Przepis trochę na skróty, bo do robienia domowych tortellini jest mi jeszcze daleko, dlatego użyłam gotowych, ale jeśli wy umiecie to proszę bardzo, chętnie podpatrzę. Do tego wystarczy prosty sos mięsny jak do spaghetti i może być pyszny obiad. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSos do mięsa musi być i już. Szczególnie ten gęsty i bardzo aromatyczny. U mnie zawsze jest podawany czy do ziemniaków czy ryżu, kaszy. Tym razem
Magiczne Życie MartyDziś zaprezentuje wam przepis na pyszny sos który gotował mój dziadek. Składniki: 1kg mięsa wpierzowego 1 dużą cebule 1 duży ząbek czosnku pieprz zioła prowansalskie l
Tanio szybko zdrowoZnalazłam w starych przepisach pomysł na sos do makaronu .Nie jest specjalnie odkrywczy. Felerem jest wykorzystanie ,, kostki bulionowej" - ale czasem jak mus to mus. Nie
Buniabaje w kuchniLubię spaghetti, ale nie zawsze chce mi się gotować makaron, więc dzisiaj propozycja na makaron z sosem podobnym do bolońskiego, ale z polskim, sezonowym akcentem.
Pasja Smakubuchty / pampuchy Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", " szmaciaki" bo gotowane były na parze przy
Bon Appetit Małgorzatypolecam wypróbować przepis. Makaron do lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku 700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa około 150 ml soku pomidorowego – ilość(...)tego przepisu (makaron robię przed przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu. Najpierw przygotuję sos mięsny: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około
Uwaga Babcia Gotujepolecam wypróbować przepis. Makaron do lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 500 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa 1 średnią cebulę (około 80 g) 2 – 3 ząbki czosnku olej do smażenia(...)przygotowaniem sosów i odkładam na czas przygotowania sosów): Link do przepisu : Przygotowanie makaronu na lazanie lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu. Najpierw przygotuję sos mięsny: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umyty i osączony szpinak kroję na mniejsze kawałki. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem
Uwaga Babcia Gotujeblogu dawno zapomniana i ostatnio traktowana po macoszemu kuchnia polska. A z nią nasze tradycyjne gołąbki mięsne w sosie pomidorowym. Czasami to co popularne wydaje nam się takie banalne, że myślimy po się tym dzielić z innymi, ale wielu z nas dalej nie wie jak zrobić to co lubimy najbardziej, co nasze, polskie, tradycyjne. Dlatego mimo, że jest to przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikŁyżką cedzakową wyciągać makaron i układać na brzegu durszlaka do odsączenia (bez płukania go bieżącą wodą). Bezpośrednio po wyciągnięciu rozdzielać makaron, kiedy wystygnie może być problem gdyż się poskleja. Sos mięsny: W dużej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić cebulę, marchew, czosnek i liść laurowy - posolić i podsmażać aż cebula osiągnie złoty kolor. Następnie dodać mięso, rozbić je łyżką i także podsmażać(...)wrzące mleko wlać roztwór mączny i chwilkę gotować stale mieszając, by sos zgęstniał. Na natłuszczoną blaszkę układamy kolejno warstwy: Warstwa makaronu - należy pilnować by zachodził na siebie. Warstwa sosu mięsnego. Warstwa sosu beszamelowego. Druga warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Trzecia warstwa makaronu. Sos mięsny. Sos beszamelowy. Czwarta warstwa makaronu. Gruba warstwa sosu beszamelowego - makaron musi być dobrze przykryty
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki: Sos mięsny: 1 kg mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 ząbek czosnku; 1 puszka całych pomidorów w zalewie (400 g - masa netto wraz z zalewą); 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego (150 g); 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka suszonej bazylii; Sól; Pieprz. Sos z serkiem wiejskim: 500 g serka wiejskiego; 1 jajo; 1/4 szklanki startego parmezanu(...)pomidorowy, drobno posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię oraz sól (około 1/2 łyżeczki). Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy sos mięsny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. W międzyczasie przygotować sos z serka wiejskiego. Do średniej miski wbić jajo i roztrzepać widelcem. Dodać serek wiejski, natkę pietruszki
Gospodyni Miejskablogu, ale w sieci opublikowałam go już dobrych parę lat temu :) Propozycja dla tych, którym się znudziła tradycyjna forma lasagne. Nie ma tutaj typowych dla lasagne warstw - makaron, sos mięsny i beszamel. Sos mięsny owszem - jest, lecz zawinięty w płat makaronu lasagne, który dodatkowo wyścieliłam wstążkami cukinii. Roladki upiekłam w pysznym, esencjonalnym sosie pomidorowym, obłożyłam je serem mozzarella(...)kolorystyczny. Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :) Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano
Posadzone i zjedzonedodać ugotowany, przestudzony makaron oraz odlaną i wystudzoną porcję sosu pomidorowego z mięsem (2 szklanki). Wymieszać. Do naczynia do zapiekania (żaroodpornego) przełożyć połowę makaronu (wymieszanego z masą serową i sosem mięsnym), na to położyć połowę pozostałego na patelni sosu mięsnego, a na sos równomiernie wysypać połowę pozostałej, startej mozzarelli. Następnie powtórzyć warstwę makaronu (wymieszanego z masą serową i sosem mięsnym(...)położyć pozostały sos mięsny, a na sos równomiernie wysypać resztę startej mozzarelli. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a sos w zapiekance zacznie bulgotać . Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut, do delikatnego przestudzenia, przed podaniem. Upieczoną zapiekankę posypać
Gospodyni Miejskaciasto 2,5 szkl mąki luksusowej Młynomag 1 jajko pół łyżeczki soli woda sos mięsny 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek bazylia szczypta chili sos beszamelowy 2 szkl mleka 1,4 cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta imbiru sól pieprz 1 jajko(...)mąki jajka i wody , z dodatkiem soli zagnieśc ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cm przygotować sos mięsny ; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, Dodać mięso i mieszając rozdrobnić je, następnie dodać pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 30 min. sos beszamelowy
Gotowanie jest łatweSmaczna zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym to tradycyjne danie kuchni greckiej. Jej główne warstwy stanowią bakłażany i pyszny pomidorowo-mięsny sos. Ja dodaję również ziemniaki, bo taką wersję pamiętam z podróży do Grecji :) Składniki: 2 małe bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu(...)Wmieszać w sos jajko i doprawić całość. Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Naczynie żaroodporne natłuścić. Ułożyć na dnie warstwe podgotowanych ziemniaków, następnie warstwę bakłażanów i na wierzch sos mięsny. Potem ułożyć drugą warstwę bakłażanów i resztę sosu mięsnego. Na wierzch wylać beszamel i wstawić moussakę do nagrzanego piekarnika na około 45-50 minut. Wyjąć i lekko przestudzić
wyzwania kuchenne