każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli. Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli. Zapiekać w temp.170 stop. przez 15 min. Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę . . Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki . Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy(...)jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki. W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały rybie nowy ciekawy ,pikantny , słodkawy smak ,a salsa warzywno - gruszkowa świetnie współgra z rybą i ryżem
Kulinarny karnet Christopherazajmuje ok. 30 minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła(...)dekoracji – jej sok dodatkowo przyprawi mięso. Posypujemy danie tymiankiem, ewentualnie posiekaną natką pietruszki. Ja danie podałam z bulgurem, ale świetnie pasuje też długoziarnisty ryż czy makaron. Post Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuDoskonałe danie, w sam raz na lato, kiedy papryczki są najsmaczniejsze i w dobrej, przystępnej cenie. Papryczki wypełnione farszem z mięsa mielonego i ryżu przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjne gołąbki owinięte kapustą. Polane lekkim sosem pomidorowym są sycące i nie potrzeba do nich już innych dodatków. Polecam :) Składniki - papryka żółta, podłużna 10 szt. - mięso mielone ( u mnie(...)udźca indyka, ale może być każde inne byle nie tłuste ) 50 dkg. - woreczek ryżu 100 gram - 1 jajko - domowa wegeta, czosnek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona - olej Na sos pomidorowy - koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki - mąka, śmietana - bazylia Wykonanie Z papryki odkrawam ogonki, łyżeczką wyjmuję nasionka, myję i suszę. Ryż gotuję w/g instrukcji na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Kiedy ryż
Kuchnia z widokiem na ogródryż na mleku z tartym jabłkiem*; z sosem karmelowo-orzechowym** *długo gotowany, z dodatkiem startego jabłka pod koniec i kawałków jabłka *dom. sos toffi + masło orzechowe + mleko Trochę inna wersja smaków z dzieciństwa (choć "standardowa" wersja chyba lepsza P ) jakoś tak mimo początku wiosny jesiennych smaków mi się zachciało ^^ Trochę pracowity weekend, także uciekam
More food, love and dreamszrobić szybką sałatkę. W sam raz, aby zabrać ją w pudełku do pracy. Sałatka jest bardzo sycąca i delikatna w smaku. Polecam wszystkim miłośnikom tuńczyka :) Składniki: * woreczek ryżu * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym * 1 puszka groszku * 4-5 ogórków konserwowych * 5 jajek ugotowanych na twardo * 2 łyżki majonezu * 1 łyżeczka musztardy ostrej * sól i pieprz do smaku Wykonanie
Zrób to smacznieSKŁADNIKI: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 jajka Oliwki zielone 1/2 kulki mozzarelli Kukurydza słodka Szczypiorek Koperek Jogurt naturalny lub typu greckiego Sól, pieprz, curry PRZYGOTOWANIE: Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy puszkę tuńczyka. Następnie dorzucamy 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę. Dokładamy pokrojone oliwki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę
kulinarnyJawarzyw mrożonych (marchew, groszek, pieczarki, papryka, kukurydza, cebulka koktajlowa) lub świeżych. 150 ml bulionu warzywnego 3 łyżki przecieru 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz, cząber, zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, Wykonanie: 1. Ryż gotujemy zgodnie(...)opisem na opakowaniu zachowując proporcje 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) 2. Warzywa dusimy na głębokiej patelni do miękkości, dodajemy ugotowany ryż, całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy 3 łyżki przecieru, sosu sojowego i doprawiamy przyprawami do smaku. Całość jeszcze podsmażamy przez około 5 minut na patelni. Smacznego
Mój pomysł natuńczyka i ryżu z dodatkiem kukurydzy. Świetna na imprezy, do pracy i na kolację. Sycąca, bogata w smaku i mało pracochłonna. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - tuńczyk w kawałku, wiórków lepiej unikać bo wciągają bardzo dużo zalewy 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki majonezu sól 2 ząbki czosnku świeżego lub czosnek granulowany Ryż
Ze smakiem bez glutenuSchab po chińsku to mój pomysł na szybki, mięsny, pożywny obiad. Gęsty sos z warzywami, do tego plaster chudego schabu i porcja ryżu zadowolą chyba najbardziej wymagających ... :)) Składniki: 6 plastr ów schabu 1 op. mrożonej mieszanki chińskiej (u mnie Hortex) 2 ząbki czosnku sól pieprz ziołowy słodka papryka 1 łyżeczka sosu sojowego curry liść laurowy ziele angielskie 1 czubata(...)zalewamy całość bulionem. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ok 45 minut, aż mięso będzie dostatecznie miękkie. Powstały sos zaciągamy łyżeczką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Podajemy z ryżem na sypko lub ziemniakami
Walijskie Pichcenieroślinnego 2 pomarańcze 1 limonka 5 łyżek sosu ostrygowego 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżeczki oleju sezamowego 1 łyżka miodu starty świeży imbir (ok. 5cm kłącze) ryż basmati jako dodatek Sposób przygotowania: Przygotować sos. Do rondelka zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok ze wszystkich cytrusów. Dodać resztę składników na sos i gotować przez 5 minut. Spróbować i, jeśli(...)trzeba, doprawić dla zrównoważenia smaków słonego, słodkiego i kwaśnego sosem ostrygowym, miodem lub octem ryżowym. Perliczkę dokładnie umyć z zewnątrz i w środku, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać sól z przyprawą 5 smaków (lub podaną w składnikach zmieloną mieszanką przypraw) i dokładnie natrzeć nią perliczkę z zewnątrz. Olej rozgrzać w naczyniu, które pomieści perliczkę położoną poziomo, do temperatury 180 stopni (przyda
W kuchni wieczoremnajsmaczniejsze dania, wie o tym każdy gotujący. :-) Taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czy jest tu ktoś, kto nie kocha śmietanowych sosów? Ja raz na jakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie. 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 30% 6 dużych pieczarek 3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie od Przyprawy Świata(...)niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu wyparowania wody. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje. 4. Podajemy np. z ryżem. Gotowe danie na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnibułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna(...)sojowy – 2 łyżki * olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia. Zamarynowane mięso podsmażamy lekko na mocno rozgrzanym oleju ( uważając by się nie przypiekło
Ostra na SłodkoPolędwiczki z kurczaka w sosie sojowym zamarynowałam do którego chili i pieprz dodałam. Ryż z dodatkiem korzenia kurkumy ugotowałam i dzięki temu ciekawy smak uzyskałam. Pieczarki, cebulkę podsmażyłam, do której polędwiczki, pomidorki, kapary dołożyłam. Kiedy mięso było idealne, ryż dodałam, całość zamieszałam, szczypiorku dorzuciłam, na koniec doprawiłam i danie było już gotowe, łatwe, a w smaku(...)wyjątkowe. Składniki: 250 g ryżu długoziarnisty z dzikim , 3 cm korzenia kurkumy, olej rzepakowy, 400 g polędwiczek z kurczaka, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ¼ papryczki chili, 1 średnia cebula, ½ łyżeczka cukru, 100 g pieczarek, ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych, pęczek szczypiorku, 2 łyżki kapary, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: w misce mieszamy
Moniki Smakołykiświeżych truskawek 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 20 dag kukurydzy z puszki ( u mnie Bonduelle ) 10 dag zielonego groszku z puszki 1 świeży ogórek 1 mała czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego kilka liści sałaty 1 łyżka posiekanego koperku natka pietruszki do dekoracji Sos: 3 łyżki soku oraz skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżki zimnej(...)cebulę drobno siekamy. Seler oczyszczamy z włókien, płuczemy, kroimy w cienkie paski. Truskawki myjemy, kroimy w plasterki. Półmisek na sałatkę wykładamy liśćmi sałaty, wkładamy ogórka, kukurydzę, groszek, ryż, seler,cebulę, koperek, polewamy sosem mieszamy. Dokładamy pokrojone truskawki, układamy na wierzch ugrillowaną polędwiczkę wieprzową, całość dekorujemy natką pietruszki. Smacznego :) Więcej przepisów na genialne dania znajdziecie na : www.warzywneinspiracje.pl Zapraszam
Moja Książka Kucharskawymieszać z jajkiem, śmietaną 12% słodką i wlać do rodzynek mieszając do zagęstnienia sosu do sosu włożyć poporcjowane piersi, można podać z marchewką rosołową, z ziemniakami, ryżem, makaronem - syte i lekkie piersi w sosie na obiad.......................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJedna z szybszych sałatek :) Jeżeli lubicie ryby, tuńczyka i sytość sałatki to z pewnością Wam posmakuje :) Zapraszam na tradycyjną sałatkę z tuńczyka. Składniki: puszka kukurydzy woreczek ryżu natka pietruszki cebula puszka tuńczyka w sosie własnym 30dag żółtego sera 2 łyżki śmietany pieprz, sól Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie odsączamy kukurydzę oraz tuńczyka
ChilliJemy