sos do mięsa - 2147 przepisów (strona:45/144)

DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 231

źródło: "Dwie ryby - flądra i dorsz" G. Łapanowski, R. Pilecki )   Dorsz jest niesamowicie delikatny, zarówno w smaku, jak i strukturze. Białe mięso, lekkie, nie tuczące. Świetnie komponujesię z różnymi sosami, sałatkami. Idealny do pieczenia, smażenia, przyrządzania na parze, do wędzenia, gotowania.Kiedy kupujemy go, wybierajmy okazy mające powyżej 38 cm długości, czyli te większe. Mniejsze dorsze są pod ochroną

W kuchni Karmel-itki
Spaghetti dla dzieci z łagodnym sosem pomidorowym /mięso 234

woda  2 -3 szklanki sól do smaku majeranek, oregano wg uznania mąka do zagęszczenia sosu (użyłam skrobii ryżowej) 2 łyżki makaron spaghetti (użyłam kukurydzianego) pół paczki mozarella w kulkach lub rzodkiewki kilka szt. Przygotowanie: Rozgrzać na patelni około 3 łyżki oleju, wrzucić mielone mięso, mieszając rozgnieść aby nie było grudek. Podsmażyć aż wyparuje z patelni woda i mięso leciutko(...)mięso i warzywa do garnka, dolać 2-3 szklanki wody, sól, cukier, majeranek, oregano. Jeśli wolimy bardziej zdecydowany smak można dodać również podsmażoną cebulę oraz 2 ząbki czosnku, doprawić dodatkowo papryką i pieprzem.  Pogotować kilka minut,  dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę (może być też skrobia ryżowa lub kukurydziana) rozmieszać z 2-3 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu. Mieszając

głodny alergik
Perliczka po staropolsku 254

wysuszenia się delikatnego mięsa perliczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po około 20 minutach otworzyłem naczynie i polałem perliczkę około 200 ml czerwonego wytrawnego wina. Następnie ponownie przykryłem naczynie i dalej piekłem ptaka w niezmienionej temperaturze. Po kolejnych 20 minutach polałem perliczkę z góry sosem, który wytworzył się(...)półmisek. Na nich ułożyłem zdjęte z perliczki plasterki boczku, a na nich wyjętą z piekarnika perliczkę. Za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą substancję sos pozostały w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu perliczki i polałem nim mięso i warzywa.  Podałem w całości w towarzystwie czerwonego wytrawne wina

Wyprawy kulinarne
Muszelki spod Etny 171

Muszelki spod Etny. Skladniki- -conchiglie rigate Malma -mieso mielone wieprzowe lub wieprzowo - wolowe w kawalku- zmielimy je na dosc duzych "oczkach" w domu -sos pomidorowy -pomidory z puszki -marchewka przepuszczona przez maszynke do miesa na tych samych "oczkach" co nasze miesko -oliwa z oliwek,sol morska,pieprz, czosnek, swieza bazylia.  Wykonanie-  Do garnka dajemy nasze mieso mielone, marchewke

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak w sosie koperkowym 191

   Kurczaka można podawać na różne sposoby. Przeważnie kurczak jest pieczony, z rusztu, lub grilla.My przygotowaliśmy pierś z kurczaka w sosie koperkowym.-1

Maminek kulinarny
Muszelki z kurczakiem 224

Szybki obiad - makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym. Poczułam lato kolejny raz. Inspiracja: [Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 38]Składniki: opakowanie makaronu muszelki podwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki  Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka(...)smażyć na patelni przez kilka minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem.  4. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojone drobno pomidory, posiekaną drobno papryczkę chili i kostkę bulionową. 5. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać dwie łyżki śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszać

Pasja Smaku
Gołąbki tradycyjne 117

odrobinę soli. Do wystudzonego ryżu dodajemy uduszona na patelni cebulę oraz mięso doprawiamy solą pieprzem do smaku, wyrabiamy masę. Na liść kapusty kładziemy farsz zawijamy do środka i na zewnątrz.Układamy w naczyniu żaroodpornym pieczemy ok  1, 5 godz. w temperaturze 180 stopni .Przygotowujemy sos pomidorowy. W garnku zagotowujemy ok 1.5 litra wody dodajemy 1 kostkę

W kuchennym oknie Ewy
Roladki wieprzowe z warzywami w grzybowym sosie 223

mięsa w rulonik.Zwijamy w ruloniki i każdy taki pakunek spinamy wykałaczką.DALSZE OSIEM ROLADEKsmarujemy musztardą, najlepiej ostrą, kładziemy kawałki selera, papryki i marchewki oraz szynkę parmeńską i zwijamy jak wyżej.Około 4 łyżek oleju rozgrzewamy na patelni, na dużym ogniu i kładziemy roladki. Smażymy z każdej strony na brązowo.NIE SOLIMY!Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem.PRZEPIS NA SOS(...)przykryj pokrywką, a jak nie masz to użyj folii aluminiowej , kładąc świecącą stroną do góry.Włącz piekarnik na 200 ° termoobieg.Włóż naczynie z mięsem.Duś 40 - 50 min.Jeżeli  masz roladki nie całkiem zalane sosem, to w połowie czasu wyciągnij naczynie i te z dołu zamień tymi z góry.Po ok. 40 minutach wyciągamy nasze roladki z naczynia

Pasje Jolki
Filet z kurczaka w sosie z musztardy francuskiej 266

rozmieszać z 3/4 szklanki słodkiej śmietany ( jeśli odpowiada nam ostrzejszy smak to dodajmy więcej musztardy ) Gdy mięso już będzie miękkie wlać do niego śmietanę połączoną z musztardą - wymieszać  Wszytko pogotować chwilę , dodać jeśli trzeba soli , szczyptę pieprzu mielonego, sok z cytryny Sos powinien być dość gęstej konsystencji o lekko ostrym smaku  Jeśli wyszedł nam zbyt rzadki to można

Proste Potrawy
Gulasz - kurczak i dodatki 487

lodówki na 30 minut. W tym czasie w głębokim rondlu na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w półksiężyce pora, pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodajemy mięso, całość dusimy, przez około 10 min ciągle mieszając. Następnie dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pod sam koniec dodajemy zsiekany ząbek czosnku, solimy i pieprzymy.  W między czasie powinniśmy przygotować(...)kostki jeżeli nie mamy gotowego), dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiedy bulion będzie gotowy dodajemy do niego całość przygotowaną na patelni. Dusimy ok 20 minut.  Sos możemy zagęścić mąką (rozmieszaną w śmietanie).  Można i polecam dodać świeży koper, niestety ja dzisiaj nie dałam.  Polecam! Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 187

sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną widelcem fetą i jogurtem. Lekko wysmarować

Kulinarny karnet Christophera
ZWIĄZEK AZJATYCKO-WŁOSKI. 173

niewielką kostkę. Jeśli na wędlinę - kroimy w paseczki.3. Na rozgrzany olej/oliwę/masło  wrzucamy obraną cebulkę w całości, po chwili dorzucamy mięso/wędlinę.4. Po chwili dorzucamy resztę składników wymieszanych z sosem sojowym. 5. Wszystko razem dusimy pod przykryciem, co chwilę mieszamy.6. Wkrajamy grzybki i jeszcze chwilę dusimy. 7. Dodajemy przyprawy i odrobinę serka.Dodatkowo:- Gotujemy

Wypisz Wymaluj
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym 154

Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w liściach botwinki smakują rewelacyjnie polane sosem chrzanowym. Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym SKŁADNIKI: pęczek botwinki o dużych liściach 100 g ugotowanego ryżu 250 g mięsa mielonego sól , pieprz 1 szklanka bulionu 1 łyżka chrzanu 200 ml jogurtu naturalnego kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE: Liście botwinki zblanszować w lekko osolonym wrzątku(...)Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić solą i pieprzem.  Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki.  Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem.  Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut. Podaje te gołąbki z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z chrzanem, doprawionego solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczona karkówka w ziemniakach w sosie chrzanowym 231

Pieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.Dla 4-5 osób:- Karkówka 800-1000 g- 3-4 ziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli- dwie(...)Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Wstaw do piekarnika.Po godzinie wyjmij naczynie z piekarnika i odlej wywar do innego rondelka, ziemniaki poprzekładaj mięsem i ponownie włóż do piekarnika na jeszcze 30 minut, ale już bez pokrywki.Bazę pod sos zagotuj.Dodaj chrzan i odparuj sos przez 20 minut na małym ogniu, często mieszając.Po tym czasiedołóż śmietanę, chwilkę zagotuj energicznie mieszając, dopraw

Pasje Jolki