czasie, koniecznie spróbujcie tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe
Corner With RecipesTo danie jest rewelacyjne na takie dni jak dziesiejszy, dni pod haslem "nic mi sie nie chce" lub "nie mam na nic czasu". W sumie to
Przysmaki KarolkiDziś zapraszam Was na bardzo prosty i nieskomplikowany przepis na białą kiełbasę. Tak właśnie moja babcia przygotowywała swego czasu sos chrzanowy, ja oczywiście jako dziecko nie
Kuchnia z widokiem na ogródPoszłam dzisiaj do sklepu z zamiarem kupienia kaczki (chciałam przygotować kaczkę po pekińsku), jednak dowiedziałam się, że "kaczka tylko na zamówienie".. Po dłuższym namyśle wybrałam indyka
Tajskie smakimielony,curry,cynamon,1/2 łyżeczki soli, kminek, jajko i usiekane zioła. Dokładnie wyrobić ( masa jest luźna ale tak ma być). Masę mięsną nabierać na łyżkę za pomocą drugiej zsuwać delikatnie w gotujący się na małym gazie sos. Przykryć i gotować 10 minut. Odkryć i delikatnie przewrócić kotleciki na drugą stronę. Ponownie przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Doprawić
Buniabaje w kuchniwinowajcą" jest mój ukochany ogród), mam dla Was bardzo smaczną propozycję obiadową - mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko w aromatycznym sosie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g), 5 – 6 dużych ząbków czosnku, 1 duża marchewka, kostka mięsna lub rosołowa, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, 2 – 3 kulki ziela angielskiego, liść laurowy, śmietanka 12%, mąka, olej do smażenia(...)Sposób przygotowania: Czosnek i marchew obrać, opłukać i pokroić – marchew w zapałkę, ząbki czosnku w plasterki. W garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem
Nie tylko w kuchniDelikatne w smaku mięsne kuleczki na kaszy mannie zamiast bułki tartej, przełożone cukinią. Szaszłyki pieczone są w piekarniku, bez zbędnego tłuszczu, przez co są o wiele zdrowsze niż wersja z patelni. No i ziemniaczki, z solą i tymiankiem, chrupiące i boskie :) Do tego idealnie komponujący się i wyśmienity sos czosnkowy. Gorąco zachęcam do przygotowania tej prostej i smacznej propozycji obiadowej(...)szklanki* * przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili oraz odrobina suszonego czosnku * cukinia- 1 duża * oliwa- 2 łyżki Ziemniaki: * ziemniaki- pół kg * przyprawy: sól i tymianek * oliwa- 3-4 łyżki Sos czosnkowy z tego przepisu-klik Dodatkowo: * wykałaczki- 6 szt. Szaszłyki: Cukinię pokroić w talarki o grubości około 1 cm. Wykałaczki namoczyć w ciepłej wodzie (min.30 min.) Umyte i osuszone piersi
Kraina Miodem Płynącauzbieranych kurek. Farsz do gołąbków najczęściej robię z ryżu, ale zdarza się, że używam bulgur , kaszę lub couscous . Dzisiaj zrobiłam mięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia, coś nowego, coś pysznego! Gołąbki mega duże, pieczone na blasze podane z sosem kurkowym i młodymi ziemniaczkami. Nic tylko jeść! Gołąbki z młodej kapusty Składniki: 16 dużych gołąbków 1 duża młoda kapusta
codojedzeniaprzypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi avgolemono, czy cypryjskie keftedes. Książka "Kuchnia grecka" podzielona jest na 10 rozdziałów : greckie przekąski, sosy i dipy, makarony, souvlaki, street food, przepisy mamy, sałatki, desery, napoje oraz podstawy. Sporo tu dań mięsnych, a nawet z podrobów, oraz dań z ryb i owoców morza. Jednak wegetarianie z pewnością również znajdą wiele swoich typów
Chilli Czosnek i Oliwaumyć, drobno pokroić, dołożyć do czosnku, smażyć ok. minuty. Dołożyć mięso i doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż się zetnie. Dodać keczup i ostry sos, dokładnie wymieszać. Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą. Dodać do mięsnego farszu, podsmażyć razem 3-4 minuty. Tortillę posypać startym serem. Na wierzch rozłożyć równomiernie połowę farszu. Posypać serem, przykryć drugą tortillą. Czynność powtórzyć
Zielona KuchniaMłoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam! Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra
Z Majeczką w kuchninajpierw podpiekam je na patelce, a dopiero później wkładam je do piekarnika. Możne je podawać jako przystawkę, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Doskonale komponuje się także z różnymi dipami i sosami np. z sosem czosnkowym , tzatzikami lub raitą miętową . Chaczapuri megruli Składniki: 400 g mąki 15g świeżych drożdży 3 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej typu bałkańskiego
PatiGotujesię wszelkie warzywa jak Paprykę,pomidory, bakłażany czy liście winogrona.Nadziewa się je mięsem lub tylko ryżem i ziołami.Moje zawierają to i to.Dolmas mięsny podaje się zazwyczaj na ciepło ,a bezmięsny na zimno z sosem tzatzyki lub tylko z jogurtem.Zwane tez sa powszecnnie "falszywymi gołąbkami ".Dolme Turcy podają przy wszelkich okazjach jak :spotkania rodzinne,wesela i inne ważne uroczystości
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek
Menu ZdrowiaWarzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek
Menu Zdrowia