sos do mielonego - 4537 przepisów (strona:183/303)

Kurczak po marokańsku 449

świętach wszyscy chyba cierpimy na przejedzenie i przesyt wszelkiego tradycyjnego jadła. Jasne, każdy je lubi, no ale ile można? Proponuję dzisiaj zatem lekkiego kurczaka w przepysznym słodkawym sosie o smakach typowych dla kuchni marokańskiej, podanego z kaszą kuskus i pieczonym bakłażanem. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetów z piersi z kurczaka, 1 szklanki kaszy kuskus, 50 gram płatków migdałowych(...)bakłażana, 1 czerwonej papryki, pęczka świeżej natki kolendry. 2 łyżek przyprawy garam masala, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry, 1 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, oliwy. Przygotowania kurczaka po marokańsku jest bardzo proste, a efekt oszałamiający. Gotowanie rozpocząłem od pokrojenia piersi kurczaka w poprzek - w plastry o grubości około 1 centymetra

Wyprawy kulinarne
Bataty faszerowane 408

można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty dokładnie myjemy, wycieramy i przekrajamy wzdłuż na dwie części. Wkładamy do blaszki wyłożonej papierem, lekko solimy i pieczemy(...)czasie przygotowujemy farsz. Ser rozkruszamy. Dodajemy do niego drobno pokrojone pomidory suszone, porwaną na małe części szynkę parmeńską oraz posiekaną rukolę (lub szpinak). Przygotowujemy sos: jogurt blendujemy z wyciśniętym ząbkiem czosnku oraz liśćmi kolendry. Przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Gdy bataty się upieką wydrążamy łyżką miąższ ze środka (zostawiając trochę na brzegach). Rozgniatamy go lekko widelcem. Dodajemy miąższ do farszu

Poezja smaku
.775. wegańskie placki i wegańskie inspiracje obiadowe 222

wegańskie dyniowe placki z gorzką czekoladą (w środku) podane z mielonym ostropestem i tahini naturalnym ; kawa bananowa ~ Od czasu opublikowania pierwszej serii obiadowych inspiracji dostałam parę próśb o kolejne, więc udało mi się nazbierać kilka zdjęć moich obiadów i je Wam pokazać :) Nie proście o przepisy, bo pewnie ich już nie pamiętam, potraktujcie je po prostu jako inspiracje :) Wszystkie(...)obiady są wegańskie.  fasolka szparagowa, cukinia, ziemniaki, dynia ze smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet z soczewicy (przepis na pasztet będzie na drugim blogu) cukinia faszerowana granulatem sojowym (z dodatkiem passaty i podduszonych pieczarek

breakfast of dreams
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 229

CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM Dziś zapraszam Was na wyśmienitą tartę - bardzo zdrową, sytą i pełną pysznych, wartościowych składników. Spód do tarty zrobiłam z  cieciorki z dodatkiem mielonych płatków owsianych, dzięki czemu uzyskałam idealną kruchość. Doprawiłam go odrobiną cayenne i kurkumy i zyskał ciekawy i wyrazisty smak. Nadzienie zaś to smaczne warzywa: marchewka, zielony groszek i żółta(...)odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej  doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz chłodzenia ciasta, tartę robi się bardzo szybko. Koniecznie

Słodko-Słony Świat Ilony
Spaghetti bolognese 244

Ostatnio przygotowanie tego dania przekazałam w ręce mojej młodszej córki i muszę przyznać, że daje radę :-). Spaghetti bolognese Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 500 g mielonej łopatki 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z butelki) 1 cebula 1 mała marchewka 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska  pieprz oliwa z oliwek(...)makaronu spaghetti Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i przesmażamy na niej mięso. Mięso przekładamy do garnka w którym będzie się dusił sos pomidorowy, na patelni natomiast szklimy cebulę,  a następnie przekładamy ja do garnka z mięsem i zalewamy sosem pomidorowym. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej, dodajemy do sosu. Wszystko

Kulinarne przygody Gatity
Lekki i zdrowe frytki z selera 391

wszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam! Frytki z selera - jedna duża bulwa selera korzeniowego - sól, pieprz świeżo mielone - 4 łyżki oliwy - pół łyżeczki słodkiej papryki - suszone zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia) Selera płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą, posypujemy(...)daję ich dużo, lubię bardziej doprawione). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 o C na 20-25 minut. Obserwujmy, żeby były rumiane, miękkie i delikatnie chrupiące. Podajemy z ulubionymi sosami i zajadamy

Sajkofanka smaku
Faszerowane bakłażany 184

farsz, pomidory i zakończymy farszem. Na wierz układam plastry mozzarelli o ścieram ser żółty. Każdy może po swojemu :) Faszerowane bakłażany SKŁADNIKI: 2 duże bakłażany  0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku  1 puszka pomidorów 4 ziemniaki średnie ugotowane (al dente) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz  3/4 łyżeczki kminu rzymskiego Pół łyżeczki(...)ostrej 1 łyżeczka bazylii PRZYGOTOWANIE: Z bakłażanów wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Bakłażany i miąższ solimy i odstawiamy.  Na tłuszczu podsmażamy cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Gdy nam się podsmaży mięso dodajemy pomidory i przyprawy.  Bakłażany i miąższ przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Najpierw możemy je podpiec w piekarniku, żeby zmiękła

Zainspiruj się kuchnią
Łosos w sosie Curry czyli bardzo spóźnione Środowe Rybki odc.33 217

Jakiś czas temu przepis podpatrzyłam w Kulinarnych podróżach. Lubie takie połączenia smakowe. Przyznam szczerze, ze dla mnie smakował troszkę zbyt śmietanowo, następnym razem zastąpię zwykłą śmietanę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa grzybowa z zasmażanych maślaków 176

Wpis zawiera lokowanie produktu Dziś mam dla Was kolejny rewelacyjny przepis z wykorzystaniem Maślaków zasmażanych ( Provitus ). Ich delikatny smak sprawia , że nadają się nie tylko do przyrządzania sosów … zapiekanek , ale również wspaniałych zup. Dziś mam dla Was właśnie przepis na zupę. Pachnąca grzybami , sycąca i niesamowicie smaczna trafiła na mój stół kilka dni temu i zachwyciła domowników. Ja podałam(...)śmiało możecie dodać inny makaron , groszek ptysiowy lub też grzanki. Polecam! SKŁADNIKI : * maślaki zasmażane ( Provitus ) – 1op ( 480 g ) * bulion warzywny – 1 l * sól – do smaku * pieprz mielony – do smaku * listek laurowy – 1 szt * śmietana 18% słodka – 125 ml DODATKOWO : * makaron świderki – 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : W garnku gotujemy bulion warzywny ( marchew , pietruszka

Ostra na Słodko
Bazyliowe Włoskie Kopytka "Gniocchi" w pomidorach 134

oraz wymieszaliśmy wszystko razem( BEZ MĄKI ), Odkładamy troszkę ciasta do blendera lub miksera. Dokładamy bazylię w ilości jakiej chcemy, im więcej tym smak  bazylii będzie bardziej intensywny. Wszystko mielimy, blędujemy i dokładamy do ciasta podstawowego. Mieszamy razem. Jeśli nie mamy blendera, bazylię siekamy nożem i dodajemy do ciasta. Teraz dodajemy mąkę (300 gr.) I jak w przepisie głównym wstawiamy(...)solą, szykujemy miskę z wodą lodowata i gdy woda się gotuje formujemy wałeczki i odcinamy nasze bazyliowe kopytka. Gotujemy w wodzie, odcedzamy i jeżeli jemy zaraz to lądują w sosie pomidorowym , mieszamy, posypujemy serem i zajadamy. A jeżeli są na póżniej to odcedzamy do lodowatej wody,następnie z lodowatej do durszlaka, masujemy naoliwionymi palcami i wkładamy do lodówki. Odgrzewamy

Pasje Jolki
Jabłka pieczone z miodem i winem 197

Składniki : 4 soczyste, kwaskowe jabłka 8 łyżek miodu 8 łyżeczek masła pół butelki wina czerwonego, wytrawnego mielony cynamon Przygotowanie: Umyte jabłka kroimy na połówki, usuwamy gniazdka nasienne Układamy w naczyniu do zapiekania wydrążoną strona do góry i w każde nalewamy miód Nakładamy na wierzch po łyżeczce masła, posypujemy cynamonem i całość podlewamy winem (jabłka powinny lekko w winie być(...)zanurzone) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na około 35 min.,podlewając, kilka razy w trakcie pieczenia powstałym sosem. Podajemy na zimno lub na ciepło...pyszne:)  Można upiec w prodiżu (ale wtedy pieczemy o połowę mniej jabłek, w naczyniu żaroodpornym, które zmieści się w prodiżu), ja umieściłam je w blaszanej foremce do babki. Inspiracją był przepis

Proste Potrawy
Pieczony kurczak z pieczarkami 165

często. Po części dlatego,że jest to jedno z chudszych mięs a ja aktualnie bardzo ograniczam kalorie. A przynajmniej się staram. Tutaj duszony kurczak z pieczarkami co daje nam sos do ziemniaków od razu. Przygotowanie jest banalnie proste.    Składniki : * podudzia z kurczaka - tutaj 8 sztuk ale każdy tyle ile potrzebuje na obiad dla swojej rodzinki * duża cebula * ponad(...)masła * łyżka oliwy z oliwek * ulubione przyprawy Przygotowanie : Rozgrzewamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę i gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać ulubione przyprawy do kurczaka ,mieloną czerwoną paprykę. Zalać dużą szklanką wody. Ułożyć kurczaka i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami oraz sałatką z pomidora i cebuli

Magiczne Życie Marty
Pieczeń z grzybami leśnymi 192

parę słów. To jest moje must have w grzybowym sezonie. Pieczeń z dodatkiem grzybów leśnych robi się szybko i nada się zarówno jako danie obiadowe polana sosem lub jako wędlina na kanapki do pracy lub szkoły. Mogłabym ją jeść bez końca. I mimo że nie znam się na grzybach, nie lubię na nie chodzić (byłam raz i nigdy więcej – jestem(...)nudzi mnie to), to uwielbiam je jeść i dzięki tacie (grzybiarz z miłości) mogę z nimi szaleć, bo inaczej chyba bym zbankrutowała.    Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 1 jajko 1 cebula Ząbek czosnku 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie Garść bułki tartej Talerz pokrojonych grzybów leśnych (kilka dorodnych sztuk) Sól Pieprz Olej

Fabryka pomysłów
Jabłka duszone w malinach z whisky na puszystej śmietankowej poduszeczce z karmelizowanymi orzechami 176

Składniki: ( na 2 porcje) 2 małe jabłka około 100-150 gram mrożonych malin łyżka miodu z aronii (bądź innego miodu) łyżka whisky bądź rumu 3 gożdźiki szczypta pieprzu świeżo mielonego kilka kropel soku z cytryny szczypta imbiru szczypta cynamonu 150 g serka mascarpone 4 łyżki kefiru 1 garść łuskanych orzechów laskowych cukier w krysztale: 5 łyżek Przygotowanie(...)dodajemy przyprawy. Podgrzewamy aż maliny zmiękną i rozpadną się na kawałeczki, dodajemy wtedy miód oraz całe obrane jabłka z ogonkami, Jeśli garnuszek jest spory i jabłka są duże a sos nie zakrywa jabłek w całości nic nie szkodzi podlewaj jabłka sosem co jakiś czas i delikatnie obracaj je tak by jabłuszko dusiło się w malinowym sosie. Jabłko ma zmięknąć

KreatywnePiny