Rustykalne pizze z tuńczykiem i pieczarkami 228sobie mają. Pieczarki podsmażone, z tuńczykiem, serem i kaparami połączone. Pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim doprawione i w piekarniku upieczone. Każda pizza to 1 porcja dla każdego i życzę wszystkim smacznego. Składniki: farsz: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym – 185 g, 1 łyżka kapary, 100 g pieczarek, szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 40 g startego
Moniki Smakołyki
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 205szparagi. Szybkie w przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć
potrawyregionalne
Muffiny a'la pizza 164naprawdę świetny. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 100 g tartej mozzarelli 500 g pieczarek 250ml mleka 2 jaja 100 g masła ketchup/ sos pomidorowy olej rzepakowy (do smażenia) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi produktami. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Grzybki siekamy
Wielki apetyt
Małe calzone. 283złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym. Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę
Kulinarny karnet Christophera
Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym 186Cukinia faszerowana mięsem z sosem pomidorowym, czyli Zucchine ripiene di carne con sugo di pomodoro Jakie jest Wasze pierwsze skojarzenie z kuchnią włoską? Pizza, makaron, czy risotto? Wszystkie te dania są niewątpliwie pyszne, jednak chciałabym zaproponować Wam inne bardzo włoskie danie, które nie zalicza się do żadnej z wymienionych kategorii. Pierwszy raz tak przyrządzonej cukinii spróbowałam prawie 10 lat temu(...)wysokiej jakości (czyli żadna nowość ;) ). Cukinie kroi się na połówki, ale nie wzdłuż, tylko w poprzek. Środki są usuwane, a wnętrze faszerowane mięsem. Całość jest zapiekana lub duszona w sosie pomidorowym. Ja nie mogę odmówić sobie jeszcze odrobiny parmezanu na koniec. Lubię też wzmocnić smak dodając do sosu pomidorowego pepperoni, ale nie jest ono konieczne. Składniki na 4-6 porcji
Pełny talerz
Salsa pomidorowo-paprykowa 209pikantną zupę. Świetnie nadaje się do pizzy czy słonych przekąsek. Dzisiaj chciałam zaproponować taką domową salsę, która świetnie smakuje. Salsa pomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pizza z patelni 617której zamierzacie ją przygotować. Można przygotować również wegetariańską pizzę z patelni. Czy na patelni można zrobić pizzę? Poniżej przedstawiam przykładową wersję na 1 porcję, patelnia o śr. 24 cm. Pizza z patelni: Składniki: 25 g świeżych drożdży ¾ szklanki mąki pszennej* ¼ szklanki ciepłej wody* 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Dodatkowo opcjonalnie: domowej roboty pikantna salsa paprykowa szynka ser pleśniowy(...)smażymy na rozgrzanej i suchej patelni po około 3 minuty z każdej strony. Placek zdejmujemy z patelni na deskę, smarujemy sosem i obkładamy ulubionymi dodatkami (u mnie tym razem ser pleśniowy, szynka pokrojona w paseczki i połówki koktajlowych pomidorów). Pizzę ponownie układamy na gorącej patelni i smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Smacznego! The post Pizza
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza torpeda 227łyżki sosu tzatzyki Wykonanie Na gotowe rozłożone ciasto na blaszce , smarujemy sosem tzatzyki następnie wykładamy nasza mortadelę , ser żółty i gotowe , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 10 , 15 minut . Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i gotowa pizza torpeda do podania
Mój Smak
Pizza z kozim serem, figami, kurkami i szpinakiem 236miało być tak pięknie i bogato.....ale pizza się zjarała ;/ nie dopilnowałam jej ponieważ w ogrodzie grabiłam liście :) ale to nic, dodatki do pizzy były niebiańskie i wynagradzały mi zbyt chrupki spód :) Składniki na ciasto: 400 g mąki 30 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą (pół na pół) pół łyżeczki soli szczypta pieprzu(...)ciepłe miejsce na około 1h. Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem, kładziemy szpinak, plastry koziego sera, kurki oraz figi. Pieczemy z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gotową pizzę dekorujemy świeżą bazylią . smażymy szpinak smażymy na maśle kurki pizza przed pieczeniem pizza z kozim serem, kurkami i figami
Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z salami 160powiem Wam, że ciasto z tego przepisu jest naprawdę bardzo smaczne. Do tego swoje dodatki i wyszła świetna pizza. Ja podaję u siebie ilość składników na jedną taką pizzę, więc jak macie ochotę zrobić więcej to musicie ilość zwiększyć :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej typ 450 1 łyżka (płaska) suszonych drożdży szczypta(...)okrągły placek. 3. Do kubka dajemy ketchup, dodajemy oregano i bazylię. Mieszamy i smarujemy nasz placek. Na sos rozsypujemy startą mozzarellę. Teraz dajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek przepuszczony przez praskę, oraz resztę składników (oprócz rukoli). 4. Tak przygotowaną pizzę pieczemy w 200 stopniach około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżą rukolą :-) Smacznego
kruche babeczki
CALZONE 166Calzone przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Poniżej przepis na calzone z warzywami i szynką, opis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Pieczonego i
Zasmakuj Kuchni
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 158później nakładam na nie surowe, drobniutko pokrojone warzywa. Proponuje tak robić, jeśli chcemy zachować wszystkie składniki odżywcze warzyw. Wysoka temperatura pieczenia bowiem znacznie je uszczupli. Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: 1 szklanka mąki ze skiełkowanego orkiszu, 50 ml wody, szczypta soli himalajskiej, 5-6 różyczek brokuła, 1 cebula, 1 mała cukinia, 100 ml passaty pomidorowej, 3 ząbki(...)dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiu
Ketchup z cukinii z papryką 190Jest to gęsty, bardzo smaczny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin Składniki: 1,5 kg cukinii(...)kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin *** *** Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym sosem gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Po tym czasie gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat (400g), ocet (1 szklanka) i przyprawy: po jednej łyżeczce
Blog z Apetytem
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 271jednej z gazet - tradycyjna pizza z piekarnika poszła w zapomnienie ... :)) Składniki na ciasto: 20g drożdży szczypta cukru 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Na wierzch: 100g szynki 1 mała cebula kilka pieczarek starta mozzarella Na sos(...)ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem. Ponownie stawiamy patelnię na palniku. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu ok.5 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa a ser ładnie rozpuszczony
Walijskie Pichcenie
Pyszny Wrap Czosnkowy 191Bardzo często robię zdrowe Wrapy. Uwielbiam mieszać składniki i sosy. Dziś na rynku można spotkać wiele różnych smaków Tortilli ja dziś użyłam czosnkowej. Pyszny Wrap
Gotowanie Patki