sos do makaronu - 9438 przepisów (strona:138/630)

Zapiekanka makaronowa z tego co jest w lodówce;) 191

oliwie z oliwek – najpierw szynkę, później dodać pieczarki. Zalać wszystko śmietaną i dodać wodę zmniejszyć ogień. Dodać starty ząbek czosnku i parmezan, zamieszać. Po chwili dodać posiekaną natkę. Sos wymieszać z makaronem. Jeśli jest zbyt gęsty trzeba dolać trochę wody z gotowania makaronu (podczas pieczenia ładnie nam wszystko zagęści, a na razie rozrzedzi nam sos, żeby mógł dostać się

Kulinarne Inspiracje
Penne z brokułami, pieczarkami i orzeszkami ziemnymi 144

rozgadanym dzieckiem!makaron pennebrokułypieczarkiśmietanka 12 % do sosówsól, pieprzkilka orzeszków ziemnych 1/2 kostki rosołowejser żółty (miałam akurat ulubiony cheddar)Podsmażyłam na maśle pieczarki pokrojone w grube (nawet bardzo grube) plastry.Ugotować kawałki zamrożonego brokuła (mniej więcej pół paczki) w osolonej wodzie.. Część różyczek brokuła wyjęłam kiedy była póltwarda (na wierzch dania), reszta gotowała się, aż zmiękła (do sosu).Odcedziłam(...)zostawiając trochę wody, wrzuciłam poł kostki rosolowej,  dodałam  mały kubek śmietany. Wszystko razem zagotowałam.Makaron penne ugotowałam al dente, odcedziałm, a następnie wymieszałam z sosem.Na talerz najpierw nalożyłam makaron z sosem, na to dałam podduszone pieczarki, półtwarde różyczki brokuła, wczesniej odłożone. Posypałam serem cheddar i posypałam orzeszkami ziemnymi, ktore wcześniej posiekałam nozem. Udekorowałam bazylią...Niby nic, a takie pyszne :)) Czytaj

bistro mama
Makaron trottole z błękitnym serem pleśniowym 198

łyżki posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca) 2 ząbki czosnku* Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być al dente, ponieważ dogotuje się w sosie. Przed odcedzeniem makaronu odlać i zachować kubeczek wody z makaronu (około 150 ml) Makaron przełożyć z powrotem do gorącego garnka, dodać 2 łyżki zachowanej wody z makaronu, pokruszoną gorgonzolę,czosnek oraz(...)pokrywkę, wymieszać dokładnie makaron, dolać około 100 ml wody z makaronu, chwilkę pogotować na małym ogniu aż szpinak będzie miękki a z sera zrobi się sos. Wyłączyć palnik, wmieszać 2/3 posiekanych pistacji do makaronu a resztą posypać wierzch. * w oryginale nie ma czosnku, ja jednak zawsze go dodaję do dań ze szpinakiem :) Smacznego! źródło - Włoskie Inspiracje  NIGELLISSIMA  Nigella

Zabawa smakiem
SPAGHETTI IDEALNE ;-) 159

przepis dodaje do swoich ulubionych. Spaghetti jest wyśmienite i godne uwagi jak i polecenia. Serdecznie namawiam Was do wypróbowania przepisu.  SKŁADNIKI: - spaghetti Malma N 41 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS DYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta(...)miodem, papryczka chili (dodaj tyle ile uważasz, ja lubię dość ostre), dodaj wodę, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut. Całość zmiksuj blenderem na gładka masę. Ugotowany makaron, dodajemy do sosu dyniowego, dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze. Następnie doajemy po łyżce pasty paprykowej. Całość oprószamy startym serem np. parmezanem. Pyszności! Serdecznie polecam! Życzę smacznego i koniecznie dajcie znać jak zrobicie

SMYKWKUCHNI
Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem 214

mnie kolejne proste danie na obiad. Makaron, ale w wersji pełnoziarnistej o ciemnym kolorze. Wybrałam penne rigate, czyli rurki z rowkami. Tak oto powstał  Makaron z sosem pieczarkowym i kurczakiem . Składniki: - 2 pojedyncze piersi z kurczaka - 300 g pieczarek - 1 cebula - 50 ml śmietanki 30% - 1 łyżeczka posiekanego kopru (u mnie mrożonego) - sól himalajska, pieprz czarny, suszona: bazylia, oregano(...)sól, posiekany koper i duszę pod przykryciem. Na koniec dodaję śmietankę i doprawiam do smaku. W między czasie gotuję makaron, max. przez 8 minut od zagotowania się w lekko osolonej wodzie. Odcedzam (nie przelewam wodą) i dodaję go do sosu. Mieszam, aby rurki się nim obkleiły. Podaję na ciepło. Można też całość posypać startym żółtym serem

Kuchnia co dnia
Roladki z gruszką i gorgonzolą w sosie orzechowym 114

piersi kurczaka Sól Pieprz 1 gruszka 50 g łagodnego sera gorgonzola (z niebieską pleśnią) Oliwa z oliwek Sos orzechowy: ¾ szklanki bulionu drobiowego 100 g serka topionego (kremowego) 30 g sera gorgonzola Sól Pieprz ¼ szklanki orzechów włoskich 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Pełnoziarnisty makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe(...)sera gorgonzola. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy puder orzechowy (zmielone na pył orzechy włoskie - przy użyciu blendera).  Sos dusimy do momentu delikatnego zgęstnienia. Do sosu dodajemy makaron, mieszamy. Na wierzchu układamy pokrojone mięso. Wierzch obsypujemy orzechami włoskimi (połówkami i pudrem). Dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Tagliatelle z cukinią w sosie śmietanowo-musztardowym 153

łyżki musztardy 3 łyżki tartego żółtego sera ząbek czosnku sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra, majeranek, łyżeczka vegety natur oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron - w połowie przygotowywania sosu - ugotujcie al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos: 1. Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Przesmażcie na niej obrany i pokrojony w talarki lub kosteczkę czosnek(...)pokroić w paski. Posypcie lubczykiem i papryką, duście do miękkości. 2. W miseczce wymieszajcie śmietankę, musztardę, ser i przyprawy. 3. Do warzyw z patelni dodajcie sos, wymieszajcie, po chwili dodajcie ugotowany makaron, złączcie wszystko. Nakładajcie. 4. Posypcie czymś smacznym świeżym zielonym

Zasmakuj Kuchni
Fusilli z białym sosem z boczniaków, z orzechami, aromatyzowane oliwą truflową 182

opakowaniu, skracając czas gotowania o 4 minuty.Na patelni zeszklić posiekaną szalotkę, dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty.Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły.Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku, skropić oliwą

SzczyptaSmaQ
Mini makaron z sosem dyniowym 116

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Makaron Lubella Mini rurki 5 warzyw z nieco orientalnym sosem dyniowym smakuje doskonale. Polecam #lubelloweinspiracje #lubella Składniki: 1,5 szkl makaronu suchego Lubella Mini rurki 5 warzyw woda do gotowania makaronu garść rodzynek 1/4 szkl gorącej wody 1 łyżka oleju pół dużej czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 500 g puree z dyni 1 łyżeczka ziół(...)wraz z wodą w której się moczyły oraz serek i mieszamy do połączenia i ponownego zagotowania, zdejmujemy z gazu. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy sos dyniowy z ugotowanym makaronem

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Makaron ryżowy z kurczakiem i grzybami mun. 190

suszonych i krojonych grzybów mun  200 g fasoli szparagowej (mrożona) kiełki fasoli mung (u mnie z zalewy) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili (lub więcej) makaron ryżowy sos sojowy olej sezamowy sól biały pieprz ziarna sezamu olej Wykonanie: Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem oleju sezamowego i soli. Odstawić(...)papryczkę chili oraz kurczaka i smażyć przez kilka minut. Następnie dodać fasolę szparagową i ponownie smażyć przez kilka minut.  Na końcu doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i pieprzem w ilości według upodobań. Podawać z makaronem ryżowym (uprzednio ugotowanym według wskazówek na opakowaniu). Wierzch posypać ziarnami sezamu i kiełkami fasoli mung

zadanie-gotowanie
SPAGHETTI Z CUKINIĄ , ZIELONYM PIEPRZEM I KAPARAMI 112

Kolejne danie z makaronem w tle.Pyszny sos,cienkie plasterki cukini i zioła.Pycha:). 1 OP.MAKARONU PENE 1 PUSZKA POMIDORÓW KROJONYCH Cukinia Masło Kremówka Kapary   1 MAŁA CEBULKA OLIWA Z OLIWEK 3 ZĄBKI CZOSNKU KAPARY ZIELONY PIEPRZ BAZYLIA OREGANO SÓL PIEPRZ PARMEZAN ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W  RONDELKU ROZGRZAĆ OLIWĘ Z OLIWEK.CEBULKĘ OBRAĆ I BARDZO DROBNO POSIEKAĆ.CZOSNEK OBRAĆ I WYCISNĄĆ(...)PRZYPALIŁ BO BĘDZIE GORZKI.DODAĆ POMIDORY Z PUSZKI.DUSIĆ NA MAŁYM OGNIU OK.25-20MIN.ABY SOS ZGĘSTNIAŁ.DODAĆ ZIOŁA I KAPARY WRAZ Z ZIELONYM PIEPRZEM ORAZ PARMEZAN .ZAMIESZAĆ.MAKARON UGOTOWAĆ AL DENTE.MAKARON WYMIESZAĆ Z SOSEM I POSYPAĆ PARMEZANEM. DANIE JEST BARDZO SMACZNE I SZYBKIE.JESZCZE MUZYKA ITALIANO I DOBRE WINO  I NIC WIĘCEJ NIE POTRZEBA ABY ODDAĆ SIĘ CUDOWNEJ SJEŚCIE.SMACZNEGO

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Indyk z kurkami w sosie śmietanowym 216

pierwszym przesmażeniu kurek, a następnie całość odparować i dopiero wlać śmietankę. Ja do sosu dodałam mięso z piersi z indyka, młodą marchewką, świeży koperek i pełnoziarnisty makaron. Jeżeli nie próbowaliście sosu w takim zestawieniu, to gorąco zachęcam do przygotowania- jest idealne! :) * pierś z indyka- 350 g * kurki- 200 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 szt. * masło- 30 g * śmietana

Kraina Miodem Płynąca
Tagliatelle Festaiola w sosie śmietanowym z borowikami, szpinakiem i boczkiem 180

Jestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący(...)odrobiną oleju, aż będzie złoty i chrupiący. Porwać go na kawałeczki.  Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.  Makaron przerzucić na patelnię z sosem. Dodać chrupiące kawałki boczku. Wymieszać.  Podawać z wiórkami parmezanu. Partnerem wpisu jest marka  Agnesi

Kulinarne Inspiracje
Moje spaghetti z sosem pomidorowym 191

papryki czerwone i 2 zielone duża cebula, czosnek 30 dag pieczarek 2 marchewki olej do smażenia, sól, pieprz, cukier, bazylia suszona, zioła prowansalskie ser parmezan do posypania  Przygotowanie: Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu Papryki, cebulę i pieczarki pokroić według uznania Czosnek posiekać drobno, obraną i umytą marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach Pieczarki, czosnek i cebulę obsmażyć(...)składniki są już miękkie wlewamy pomidory i koncentrat pomidorowy- mieszamy  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami i mieszamy dokładnie, chwilę razem gotujemy  Do rondelka z sosem wkładamy makaron i po wymieszaniu wszystkich składników serwujemy je na talerz, posypujemy serem

Proste Potrawy
Wielozbożowe POLSKIE spaghetti 247

odparowania wody. Następnie dodajemy kremówkę i lekko solimy do smaku. Sos powinien się zagęścić sam, jeśli jest zbyt wodnisty zagęszczamy odrobiną mąki. 3/ Na talerz wykładamy ugotowany makaron, nakładamy sos i posypujemy świeżą pietruszką. Latem można podać pomidory z działki :) SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna