doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem. A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz: 100 g świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka w płatkach
Stare Garymakaron, oczywiście al dente Gdy cebulka się zeszkli dodajemy śmietankę (18% - 36%) i dodajemy sery Na koniec dodajemy groszek Doprawiamy obficie kolorowym, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli Sos łączymy z makaronem i przekładamy do formy. Następnie układamy warstwę bakłażana i zalewamy wszystko beszamelem Wstawiamy do piekarnika na 180-200st na 30-40min, żeby beszamel się
Olikowa kuchniazastapilam makaronem. Owoce goji wygladajace jak rozsypane czerwone koraliki nadaja tej potrawie tylko urody i charakteru.Skladniki:400 g lososia ( swiezy lub mrozony-wczesniej rozmrozic)400 ml mleka kokosowego2 lyzki czerwonej curry pastysol,cukiertymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonkijagody gojiWykonanie:Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry i zagotowac.Zmniejszyc moc palnika i odparowac sos do uzyskania kremowej konsystencji.Do(...)sosu dolozyc filety fososia.Dusic je w zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke z limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany sos podajemy z ugotowanym makaronem
Czary - gary w kuchniSpaghetti z rybą – wersja dla wegetarianów i nie tylko:) Czas trwania: 20 min Ilość porcji: 4 porcje Składniki: 400 g makaronu 5-6 pomidorów lub pomidory kawałki w puszce 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka przecieru pomidorowego sól pieprz zioła (oregano, zioła prowansalskie, bazylie ) 50 g sera żółtego Przygotowanie: Pomidory obrać ze skóry(...)gotować około 10 minut od czasu do czasu mieszając, żeby woda z pomidorów odparowała. Pod koniec gotowania dodać ulubione zioła. Odcedzony makaron wyłożyć na talerz, polać sosem i posypać startym na drobnych oczkach serem żółtym. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Podsmażyć pomidory 3. Dodać tuńczyka 4. Dodać przecier pomidorowy
KuchniaWeDwoje.plporcje): 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki masła 50 g orzechów arachidowych 150 ml bulionu warzywnego łyżeczka soku z cytryny papryka ostra, czosnek granulowany łyżeczka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz pół paczki makaronu spaghetti Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Orzechy wkładamy do woreczka i uderzamy tłuczkiem do mięsa, aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki. Podprażamy(...)rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy przez chwilę. Zasmażkę dodajemy do orzechów. Zalewamy je bulionem i mieszamy. Do sosu dodajemy przyprawy, sok z cytryny i sos sojowy. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy z makaronem
e-PrzepisyKulinarneroku przed wyjazdem na wakacje, musimy przygotować nasze żołądki na śródziemnomorskie pyszności :) Tym razem Spaghetti z mulami w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: 300-400 g makaronu mule (świeże lub ze słoika w sosie własnym) 2 puszki pomidorów krojonych 100ml białego wina 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryczka chili, oregano, parmezan, bazylia Cebulki pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać(...)momentu, aż odparuję. Wtedy dodać pomidory z puszki, ostrą paprykę, oregano, sporo świeżo mielonego pieprzu i szczyptę soli . Do sosu dodać małże, pomieszać i krótko dusić je pod przykryciem. Na sam koniec dodać ugotowany al dente makaron i dobrze wymieszać. Danie Podawać oprószone tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii. MammaMia
MarciochaKucharzygotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą), przekładamy do garnka. W między czasie: Truskawki myjemy, szypułkujemy, i razem z cukrem oraz śmietaną blendujemy. Sos dodajemy do makaronu, dokładnie łączymy z makaronem. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenZapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów: sojowego,rybnego i ostrygowego, jest naprawdę fajną i pyszną propozycją na obiad. Składniki: filety z dowolnej ryby 1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 1 mała cebula kawałek zielonej części pora garść kiełków fasoli mung(...)korzenia imbiru dymka 2-3 ząbki czosnku grzybki mung skórka z limonki sok z połowy limonki sos rybny sos ostrygowy sos sojowy czarny sezam olej sezamowy do smażenia warzyw olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia do smażenia ryby sól pieprz makaron ryżowy papryczka chili ( niestety u mnie jej zabrakło) Składniki na tempurę: 3 łyżki mąki kukurydzianej np. firmy Kupiec
potrawyregionalneilością cebulki i żółtego sera, jest daniem dosyć kalorycznym, ale jakże smacznym. Polecam je szczególnie na okres jesienno - zimowy, bo dostarcza mnóstwo energii. Potrzebne nam: - pół paczki makaronu spaghetti - słoik (520 g) sosu bolognese - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki - 1,5 dużej cebuli - 3 duże ząbki czosnku - sól, pieprz - papryka słodka i ostra - zioła(...)minut). Doprawiamy solą i pieprzem, papryką i czosnkiem w pudrze. Dodajemy sos i przecier, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dusimy przez parę minut, dopóki sos się nie zagotuje. Doprawiamy sporą ilością ziół prowansalskich. Podajemy z makaronem, posypane sporą ilością żółtego sera
W poszukiwaniu inspiracjimoże przygotować własną. Tutaj dołożyliśmy jeszcze od siebie grzyby mun… są niesamowite w smaku. Zamiast dorsza, można użyć innej ulubionej ryby. Składniki 125 g makaronu chow mein 250 g filetu z dorsza sos sojowy sos ostrygowy 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki oleju rzepakowego 250 g mieszanki chińskiej 1 ząbek czosnku(...)Następnie oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym. W tym samym czasie warzywa podsmażamy na oleju, na dość wysokiej temperaturze. Do warzyw dodajemy makaron, grzyby , posiekany czosnek oraz imbir, sos ostrygowy ( 2 łyżki ) i sojowy, szybko podsmażamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki. Podajemy razem ze smażoną rybą. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable
R'n'G KitchenPieczona papryka, pomidory, marchewka, czosnek, cebula- to główne składniki pysznego sosu w wegetariańskim wydaniu. Do tego tarty, kremowy i delikatny ser mozzarella oraz chrupiące orzeszki piniowe- a wszystko to w towarzystwie ulubionego makaronu np.; spaghetti. Danie zachwyci smakiem nawet mięsożerców! 😋 4 porcje: * pomidory (np. w puszce/słoiku)- 500 g * papryka czerwona- 2 duże szt. * marchewka- 1 średniej wielkości * cebula(...)zetrzeć na tarce, dodać do cebuli i podsmażyć około 5 minut. Do warzyw wlać pomidory, dodać paprykę z czosnkiem i smażyć kolejne 5-7 minut. Sos doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Podawać z makaronem spaghetti, posypać startą mozzarellą i orzeszkami piniowymi. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaWłoch Makaron z puree z dyni i masłem truflowym zwieńczył moją sobotę – kolacja była przepyszna Zobacz też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić? Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym Przepis na makaron z puree z dyni i masłem truflowym Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 15 minut Składniki - 300 g puree z dyni
Kuchnia BazyliiDziś obiad na szybko ale za to pysznie i zdrowo. Makaron pełnoziarnisty z cieciorką w sosie pomidorowym to mnóstwo wartości odżywczych na jednym talerzu. Obiad wegański i bez dodatku tłuszczu. Cieciorka zwana też ciecierzycą jest zdrowa, smaczna a przede wszystkim bogata w duże ilości białka. Wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo. Dlatego polecam włączyć cieciorkę(...)swojego menu. Do przygotowania obiadu użyłam cieciorki w sosie pomidorowym firmy Primavika . Składniki: * słoik cieciorki w sosie pomidorowym (280 g) * około 150 g (przed gotowaniem) makaronu pełnoziarnistego- ja użyłam nitki * posiekana natka pietruszki Wykonanie: Makaron ugotować al dente w lekko posolonej wodzie. Ugotowany odcedzić na sitku. wsypać do garnka, zalać cieciorką w sosie pomidorowym i wszystko
Zrób to smacznieMakaron w wersji bezmięsnej. Mój narzeczony i tata byli naprawdę zaszokowani jak coś bez mięsa może być tak dobre... Zebrałam dużo pochwał za tak nieskomplikowane danie :) Składniki na penne w sosie pomidorowo - paprykowym (4 porcje): 7 dużych pomidorów 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki przecieru pomidorowego cebula łyżeczka chili oregano bazylia sól pieprz 1/2 pęczka szczypiorku Pokroić cebulę w drobną kostkę(...)pokroić w słupki, a potem na trzy części, smażyć na patelni. Dołożyć przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić aż wszystko zmięknie. Na koniec nałożyć sos na ugotowany makaron i posypać posiekanym szczypiorkiem
Karola gotujeCukinia ma wiele twarzy :) zwłaszcza, w pełni sezonu ... Dziś jej odsłona w połączeniu z makaronem i kurczakiem w śmietanowym sosie. Bardzo smaczne, proste połączenie. Składniki: makaron 1 pierś z kurczaka 1 cebula ząbek czosnku 1 cukinia olej koperek śmietana 18% sól pieprz słodka i ostra papryka Wykonanie: Na niewielkiem ilości oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, a następnie czosnek. Dodajemy
Walijskie Pichcenieugotować al-dente. W międzyczasie wymieszać śmietanę, starty ser, jajka- dodając odrobinę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Szynkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić razem z groszkiem i sosem do ugotowanego makaronu. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, wlać gotowy makaron. Piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 st (lub 170 w funkcji termoobieg) przez około 35 minut. Ps. do zapiekanki
Tradycyjna Kuchniaszparagami, szynką i mozzarellą to danie to zrobienia w 15 minut. Zadowoli wszystkich fanów szparagów, a także tych, którzy lubią makarony, ale nie przepadają za ciężkimi sosami, w których często owe makarony pływają. Zobacz również inne przepisy na SZPARAGI ----> omlet ze szparagami i baleronem coppa , szparagi z boczkiem , szaszłyki z kurczakiem i szparagami Makaron ze szparagami, szynką
Moje Qulinariazgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu. Do szpinaku z czosnkiem dodajemy ricottę, starannie mieszamy i do tak przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchnia