Niekiedy potrzebny nam błyskawicznie zrobiony posiłek. I wtedy ten przepis będzie idealny, niewielka ilość składników i prostota wykonania to jest to. A przy tym bardzo smacznie
Stare Garykilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe i bez smaku. Chcąc podkreślić smak i aromat potraw, można wcześniej zamarynować produkty, użyć ziół i przypraw. Do naczynia/garnka(...)Ugotowaną marchewkę wkładamy do kielicha blendera, dodajemy musztardę, śmietanę, curry, posiekaną papryczkę chili i miksujemy na gładkie puree. Przyprawiamy solą do smaku. TAGLIATELLE Z CUKINII Składniki: 1-2 cukinie Sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanych listków bazylii 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę szczypta soli Przygotowanie: Cukinię myjemy, następnie za pomocą obieraczki
Smakowity Blog KulinarnyPomysł na to danie podsunęła mi znajoma, która znalazła przepis na stronie moje gotowanie. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła
IMPRESJA SMAKUBardzo lubimy śledziki więc na świątecznym stole muszą znaleźć się obowiązkowo. Tym razem przygotowałam wersję po kaszubsku, której jeszcze nie robiłam. składniki:8 płatów śledziowych
Monia miesza i gotujeDawno mnie tutaj nie było, jakoś nie miałam ochoty na gotowanie i pisanie. Zbyt dużo spraw na głowie powoduje u mnie swego rodzaju mętlik - nie mogę
sierotka maRysia w kuchniPyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty
Mango PapajaZdrowa, pożywna sałatka nicejska z powodzeniem może zastąpić cały posiłek. Dzięki białku zawartemu w tuńczyku i jajkach jest bardzo sycąca. Idealna w domu i w pracy
Taste Of My DaySkładniki: MARYNATA DO RYBY:przyprawa do ryb 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, pieprz biały 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki DODATKI:flądra 4 średnie, mąka pszenna 6 łyżek, sól - do smaku, koncentrat pomidorowy Pudliszki 3 łyżeczki, cebula 4 sztuki, cukier 2 łyżeczki, woda 2 szklanki, koperek siekany 1/2 pęczka użyłam od rybaków świeże(...)złocisto dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki, sól do smaku, wlać wodę i mieszając odparować połowę wody, na koniec dodać posiekany koperek flądry ułożyć na półmisku i i pokryć je gorącym sosem z cebulą, zostawić do ostudzenia - najlepiej smakują po kilku godzinach w lodówce jak smaki się przegryzą.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś zapraszam Was na relację ze smakowitych warsztatów z orzechami, sosami Kikkoman i Tabasco w roli głównej, które odbyły się niedawno w warszawskiej restauracji Trzy kolory. Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 10 grudnia w warszawskiej restauracji Trzy kolory, na zaproszenie Kikkoman i Tabasco miałam przyjemność uczestniczyć warsztatach kulinarnych(...)mnie zaskoczył i byłam bardzo ciekawa jaki będzie końcowy efekt kulinarny. Naszego karpia dostałyśmy w całości, więc najpierw musiałyśmy go odfiletować. Nie filetowałam do tej pory nigdy całej ryby i muszę przyznać, że była to bardzo przydatna czynność tuż przed zbliżającymi się świętami. Następnie przygotowałyśmy owoce, które najpierw przesmażyłyśmy na na maśle, dodałyśmy wina, miodu i korzennych przypraw
Kulinarne przygody GatityPostanowiłam wykorzystać przepis zapisany już jakiś czas temu z bloga Dusi . Powiem szczerze że nie mogłam się nimi najeść, zostawiłam je na 24 godziny, aby się
Kuchenne aromatyCudowne w tych śledziach jest to, że smaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak
IMPRESJA SMAKUsałatek. SKŁADNIKI: 50 g sera kefalotyri lub innego sera owczego, może być też ser kozi 250 g szpinaku 1 duża cebula 1 duży pomidor 1 garść suszonych czarnych oliwek sos: oliwa, ocet jabłkowy i miód PRZYGOTOWANIE: Ser owczy pokroić w kostkę. Cebule pokroić w piórka lub pół krążki. Pomidora pokroić w kostkę. Szpinak umyć. Sery owcze i ich właściwości: Sery(...)pokolenie. Większość mieszczuchów zna smak „podróbek” oscypka, zwykle sprzedawanych na bazarze. Dopiero po spróbowaniu oryginalnego sera owczego stajemy się jego zagorzałymi fanami. Osypek lubi towarzystwo warzyw, grzybów i... wędzonych ryb. Pysznie smakuje zapiekany i często traktowany jest jako zamiennik parmezanu. Na nie mniejsze uznanie zasługują inne produkty podhalańskich baców, np. półmiękki ser o nazwie bryndza. Również jej receptura przekazywana
ClauditteMissCookingIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się
W kuchni Karmel-itkiSkładniki 400 g brukselki 1 cebula 300 ml sosu pomidorowego 2 -3ząbki czosnku zmiażdżone 1 łyżeczka. curry w proszku 1/2 suszony liść laurowy zioła prowansalskie do smaku sól i pieprz oliwa z oliwek Wykonanie Brukselkę umyć ,usunąć wszystkie uszkodzone liście . Jeśli brukselka jest dość duża, pokroić na pół. Gotową czystą brukselkę zblanszować (Zagotować wodę z solą i odrobiną(...)obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w niskiej temperaturze. Zamiast wody można użyć roztworu soli. Najbardziej
w mojej kuchnipowtarzające się smaki, które niosą ze sobą wspomnienia wszystkich poprzednich Wigilii), ale lubimy dodać coś nowego. Siostra eksperymentuje zwykle z nową odsłoną śledzi, ja natomiast stawiam na nowe odsłony ryb. Czasem te nowe odsłony stają się klasyką i powtarzają się przez kolejne lata – i tak np. od kilku Wigilii nie może na stole zabraknąć gravlaxa, chociaż(...)łyżki masła 100 gr szpinaku po 2 łyżki posiekanej natki i koperku+ kilka gałązek koperku sok z połowy cytryny otarta skórka z połowy cytryny sól i pieprz SOS: 100 g gęstej kwaśniej śmietany 18% 100 g śmietanki 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Filety umyć i osuszyć. Dorsza zmiksować na gładką masę
Cooking for Emily