Pieczarki w majonezie na ciepło... Plasterki podduszonych na maśle pieczarek. Kawałki zeszklonej cebuli. Wszystko oblepione majonezem. Mocno przyprawione pieprzem. Pyszny i szybki dodatek do obiadu. Smacznego
Gospodyni Miejskarodzinny obiad. Wspaniałe rozwiązanie na ciepłe i gorące dni. Do dzieła kochani... Gotujemy :) ! Składniki: (na około 40 sztuk- małych knedli) 500 g ziemniaków 350-450 g mąki 2 jajka szczypta soli szczypta cukru Farsz: około 40 sztuk małych i średnich truskawek Sos/Polewa: 100-150 ml śmietany 18% 100-150 ml jogurtu gęstego 6-10 łyżek cukru pudru do smaku(...)podczas gotowania. Gdy będą gotowe wyławiać i odcedzać za pomoca łyżki cedzakowej. Polewa/Sos 1. Połączyć wszystkie składniki dodając ilość cukru do smaku. Podawać ostygnięte, mogą być odrobinę schłodzone. Polewać sosem, dekorować szczyptą cynamonu, świezymi listkami miety i świeżymi truskawkami. Można opcjonalnie polać śmietaną i posypać białym cukrem w krysztale omijając dekorację. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinypuszka fasoli czerwonej 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketczupu Śledzie pokroić w paseczki .Wsypać osączoną i przepłukaną na sicie fasolę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ogórki oraz jajka ugotowane na twardo. Przecier wymieszać z ketczupem, dodać do sałatki i wszystko wymieszać. Odstawić na noc do lodówki. Sałatka musi się dobrze "przegryźć". Jeżeli mamy taką potrzebę, to możemy(...)zwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście
Kulinarny karnet ChristopheraTradycyjny wiedenski strudel,popularny zwlaszcza w Austrii,a uwielbiany przez Niemcow.Najlepiej smakuje podany na cieplo z bita smiatana,sosem waniliowym lub lodami,choc nam smakuje najbardziej bez zadnych dodatkow.Zamiast pieczenia pierniczkow,za ktorymi nie przepadamy ,upieklam strudel.Przepis wypatrzylam juz dawno temu i oczekiwal na swoja kolej,a moj "tester"czekal juz niecierpliwie wlasnie na ciasto z jablkami.Takze spelnilam zyczenie meza(...)wolny 2-4 cm rand. Boki ciasta zalozyc do srodka i od dluzego boku zrolowac. °Studel ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia na przekatnej,zlaczeniem do dolu..Posmarowac jajkiem rozbeltanym z 1 lyzka mleka. °Piec 40 -45 minut w 180°C,az sie ladnie zrumieni.Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.Zycze smacznego! Calosc to 12 porcji: 1 porcja to 330 kcal
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy nie mogło i u nas zabraknąć tego przysmaku. Bowiem cała Rodzinka bez wyjątku, wręcz ją uwielbia. Dla dzisiejszego
Smaczne Zdroweznać jak skończę... - Lejąca mi wyszła raczej... - Ale nie może się lać! - No to walnę ją jeszcze raz! - Walnij! - A może winne są czeskie kury? - Akurat mam polskie wiejskie jajka! - No to bij ją ręką! - Ok, idę do panny zerknąć. - Wybitnie mi ten grapefruit tam nie pasuje..., może z czerwonym czymś, czerwone mi do panny pasuje. - Basia ja jakoś(...)karmelki z brandy po sześciopiętrowy tort grapefruitowy. Jej ostateczną propozycją okazał się jednak Grapefruit Fluff skomponowany z grapefruitowej bezy, na której spoczywa waniliowa panna cotta, całość otula lekko solony sos karmelowy z brandy, a smak słodyczy przełamują cząstki grapefruita. Październik 2010 - przepis na Grapefruit Fluff ukazuje się w New York Times , w prowadzonej przez Amandę Hesser rubryce Recipe Redux
KUCHARNIAbezglutenowe, amarantusowo-owsiane gofry... migdałowe! Smaczne, zdrowe, chrupiące i bosko pachnące gofry... dżemem malowane. To był smaczny dzień. To była pyszna pobudka. SKŁADNIKI: - jajka, 4 (w przypadku nietolerancji - 8 jajek przepiórczych), - mąka amarantusowa prażona, pół szklanki, - mąka owsiana, 4-5 łyżek, - migdały mielone , 3/4 szklanki, - bezglutenowa mąka chlebowa, 2-3 łyżki (gdy są zbyt kruchutkie), - amaretto, do smaku, - śmietana/serek(...)Skworcu. "MĄKA Z MIGDAŁÓW są to dokładnie rozdrobnione orzechy migdałowca. Jest to bezglutenowy produkt z przeznaczeniem do wypieków cukierniczych i nie tylko. Sprawdzi się w zagęszczaniu zup i sosów, przygotowaniu pasztetów i farszów. Można nią zastąpić bułkę tartą w panierce. Mąka z migdałów, dzięki wysokiej zawartości białek, jest doceniana w kuchni wegetariańskiej. Produkt ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy
Wypisz Wymalujupychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo jak na kotlety mielone, czyli mięso wymieszałam z jajkiem, 1/2 startej cebuli, 1 startym ząbkiem czosnku, przyprawami, bułką tartą. Niestandardowo dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze wymieszałam(...)Jeśli jednak już tak się stanie, spokojnie można przykryć go folią na czas dalszego pieczenia i zdjąć ją pod sam koniec. Wytworzony w trakcie pieczenia tłuszczyk wykorzystałam na zrobienie sosu. Zlałam go z brytfanny do garnka, podgrzałam, po czym zagęściłam 1 łyżką mąki rozrobionej w szklance bulionu. Gdy sos zaczął gęstnieć, przelałam go przez sitko do sosjerki. A teraz
bastalenamiodu, 2 szklanki oleju rzepakowego, szczypt ziół dalmatyńskich, szczypt soli, 2-3 łyżeczek natki pietruszki. Przygotowanie: Mus owocowy: mango obrać, a gruszki pozbawić środków i zblenderować na mus. Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki(...)łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 2 duże jajka, 60 ml oleju, 150 g tartej marchewki, 70 g posiekanych orzechów włoskich, 50 g posiekanych migdałów, 100 g kawałków ananasa z puszki. Przygotowanie: W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę
Moniki Smakołykizajmować się czymś takim. Oczywiście biszkopt i polewę czekoladową można kupić gotowe, tylko ja się pytam PO CO? skoro zdrowiej będzie zrobić samemu...:) Do dzieła!:) Składniki: na biszkopt 5 jajek (oddzielnie białka i oddzielnie żółtka) 2/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na masę kokosową 1/2 litra mleka 1/2 szklanki(...)wodą stawiamy na gazie, na małym ogniu a na nim naczynie, do którego przekładamy czekoladę) Mieszamy do połączenia składników i polewamy ciasto. Ja, dla ułatwienia sobie pracy, przelałam sos do sosjerki. Dzięki lejkowi łatwiej mi było polać ciasto Bounty schładzamy w lodówce, by zgęstniało na tyle mocno, aby możne je łatwo pokroić. Nie powiem, żeby było "na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comLubicie babkę ziemniaczaną?Moja córka ostatnio zażyczyła takiej właśni ziemniaczanej babki...do babki można dodać boczek wędzony lub kiełbasę..a u mnie jest bez takowych dodatków
Moje domowe kucharzeniezajmuje wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami. Składniki: ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 40g świeżych drożdży kostka masła lub margaryny do pieczenia 4-5 łyżek śmietany 12 % szczypta soli szczypta cukru Dodatki: keczup 1 średnia cebula 2-3 pieczarki 1-2 plastry świeżego ananasa(...)nich będzie pyszne. Smakują tak samo dobrze na zimno jak i na ciepło, na słodko jak i na słono. To już zależy od upodobań. Szklanka soku 100% oraz domowy sos czosnkowy dopełnią wartość i smak takiego śniadania. Polecam Przepis na to fantastyczne ciasto, z którego można czynić cuda odkryła moja Teściowa na stronie Wielkie Żarcie , gdzie zapraszam po oryginał troszkę
Kuchnia po mojemufioletowa, bezprzewodowa myszka ( jupi! ); była też wspaniała kolacja składająca się między innymi z szampana, czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach, bo w niedzielę musiałam wstać o piątej), przepysznej sarniny z sosem na bazie czerwonego wina, gotowanych warzyw i lodów w nieograniczonej ilości na deser. Nigdy w życiu bym nie pomyślała, że takie rzeczy będę jadła na własnym stole, i że ktoś(...)tylko na śniadanie, ale też na przykład podwieczorek. Waniliowe placuszki z jabłkami Składniki: (na około 20 sztuk) 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1 jajko 250 g jogurtu waniliowego (0,1%) 3 jabłka dodatkowo: masło do smażenia Jabłka obraż, wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić w 3-5 mm plastry. Jajko roztrzepać w misce. Wlać jogurt
Pożeraczka, czyli raz adobrzebidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 1. Agata Skiba Waniliowe ślimaczki z nutellą i owocami: Ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki maki pszennej 2/3 szklanki mleka 1 laska wanilii szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru Nadzienie: 300 g kremu orzechowego typu nutella 2 banany 2 duże mandarynki owoce winogrona Waniliowe(...)nasze truskawki zmiękną. Kiedy truskawka zacznie się rozpadać w garnku, truskawki wyłączamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone truskawki przecieramy przez sitko, tak aby pozbyć się pesteczek i zyskać gładki sos. Przetarte truskawki miksujemy z naszym jogurtem i całość przelewamy do plastikowego zamykanego pojemnika i wkładamy masę do zamrażarki. Naszą masę staramy się mieszać średnio co 30 minut, dzięki temu lody
Malinowe PocałunkiCzas pieczenia: 20 min. Czas chłodzenia: 3 godz. Dla 6-8 osób Składniki na biszkopt : ● 60 g mąki pszennej ● 40 g skrobi lub mąki ziemniaczanej ● 4 jajka ● 100 g cukru + 2 łyżki ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ● 3 łyżki ciemnego rumu ● 20 g masła ● szczypta soli Składniki na krem waniliowy (crème pâtissière(...)malin zmiksuj i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Białą czekoladę posiekaj, włóż do miski. W rondlu zagotuj śmietankę. Wlej ją na czekoladę., dobrze wymieszaj i dodaj malinowy sos. Biszkopt delikatnie rozwiń, nasącz syropem przy pomocy łyżki, a następnie wyłóż na niego krem waniliowy (crème pâtissière), dodaj 125g malin. Delikatnie zroluj biszkopt. Polej roladę przygotowaną polewą malinowo- czekoladową
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska