ciasto: 500 g mąki pszennej 300 ml wody 8 g drożdży 3 łyżki oliwy łyżeczka cukru szczypta soli sos: czosnek, dowolne zioła, mozzarella, oliwki, Przygotowujemy ciasto
Bon Ton Italiasię nieco zrumieni i ser się rozpuści. Quesalillę pokrój podobnie jak pizzę – całą na 8 kawałków, połówkę na 4. Posyp kawałki świeżymy papryczkami jalapeno, marynowanymi jalapeno lub świeżymi chilli. Dodaj też listki świeżej kolendry. Quesadillę podawaj z domowym pysznym guacamole , śmietaną 18%, możesz przygotować też ostry sos pomidorowy. Z wszystkimi dodatkami smakuje rewelacyjnie. SMACZNEGO! Artykuł Quesadilla z kurczakiem pochodzi
nietylkopasta.plfast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę dobrą pizzę, robię domowe zapiekanki, tosty czy burgery. Ostatnio do domowych burgerów upiekłam własnoręcznie małe bułeczki. Miękkie, puszyste, wyszły idealnie. Moje mini-burgery przełożyłam plastrami mielonych kotletów (zostały od obiadu), pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą oraz sosem majonezowo-czosnkowym. Wyszło pysznie! 😉 Składniki: (na 10 małych bułeczek) 500 g mąki pszennej
Walijskie PichcenieZapraszam po przepis! :) Składniki: 1 spód do pizzy (użyłam ciasta na pizzę z tego przepisu: LINK ) kilka plasterków salami 1 pętko kiełbasy (użyłam myśliwskiej) 2 jajka 80 ml śmietany 30% 3 łyżki startego żółtego sera 7-8 liści szpinaku sól pieprz gałka muszkatołowa 1-2 łyżki sosu na spód, użyłam słodkiego chili z tego PRZEPISU Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy
Gotuj z Mąkątego wyjdzie? Kiedy pizza przestaje być pizzą? Mizza czyli mięsna pizza 400g mięsa mielonego 3-4 łyżki bułki tartej (lub płatków owsianych) 2 łyżki startego żółtego sera 1 jajko 1 ząbek czosnku natka pietruszki ulubione przyprawy 1 łyżka masła 1 pomidor zielone oliwki papryczki jalapeno sos taco ostry sos czosnkowy Mięso wymieszałam z płatkami owsianymi, jajkiem, serem na gładką
bastalenatrudno przemieszczać się pomiędzy nimi. Menu Menu jest w miarę przejrzyste i każdy znajdzie z całą pewnością coś dla siebie. Fajną opcją są promocje np. we wtorek zjemy dużą pizzę Margherita za 10 PLN . W inne dni kupimy np. tańsze burgery. Jedzenie Przyszedłem tutaj z zamiarem zjedzenie burgera… więc napiszę tylko o nim. Na początku zostałem uprzedzony, że czas(...)względu na dużą liczbę zamówień, ale tak naprawdę czekałem ok. 30 minut. Tak więc miałem okazję posmakować Burgera Aioli (mięso z wołowiny, bekon, ser Bursztyn, ogórek piklowany, pomidor, sałata, sos aioli) został podany razem z frytkami, PYSZNĄ sałatką i dodatkowym sosem aioli. Tak jak napisałem na wstępie burger był znacznych rozmiarów i zjedzenie go w tradycyjny sposób byłoby bardzo trudne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jedzenie na Bali jest niezwykle aromatyczne, świeże (gotują głownie z tego co rośnie dookoła) i smaczne. Kuchnia indonezyjska to zdecydowanie nasze smaki, które czasami dla odmiany zdradzaliśmy z włoską pizzą. Podstawą kuchni balijskiej jest ryż, kurczak, warzywa i ogromna ilość, przeróżnych przypraw. SPRAWDŹ CO MUSISZ WIEDZIEĆ O KUCHNI BALIJSKIEJ. POZNAJ NAJWAŻNIEJSZE DANIA I DESERY PROSTO Z BALI. POTRAWY(...)Tempeh - jeden z podstawowych produktów kuchni indonezyjskiej. Są to sfermentowane ziarenka soi, które wspaniale sprawdzają się jako zamiennik mięsa. Na Bali Tempeh najczęściej jest smażony i podawany ze słodkim sosem sojowym, sosem orzechowym lub z Sambal Matah. Sambal Matah - dodatek do dań. Składa się głownie z szalotki, chilli, trawy cytrynowej oraz oleju kokosowego. Patrz: dodatek do tempeh, Mahi Mahi
Czarnawisienkawiem jak Wy ale ja tarty robię dość często. Do moich ulubionych należy ta z czekoladą, malinowym sosem i bitą śmietaną. Pycha… Tarta pomidorowa z klopsikami Tarta czekoladowa jest na słodko i jako deser sprawdza się rewelacyjnie. Poza tartami słodkimi jest jednak masa tart, które możemy robić na słono. Bardzo popularne są te ze szpinakiem, boczkiem, grzybami. Tarty(...)którym pizza już się znudziła Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: Ciasto: 20 dkg mąki 1 jajko 15 dkg masła 1/3 łyżeczki soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta imbiru Nadzienie: 10 dkg sera (dowolny żółty ser) 2 jajka 150 ml śmietany 18% 200 ml sosu pomidorowego
mecookswnętrzności) 200 g suchej czerwonej soczewicy 2 cebule łyżeczka soli , łyżeczka suszonego czosnku (oczywiście może to być świeży, około 2 ząbków), pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki kuminu Sos: 2 szklanki mleka sojowego 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki oleju roślinnego – kokosowy rafinowany jest w tym przypadki najlepszy szczypta gałki muszkatołowej pęczek świeżej szałwii sól i pieprz do smaku(...)Ponacinaj, możesz sobie ułatwić życie nożem do pizzy. Brzegi dodatkowo poprzyciskaj ząbkami widelca, tworząc tym samym wzorek. Tak przygotowane ravioli wrzucaj do wrzątku, ale nie za dużo na raz, ale tak aby kluski mogły spokojnie pływać. Po wypłynięciu na powierzchnię gotuj je 3-5 minut. Przed podaniem możesz dodatkowo podsmażyć. Przygotowanie sosu: w garnku podgrzej olej roślinny, dodaj mąkę
greenscarfDoskonały sposób na resztki, pozostałości z lodówki lub świątecznego stołu – enchiladas, pszenne, meksykańskie placki z farszem (w którym obowiązkowy jest tylko ser), zapieczone w aromatycznym sosie. Get some freaking enchiladas W potocznym angielskim słowo „enchiladas” jest synonimem comfort food – czyli szybkiego, smacznego dania, zrobionego bez specjalnego wysiłku, z tego co jest pod ręką. „Get in the kitchen(...)lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą zrobił teść. Nadzienie enchiladas jest kwestią dość dowolną, w placki pszenne można zawinąć wszystko. Kluczowy dla smaku dania jest sos enchilada . Można kupić gotowy, ale w domu przyrządzicie
Niedzielny kucharzświeże listki bazylii, sos np. pomidorowo paprykowy, domowej roboty. Przygotowanie: Kiełbasę bez skórki kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Pomidory miksujemy za pomocą blendera. Kiełbasę mieszamy z pomidorami, doprawiamy pieprzem i chili do smaku. Ciasto rozwijamy, przekładamy na nie kiełbasę z pomidorami, zostawiając wolne brzegi, po długości. Na całą powierzchnię ścieramy ser. Ciasto przecinamy nożykiem do pizzy po długości(...)piekarnika i użytego ciasta). Tuż po wyciagnięciu z piekarnika, oprószamy starym serem. Dodajemy listki bazylii. Roladki smakują same, zarówno na ciepło, jak i zimno, a najlepiej z ulubionym sosem
Moniki SmakołykiOczywiście w smaku w niczym to nie przeszkadzało, a nawet miało swoje plusy, bo łatwo było takie bułeczki napełnić farszem. Kolejne podejście do pity, tym razem na mące do pizzy, również się i udało i nie udało. Pomimo tego, ze rozkroiłam je tak jak chciałam, nie zrobiłam zdjęcia „nafaszerowanych” pit;) Dlaczego? Bo farszu w nich najzwyczajniej w świecie(...)Środek pity smarujemy sosem, wkładamy dodatki. Uwagi: * Wiele źródeł podaje, by wyrośnięte pity przekładać na mocno nagrzaną blaszkę. Ja tak nie robiłam, ale jeśli chcecie wówczas najlepiej jest rozłożyć na blacie papier do pieczenia, na nim rozłożyć bułeczki, odstawić do wyrośnięcia, a następnie ostrożnie napuszone bułeczki zsunąć na nagrzaną blaszkę. Poniżej pity na mące do pizzy typ 00. Pity
Smaki Na Talerzuwyjścia i były pizzerinki zamiast pizzy, ale to to samo, tylko w mniejszej wersji. Ser rzeczywiście idealny do pizzy. Z resztą wszystko są super do zjedzenia solo, do sałatek, pizzy, do łososia, no do wszystkiego. Są po prostu super :-). Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki na 6 sztuk: 20 g drożdży 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki ciepłej wody (nie gorącej(...)łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 150 g sera korycińskiego swojskiego kilka pomidorków koktajlowych salami kawałek cukinii 1/2 małej czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku oregano rukola Sos: ketchup suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1. Do wysokiego kubka rozkruszamy drożdże, dajemy cukier, troszkę wody, mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły, dodajemy łyżkę, dwie mąki, mieszamy. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy
kruche babeczkisię boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się za to zabrać. Ciasto na pittę przygotowuje się w podobny sposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy aromat, który jeszcze dość długo utrzymuje się w domu po upieczeniu tych placków. Pysznie smakują same, nawet bez nadzienia. Nadziane biją na głowę(...)piekarnika, najlepiej na kamień do pizzy, a jeśli go nie macie na rozgrzaną tackę z piekarnika. Pieczcie pitty przez 3-4 minuty, uważając by się zbytnio nie spiekły (po włożeniu do piekarnika ciasto pitty nadmie się od powietrza, potem delikatnie opadnie). Krok 5 Przekrójcie wypieczone pitty i włóżcie do nich gotową sałatkę. Polejcie sosem. Enjoy! Artykuł Środa: Domowa pitta
Niedzielny kucharzśrodkowy poziom (lub jeden poziom niżej). Pieczemy około 12-15 minut (pizze należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, warto na nią spojrzeć już po 8 minutach i wówczas ocenić ile jeszcze powinna się piec). Podajemy z listkami świeżej bazylii i ulubionym sosem np. czosnkowym. Smacznego
Słodkie okruszki