sos do sałaty - 3080 przepisów (strona:73/206)

Sałatka wiosenna ze świeżym szpinakiem, mozzarellą, owocami i olejem rzepakowym Green Spoon 185

Wiosną bardzo lubię takie kolorowe sałatki, najczęściej robiłam z mixem sałat, mozzarellą, pomidorkiem, papryką i sosem winegret. Do takich sałatek bardzo często używam także świeżych liści szpinaku (które uwielbiam ;)). Dzisiaj postanowiłam trochę zaszaleć i dodałam trochę słodko-kwaśnych owoców, tj. pomarańcza, winogrona i granat. Całość posypałam słonecznikiem, sezamem i nasionami chia. Zamiast sosu winegret sałatkę skropiłam olejem rzepakowym tłoczonym

Aga w kuchni
Sałatka z szynką i jajkiem z sosem jogurtowo-musztardowym 387

jajek. Ogórka obrać i pokroić w grube plasterki, ułożyć na sałacie pomiędzy jajkami. Plastry szynki przekroić wzdłuż na pół, paski szynki zwinąć w małe różyczki. Ułożyć na sałacie pomiędzy innymi składnikami. Przygotować sos. Jogurt wymieszać z musztardą, do smaku doprawić miodem, solą, pieprzem i słodką papryką. Gotowym sosem polać sałatkę i można podawać

Monia miesza i gotuje
Kotlety ziemniaczane nadziewane brokułem 179

mnie z podanych składników wyszło 8 sztuk. Rozgrzać patelnię z olejem. Uformowane kotlety smażyć na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety podałam z sosem czosnkowym i surówką z sałaty lodowej

Monia miesza i gotuje
Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy 226

kuleczki i kładziemy na papierze do pieczenia. Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Możemy podawać z makaronem, ryżem lub na sałacie. Możemy zrobić do nich sos pomidorowy i polewać je nim. Smacznego :) Pulpety wegetariańskie z dyni, tofu i ciecierzycy

Pyza i Surówka
sos wiengert z syropem klonowym z sałatą 104

Polecam sałatę z trochę inna wersją sosu winegret Produkty

Ugotujmy Coś
Jedzonko do pracy #33 172

Dziś zapraszam na szybki zestaw jedzonka do pracy, przygotowany na podstawie obiadu z poprzedniego dnia.  Lunch : kofty jagnięce z miętą z sosem czosnkowym, do tego sałatka: sałata, cebula, pomidorki, ogórek.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Sałatka z lebiodą 120

sól i pieprz ,cukier i sok dobrze wymieszać . 2 . Warzywa umyć . pomidor i ogórek pokroić w pół talarki , Fetę w kostkę ,szczypior drobno. 3 . Na talerz ułożyć sałatę ,pomidor i ogórek . polać sosem . Delikatnie wymieszać .Następnie wyłożyć fetę i posypać szczypiorem .  4 . Ozdobić lebiodą i koperkiem

Eli Gotowanie
Sałatka z tuńczykiem i krążkami cebulowymi 260

Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g mixu sałat z rukolą 1/2 papryki czerwonej 8 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka 1 cebula czerwona 1 cytryna 80 ml oliwy z oliwek 1 łyżką mąki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Cebulę kroimy na półcentymetrowe plastry, rozdzielamy krążki i obsypujemy mąką

kulinarnyJa
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 160

będę jadł kapusty!!!! I nie pomagały żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza

bistro mama
Pita z kurczakiem i kurkami 164

Podsmażać kilka minut. Dodać umyte kurki. Zmniejszyć gaz, mieszać. Poddusić przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać jogurt naturalny, wymieszać dokładnie, ewentualnie doprawić. Pity podgrzać. Dodać sałatę, na to kukurydzę i sos kurczakowo-kurkowy. Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7

Corner With Recipes
Kotleciki (Falafel) z zielonej soczewicy czyli Niedzielne Mielenie odc.30 166

dobrze rozgrzanym oleju. Olej powinien mieć ok 2 cm głębokości. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy je na ciepło lub zimno, z sałatą, dobrze pasuje do nich sos na bazie pomidorów

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schabowy w grzybowej panierce 187

stron solą i pieprzem. Panierujemy najpierw w jajku, a potem w grzybowej panierce i smażymy na rumiano. Kotlety proponuje podać z ziemniakami i sałatką z ogórka, sałaty, pomidora i kukurydzy z sosem vinaigrette. Gotowe! :)   Rozliczenie: 4 kotlety (ok 400g)- około 6zł jajko- 0,50zł grzyby- około 5zł reszta składników- około 2zł ziemniaki- 1kg- 1,50zł sałatka - około 8zł

Czerwona Porzeczka
jajka gotowane w sosie koperkowym 92

Uwielbiam taki obiad ..jajka ugotowane na miękko,młode ziemniaki sos koperkowy/przepis podany oddzielnie /z sałatą

Ugotujmy Coś
lekka i pyszna sałatka grecka – idealna na przyjęcia 548

albo w większą kostkę . Oliwki odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałaty. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem. składniki na sos: 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Kotleciki z tuńczyka w oleju z ostrym sosem 217

warstwa.  Smażyć kotleciki, po kilka sztuk na raz,  na złoty kolor. Usmażone osączyć na ręczniku papierowym. Podawać gorące lub w temperaturze pokojowej z ostrym sosem majonezowym i  z dodatkiem sałaty. Smacznego

Stare Gary