SKŁADNIKI400 g makaronu typu paccheri300 g dużych krewetekpół szklanki białego wytrawnego wina400 g przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliweksólząbek czosnkupapryczka chilinać pietruszkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAOczyścić krewetki usuwając głowę
zielonacukinkaDorsza lubimy najbardziej. To bardzo delikatna i smaczna rybka. Podałam z szpinakiem co komponowało się idealnie. Samą rybę doprawiłam solą morską i pieprzem młotkowanym z kolendrą firmy Kamis, obtoczyłam tylko w mące i jajku. Powstała bardzo deliaktna i chrupiąca skórka. Polecam. Składniki: 500 g dorsza świeżego z skórą sól morska w młynku Kamis pieprz młotkowany z kolendrą Kamis(...)masło dodać szpinak i podsmażać do odparowania płynu. Pod koniec dodać rozgnieciony czosnek, ser z niebieską pleśnią i podlać kremówką. Podsmażać do rozpuszczenia się sera i zagęszczenia się sosu. Doprawić solą i pieprzem.Na talerz wyłożyć porcję szpinaku i kawałki dorsza. Udekorować kilkoma wiórkami skórki z cytryny. Firmie Kamis bardzo dziękuję za pachnącą i aromatyczną paczkę z przyprawami
Ala piecze i gotujeIdę przez zatłoczony deptak, zewsząd napiera na mnie tłum.Nieznane twarze. Przenikliwe spojrzenia i obojętnośc zarazem.Zaciskam dłonie w kieszeniach.Pochłonięta w smutku, zamyślona. Przechodzę obok
W kuchni Karmel-itkipowiedzieć, że jakoś nie żałuję. Każdy niech sam wybiera, ale ja nie lubię widoku dłuugich kolejek w supermarkecie po karpia, przenoszenia go w reklamówce i trzymania w wannie... Jednak ryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry(...)przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj z obu stron czerwonym sosem (po 2 łyżeczki na kawałek). Zawiń np. tak jak krokiety, posmaruj z wierzchu odrobiną tłuszczu. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pod przykryciem z folii
Corner With RecipesSkładniki: 500 g fileta z Dorsza 40 g suszonych grzybów mała marchewka 50 g ryżu 1/3 pora lub mała cebula świeży koperek jajko 2,5 łyżki
Gaździnka warzyOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy
Smakowity Blog KulinarnyTo właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego
Kulinarny karnet ChristopheraRosolli, bo tak brzmi oryginalna nazwa tej sałatki, to tradycyjne fińskie danie bożonarodzeniowe. Jednak tak bardzo pasuje do mojego stołu wigilijnego, na którym dominują potrawy rybne
zadanie-gotowanieW moim mieście ciężko o świeżego i surowego łososia czy tuńczyka, dlatego zrobiłam wersję domowego sushi z wędzonym łososiem. Jestem wielkim fanem
Bon Appetit MałgorzatyTradycyjna warstwowa sałatka śledziowa "pod pierzyną" podana w mrożonych łupinach cytryn, które podawane są na kieliszkach z wódką :) Zakąska w sam raz na ostatki
Bon Appetit Małgorzatymuszą więc sprowadzać niektóre przyprawy z kraju. Podstawą kuchni wietnamskiej są świeże i zdrowe składniki – różnego rodzaju warzywa, z których przygotowywane są rozmaite sałatki , owoce, często pełniące role deserów orientalnych, ryby, czy owoce morza, niezbędne do przyrządzenia niektórych zup (np. zupy krewetkowej). Tradycyjne wietnamskie dania to: popularna zupa – uwielbiana przez Wietnamczyków i sajgonki – uwielbiane przez Polaków, choć nieco zmienione(...)zupy. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do dalej gotującej się zupy, następnie pokrojony w cienkie chude plasterki imbir. Na sam koniec dodajemy do zupy 4 łyżki ciemnego sosu sojowego oraz posiekaną bazylię, dobrze mieszamy. Makaron ryżowy wkładamy na 3 minuty do wrzącej wody, następnie odcedzamy i płuczemy zimną wodą. makaron dodajemy do zupy. Od teraz zupa nadaje
ClauditteMissCookingodżywczych - zawiera między innymi potas, selen, kwasy omega-3, witaminę A, witaminę D, witaminę E, witaminę B, ale głównie za jego smak. Tym razem inspirując się przepisem z książki "Ryby są super" wydanej i dostępnej jakiś czas temu w Lidlu przygotowaliśmy danie - łosoś w peperonacie. Ziemniaki Składniki: 6 młodych ziemniaków, olej, 2 ząbki czosnku, oliwa, zioła prowansalskie Przygotowanie(...)miękkie przekładamy całość do garnka. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię. googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Sos Składniki: puszka pomidorów pelati (ok. 400g), sok z 1/2 cytryny, 1 łyżka masła, cukier, sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Na patelnię na której były smażone warzywa dodajemy pomidory pelati i gotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kochani taką sobie sałatkę wymyśliłam i taką wszyscyśmy zjedli. Jest przepyszna i to jest mało powiedziane.Uwielbiam kombinować, bo wtedy czuję , że żyję! Choć porcja w salaterce
Z Kuchni Do KuchniTak sobie pomyślałem wczoraj, późnym wieczorem, co ja to na jutro moim domownikom, poza tradycyjnymi punktami, przygotuje na śniadanie. Zrobiłem szybki rekonesans w głowie, co mogę
BaRepasBardzo lubię proste potrawy podane w oryginalny sposób:) Jak np. ta sałatka. Kolorowy makaron, do tego tuńczyk, pomidory i dla pikanterii odrobina suszonych papryczek
Z miłości do słodkości