pieprzem ,podgrzewam mieszając (chodzi o to aby sól się rozpuściła) po ok. 1 minucie szpinak jest gotowy. . Ocet ,miód,sos sojowy i oliwę mieszam jest to zalewa do kurczaka. Filet dzielę na 4 części i rozbijam go na cienkie placki. Wkładam je do zalewy ,dokładnie mieszam tak aby każdy kawałek mięsa był dokładnie pokryty zalewą.Odstawiam do lodówki
Eli Gotowaniełyżeki proszku do pieczenia lub szczypta sody ~opcjonalnie coś do posłodzenia Wszystko mieszamy razem, rozgrzewamy patelnie teflonową i smażymy placki wykładając ciasto łyżką. U mnie jeden placuszek to czubata łyżka ciasta. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie był to sos owocowy, ale dobrze sprawdzi się też syrop klonowy czy jakiś jogurt. :) Smacznego
chili & sugarjednak pyszna przekąska. Tortillę lubią w moim domu wszyscy, wykorzystałam więc to do przygotowania karnawałowego dania Składniki: 3 placki tortilli 1 głowka sałaty masłowej 2 papryki 10 kabanosów 2 czerwone papryki 15 plastrów szynki 15 plastrów żóltego sera sos czosnkowy Wykonanie: Tortille rozkładamy. Smarujemy każdą cienko sosem czosnkowym. Układamy liście sałaty, na to plastry szynki i żółtego sera.Papryk
Z Majeczką w kuchnimożemy rozpuścić je w letnim mleku). Elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto delikatnie się zrumieni (około 10 minut). Następnie smarujemy ciasto sosem pomidorowym lub przecierem z dodatkiem bazylii i posypujemy ulubionymi składnikami. Ponownie wkładamy pizzę do pieca i dopiekamy
Zapiski Młodej ŻonyObiecałam Wam przepis z Karczmy Stara Wozownia. O tym urokliwym lokalu pisałam w jednym z wcześniejszych wpisów >KLIK< Pani Ania długo dawała się prosić
Codzienna kuchnia niecodziennapieczarki przybiorą lekko złocisty kolor.Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim lub gęstą, kwaśną śmietaną
Gospodyni MiejskaW tym poście, tradycyjnie, publikuję wszystkie moje posty z minionego tygodnia.SURÓWKA Z BURACZKÓWHERBATKA Z CZYSTKASCHAB PIECZONYROŻKI Z PIECZARKAMIOWSIANE PLACKISAŁATKA BROKUŁOWABISZKOPT, KTÓRY ZAWSZE SIĘ UDAJESZYBKIE DANIE
W kuchennym oknie Ewypozostawiłam na ok.1h do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagniotłam ponownie, podzieliłam na 2 części, rozwałkowałam na cienki, okrągły placek (w tym momencie można nastawić piekarnik na 200st.). Przed nałożeniem farszu spód skropiłam oliwą i posmarowałam startym czosnkiem.Przygotowany sos beszamelowy w połowie rozsmarowałam na spodzie.Następnie ułożyłam plastry żółtego sera, salami, podsmażone pieczarki, cebulę i pomidory.Wierzch polałam resztą beszamelu
bastalenaoliwą (lub rozmąconym jajkiem). Calzone pieczemy do zrumienienia, czyli 20-25 min. w 200 stopniach. Podajemy same, z ulubionymi sosami lub keczupem. Wygląda apetycznie, prawda? ;) Smacznego!PS. Mała rada dla tych, którzy calzone będą robić po raz pierwszy. Rozwałkowany placek na pieróg dobrze jest ułożyć sobie od razu na papierze do pieczenia. Gdy już nałożymy na niego wszystkie składniki
Ratunku obiadbędzie usmażone, doprawić pieprzem kajeńskim, solą i pieprzem. Odstawić, aby farsz ostygł. Sos czosnkowy : Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w miseczce i odstawić, aby smaki się połączyły. Przygotowanie lahmacuna : Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Ciasto podzielić na kilka równych części (u mnie 4), rozwałkować je na niewielkie cienkie placki (grubości naleśnika), nałożyć niewielka ilość farszu i równomiernie je rozsmarować. Chlebek piec
Codzienne Gotowaniełyżki kukurydzy z puszki (odsączonej) kawałek czerwonej papryki ½ awokado ½ czerwonej cebuli Sos limonkowo - kolendrowy: gęsty jogurt naturalny (200 g) ½ limonki garść posiekanej natki kolendry szczypta cukru sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: "Kanapka": 1. Tortille przecinamy na pół. Na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju rumienimy połówki placków z obu stron. 2. Pierś kurczaka kroimy na cienkie paski, doprawiamy solą
W kuchni Katiebędziemy je jeść. Uwielbiam je ze śmietaną i z cukrem. Z sosem ze świeżych podgrzybków – czysta poezja. Albo podane tak jak gryczane bliny – z bardzo gęstym jogurtem, świeżo posiekanym koprem i płatami wędzonego łososia. Albo nawet z kawiorem i cząstką cytryny. Pycha do wieprzowego gulaszu. A ogromny placek po węgiersku to jest to! SKŁADNIKI 800g ziemniaków (po obraniu) 2 jajka
Karo in the Kitchenłyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej kilka gałązek szczypiorku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg startego żółtego ostrego sera Sos(...)poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Dłoną zrobić z masy placek na środku ułożyć ser i uformować krokieta, panierować w bułce i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić umyte, pokrojone w plasytry grzyby. Dusić
Gosia gotujeDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju(...)Passatę zagotować w garnku przed przygotowaniem lazanii. Przygotowanie: Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli
Kuchnia Elliemieszamy, żeby pozbyć się grudek. Całość wlewamy do gulaszu, dokładnie rozprowadzamy i gotujemy jeszcze 5-7 minut, aż sos widocznie zgęstnieje. Sprawdzamy czy dopieprzyć bądź dosolić. Jeśli trzeba — przyprawiamy. Gulasz jest pyszny ze świeżym chlebem, pyzami, śląskimi kluskami lub plackiem ziemniaczanym . Zjedzcie go tak, jak lubicie. Ta porcja to danie obiadowe dla 4-6 dorosłych osób, jeśli przewidzieliście dodatki typu
Karo in the Kitchendodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy. Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania efektu przyrumienienia. Placki ziemniaczane z czosnkiem i świeżym majerankiem przygotowane według tego przepisu podaję same, bez dodatków. Ich smak i aromat zastępuje wszelkie sosy. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji kulinarnych
Smak mojego domuprawie do każdego dania. Były już mielone, cukinia faszerowana, kurczak z cukinią i surówka. Teraz kolej na placki, z duuuuużą ilością cukinii. Bardzo pyszne, chrupiące i delikatne. Idealne na przekąskę, kolację a nawet obiad. Ja je podaję z sosem jogurtowo-koperkowym, który według mnie pasuje idealnie. Zapraszam!!!! Składniki: 1 cukinia ( większa), 1 woreczek ryżu, 1 jajko
Passion of Cookingnadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości ziemniaków
karmelowyOliwę dodawać stopniowo i zmiksować całość. Trzeba wykazać się cierpliwością, żeby zmiksować dobrze rukolę. W przeciwnym razie będziemy mieć sos z ciągnącymi się włóknami. Pod koniec blenderowania dodać sok z cytryny. Moje pesto jest gęste, bo miało być dodatkiem do placków. Jeśli przeznaczamy je do makaronu, trzeba dodać więcej oliwy
Weekendy w domu i ogrodziealbo w postaci kopytek, placków ziemniaczanych , albo, gdy uda się zrobić kluski śląskie. Kluski śląskie są znacznie delikatniejsze od placków ziemniaczanych, mi smakują o wiele bardziej. Kopytka za to wolę odsmażane. Gdy robię kluski śląskie wystarczą do nich skwarki, albo sos, nawet nie musi być mięsa, by były smaczne. Jedyny minus przygotowania klusek, jest taki, że trzeba czekać, żeby ziemniaki
dom-agi.plPierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana padano
Ala piecze i gotujeU mnie znowu naleśniki. Tym razem ze szpinakiem, choć kilka placków odłożyłam do zrolowania z powidłami. Naleśniki to dla mnie czysta postać comfort food, czyli jedzenia
bistro mamaplacki z różnymi dodatkami lub bez, ja usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów, gulaszu..............SMACZNEGO!!! dostałam od firmy VICTORINOX upominek: - nożyk limitowany Victorinox Swiss Classic wyprodukowany specjalnie z okazji 130-lecia marki
W Mojej Kuchni Lubiędeskę i kroimy na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości placków. Czynności te powtarzamy przy robieniu kolejnych placków. Uwaga * oczywiście możemy zamiennie użyć zielonej lub żółtej papryki. Uwaga** koncentrat możemy zastąpić pomidorami pelati, ale wtedy musimy bardziej odparować sos
Kulinarne przygody Gatitygrubości ok. 2 cm. Łyżką nakładaj porcje ciasta, formując małe placuszki. Oliwa powinna sięgać do połowy wysokości placuszków. Placki smaż przez 2-3 min na stronę, a następnie odsącz na ręczniku papierowym. Placuszki możesz podać z jogurtem naturalnym lub sosem tzatziki. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google +, aby być
Chilli Czosnek i Oliwaupał i co najważniejsze nie trzeba długo stać przy garach. Kurczak plus dojrzałe awokado. Pyszności! Składniki :* 4 placki tortilla - u mnie z czosnkiem* podwójny filet z kurczaka* ulubiona przyprawa do kurczaka * dojrzałe awokado* pomidor* czerwona cebula * świeża bazylia* sos czosnkowy lub jogurt naturalny Przygotowanie :Kurczaka pokroić w paseczki, przyprawić i usmażyć na patelni teflonowej. Pozostałe składniki pokroić
Magiczne Życie MartyKasi zbyt pikantny, ale to dlatego, że ma niski próg ostrości. Dobrze przyrządzony kurczak, ale niestety zbyt dużo sosu. Natomiast Mateuszowi bardzo smakował, wyraźna pikantność mu nie przeszkadzała. Do tego rzuciliśmy się jeszcze na dodatki. Pudhina Parantha, czyli miękki placek razowy z miętą i masłem. Jak wiadomo, masło jest nośnikiem smaku, dzięki niemu całość nabrała maślanego aromatu, a mięta świetnie
W kuchni Karmel-itki