sos pomidorowy do pizzy - 2286 przepisów (strona:24/153)

Placki z dyni 74

Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka Artykuł Placki z dyni pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Placki z dyni 124

Wymieszałam. Masę wykładałam łyżką na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania złoto brązowego koloru.  Notatki: * czosnek można dodać, jeśli ktoś lubi * świetnie pasuje do tych placuszków sos pomidorowy taki jak do pizzy albo sos czosnkowy bądź jogurtowy * smażyłam na średnim ogniu * doprawiać do swojego smaku * można dodać posiekaną natkę z pietruszki Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Pizza z tuńczykiem na kaszy jaglanej 184

Pizza z gęstym sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą. Zamiast tradycyjnego spodu na cieście drożdżowym, znalazła się kasza jaglana. Dzięki czemu pizza stała się znacznie lżejsza, bardzo smaczna i zdecydowanie zdrowsza. Polecam! Jaglany spód do pizzy: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 2 jajka sól pieprz czarny 1 łyżeczka bazylii suszonej DODATKI: 1 cebula 1 szklanka przecieru pomidorowego(...)oliwek. Wlać przecier pomidorowy i smażyć, aż będzie gęsty, doprawiając solą, pieprzem i oregano. Sos rozsmarować na krążku uformowanym z kaszy. Rozłożyć cząstki odsączonego z oleju tuńczyka, oliwki i pokrojoną w grubą kostkę mozzarellę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i zapiekać przez ok 15 min. Po wyjęciu z piekarnika pokroić nożem do pizzy i nakładać na talerze przy

https:KKuchniaMniam
Podwójna zakręcona margherita 184

puszyste) 50 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru 500 g mąki pszennej łyżeczka soli ok. 350 ml ciepłej wody 4-5 łyżek dobrej oliwy Dodatki (na 1 pizzę) 4 łyżki sosu pomidorowego 100 g mozzarelli oregano Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Dodać do nich cukier i wymieszać. Odstawić. W misce wymieszać mąkę z solą. Dodać do mąki drożdże(...)będzie przenieść placek z blatu na blachę. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na spodnim placku rozprowadzić sos, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu. Posypać oregano, a następnie rozdrobnionym serem. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. Przykryć drugim plackiem. Na środku pizzy postawić szklankę i kroić ciasto bardzo ostrym nożem, prowadząc nóż promieniście od niej (pokazuję to na zdjęciu

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z boczniakami i mięsem mielonym 257

Pizza z mięsnym sosem pomidorowym. Gęsty i dobrze doprawiony zasmakuje każdemu. Parę kolorowych dodatków, w tym chrupiące boczniaki i pyszne, sycące danie gotowe. CIASTO NA PIZZĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 25 g drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli DODATKI DO PIZZY: 300 g mięsa mielonego przyprawa Vegeta Natur do mięsa mielonego(...)drobną kostkę i usmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mielone mięso i stale mieszając rozdzielać kawałki mięsa. Kiedy będzie obsmażone, wlać przecier pomidorowy i dobrze doprawić przyprawą do mięsa mielonego. Dusić, aż sos będzie gęsty. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na preferowaną grubość i przełożyć na papier do pieczenia. Nałożyć i rozsmarować przestudzony sos mięsny, który może

https:KKuchniaMniam
Szybka pizza na dużą blachę 181

pizzy na dużą blachę… Polecam Wam spróbować. Szybka pizza na dużą blachę na świeżych drożdżach Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (dziś wymieszałam pół na pół mąkę typ „0” i pszenną, pizza miała fajne ciasto) szczypta soli pół łyżki cukru 3 łyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży 4-5 pieczarek sos pomidorowy(...)tarce. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy naszym sosem pomidorowym lub passatą pomidorową, następnie posypujemy cienką warstwą sera, układamy przygotowane składniki, a następnie posypujemy całość resztą sera. Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około

Słodkie okruszki
Obiadokolacja czyli pizza maraton 174

będzie pizza również na kolację. Moja rodzinka uwielbia pizzę, więc jeśli już ją piekę to i starczy na kolację. Oczywiście do pizzy zawsze przyrządzam włoską surówkę z białej kapusty. Pizza kebab z papryką to pizza z mięsem mielonym. Mięso mielone przyprawiam podobnie jak mięso na kebab stąd nazwy pizzy. Sos do pizzy to najprostszy sos pomidorowy, który przyrządzam z przecieru(...)pomidorowego. Mieszam tylko składniki, sosu nie gotuję, czyli totalna łatwizna. Też tak macie? Pieczecie często pizzę? Pizza kebab Składniki: na 4 pizze o średnicy 25 cm Ciasto na pizzę 800 g pszennej mąki 40 g świeżych drożdży 500 ml mleka 2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Nadzienie 500 g mielonego mięsa 1 czosnek solo 1½ łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej

codojedzenia
Pizza Neapolitańska z brokułami. 197

polał pizzę sporą chochlą oleju! Jakaś masakra!!! Oddaliśmy zamówione pizze i przenieśliśmy się do nas. Po godzinie pizza była już w piecu, a po chwili każdy miał przed nosem pachnący ziołami i warzywami placek. Do tego sos czosnkowy, swojski, ziołowy sos pomidorowy i kieliszek wina. Pycha!!!    Przepis na tę pizzę jest już z nami ponad piętnaście lat, przywiozła(...)przecier pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos.      Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po około 10 minutach układamy mozzarellę i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Gotowe!!!      Warto przygotować sos czosnkowy

Rozpustne gotowanie
Mini Pizze 277

proszku, sól, pieprzMini Pizze - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut).Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h).Do sosu pomidorowego dodajemy po szczypcie(...)grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również dodać inne ulubione dodatki).Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury 250 stopni na ok. 4-6 minut (do zrumienienia ciasta

Słodka Strona
Pizza WEGAŃSKA 248

Historia pieczenia pizzy sięga wcześniejszych czasów, niż forma z którą nam się dziś kojarzy. Pierwsze pizze nie były oparte na sosie pomidorowym tylko bazylii i serze. Dopiero w późniejszych czasach gdy przywieziono z Ameryki pomidory, stały się one integralnym elementem pizzy. W okresach niedostatku lub wśród biednej części społeczeństwa zastąpiły one żółty ser. Był to element czysto ekonomiczny i warto(...)zgodny z dietą rozdzielną. Składniki na ciasto: 300g mąki pszennej 200 ml letniej wody 1/4 kostki drożdży 2 łyżki oliwy pół łyżeczki soli Składniki na pizzę: pieczarki oliwki pomidor papryka cukinia cebula szparagi sos pomidorowy ser żółty wegański Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w kilku łyżkach letniej wody, dodać sól i mąkę. Następnie zacząć wyrabiać ciasto, powoli wlewająć resztę wody. Gdy składniki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pizza z rukolą,pomidorkami i prosciutto 180

semoliny (mąki z pszenicy durum) lub mąka chlebowa 125 ml wody 1 niepełna łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżych drożdży lub szczypta suszonych 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki sos pomidorowy (przepis poniżej) 200 g mozzarelli 16 pomidorków koktajlowych 2 garście rukoli ser parmezan lub pecorino romano (ewentualnie grana padano) Do misy miksera przesiać mąkę, wymieszać z solą. Drożdże wymieszać(...)miało mniej więcej jednakową grubość. Posmarować sosem pomidorowym, rozłożyć ser. Przygotowaną pizzę przełożyć na blachę na dolnym poziomie piekarnika. Piec ok. 5-7 minut (w temp.250-260C ciut dłużej, ale w sumie nie więcej niż 10 minut). W trakcie pieczenia przygotować drugi placek. Na upieczonej pizzy rozłożyć dodatki i od razu podawać. Smacznego! Sos pomidorowy 2-3 średnie pomidory (sparzone

Pełny talerz
Pizza rodzinna – dwie wersje 75

dwie domowe pizze (specjalnie na przyjazd siostrzeńca) Pizza z tego przepisu wychodzi naprawdę pyszna i duża. Idealna na domowy obiad lub jakąś domówkę. Jeśli jeszcze nigdy nie przygotowywaliście domowej pizzy, to polecam Wam właśnie ten przepis. Oczywiście ilość i rodzaj dodatków pozostawiam Wam. U nas dziś dwie wersje. Pierwsza wersja prosta – z kurczakiem, sosem pomidorowym i mozzarellą. Druga wzbogacona(...)dół, bez termoobiegu). Blaszki można przykryć ściereczką. Każdy spód smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy serem, nakładamy dodatki (pizza nr 1 pocięte na plasterki kawałki kurczaka, pizza nr 2: obrane i pokrojone na plasterki pieczarki, pokrojona papryka i pokrojone na pół kawałki kiełbasy krakowskiej z kurczaka). Posypujemy resztą sera. Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (u mnie środkowy poziom i jeden poziom niżej

Słodkie okruszki
Pizza z kabanosami, koperkiem i mozzarellą 148

się” koncerny spożywcze „udoskonalając ją” coraz dziwniejszymi dodatkami. Chociaż proste, klasyczne pizze są uznawane za najlepsze,eksperymentowanie z dodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! Składniki -250 g mąki -sól -120 ml wody o temperaturze pokojowej -1 łyżeczka suchych drożdży oliwa z oliwek sos pomidorowy kabanos pieczony u mnie  Henryk Kania mozzarella, u mnie 2 kulki(...)ciasta , który wyrasta w chłodzie.Następnie wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni, uformuj rękami pizzę. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek,sosem pomidorowym i połóż na pizzy swoje ulubione dodatki. U mnie jak wyżej, na koniec kabanosy .Piecz na kamieniu lub specjalnej kratce do pizzy. Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa. Posyp

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą 143

domowa pizza, lubimy na cienkim cieście.  Tym razem z mozzarellą i tuńczykiem , cudowna, chrupiąca pizza, z mocno pomidorowym sosem.  Uwielbiamy ją wszyscy.  Polecam, warto upiec samemu, o niebo lepsza niż kupna.  Ciasto na pizze 350 g mąki pszennej  5 g suchych drożdży  1 łyżeczka cukru  1 i 1/2 łyżeczki soli(...)czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę  dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam ) Sosem smaruję ciasto,  wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty. Pizze piekę w  200 st C do zrumienienia.  Życzę smacznego;) A już od jutra smaki Hiszpanii i Portugalii, zachęcam do zajrzenia do gazetki :) KLIK

Takie tam pichcenie
Pizza gyros z papryką 239

prosta pizza jest na prawdę bardzo smaczna. Wszystko za sprawą odpowiednio dobranych przypraw. Porcje ciasta można podzielić na dwie części i uformować z nich dwie małe pizzerinki. CIASTO NA PIZZĘ: 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki wody 12,5 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli DODATKI DO PIZZY: 1/2 szklanki sosu pomidorowego(...)ścięło. Wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, ale już krótko. Rozwałkować i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Rozsmarować na cieście sos pomidorowy i wyłożyć kawałki aromatycznego kurczaka. Paprykę pokroić w kostkę, a cebulę i mozzarellę w plasterki. Ułożyć na pizzy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C. Piec przez ok 15 min. Podawać ze świeżą rukolą. Smacznego :) Przepis bierze

https:KKuchniaMniam
Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami 207

przepis na ciasto, na zakwasie właśnie.  Znalazłam go w magazynie Food&Friends (nr.23). Pizza na zakwasie, z mozzarella i salami proporcje zmieniłam tak by otrzymać jedną duża pizzę! ciasto: 375 g mąki pszennej 12 g soli 12 g oliwy 1 szkl. wody 100 g aktywnego, żytniego zakwasu + malutki okruszek drożdży (mój dodatek dla pewności :) W misce mieszamy dokładnie(...)gładkie i sprężyste. Ciasto owijamy luźno folią spożywczą i chowamy do lodówki. U mnie rosło 12 godzin, może w lodówce zostać nawet 48 :) kulka mozzarelli sos pomidorowy listki bazylii plasterki salami Blachę na pizzę smarujemy oliwą. Rozciągamy lub rozwałkowujemy na niej ciasto. Smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki sera, plasterki salami i listki bazylii. Pizzę wkładamy do bardzo rozgrzanego pieca

Dzieje kuchennej Wiewióry