sos do kurczaka - 9949 przepisów (strona:393/664)

Makaron&ricotta&szynka&oliwki&cukinia&suszone pomidory 373

wyobrażam sobie oliwek, suszonych pomidorów czy sera ricotta. Kiedyś to górował żółty ser w plastrach, gotowe sosy pomidorowe i przeróżne odgrzewane dania. Tym bardziej cieszy mnie fakt, że opróżnianie lodówki to teraz naprawdę sama przyjemność!  Składniki: 2 plastry szynki z kurczaka 3 szklanki nieugotowanego makaronu pełnoziarnistego 1/2 cukinii 10 oliwek zielonych 4 pokrojone w paski suszone pomidory 3 łyżki

Kitchens Alphabet
Makaron z cukinii w sosie kalafiorowym (gluten-free) 375

garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki, sok z połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Na minutę przed końcem dodajemy kolendrę i mieszamy. 4. Na dwa głębokie talerze wykładamy "makaron" z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Placuszki z cukinii i ziemniaków 252

nakładamy porcje ciasta i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z sosem tzatziki lub innym jogurtowym sosem. Smacznego!!! A oto inne propozycje na wykorzystanie cukinii: Obiady: Złote placuszki z cukinii Zielone placuszki z cukinii Cukinia faszerowana mięsem mielonym   Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami Leczo z cukinią i kiełbasą   Mięso mielone z cukinią i pieczarkami Zupa-krem

Kuchnia domowa Ani
Szaszłyki drobiowo - warzywne 149

końca nie widać. I wtedy sprawdzi się patelnia grillowa. składniki na 2 szaszłyki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1 pomidor 8 plasterków cukinii 1 łyżka mieszanki przypraw do grilla sól morska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 szk sosu sojowego jasnego Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Udka z marchewką i sosem serowym w chrupiącym cieście francuskim 370

odrobinę pieprzu i czosnku. Na podsypanym mąką blacie układamy ciasto francuskie , a na jego środku udko z kurczaka. Nacinamy paski ( ok. 1 cm szerokości ) zarówno z prawej , jak i lewej strony – tak byśmy je mogli potem zaplatac . Mięso gęsto smarujemy przygotowanym sosem serowym i pokrywamy warstwą tartej marchewki. Zaplatamy ciasto tworząc ” mumię „. Całośc delikatnie natłuszczamy oliwą

Ostra na Słodko
Sałatka z kapusty z oscypkiem. 216

oscypek . Sos Śmietanę wymieszać z jogurtem ,ubijając dodać ocet balsamiczny i oliwę .Doprawić pikantnie solą i pieprzem. Sos wymieszać z kapustą. Odstawić na godzinę. Sałatka dzięki dłuższemu macerowaniu staje się bardziej pikantna. Sałatkę nałożyć do miski i posypać orzeszkami. Wersja z kurczakiem, Piersi kurczaka pokroić w paski ,dobrze przyprawić solą ,pieprzem i papryką słodką i usmażyć. Wymieszać z sałatką

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z bulgurem i kurczakiem 248

przestygnięcia. Paprykę,  ogórek i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Udka pieczone w rękawie z warzywami 225

zasmakuje Wam tak samo jak mi! UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka - 4 ziemniaki - papryka czerwona - 2 marchewki - cukinia - 2 gałązki tymianku - sól - przyprawa do ziemniaków Marynata: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka ciemnego sosu sojowego - łyżeczka miodu - 2 ząbki czosnku - tymianek - pół łyżeczki suszonego imbiru - pół łyżeczki papryki słodkiej - pół łyżeczki papryki ostrej

Zgrabne Gotowanie
KOFTY DROBIOWE Z SEZAMOWYM RYŻEM 191

mięsa, w przeciwnym razie zrobią się twarde i suche. Następnego dnia można je podgrzać na parze lub pod przykryciem w piekarniku. SKŁADNIKI / 2 porcje KOFTY 400 g mięsa drobiowego (kurczak lub indyk) lub gotowego drobiowego mięsa mielonego 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy przyprawy: 1 łyżeczka ziaren kolendry(...)SOS CZOSNKOWY : wszystkie składniki mieszamy w miseczce KOFTY: Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy 3 łyżki wody i smażymy do odparowania. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Piersi kurczaka

cool and minty
Makaron z sosem buraczkowym 212

wykorzystanie. Gotujemy makaron, a w tym czasie z buraczków robimy błyskawicznie znakomity sos  - i obiad gotowy!  składniki - 3 porcje 4 małe upieczone buraczki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku  1,5 łyżki stołowej octu balsamicznego 1/2 filiżanki bulionu warzywnego lub z kurczaka  1/4 filiżanki jogurtu - opcjonalnie 300 g  makaronu   sól(...)zblendować z czosnkiem, oliwą octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, przełożyć na głęboką patelnię dodać bulion zagrzać. Doprawić do smaku octem, solą i pieprzem. Ugotowany makaron, odcedzić, wrzucić do sosu, lekko podgrzewając mieszać, aby cały pokrył się buraczanym przecierem.   Jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy rozrzedzić go wodą z gotowania makaronu lub dodać nieco więcej bulionu. Podawać posypane przysmażonym

Stare Gary
4 proste i łatwe przepisy do wykorzystania w wędzarni Broil King SMOKE 219

przez 3-4 godziny. – Jeżeli chcesz pokryj żeberka sosem BBQ. Podnieś temperaturę do 200°C na 10-20 minut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje to, że mięso będzie delikatne. – Podaj i delektuj się smakiem. WĘDZONY KURCZAK – Rozgrzej wędzarnię do 135°C – 1 cały(...)wodą. – Dodaj garść wiórek do pojemnika na wiórki i umieść go w wędzarni. – Umieść kurczaka na rusztach. – Wędź przez 2,5-4 godzin. – Temperatura wewnątrz kurczaka musi osiągnąć 74°C. – Przykryj folią aluminiową i pozostaw na 10 minut. – Podaj i delektuj się wyjątkowym smakiem. PULLED PORK – Rozgrzej wędzarnię do 110°C. – Będziesz

naRuszcie
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 209

czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwek Na sos curry 3 łyżki gotowej pasty  curry (użyłam czerwonej) 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g) 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu  z kurczaka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki brązowego cukru do podania 3-4 łyżki(...)mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem.  Wstawić  do piekarnika i piec przez  ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się  złoto-brązowe. Sos curry :   Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę . Dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty

Stare Gary
Tradycyjna sałatka Cezar 394

surowe żółtko * 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatki: grillowana pierś z kurczaka (pojedyncza) jajka ugotowane na półtwardo listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bagietkę lub inne pieczywo kroimy – w plasterki lub kostkę. Smarujemy masłem lub skrapiamy oliwą(...)roztrzepać i powoli wlewać cieniutką strużką oliwę cały czas mieszając ubijaczką). Gotowy sos należy przyprawić solą (delikatnie, bo anchois jest słone) i pieprzem. Sałatę polewamy dressingiem. Mieszamy. Posypujemy tartym parmezanem (na tarce lub w plasterki), grzankami i świeżo mielonym pieprzem. Sałatka smakuje świetnie z grillowanym/smażonym kurczakiem lub indykiem (kuraka wystarczy posypać solą i pieprzem, można też przyprawić granulowanym czosnkiem

Poezja smaku
Kurczak z curry i pieczarkami 161

Składniki:     2 pojedyncze filety z kurczaka 400g pieczarek w zalewie solnej 2 marchewki Kawałek selera 1 mała czerwona papryka Kawałek białej części pora 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki musztardy Przyprawa curry w proszku 2-3 łyżeczki, kostka bulionowa, szczypta cayenne, odrobina cukru, soli i pieprzu czarnego Do zagęszczenia sosu kremowa śmietanka 30% Natka pietruszki Ryż biały długoziarnisty

W garach u Gosi
Sałatka a'la grecka z wędzoną piersią kurczaka 288

Skusicie się? Czekam na Wasze opinie i komentarze. Pozdrawiam  Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 8,50 zł SKŁADNIKI: 50 g wędzonej piersi z kurczaka 50 g sera feta 1/4 czerwonej papryki 4 grube plastry świeżego ogórka 6 pomidorków koktajlowych 8 zielonych oliwek czerwona cebula Mix sałat: dębowa, radicchio, cykoria, rukola SKŁADNIKI na cytrynowo-koperkowy(...)cukru. Wszystkie składniki ze sobą łączymy za pomocą trzepaczki/ ubijaczki na jednolity sos. PRZYGOTOWANIE sałatki: Na talerzu układamy mix sałat. Na nim pokrojoną w paski czerwoną paprykę. Dodajemy pokrojonego ogórka, pomidorki koktajlowe i posiekaną czerwoną cebulę. Następnie na sałacie układamy plastry fety i pokrojonego w paseczki wędzonego kurczaka. Dodajemy zielone oliwki i polewamy wszystko cytrynowo-koperkowym vinaigrette

kulinarnyJa