aside for a while. Mięso pokrój w mniej więcej centymetrowe plastry. Na talerzu wyłóż porcję warzyw, kilka plastrów mięsa, wszystko sowicie zalej sosem i jedz! Jeśli masz ochotę ugotuj do tego ziemniaki, makaron, ryż czy ukrój kromkę chleba – wszystko będzie do tego pasowało. Smacznego! Cut the meat into approx 1 cm slices. Put on the plate a portion
Martyna Cookspomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi lub podajemy w ich towarzystwie. WSKAZÓWKI: do podania makaron farfalle, ryż, kasza kuskus, kasza jaglana
Kopystką po garachsolą) dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Do gotującego się wywaru wrzucamy pulpeciki. Gotujemy,aż nie wypłyną na wierzch. Odcedzamy. Nakładamy (wcześniej przygotowany) sos pomidorowy, na niego układamy pulpety. WSKAZÓWKI: Podajemy z ryżem,makaronem lub samoistne danie (u mnie liście makaronu), posypane delikatnie parmezanem
Kopystką po garachobsmażamy czosnek z cukinią. Gdy cukinia będzie półtwarda dodajemy krojone pomidor. Dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do sosu pomidorowego z cukinią. Starannie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Posypujemy każdą porcję posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniapokroiłem schab na porcje obiadowe i dodałem włoszczyznę. Wstawiłem na 40 min / 180 st. C do piekarnika. Schab rozpływał się w ustach :) Sos wyszedł przepyszny :) Można go podawać z chlebem, ziemniakami lub makaronem :) Polecam ! Smacznego
chleba naszegoWłoski makaron cannelloni w kształcie rurek faszerowany wieprzowym mięsem mielonym w sosie pomidorowym. Całość polana sosem beszamelowym, posypana tartym serem i zapieczona. Czytaj dalej
Przepisy Kulinarnewino. Ale Jamar w swojej ofercie posiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje. Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie zapiekanki zamieszczała na blogu byłyby ich co najmniej
Życie zaczyna się w kuchnimoczenia natka pietruszki sól, pieprz , majeranek, ziele angielskie , liść laurowy, maggi i wegeta (opcjonalnie) odrobina soku z cytryny pół opakowanie makaronu typu łazanki 2-3 litry wody 2 łyżeczki mąki śmietana do zup i sosów Wykonanie: Skrzydełko z indyka umyć, włoszczyznę obrać. Marchew pokroić w talarki , pietruszkę , kawałek selera , por przekroić na mniejsze kawałki. Skrzydełko zalać wodą(...)przegotowanej razem zamieszać i dodać 1/4 opakowania śmietany do zup i sosów. Razem wszystko zamieszać , dodać chochelkę gotującej się zupy , a następnie przelać śmietanę z mąką i woda zupy , cały czas mieszając. Spróbować zupę i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku wg własnych upodobań. Zupę podawać z makaronem łazanki . Smacznego
Aromatyczne Podróżeaside for a while. Mięso pokrój w mniej więcej centymetrowe plastry. Na talerzu wyłóż porcję warzyw, kilka plastrów mięsa, wszystko sowicie zalej sosem i jedz! Jeśli masz ochotę ugotuj do tego ziemniaki, makaron, ryż czy ukrój kromkę chleba – wszystko będzie do tego pasowało. Smacznego! Cut the meat into approx 1 cm slices. Put on the plate a portion
Martyna Cooksnadaje smak kluchom, pomidor je zakwasza a szczypior zaostrza całość. Porcja na dwie osoby: - 1,5 szklanki dowolnego ugotowanego makaronu ( świetnie sprwdzi się niewykorzystany makaron z obiadu ) - 2 średnie pomidory - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 3 łyżki siekanego szczypioru, pora bądź cebulki dymki - 2 łyżki majonezu, sól, pieprz do smaku Z pomidorów należy usunąć pestki, ich obecność sprawi
kawawszklancepowstanie nam sos (około 40-60 min.). Zaletą tego gulaszu jest to, że nie trzeba go zagęszczać żadną mąką, dzięki fasoli i porowi sos sam się wystarczająco zagęści :). Podajemy z kaszą, ryżem lub makaronem. Smacznego
Moje-pitraszenieMoje dziecko zasiadło dziś na balkonie z wielkim notesem i piórnikiem pełnym kredek i zaczęło sporządzać listę potraw na grilla. Prostsze słowa zapisywała, trudniejsze rysowała - kiełbasa
Czary - gary w kuchnirazu przełożyć na talerz. Uwaga: powinny być jędrne i zielone. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Szparagi przekroić na 3 części. Do miski wsypać makaron, dodać pomidory, szparagi (część główek pozostawić do dekoracji). Przygotować sos: sok z cytryny wymieszać z olejem. Przyprawić solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Lekko wymieszać. Na sam koniec dodać granulowany twaróg i pozostawione do dekoracji
UgotowaćDodać mąkę i zrobić delikatną zasmażkę , następnie dodajemy koncentrat i dokładnie łączymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, cukrem, majerankiem, oregano i papryczką. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, nakładamy na talerze , polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem
Camilla w kuchniSmaczna i prosta w przygotowaniu wiosenna sałatka na bazie pełnoziarnistego makaronu i świeżych warzyw. Danie jest lekkie gdyż nie zawiera sosu na bazie majonezu - za dressing wystarczy oliwa z oliwek i przyprawy. Taką sałatkę bez problemu zapakujecie do lunchboxa i zabierzecie do pracy, nie trzeba jej nawet odgrzewać. Podane proporcje wystarczą na dużą porcję (na dwie standardowej wielkości miski
Milion SmakówMam wrażenie, że natka pietruszki nie cieszy się takim powodzeniem jak powinna... tzn. pewnie każdy powie, że używa, a jakże, ale jak przyjdzie co do czego
Czary - gary w kuchnicałości, tworząc smakowite smażone, pieczone lub duszone potrawy. Z polędwicy możemy przyrządzić wiele ciekawych dań z różnymi dodatkami, a także podawać ją w rozmaitych pysznych sosach (np. orzechowym, śmietanowo-musztardowym, pieprzowym) w towarzystwie ziemniaków, makaronów (rurki, wstążki) lub pysznych kasz. My pokażemy Wam polędwiczkę wieprzową w nieco niecodziennej panierce :) Do smacznego! Artykuł Polędwiczka wieprzowa – będzie smacznie pochodzi z serwisu
Ciasna Kuchniadokładnie wymieszać. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub wodę, wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut. W między czasie ugotować makaron. Makaron wyłożyć na talerz, posypać potartym serem i polać gorącym sosem. Na koniec obsypać listkami bazylii. Danie było rewelacyjne. polecam
Kuchnia Pokoleńsezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniaŚwieży makaron Tagliatelle, krewetki, do tego suszone pomidory, natka pietruszki i sos Gorgonzola to idealna propozycja na obiad każdego dnia :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldBardzo lubię takie proste włoskie dania. A połączenie mięsa, makaronu i sera to dla mnie połączenie idealne. Do tego sos pomidorowy i jestem w niebie ;) 14 rurek cannelloni kulka mozzarelli Farsz: 500g mięsa mielonego wołowego cebula 3 ząbki czosnku sól morska prowansalska, pieprz łyżka koncentratu pomidorowego łyżka przyprawy do pomidorów 7 dag sera grana padano 2 łyżki oleju Sos: 700ml
Smakołyki Asikurki , podsmażyć, dodać rosołek w kostce rozpuszczony w szklance gorącej wody, gotować ok 15 minut, dodać śmietanę, sól pieprz do smaku i zioła prowansalskie. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchnipodsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz do smaku. (Sos można zagęścić łyżką mąki ale niekoniecznie.) Podawać z ryżem, makaronem, lub ziemniakami
Darcia w kuchnipokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć. Jogurt wymieszać z majonezem, startym czosnkiem i przyprawami. Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w kosteczki. Makaron ugotować i wystudzić. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem czosnkowym. Odstawić na minimum godzinę, aby smaki przeszły
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapasteryzujemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 150 stopni przez 30 minut. Nasz sos wyszedł gęsty i ma widoczne kawałki pomidorów. Jak ktoś lubi gładki sos to może go zblendować ale mimo wszystko np. do makaronu czy zupy wyczuwalne cząsteczki na pewno będą lepsze Smacznego
Kuchenne Wariacjerozgrzej na dużym ogniu oliwę i dodaj mięso wraz z marynatą. Dodaj szparagi (lub fasolkę) i pieczarki i smaż aż mięso się zarumieni a sos zgęstnieje, przez około 10 minut. Podawaj danie z ugotowanym makaronem lub ryżem, posypane posiekaną dymką. Smacznego! English version Easy teriyaki steak with mushrooms and asparagus (3-4 servings) Ingredients: 650 g beef steak sliced against
karmelowyzeszkli dodać pulpety - Zalać wszystko sosem paprykowym oraz dodać groszek dusić wszystko ok 15 minut co jakiś czas przemieszać jakby był sos zbyt gęsty można dolać troszkę wody podawać np z makaronem
W królestwie smaków Beatystrony, zalewamy przecierem, dodajemy zioła i dusimy na bardzo małym ogniu około 3-4 godziny (w szybkowarze wystarczy 1,5 godziny). Po tym czasie sos pomidorowy doprawiamy cukrem, solą i pieprzem, gotowe. Podajemy z makaronem
Rozpustne gotowanieMakaron w postaci dużych, prostokątnych płatów, zapieczony z farszem pod sosem beszamelowym to idealna potrawa na obiad we dwoje lub kolację ze znajomymi. Włosi kochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz
Bon Ton Italiapapryki i pod przykryciem na wolnym ogniu gotowałam do miękkości warzyw – około 15 minut. Mąkę pszenną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gulasz podałam z makaronem mini lasagne
Kuchenne zapiski Edytyodrobinie masła 4. Gdy całość jest gotowa, zdjąć patelnię z ognia i dodać śmietanę. Mieszać całość dokładnie. 5. Ugotować makaron al dente 6. Ułożyć makaron na talerzach, pośrodku zrobić gniazdko i położyć w nie sos. 7. Całość posypać startym serem i świeżą posiekaną natką pietruszki Smacznego
KreatywnePinypomysłu na obiad najczęściej robię jakiś szybki makaron albo szybką domową chińszczyznę w oparciu o dwa dodatki sos sojowy i olej sezamowy. Nie ważne co bym dodała danie zawsze jest pyszne, bo smak oleju sezamowego uwielbiamy. Dzisiaj taka właśnie potrawa z polędwiczką wieprzową w roli głównej. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj następna po grilowanej wołowinie, odsłona pho. Zupy, która ratuje ludziom życie. Zupy, która w niektórych kręgach rywalizuje z niedzielnym schabowym i często z nim wygrywa
slodkokwasnaplliczi - polecam. Saigon oferuje obiady na dowóz, organizuje przyjęcia okolicznościowe i bankiety. Saigon ul. Jana III Sobieskiego 14 godziny otwarcia: codziennie 11.00-22.00 Tofu w sosie słodko-kwaśnym Wino z liczi Kalafior z pomidorami Makaron sojowy z warzywami Sake Wnętrze restauracji Vegetable fricassee I ate this one-plate dish in Budapest. Plus baked potato quarters – tastes heavenly
Qlinarnie i Qlinarniesmażyć. Śmie tanę wymieszać z Ricottą i dodać do mięsa ( w razie potrzeby doprawić ) . Dobrze wszystko połączyć i na koniec dodać pastę paprykową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, wymieszać z e sosem, posypać szczypiorkiem i Go rgonzolą...... Smacznego
Gaździnka warzyposolić do smaku i pogotować około 15 minut. Dodać tuńczyk ( odlać nadmiar oleju ) i od razu zakończyć gotowanie sosu.W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, odcedzić ( nie płukać ! ) i od razu dodać do sosu . Dokładnie wymieszać i podawać gorący. SMACZNEGO
zielonacukinkapapryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami
Walijskie Pichceniesmażymy około 3 minuty, potem te miękkie (około 10 minut). Dodać sos i szybko doprowadzić do wrzenia. Dokładnie wymieszać, aż warzywa połączą się z sosem. Zagęszczamy mąką. Pyszne! Szczerze polecam Warzywa możecie podać z makaronem ryżowym podawanym ze świeżą kolendrą ;-) Pozdrawiam cieplutko!!! AKCJA KULINARNA
SMYKWKUCHNIlodowce. Większość przepisów w necie bazuje na tym ze makaron do niej zalewa się woda i czeka aż zmięknie, ja daje makaron suchy, który i tak zmięknie pod wpływem wilgotnych dodatków, sosu i warzyw. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNoodle to kolejne z tych dań, które może mieć milion wersji smakowych i nigdy mi się nie znudzi. W dodatku jest syte i robi się je
Fabryka pomysłówindyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i groszkiem, zatopione zostało w sosie bolońskim Jamar . Jest naprawdę pysznie! Danie podaję najczęściej z krótkim makaronem typu świderki, penne, kolanka lub kaszą, brązowym ryżem. Gdy jesteśmy bardzo głodni wcinamy ot tak, ze świeżą bagietką. Składniki: 500 g mięsa mielonego(...)mieszam, formuję małe klopsiki. Duszę je na oddzielnej patelni z tłuszczem, przekręcam od czasu do czasu, aby każda strona się równomiernie usmażyła. Gotowe wrzucam na patelnię z warzywami, dodaję sos boloński Jamar , przyprawiam w razie potrzeby. Do mojego dania wykorzystałam sos boloński Jamar Gotowe! Smacznego
Zasmakuj Kuchniłyżki sosu sojowego2 łyżki sosu rybnego (można pominąć i ugotować wywar rybny)1 łyżeczka currypół łyżeczki kurkumy1 łyżka sosu chili1 łyżeczka tartego imbirułyżeczka granulowanego czosnku200 ml mleczka kokosowegosól, 3 łyżki posiekanej kolendrypieprz cytrynowysok z 1/4 limonkiszczypta płatków chilichiński makaron albo makaron ryżowyszczypiorekoliwa z oliwek do smażeniaGotujemy wywar z piersi kurczaka i włoszczyzny. Gdy piersi są ugotowane kroimy(...)minuty przed końcem gotowania się zupy. Zupę doprawiamy curry, kurkumą, sosem sojowym, sosem rybnym, płatkami chili, tartym imbirem, czosnkiem, sokiem z limonki, pieprzem cytrynowym. Pod sam koniec wrzucamy do zupy sałatę i zdejmujemy z ognia. Wlewamy mleczko kokosowe. Dekorujemy kolendrą oraz szczypiorkiem. Podajemy z makaronem ryżowym albo chińskim.zupa tajska
Bon Appetit Małgorzatyproduktów (dotyczy to zwłaszcza żywności szybko psującej się). Jeżeli jednak okaże się, że poprzedniego dnia przeliczyłe(a)ś się z ilością przygotowanego jedzenia, np. ugotowałe(a)ś za dużo makaronu postaraj się to wykorzystać. Zmodyfikuj zaplanowany wcześniej posiłek – zamiast ryżu z warzywami i serem przygotuj makaronową zapiekankę. Planując kolejne potrawy zwracaj uwagę na to co już masz w lodówce – jeżeli(...)wykorzystanie innych produktów, które być może musiał(a)byś wyrzucić. Przecier pomidorowy (najlepiej domowy) lub pomidory w puszce – stanowią bazę do pysznego sosu pomidorowego, idealnie nadają się jako dodatek do pozostałego z poprzedniego dnia makaronu, ryżu czy kaszy. Kukurydza/groszek/fasola konserwowa – nieodłączne składniki wielu sałatek – jeżeli w lodówce znajduje się więdnąca sałata lub kawałek fety, z którym nie do końca wiadomo
moj przepis naakurat została z poprzedniego dnia lub ewentualnie ryżu. Pęczak z makaronem warzywnym z marchewki Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1/2 opakowania spaghetti z marchewki Fit&Easy 250 g brukselki 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 szklanki ugotowanego pęczaku olej do smażenia sól pieprz szczypta chili sos sojowy opcjonalnie natka pietruszki Wykonanie: Szalotkę i czosnek obieramy(...)rozgrzanym tłuszczu na patelni. Brukselkę kroimy na pół, wrzucamy na patelnię, chwilę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy makaron z marchewki i pęczak. Wszystko przyprawiamy solą, chili i pieprzem, patelnię przykrywamy i smażymy przez 2-3 minuty. Podajemy posypane natką. Opcjonalnie dosmaczamy sosem sojowym
Kulinarne przygody Gatityugotować ulubiony makaron, dodać składniki na które mamy ochotę, przyprawić i pyszne danie gotowe. Miernikiem ich efektowności jest nie tylko smak, ale też kształt makaronu. Do sałatki użyłam włoskiego makaronu cappelletti. Te małe „kapelusiki” pochodzące z Emilii Romagni są dość popularne we Włoszech i stanowią składnik wielu tradycyjnych potraw. W sałatce sprawdziły się również znakomicie. Ten bogaty bukiet smaków bardzo(...)kurczaka 1 średni brokuł 1 średni por 1 puszka kukurydzy 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 2-3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru sól Sos 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonezu Instructions Makaron Capellatti gotujemy według przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy krótko w lekko
Wędrówki po kuchnidrobno pokrojona Poza tym potrzebujemy: 1 duży pęczek Morning Glory, czyli szpinaku wodnego 100-150 g makaronu azjatyckiego pszennego lub ryżowego 500 ml azjatyckiego bulionu lub bulionu drobiowego oraz gotowane mięso kurczaka np. z tegoż bulionu, ewentualnie bulionu warzywnego (opcja wegańska) 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml mleczka(...)patelnię wlewamy filiżankę wywaru, gotujemy 2 minuty, wlewamy zawartość patelni do garnka z bulionem, zagotowujemy, jeśli trzeba doprawiamy do smaku sosem sojowym. Zostawiamy na wyłączonym gorącym palniku i przygotowujemy miseczki. Do każdej nakładamy sporą kupkę gorącego makaronu, kładziemy obok niego pokrojony na paski panierowany tofu (powinien być ciepły), ciepłe mięso z kurczaka (lub przelane wrzątkiem paski kapusty pekińskiej), kiełki
Kuchnia Prezydentowej