sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:63/144)

Sałatka z makaronem, szynką i papryką 187

obiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację     Składniki: 300 g makaronu kokardki

Kuchnia u Krysi
Naleśniki zapiekane w sosie serowym 302

pieczarkowo-cebulowy lub ananasa i kukurydzę i kładziemy plaster sera, zawijamy oba boki, następnie dół naleśnika i dalej zawijamy jak krokiety. Naleśniki układamy w foremkach, posypujemy przyprawami i polewamy sosem serowym, a wierzch dodatkowo posypujemy mozzarellą.     Naleśniki zapiekam w dwóch foremkach LYCKAD z Ikei o wymiarach 31x21x6 cm i 23x15x5 cm. Z podanych składników wychodzi ok. 10 naleśników(...)kompozycjami. Ja użyłam składników, które aktualnie były w lodówce, ale te naleśniki śmiało można zrobić z jakimś farszem warzywnym, mięsem mielonym lub kurczakiem. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Naleśniki można podać z ulubioną sałatą, sosem czosnkowym oraz ketchupem. Smacznego

Cooking Monster
Surówka colesław- znana i lubiana :) 2398

Szybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam

Tagebuch po polsku
Pieczeń z mięsa mielonego z zielonym groszkiem 233

Wszystko dokładanie wymieszać. 2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać. 3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h. 4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego , a na zimno do kanapek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kieszonki ze szpinakiem i serem feta 156

Ahhhh to był obiad... całkiem w moim guście ryż,  sos beszamelowy i kawał fileta z kurczaka. Tym razem zamiast tradycyjnego kotleciska zrobiłam kieszonki ze szpinakiem

Kuchenne aromaty
Tatar. Befsztyk tatarski wołowy z cebulką, ogórkiem i papryczką chili. 159

jest bardzo proste, trzeba tylko uważać przy zakupie mięsa. Mięso musi być obowiązkowo najlepszej jakości, chude, miękkie i świeże. Jajka uprzednio sparzone. Polecam :) Składniki ( na dwie porcje ) - polędwica wołowa na tatara 25 dkg - dwa malutkie ogórki konserwowe z papryczką chili - pół papryczki chili konserwowej - mała cebulka - oliwa z oliwek, sos sojowy(...)sól, pieprz, papryka mielona - 2 żółtka Wykonanie. Polędwice drobno siekamy, polewamy łyżką oliwy z oliwek, kilkoma kroplami sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dość długo widelcem do połączenia smaków. Cebulę, ogórki i papryczke kroimy w drobniutka kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę. Po tym czasie mięso formujemy przy pomocy widelca

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladka kanapkowa z indyka 222

Pamiętacie ziemniaki w mundurkach z nadzieniem z indyka  i  sos pomidorowy z pieczoną cebulką ? Otóż wykorzystałam oba te przepisy do zrobienia rolady kanapkowej - puszystej

Szybko Szybkowar
Polędwiczki wieprzowe z sałatką z pieczonych buraczków 197

kroimy w plasterki o grubości ok 1 cm cebulę obieramy, kroimy w plasterki buraki gotujemy, obieramy ze skórki, kroimy w półplasterki miód, sos sojowy, oliwę oraz ocet mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz słodką papryką, do powstałej marynaty dokładamy mięso odstawiamy do lodówki na min 4 godziny Mięso wyjmujemy z lodówki, pojedyncze kawałki układamy na gorącej patelni, smażymy na złoty kolor

Luźna Kuchnia
Poniedziałkowy "fit" - pomidorki faszerowane ryżem i mięsem 154

kurczakiem więc świetnie spiszą się na diecie i mogą byc zarówno smacznym obiadek jak i kolacją.  Pomidorki faszerowane ryżem i mięsem SKŁADNIKI: 4 pomidory np rzymskie 50 g ryżu brązowego 130 g piersi z kurczaka sos sojowy sól pieprz roszponka - garść mix sałat do podania  PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.   Pierś z kurczaka mielimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kurczakiem i szparagami 228

SKŁADNIKI:1/2 piersi z kurczaka6 świeżych szparagów1/2 paczki rukoli1/2 paczki roszponkiPomidorki koktajloweZielone oliwkiMusztarda dijoOliwa z oliwekOcet winny, oregano, sól, pieprzPrzygotowanie kurczaka:Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie

kulinarnyJa
Wytrawne muffiny bolognese 242

pieczenia1 i 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej2 łyżki startego parmezanu3 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSól, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra, czosnek w proszkuPrzygotowanie:Mięso przysmażyć na 1 łyżce oliwy . Dodać pomidora oraz koncentrat. Dolewać wody tak aby powstał sos jak do spaghetti. Przyprawić solą, dużą ilością oregano, papryki słodkiej i bazylii. Dodać odrobinę papryki ostrej oraz czosnku w proszku.Do dużej miski wsypać

Czarnawisienka
Mini tortille - przekąska na imprezę 242

prostokąciki, z których każdy smarujemy majonezem. Na placuszkach układamy rukolę, nakładamy mięso i zwijamy spinając końce wykałaczkami.Podane składniki są tylko przykładowe, mięso mielone można zastąpić kawałkami kurczaka lub krewetkami, rukolę zastąpić inną ulubioną sałatą, majonez dowolnym sosem, np. imbirowym, przyprawę do tacos zamienić na przyprawę do grilla, dodać ogórka, pomidora itp.Wszystko zależy od naszej wyobraźni.Smacznego

chwile dla mnie
Tahini 155

tahini przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Na sos bierzemy szklankę jogurtu naturalnego, dodajemy ½ szklanki pasty tahini, sól himalajską, skórkę i sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę kuminu. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy.Sos tahini, chlebek pita i falafel, to idealna kompozycja. Można go też podać do ryb, mięsa,  przekąsek, marynat… i nie tylko. Warto wspomnieć o samych

mojewypiekiinietylko
Kurczak po marokańsku 327

kurczaka i wlać bulion. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości mięsa. W razie potrzeby dolać bulion. Daktyle pokroić, dołożyć do mięsa i jeszcze chwilkę dusić. Doprawić pieprzem. Gotową potrawę przełożyć na talerz i polać powstałym sosem. Podawać z ryżem.Smacznego

Oryginalny smak
Zrazy zawijane ze schabu w cebuli 195

tyle , że tylko wybierać jakie zrobić .Warto przygotować w większej ilości podwajając lub nawet potrajając ilość składników, bo tak jak wszystkie duszone mięsa są smaczniejsze gdy robi się ich więcej na raz . Można potem zamrozić je z sosem. Podałam z polentą z kaszy Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PYRY Z GZIKIEM. 214

pyrą, jak my miejscowi mówimy. Od XIX wieku właśnie ziemniaki zaczęłykrólować na naszych wielkopolskich stołach. To właśnie dania mączne i ziemniaczane stanowiły od zawsze podstawę tutejszej kuchni,mniej jadano mięsa czy ryby.Jedną z najbardziej popularnych potraw w Poznaniu i okolicach są właśnie PYRY Z GZIKIEM, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach,podawane z gzikiem - twarogiem z cebulą, śmietaną i szczypiorkiem.Wed(...)stolnicy, z surowych ziemniaków i mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZEalbo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniejpodają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI.Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/. PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska

W kuchni Karmel-itki
Skrzydełka Hot Wings jak z KFC 377

Składniki: 1 kg skrzydełek kurczaka przyprawy: chili, sos tabasco, pieprz cytrynowy, przyprawa do kurczaka, sól Przygotowanie: Skrzydełka myjemy i dzielimy  na 3 części z tym, że do hot wingsów używamy tylko części z mięsem.  Końcówki nie przydadzą nam się teraz ale ja używam końcówek do rosołu :)  Umytego kurczaka marynujemy na noc. Marynata do kurczaka: Kurczaka marynujemy

Niezły Młynek
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 308

momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję. Kurczak:Piersi kurczaka kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na kilka minut.Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni(...)marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy.Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej dodajemy do małej ilości wody, mieszamy, dodajemy na patelnię, mieszamy. Na patelnię dodajemy posiekany szczypiorek z dymki, makaron, całość mieszamy i chwilę podsmażamy

Smakowity Blog Kulinarny
Smażone pierogi z wołowiną na ostro /mięso 205

koncentrat pomidorowy i zmiksowane pomidory z puszki (bez zalewy). Mieszamy. Dusimy na małym gazie (pod przykryciem) około 1,5 godziny, aż sos bardzo zgęstnieje. Musi się prawie cały zredukować, aby można bez problemu nadziewać pierogi. Do gotowego mięsa dołożyć pokrojone w małą kosteczkę suszone pomidory i zostawić do ostygnięcia. Następnie dodać drobniutko pokrojony ser pleśniowy i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić

Oryginalny smak
Tortilla ze Stripsami z Kurczaka 770

duży ogóreksos czosnkowy sos chiliTortilla ze Stripsami z Kurczaka- Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki (można je pozostawić na kilka godzin lub nawet całą noc).Sałatę siekamy(...)zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać do kurczaka.Stripsy smażymy w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron).Środek każdej tortilli smarujemy sosem czosnkowym, chili (lub innym ulubionym), wykładamy warzywa, kilka stripsów i zawijamy w rożek (można spiąć za pomocą wykałaczek).Moje posty

Słodka Strona
Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem 273

pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Plastry ananasa kroimy na 4 części.Na patyki szaszłykowe

Mania Gotowania
Łosoś z sosem porowym i kawiorem 196

razie potrzeby na koniec odparowujemy nadmiar płynu, by sos był gęsty. Dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i rozprowadzamy dokładnie w sosie. W międzyczasie przygotowujemy łososia. Na patelni grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Łososia kładziemy najpierw mięsem do dołu i opiekamy 7-8 minut, co jakiś czas delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień patelni. Następnie odwracamy go skórą do dołu(...)łyżek oliwy. Po odcedzeniu dodajemy do niego 1 łyżkę masła i mieszamy tak długo, aż się rozpuści i zostanie wchłonięte przez makaron. Łososia podajemy na ciepło z makaronem i sosem porowym, udekorowanego czerwonym kawiorem w ilości wedle upodobań. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Zainspirowany przez Podróże kulinarne - Kuchnia francuska Kulinarna Pokusa #gallery-170 {margin: auto;} #gallery

Kulinarna Pokusa
Domowy sos pomidorowy 368

wysyp różnorodnych warzyw i owoców zachęca do przetwarzania czego się da. Jeśli macie dużo pomidorów to koniecznie zróbcie sobie taki sos. Nie dość, że jest przepyszny, to jeszcze możecie użyć go do wielu potraw - do pizzy, mięsa, czy zapiekanek. A nawet do wyjadania ze słoika:D Ja już żałuję, że nie zrobiłam go z większej porcji :) Idealnie będzie się nadawał(...)średnim ogniu przez minimum godzinę, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać rozgnieciony czosnek, zioła prowansalskie, bazylię, ziele angielskie, chili i kolorowy pieprz. Gotować przez następne pół godziny aż sos nabierze intensywnej barwy i wyraźnie zgęstnieje. Wówczas zdjąć garnek z ognia a sos zblendować. Doprawić ewentualnie do smaku.   Jeśli konsystencja sosu nadal jest dla nas zbyt rzadka, wówczas należy

My simple kitchen
Nadziewane naleśniki z sosem pieprzowym 261

Dzisiejszy obiad to wariacje na temat naleśników :) Przecież nie musi być nudno. A dodatek sosu pieprzowego nada naleśnikom nowego smaku.  Jest przepysznie I wykwintnie. Pychota I serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu .Zaczynamy:  Składniki na farsz:500 gr mięsa wołowego mielonego150 gr małych pieczarek1 cebula1 żółta paprykaolejsól, pieprz, papryka, natka pietruszki, Wykonanie:Siekamy cebulę I podsmażamy(...)Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy aż mięso przestanie być różowe, wtedy dodajemy paprykę, pozostawiamy na gazie ok 5 min I farsz gotowy. Smażymy naleśniki- przepis tutaj.Na gotowe naleśniki wykładamy farsz- po 2-3 łyżki- zwijamy .Wkładamy do nagrzanego piekarnika I pieczemy ok 10 min w tempareaturze 200 C.  W międzyczasie szykujemy sos pieprzowy.składniki:50 gr masła2-3 łyżki

Smaki Edyty
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 206

śmietany. Składniki (dla 3-4 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc. ok. 50 g kaparów (użyłem tzw. jabłuszek) szczypta rozmarynu mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym i nie ma potrzeby jej rozbijania tłuczkiem - wystarczy użyć do tego dłoni. Polędwiczkę myjemy, czyścimy(...)włókiem, tak by miał grubość ok. 1 cm. Mięso skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą, nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli, po czym wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle. Sos kaparowy: Kapary (pąki kwiatowe lub owoce, czyli tzw. jabłuszka

W SMAK
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 187

wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 6 ząbków czosnku w łupinach(...)minut. Następnie studzimy, mieszamy z kaszą i mięsem, przyprawiamy solą i pieprzem. Porcje farszu układamy na przygotowanych liściach kapusty i zawijamy jak krokiety. Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty (np tymi które się porwały) i układamy na nich gołąbki. Na koniec gołąbki zalewamy gorącym bulionem i gotujemy około 45-60 minut. Sos z pieczonych warzyw Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki w innej odsłonie 126

zmiana, a smak zupełnie inny.  Gołąbki bez zawijania z pęczakiem SKŁADNIKI: 600 g kapusty białej (w główce) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 100 g ryżu 50 g kaszy pęczak 2 jajka sól do smaku pieprz do smaku sos sojowy 2 łyżeczki kasza manna - opcjonalnie by uzyskać odpowiednią mąka pszenne do obtoczenia tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorów zioła(...)dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania