sos grzybowy - 2296 przepisów (strona:24/154)

PYZY ZIEMNIACZANE Z GRZYBAMI z "DOLINY STRUGU". 168

sól do smaku 1 łyżka oleju do smażenia na ciasto: 1 kg  mącznych ziemniaków  1 jajko 25 dag mąki krupczatki sól do smaku dodatkowo do podania : sos grzybowy lub skwarki z cebulką  PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Grzyby oczyszczamy, zalewamy zimną wodą - odstawiamy do namoczenia. Krok 2. Namoczone grzyby gotujemy około 30 minut, odcedzamy mielimy w maszynce lub blenderem(...)ziemniaczanej masy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut. Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar 167

ząbki czosnku 1 jajko 150 ml śmietanki 15 listków bazylii 50 g sera cheddar, utartego sól i czarny pieprz do smaku Do podania zielona fasolka szparagowa ziemniaczane puree sos grzybowy, np. z pieczarek Cebulę grubo pokrój i wraz z portobello, czosnkiem i pietruszką zmiksuj w malakserze. Przełóż do miski, dodaj jajko, śmietankę, sól i czarny pieprz do smaku. Dodaj mielone(...)pieczeń lekko przestygnie i dopiero pokrój na kawałki. Ugotowane ziemniaki zmiksuj z łyżką masła i mlekiem na puszysto. Wymieszaj puree z kaparami i natką pietruszki. Polej danie przygotowanym sosem grzybowym, kliknij w link.     Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Pieczeń rzymska z portobello, bazylią i cheddar appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Karp smażony z sosem grzybowym 122

odsłonie;)  Składniki: na karpia: 1 karp o masie ok. 1,5-2 kg  3-4 łyżki mąki  olej do smażenia  cytryna  sól, pieprz  sos grzybowy:  400 gram mrożonych podgrzybków Leśne Skarby  1/2 litra wywaru jarzynowego  2-3 kapelusze suszonych podgrzybków  1 duża cebula  kilka gałązek świeżego tymianku  ząbek(...)oraz pieprzem. Skrapiamy cytryną.  Każdy kawałek ryby obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dzwonka z każdej strony na złoty kolor. Odsączamy rybę z tłuszczu.  Sos grzybowy: Grzyby oczyszczamy. Kapelusze i nóżki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem. Dodajemy cebule i smażymy aż się zeszkli

Życie zaczyna się w kuchni
Kotlety pęczakowo - ziemniaczane 188

Nasza propozycja na bezmięsny obiad, czyli kotlety z pęczaku i ziemniaków,  z sosem grzybowym.     Składniki: -10 dkg pęczaku jęczmiennego -4 średnie ziemniaki -1 cebula -1 jajko -5-6 łyżek mąki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej -bułka tarta Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej(...)patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego. W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia.   Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty. Smacznego

Maminek kulinarny
Polędwiczka w boczku z sosem grzybowym, marynowana w Martini cukinia i puree z musztardą francuską 160

cuda. I zdecydowanie wystarczą.  Zatem poniżej przepis na kolację nie tylko dobrą, ale doskonałą. Marynowana w Martini cukinia jest świetnym pomysłem. Do tego polędwiczka w boczku z tymiankiem, grzybowy sos z ziołami i puree z musztardą francuską. Oczywiście, my kobiety, byśmy oszalały gdyby mężczyzna naszych snów zaserwowął nam kaszę jaglaną z warzywami na parze lub przynajmniej bezę. Ale umówmy(...)wieprzowa (około 250- 300 g) 6-7 cienkich plastrów boczku  łyżka oleju rzepakowego i masła do smażenia  sól, pieprz  świeży tymianek  rozgneciony ząbek czosnku  Sos grzybowy: 1/2 szklanki suszonych borowików  1 szalotka  1 ząbek czosnku 1 lampka Martini  200 ml śmietany 30% sól, pieprz, świeży tymianek  masło do smażenia  Puree

Mango Papaja
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 197

Sobotni poranek spędziliśmy w lesie.A oto i efekt: Kopytka dyniowe w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 1-1,5 kg dyni 0,8 kg kilka ziemniaków mąka tortowa świeże grzyby 300-400ml śmietany świeża pietruszka sól, pieprz, papryka, białe wino, lubczyk Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku, dodać(...)miski do ostygnięcia. Ziemniaki i dynię zmielić lub dokładnie rozgnieść, dodać mąkę i ugnieść ciasto. Uformować wałek i pokroić na kopytka.Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Kopytka polać sosem grzybowym i posypać pozostałą częścią posiekanej świeżej pietruszki. Pyszniutkie :) Smacznego

MarciochaKucharzy
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 181

Składniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy a w to miejsce wsypujemy mąkę pszenną(...)brzegi, aby ją zakryć. Smauyjemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 30 minut. Zapiekanki gotowe. Wyjmujemy z naczynek, polewamy, wcześniej przygotowanym, ulubionym sosem grzybowym i delektujemy się smakiem. Idealnym dodatkiem jest surówka z białej rzodkwi. Smacznego

Maminek kulinarny
Zrazy gryczane 190

razy w tygodniu była kasza . Jedynym plusem tego bylo to że była ona w różnych postaciach. Jednym z dan które jadłam bez problemów były zrazy z grzybami i z sosem grzybowym.  Właśnie takie tu opiszę    Składniki na 4 porcje 1/2 kl kaszy 10dkg grzybów suszonych ( ostatecznie mogą być pieczarki) 1 duża cebula  20 dkg kapusty ( może(...)kawalku formuje kulę i robie z niej placek na który nakładam farsz i zwijam Placek z farszem Zawijanie zraza Smażę z każdej strony po 3 minuty . Najlepiej podawać z sosem grzybowym

Eli Gotowanie
Zrazy z kaszy gryczanej z grzybami 109

olej do obsmażenia zrazów Grzyby włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować do miękkości. Grzyby odcedzić zostawiając wywar. 1/2 wywaru użyć do gotowania kaszy, reszta przyda się do sosu grzybowego. Cebule pokroić w drobną kostkę, poddusić na maśle dodając szczyptę soli i cukru, dodać pokrojone drobno grzyby i razem chwilę przesmażyć. Dusić do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą(...)Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone zrazy ułożyć w formie do zapiekania, wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.  Podawać z sosem grzybowym

królestwo garów
Bułki na parze z truskawkami. 177

Rozpoczął się sezon truskawkowy a niedługo zacznie jagodowy więc do zmiksowanych owoców polecam pyszne bułeczki na parze, u mnie one znikają w mig.Kiedy nie mam owoców robię do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, smakują wyśmienicie. Przepis na te bułeczki znalazłam w książce siostry Marii.  Zapraszam :)   Składniki : 4 szklanki mąki + do podsypania 1i 1/2 szklanki mleka 60 g drożdży(...)przykryciem około 8 do 10 minut, podczas parowania nie podnosimy miski lub przykrywki bo bułki opadną. Uparowane bułeczki przekładamy najlepiej na kratce wtedy szybko przestygną. Podajemy z dowolnym sosem grzybowym lub owocowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sos pieczarkowy 53

podawać sos pieczarkowy? Tak jak wspominałam wcześniej, sos pieczarkowy jest na tyle uniwersalny, że będzie idealnym dodatkiem do takich dań jak: kopytka leniwe placki ziemniaczane makarony kasze pieczone mięsa Sprawdź też inne pomysły na szybki obiad: Gnocchi zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo i mozzarellą Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Kurczak z warzywami Pomidorowe risotto Drukuj Sos pieczarkowy #wprm(...)user-rating-0-66 stop { stop-color: #343434; } Klasyczny sos pieczarkowy to pyszny dodatek do wielu dań, jak kopytka, placki ziemniaczane czy pieczone mięsa. Posiłek dodatek do obiadu Kuchnia polska Słowo kluczowe grzyby, klasyczny sos pieczarkowy, pieczarki, pomysł na szybki obiad, prosty obiad, sos do kopytek, sos do makaronu, sos grzybowy ze śmietaną Całkowity czas przygotowania 20 min. min. Porcje

Na-talerzu.pl
Krokiety z kapustą i grzybami 145

Przedstawiam Wam kolejną propozycję do zdrowego, wigilijnego menu ;) Trochę roboty przy nich miałam, ale opłacało się, można  podawać je z sosem grzybowym (o którym przypomniałam sobie po fakcie;p ) Składniki (4 krokiety) : naleśniki z TEGO PRZEPISU farsz: 0,5 litrowy słoik kapusty kiszonej (nie wiem jak wagowo to wyszło bo nie mam tu wagi, a kapustę miałam(...)patelni lub zapiekamy w piekarniku (ja na chwilkę włożyłam do piekarnika, a potem podsmażyłam na patelni, żeby panierka była chrupiąc) możemy podawać z resztką farszu (jeśli nam została) lub sosem grzybowym (następnym razem go zrobię) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rolada z łopatki faszerowana pęczakiem 151

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)keksówki, rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut. Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna.  Smacznego

Gosia gotuje
Rolada z mielonej łopatki faszerowana pęczakiem 158

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połaczenie zarówno na zimno, jak i na ciepło przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)rozciełam papier na wierzchu i ułożyłam cieniutkie plasterki słoniny. Wstawiłam do piekarnika nastawionego na 180 C z termoobiegiem i piekłam 50 minut.  Rolada świetnie smakuje na ciepło z sosem grzybowym, ale zimna jest również pyszna.  Smacznego

Gosia gotuje