Szybko i mega smacznie;)  Można użyć świeżych pomidorów, cebuli i czosnku, ale wtedy nie będzie "na szybko" :D Sosy Folwark, można wygrać, szczegóły tutaj

Takie tam pichcenie
fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 151

zimnej wody. Dodajemy sól i zagotowujemy. Gdy woda zawrze gotujemy przez ok. 5 – 20 min. w zależności od fasolki im jest młodsza tym krócej. Po ugotowaniu odcedzamy. składniki na sos pomidorowy: 125 ml przecieru pomidorowego 100 ml bulionu 1/2 cebuli natka pietruszki sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy przecier pomidorowy

Domowy Smak Jedzenia
Domowy koncentrat pomidorowy 140

jako synonimy, choć to dwa różne produkty. Przecier pomidorowy to duszone we własnym soku pomidory, zmiksowane lub przetarte przecierakiem. Są doskonałe jako baza do zupy pomidorowej i wielu sosów pomidorowych. Domowy koncentrat pomidorowy to kwintesencja pomidorowego smaku. Koncentrat pomidorowy jest znacznie gęstszy od przecieru. Podczas jego przygotowania woda, której pomidory zawierają bardzo dużo jest w znacznym stopniu odparowywana. Domowy koncentrat(...)pomidorowy świetnie zagęszcza zupy i sosy. Jest dodatkiem do nieskończonej ilości potraw. Domowy koncentrat pomidorowy przygotowuję w bardzo małych słoiczkach, takich na jeden raz, ponieważ po otwarciu wytrzymuje nie dłużej niż dwa - trzy tygodnie. Jeśli nie wykorzystam całej porcji, wlewam na wierzch koncentratu odrobinę oliwy, która zabezpieczy go przed wysychaniem. Domowy koncentrat pomidorowy - składniki Bez względy na to jaką metodą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki 254

całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym. Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec

prawdziwe jedzenie
Makaron z sosem pomidorowym 231

ekspresowy makaron, ale staram się robić wszystko od podstaw (oprócz makaronu bo rzadko kiedy robię go sama). Dzisiaj podałam na obiad bardzo proste i ekspresowe danie czyli makaron z sosem pomidorowym :) Składniki:     200g makaronu świderki     300ml przecieru pomidorowego (mogą być również krojone pomidory z puszki)     2-3 małe kiełbaski śląskie(...)osolonym wrzątku. Kiełbaski kroimy w  plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebulka zeszkli się, wlewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Do smaku solimy i pieprzymy, gdy sos jest zbyt kwaśny dodajemy szczyptę cukru, ale nie jest to konieczne. Pod koniec dodajemy suszoną bazylię. Na talerz kładziemy makaron, polewamy sosem i posypujemy startym żółtym

Amatorka kuchenna
Gołąbki w sosie pomidorowym 244

Gołąbki w sosie pomidorowym to doskonałe danie na chłodniejsze dni. Dzieci zwykle je uwielbiają, więc warto poświęcić trochę czasu, by je przygotować. kapusta 60 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego) 1 cebula pół słoiczka koncentratu pomidorowego pęczek koperku pieprz ziołowy sól Oczyszczoną główkę kapusty wkładamy głąbem do dołu do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy przez 15 minut po czym obracamy(...)przypaliły. Na liściach układamy gołąbki. Zalewamy wodą tak, by gołąbki były przykryte. Solimy i zagotowujemy. Po 50 minutach gotowania rozprowadzamy w szklance pół słoiczka koncentratu pomidorowego z wodą, w której gotowały się gołąbki. Próbujemy sos. Dosalamy do smaku jeśli to konieczne i dodajemy pokrojony pęczek koperku. Zagotowujemy po raz ostatni i gotujemy jeszcze kilka minut, by smaki się połączyły. Gotowe

Dieta bez mleka
Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami, rodzynkami i płatkami migdałów 136

człowieka.  Chcecie dowiedzieć się dlaczego zrezygnowałam z nabiału? Jak zbilansować dietę beznabiałową? Piszcie w komentarzach. Może wkrótce zdecyduje się na taki wpis.  Powyżej zdjęcia makaronu, w pysznym sosie pomidorowym z rodzynkami i oliwkami. Dosłownie przesmaczna propozycja. Zdecydowanie beznabiałowa. Kluczem do sukcesu tego dania jest przede wszystkim powolne i długie gotowanie sosu na bazie czerwonej cebuli, wina i rodzynek(...)ogniu. Wlej 1/2 szklanki herbaty, tej w której moczyły się rodzynki. Gotuj sos na wolnym ogniu przez 10- 15 minut. Na koniec gotowania dodaj oliwki czarne oraz koncentrat pomidorowy. Gotuj sos jeszcze 5 minut. Na koniec wymieszaj sos z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki. Przed podaniem posyp danie uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Karkówka pieczona z pieczarkami 665

Polecam przepis na pyszną, mięciutką karkówkę, pieczoną z pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie(...)Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku Sos – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki cukru

To co kocham
Pulpeciki w sosie pomidorowym z bakłażanem i wędzoną papryką 201

Dzisiaj mamy dla Was nową propozycję na szybki i mało wymagający obiad. Nowy pomysł na pulpeciki w sosie pomidorowym - z bakłażanem, wędzoną papryką i papryczką chipotle. Wcześniejszą propozycję na pulpeciki znajdzie TUTAJ . I jeden i drugi przepis ogromnie polecamy :)  Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1 duże jajko(...)płatków chili, 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, 1 średnia marchewka, 1-2 łodygi selera naciowego 1 mniejszy bakłażan 1 puszka pomidorów, 1 karton przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu warzywnego, 1 papryczka chipotle w sosie adobo, sól, pieprz ew. czosnek, suszone zioła Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wbić jajko i na koniec dodać

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania