obiadu, aby specjalnie zostało go do farszu. Składniki na 9 sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie
Fabryka pomysłówfilmu "Supernatural". Screen z filmu "Supernatural". Poniżej przepis na 4 duże hamburgery. SKŁADNIKI Na kotlet: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego (pół na pół) 2-3 łyżeczki musztardy do smaku: sól, pieprz, majeranek jeżeli posiadacie, to nieco sosu sojowego Pozostałe: 4 bułki do hamburgerów 1 czerwona cebula 1-2 pomidory 3 ogórki kiszone kilka liści sałaty
Passions hobbies lifepieczarek por (biała część) 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików) łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa (drobne oczka). /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchenkurczaka sól 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 1 łyżka stołowa brązowego cukru 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu Dodatkowo: 8 kromek chleba tostowego 1 mały pęczek rukoli 50 g sałaty lodowej 4 łyżki stołowe majonezu 1 łyżka stołowa sosu chili 50 g suszonych żurawin Dzisiejszy pomysł na pyszne śniadanie - to wyjątkowa kanapka z soczystymi kawałkami kurczaka, sałatą
Świat Domowej Kuchnikapusty kiszonej 1 papryka czerwona 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do dań z kapusty 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sos: 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy
Kolorowy Przepisownikkostkę. Mięso razem z cebulą podsmażam na maśle. Mąkę mieszam z wodą, wlewam do mięsa. Wsypuję paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Duszę na małym ogniu 30 minut. 2. Pieczarki kroję w plasterki. Dodaję do mięsa. Duszę kolejne 30 minut. Sos doprawiam do smaku pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Podaję z ryżem lub ziemniakami. Do przyprawienia potrawy użyłam
Tradycyjna kuchnia Kasibędzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki 1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego 1 duży ząbek czosnku (drobno posiekany lub zmiażdżony) opcjonalnie przecier pomidorowy 2 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazacznie chodzić, to nie wiem jak cokolwiek ogarnę w domu Dziś szybki, ale baaardzo pyszny obiad. Sos do makaronu z warzywami i jabłkami jest ciekawą kombinacją. Lekki i pyszny! SKŁADNIKI 4 porcje makaronu spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 średnie cebule 2 czerwone papryki 2 marchewki 2 średnie jabłka (najlepiej szara reneta) 2-3 ząbki
zabawa smakiempapryki ser biały bałkański pieprz, oliwa z oliwek sok z połówki limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz sos chili posiekany szczypiorek Mamy nadzieję, że przygotujecie ciasto "Szpinakowiec" w Waszych domach i pochwalicie się jak Wam smakowało, a może będziecie mieli pomysły na udoskonalenie. Czekamy na odzew z Waszej strony :) Pozdrawiamy i życzymy miłego weekendu. Długiego weekendu
vegetaniegotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron podajemy z sosem
OstryKęsróżne odmiany, dla ciekawszego smaku) 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych i kardamonu 1 łyżka soku z pomarańczy + 1 łyżeczka skórki z pomarańczy szczypta soli 2 łyżki masła 2 łyżki gęstej śmietany sos karmelowy (najlepiej z tego przepisu ) Przygotowanie: Zrób ciasto. Wymieszaj mąkę i sól w dużej misce. Dodaj posiekane masło
Gotowanie to kochanieziemniaczana zapiekanka Gdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :) składniki: 1 kg ziemniaków 70 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) 1 cały por 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 duże pomidory bez skórki 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka 15 dag żółtego sera(...)skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy z 2 jajkami oraz rozpuszczonym masłem. Dodajemy do sosu ulubione zioła. Polewamy
Bon Appetit MałgorzatyKlops można podawać na ciepło z sosem lub na zimno do kanapki. Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis. Mięso na obiad nr 54 (11/2013). Polecam! Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatka/karkówka) 3 jajka 2 cebule 3 czerstwe kajzerki woda lub mleko do namoczenia bułek 1/2 czerwonej papryki 1-2 ogórki konserwowe sól, pieprz suszony
Kuchnia domowa Aniswoich pomysłów na jej przygotowanie – z farszem meksykańskim. Jest mięso … kukurydza … ryż i ostry sos , który sprawia , że danie nie tylko świetnie smakuje , ale jest też niesamowicie sycące! Spróbujecie? SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) - cukinia – 2 szt - mięso mielone – 400 g - jajko – 1 szt - ryż – 100 g - papryka czerwona – 1 szt - kukurydza
Ostra na Słodkoprzed pieczeniem. Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi. Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam tylko wodę, nie płuczę jej) i przepłukaną kukurydzę i/lub groszek
Codzienna kuchnia niecodziennakurczaka lub indyka około 0,5 kg panierka: sezam mielony 2 łyżki siemię lniane mielone 2 łyżki mąka kukurydziana lub tapioka 1 łyżka przyprawy: papryka słodka 0,5 łyżeczki, szczypta pieprzu, szczypta imbiru, czosnek granulowany, sól sos sojowy bezglutenowy do marynowania (niekoniecznie) olej do smażenia Przygotowanie: Filet pokroić w poprzek na kawałki, skropić sosem sojowym
głodny alergikoregano, Warstwa mięsna Cebulę podsmażyłam na patelni na oliwie, po chwili dodałam starty czosnek. Następnie wrzuciłam mięso mielone i razem smażyłam ok. 15 min. Przyprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką, chili. Mięso zalałam pomidorami z puszki i smażyłam, aż sos się zredukuje. W osobnym naczyniu lekko podsmażyłam pieczarki oraz kukurydzę. Warstwa warzywna Foremkę wysmarowałam lekko oliwą
bastalenagotowania. Na patelni na małym ogniu podgrzewamy mascarpone, dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt, rozdrobione kawałki łososia wędzonego, sól, świeżo mielony pieprz, startą gałkę muszkatołową, koperek, kapary (opcjonalnie) i podgotowane szparagi. Wszystko razem podgrzewamy kilka minut na małym ogniu. Makaron podajemy z sosem
OstryKęsktórym możemy "maczać" mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego. Zaczynamy: Składniki: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka
Smaki Edytyczerwona papryka * awokado * ogórek * pomidorki koktajlowe * dressing : oliwa z oliwek, sok z cytryny, pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Awokado, ogórka i paprykę czerwoną pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce. Składniki sosu wymieszać, polać przed podaniem sałatki. Idealnie smakuje z czosnkowymi grzankami
Magiczne Życie Martyzjeść go potem do chleba. Składniki na 10 sztuk: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić drobno, paprykę i cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju usmażyć mięso
Fabryka pomysłówmąki pszennej bułki do hamburgerów (gotowe lub np. z tego przepisu ) sałata lodowa sos chili mąka jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia Kurczakburgery - Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w mleku przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie ją odsączamy. Umyte mięso mielimy wraz z czosnkiem, dodajemy bułkę, jajko, łyżkę bułki tartej i przyprawy. Łączymy wszystkie składniki(...)każdy fragment mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia (z obu stron)**. Każdą bułkę przekrawamy wzdłuż. Na spód kładziemy usmażonego kurczaka, na niego dajemy poszatkowaną sałatę, polewamy sosem chili, a następnie przykrywamy górną częścią bułki. *gdy masa okaże sie "za rzadka" można dodać więcej bułki tartej **ważne aby nie "przesmażyć" kurczaka, ponieważ może on stać się
Słodka Stronaząbki pokrojonego w plastry czosnku tymianek sól morska, grubo mielony czarny pieprz Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Nacieramy marynatą rybę i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Zamarynowaną rybę układamy na blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyła pyszna... :-). Można również wykorzystać ziemniaki, które pozostaną nam z poprzedniego dnia. Z podanych ilości wychodzi bardzo pokaźna zapiekanka, my zajadaliśmy ją przez dwa dni. Najbardziej smakowała nam z sosem czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku(...)sosem jogurtowym, jogurtowo-czosnkowym, ze śmietaną, sosem pieczarkowym, itp.itd. U mnie z sosem jogurtowo-czosnkowym, posypane kiełkami rzodkiewki i brokuła. Sos jogurtowy: - kubek jogurtu naturalnego (u mnie bałkański-340g) - 2 ząbki czosnku - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka majonezu (nie jest to konieczne) Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, posolić, dodać jogurt, majonez (gdy dodajemy), świeżo mielony pieprz
Smaczne Zdroweząbki czosnku 4 plastry makaronu lasagne ½ szklanki bulionu Bagietka Świeżo mielony pieprz, estragon Oliwa Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy około 3-4 minut aż będzie lekko twardawy. Podczas gotowania makaronu potrząsamy garnek, aby płatki nie przywarły do siebie. W czasie kiedy gotuje się makaron przyrządzamy sos. Pieczarki dokładnie myjemy i siekamy na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę
Kolizje Smakówsosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!! Składniki na klopsy z ziołami 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona(...)mleku) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego lubczyku lub 2 łyżki suszonego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego mąka do panierowania olej do smażenia Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone
Rozpustne gotowanieKurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości jego wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy na połowy w poprzek i jeszcze raz na pół – tak, aby z każdej uzyskać 4 raczej cienkie(...)smażymy pieczarki, do zrumienienia. Dodajemy do nich czosnek, ½ kostki grzybowej (polecam Wam borowikowe z Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka usmażone wcześniej i gotujemy do zgęstnienia sosu, na małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami
Karo in the Kitchenuwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku ./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól, pieprz świeżo mielony 500 g makaronu spaghetti Co do bulionu: na blogu(...)korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj: BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos, konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, mieszam z sosem orzechowym i podaję. Świetnie pasuje lampka
W kuchni Karmel-itkiLasagne to danie dla tych, którym od czasu do czasu kalorie nie straszne. Nie namawiam, żeby jeść ją na obiad w każdy weekend, bo raz na
bistro mama