musi być jednolita masa . Wystarczy że trochę kasza będzie rozdrobniona. Jeśli potrzeba doprawić . - Rozgrzać patelnię , kłaść łyżką masę , uformować cienkie placki ( urosną) . Smażyć na brązowy kolor z każdej strony. Podawać z sosem pieczarkowym , grzybowym ,gulaszowym lub z serkiem na ostro
Eli Gotowaniestanowczo za dużo) dodać jajko, sól, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, kłaść po 2-3 łyżki na placek. Można podawać z cukrem na słodko lub na wytrawnie z sosem pieczarkowym lub na wzór "niedźwiedziego jadła" z gulaszem wieprzowym i startym, żółtym serem. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkosię nada. Smażymy na średnim ogniu z minutę, może dwie, przekręcamy na drugą stronę i tyle samo czasu smażymy. Aż ser się roztopi, a placek przyrumieni. Ściągamy, kroimy na pół i podajemy ciepłe z ulubionymi sosami. No prawda, że proste? :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój
Marder&Marder ManufactureTakie zawsze sa lepsze od tych kupionych w sklepie :) Wiem też, że każdy ma swój sposób pochłaniania tych pyszności. Niektórzy jedzą je ze śmietaną, sosem grzybowym lub pieczarkowym, czy ketchupem. Mój ulubiony sposób na zniknięcie placków z talerza to ten z cukrem. Zdecydowanie ulubiony Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej duże jajko cebula pieprz
ChilliJemyjednych z moich ulubionych". Polecam ją wszystkim nie tylko na romantyczną kolację we dwoje. Składniki: roszponka bakłażan owoc granatu ser turkusowy lazur 2 placki tortilli sól morska pierz oliwa lub olej do podsmażenia tortilli sos: 4 łyżki oliwy ½ łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sól morska pieprz Wykonanie: Z tortilli za pomocą foremek do ciasta wyciąć serduszka lub inne
Mama Gotujedokładnie mieszamy z resztą składników. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię. Smażymy małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz, podajemy z dowolnymi dodatkami np. jogurtem, owocami sosami
Kuchenny Skrawek Niebacynamonowe drożdżowe gofry z sosem śliwkowym, twarożkiem i prażonymi płatkami migdałowymiBo skoro są drożdżowe placki, ciasta i całe mnóstwo innych rzeczy, to czemu nie gofry? Od kilku dni chodziły za mną śliwki, ale niestety nie mogłam ich już nigdzie dostać, dobrze, że w tym roku pomyślałam i kilka woreczków zamroziłam :P To nie to samo co świeże, ale zawsze coś
More food, love and dreamsKolejna propozycja na przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Tym razem chrupiące placuszki z kaszy gryczanej, kabanosami i czosnkowym serkiem. Placki również doskonale sprawdzają się jako danie główne, z dodatkiem np. sosu grzybowego. Dzisiaj jednak proponuję coś na ząb Składniki:100 g kaszy gryczanej2 jajka1 łyżka bułki tartej250 g twarogu3 ząbki czosnku1 płaska łyżka kwaśnej śmietanyokoło 2 kabanosówszczypta cukruolej
Oryginalny smakwysokiej patelni, dodać cukier i śmietankę. Do gotującego się płynu wrzucić gruszki, dusić pod przykryciem 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek. W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe przełożyć na talerz. Zimne trudno wyjąć z formy
kolorowotorcikowolimonki, trawy cytrynowej, Kafiru połączone ze smakiem mleka kokosowego, pasty curry ( lub przypraw na nią się składających). I ta różnorodność potraw- od zupy przez sos do gulaszu. Z ryb, drobiu, mięs do wegetariańskich. Z ryżem , plackami , ziemniakami ( te o dziwo traktowane są jako warzywny składnik dań a nie osobny dodatek do potrawy). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnioliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego * 1 łyżka majonezu (nie trzeba) * sól i pieprz do smaku Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki(...)wyrastania (do podwojenia objętości), u mnie trwa to max.30 minut. Wyrośnięte ciasto zbijamy, odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowekoniec dodać również pokrojone pieczarki. Sałatę posiekać, pomidorki pokroić na połóweczki ... Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty Gdy kurczak będzie już gotowy, placki Wrapów podgrzać w mikrofalówce na programie grill. Na ciepłe wrapy polać ketchupem lub sosem czosnkowym, nałożyć sałatę, kurczaka, pomidorki i ser... Wszystko dobrze zawinąć, w trasę dodatkowo zawinąć z folię aluminiową i GOTOWE :D i wszystko
MarciochaKucharzygramów wołowiny 1 duża cebula 2 duże mięsiste pomidory albo trzy mniejsze 1 - 2 papryczki chilii natka kolendry sos sojowy do smaku sól i pieprz wg uznania oliwa do smażenia kilka liści sałaty do dekoracji muszle do tacos lub placki do tortilli Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMam dziś dla Was coś niesamowicie pysznego i zarazem zdrowego :) Jedliście kiedyś zielone naleśniki? Jeśli nie to najwyższa pora je zrobić, są fenomenalne, można je nadziać
DefinicjaSmakuPyszny i szybki w przygotowaniu sos pieczarkowy to znakomity dodatek do wielu potraw w tym makaronów, gołąbków czy placków ziemniaczanych. Idealnie aksamitny i gęsty często gości na moim stole. składniki na 2 porcje 20 dag pieczarek cebula 1,5 szklanki bulionu 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła pieprz przepis Pieczarki kroimy w większe(...)cebulę zalewamy bulionem i zagotowujemy. Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy mąkę, całość dokładnie mieszamy, dolewamy chochelkę wywaru z pieczarek, dobrze mieszamy i całość wlewamy do gotującego się bulionu. Sos gotujemy jeszcze około 5 minut ciągle mieszając
Smakowite Danianastępnie pomidorki z papryką, a na koniec polewamy oliwą. Składniki na sos blendujemy. Wracamy do ciasta. Gdy wyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy farsz i zawijamy brzegi do środka, a następnie przyciskamy, by się dobrze połączyły. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasz placek. Smażymy na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby(...)powtórzyć przynajmniej 3 razy. Za każdym obrotem możemy posmarować trochę oliwą nasz placek, aby się nie przypalił. Na koniec jednak lepiej trochę dłużej go podsmażyć, gdyż stanie się baardzo chrupiący :) A później już tylko pokroić, podać z dodatkiem sałatki i sosu czosnkowego. Pyszności
Sajkofanka smakuPotrzebne produkty; schab 4Sztuki sól szczypta pieprz szczypta ciasto na placki ziemniaczane: ziemniaki 4Sztuki mąka 3Łyżki śmietana 1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba) sól szczypta pieprz szczypta jajko 2Sztuki cebula 1/2 sztuki olej 1Łyżka czosnek ząbek Sos Śmietanowy; śmietana 18% 3Łyżki majonez 3Łyżki czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej(...)utarte) szczypiorek 1/4 z pęczka(posiekany) sól 1Szczypta Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od Sosu Śmietanowego. Wszystko razem ze sobą dodając soli mieszamy i wkładamy na 20 min do lodówki 2. Schab ubijamy z dwóch stron soląc i pieprząc 3. Placki ziemniaczane. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na bocznej tarce na małych oczkach dodajemy mąki, śmietanę, jajka pokrojoną
pichcisztoCiasto: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 7 g suchych 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch: 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa do pizzy Dodatki: pomidory z puszki , szynka,tarta mozzarella,ser lazur , kolorowe papryki, oliwki, rukola, papryczka pikantna Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej(...)czasie można przygotować pozostałe składniki pizzy. Pokroić szynkę, warzywa... zredukować pomidory z puszki, przyprawić czosnkiem. Blat obsypać mąką, kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzą 3 pizze) podsypując dodatkową mąkę. Pizze smarujemy sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy, ułożyć resztę składników... Pizzę ułożyć na papierze do pieczenia i przenieść do nagrzanych płytkach szamotowych
MarciochaKucharzyładnie zawinąć. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na placku - obracamy na drugą stronę. Jeśli pojawią się też na drugiej - placuszek gotowy :) Ciasto można modyfikować, dodając np. słodką paprykę lub inną ulubioną przyprawę. Składniki: (które będą zawinięte w tortillę) -1 filet z kurczaka -kilka liści sałaty lodowej -pomidor -papryka -ogórek -keczup, majonez, sos czosnkowy -pieprz, sól, gyros -2-3 jajka(...)smażymy na rozgrzanej patelni, po ostygnięciu kroimy w kostkę. Warzywa płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki (dowolnie). Placek tortilli smarujemy keczupem, układamy dowolne warzywa i kawałki kurczaka (u mnie najpierw: sałata, kurczak, papryka, pomidor i ogórek). Całość polewamy ulubionym sosem i zawijamy. Aby tortilla dobrze się trzymała, zawijamy ją od spodu w folię aluminiową. Smacznego
KasiekGotujewodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyzblęderować. - dodać jajka i bułkę tartą, wymieszać. doprawić solą i pieprzem ,wymieszać. - na rozgrzana patelnię kłaść porcje farszu( czubata łyżka) rozgnieść na płaski placek. - smażyć po dwie minuty z każdej strony. Placuszki świetnie smakują z sosem gulaszowym na bazie karkówki i papryki. (na zdjęciu
Eli Gotowaniepatelnie kłaść łyżką masę, formować placuszek , smażyć z obydwu stron na zloty kolor po ok 2 minuty z każdej strony. Placki dobre są na ciepło i na zimno . Podawać je można z sosami , kwaśna śmietaną ,lub jak w moim wydaniu z sałatka z lekko podduszonej marchewki i pora
Eli Gotowanieelastyczne ciasto. Formujemy kulę, (ja zostawiam w szklanej misce) przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch: sos lub koncentrat pomidorowy 125 g sera mozzarella 4 plasterki salami 3 pieczarki 1 pomidor liście czosnku niedźwiedziego wykonanie: Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami
Domowy Smak Jedzeniaprzez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę i pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty razem z odsączoną kukurydzą, koncentratem i sosem grzybowym. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto rozwałkować na placek grubości 1/2 cm. Pokroić w kwadraty o boku 10x10 cm. Farsz nakładać po przekątnej na kwadraty z ciasta. Sklejać dwa przeciwległe rogi. Bułeczki
In my kitchenbędą nam się przypalać, a w środku będą surowe, natomiast za mały ogień spowoduje, ze placki będą się rozpadać i nie będą chrupiące. Placki te, idealnie komponują się, podawane ze śmietaną, gulaszem, czy tez rożnymi sosami, np z sosem grzybowym. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachprzygotowania:1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do drobiu i obsmażamy na patelni.2. Kapustę pekińską kroimy w paski, polewamy ją gotowym sosem lub dressingiem, dodajemy odrobinę oliwy i zmiażdżony ząbek czosnku. Mieszamy.3. Placki tortilli podgrzewamy na suchej patelni po 10-20 sekund z każdej strony. Nakładamy porcje kapusty, na to mięso, ogórki i paprykę, składamy i jemy
Kuchnia domowa Aniprzepisu:Z podanych proporcji wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób.Ilość garam masala można zwiększyć, w zależności od preferencji smakowych.W przypadku, gdyby sos był za gęsty dodać więcej jogurtu naturalnego.Podawać z chlebkami naan, plackami roti, czy ryżem smażonym po indyjsku lub ugotowanym.Źródło przepisu: Happiness is homemade
Gospodyni Miejskaucieramy na tartce o grubych oczkach.2.Dodajemy cebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki.3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor.Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem
NaKońcuJęzykaDzisiaj propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ostrych, meksykańskich smaków. Placki do tortilli z ostrym farszem z mięsa mielonego, czerwonej fasoli, papryki i pomidorów. Całości dopełnia sałata i sos w postaci jogurtu naturalnego. Jeśli jednak ktoś nie lubi ostrych dań, wystarczy zmniejszyć ilość przyprawy i mamy bardzo smaczny, intensywny w smaku obiad dla całe rodziny. Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji
Kolizje Smaków